Autor Wątek: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+  (Przeczytany 358991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LGik

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 2016
Odp: Szukam właścicieli nowej Corolli 2016+
« Odpowiedź #930 dnia: 12 Stycznia 2022, 22:46:32 »
Łożysko buczało mi po prawej stronie. Po wymianie łożyska wyciągniecie i wprasowanie nowego nie buczy tylko drga jakby koło jechało po nierównym. Po lewej też było zmienione ale problemu nie odczuwam. Zmiana toru jazdy na autostradzie nie wpływa na komfort jazdy jest tak samo czyli jazda po "tarce" czuć to na pedale gazu.
Dzwoniłem dziś do ASO i podobno wymienia się cały zespół z piastą według standardu Toyoty koszt ok 1500 zł.
Jeździłem również pożyczoną Toyotą Corolla i tam też takie drgania występowały po prawej stronie nawet powiedziałbym że większe niż u mnie.
Może amortyzator traci sprężystość i nie tłumi odpowiednio drgań koła.
W przyszłym tygodniu znowu jadę do innego ASO na sprawdzenie zawieszenia jestem ciekaw co powiedzą.
Problem może dotyczyć tych części.
1. Łożysko - piasta
2. Amortyzator
3. Półoś

« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2022, 22:48:08 wysłana przez LGik »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #931 dnia: 07 Lipca 2022, 08:13:14 »
Witam,

byłem ciekawy czy da się zrobić około 750km Corollą 1,6CVT. I dało się zrobić 742,5km a w baku zostało 139km (realnie pewnie około 150km) - co oznacza, że przy dużej ilości szczęścia, czasu i samozaparcia jest możliwe pokonanie 900km tym autkiem:

[/URL]
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #932 dnia: 07 Lipca 2022, 08:41:46 »
Uzyskać spalanie w granicach 5,7 tym autkiem to żadem problem. Tak więc wybrać jakieś drogi lokalne ( bez świateł i trudnych skrzyżówań) i z prędkościami 50 - 70 km/h można by i o 1000 km zahaczyć.   No ale na taki eksperyment to najlepiej znaleźć jakieś puste lotnisko :) aby ruchu nie tamować :)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #933 dnia: 07 Lipca 2022, 08:52:41 »
Uzyskać spalanie w granicach 5,7 tym autkiem to żadem problem.

Wg komputera wyszło 4,8l/100km (w rzeczywistości błąd nie będzie większy niż +/- 0,2l/100km, nie tankowałem bo oddałem auto do Toyoty a i tak jak wróci to nie będzie dużo używane przez wakacje) i to już jest pewien sukces.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #934 dnia: 08 Lipca 2022, 14:32:10 »
komputera wyszło 4,8l/100km
takie spalanie mam jadąc jednostajnie z prędkością 50-70km/h, po drogach lokalnych (wiejskich, gdzie szybciej sarnę upolujesz jak samochód) i przebiegach rzędu 60-80km.
spalanie w granicach 5,7
Takie wartości osiągam wyjeżdżając na wakacje lub długie weekendy (autostrady/ekspresówki w połączeniu z drogami lokalnymi). Wtedy spokojnie tankuję około 50-51 litrów po przejechaniu 820-850 km.
Jeżdżąc tylko po Łodzi, bez problemu 11 wciąga i A1 nad Bałtyk jak potrzebuję w 2 godziny dojechać to też tyle i więcej wciągnie
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #935 dnia: 09 Lipca 2022, 11:40:15 »
komputera wyszło 4,8l/100km
takie spalanie mam jadąc jednostajnie z prędkością 50-70km/h, po drogach lokalnych (wiejskich, gdzie szybciej sarnę upolujesz jak samochód) i przebiegach rzędu 60-80km.

Jak widać na drogach szybkiego ruch też się da ale poruszałem się z prędkościami niemal nonstop 90-100km/h.
Ale w jaki sposób tankujesz 50l? Prawie zawsze tankuję po zapaleniu rezerwy, czasem nawet ze wskazywanym zasięgiem 0km i nigdy nie przekroczyłem 45l...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #936 dnia: 09 Lipca 2022, 12:26:03 »
Ale w jaki sposób tankujesz 50l?
Od zapalenia się rezerwy jeżdżę 60-80 km (jak trasa to i nawet 100) i dopiero wtedy tankuję. Mam drugą Toyotę. Poprzednią użytkowałem 13 lat i nic się nie działo od takiej jazdy, jak co niektórzy koledzy sugerowali, że to szkodliwe dla pompy paliwa, że jest be etc. Obecną użytkuję tak samo jak poprzednią i jest ok. Myślę że te strachy awarią w instrukcji samochodu wynikają z tego by ludzie tankowali po zapaleniu się rezerwy aby zapobiec całkowitemu zużyciu paliwa i zapowietrzeniu się układu paliwowego. Tankuję zawsze pod korek (muszę widzieć paliwo zakręcając korek) i najwięcej udało mi się upchnąć 53 litry.
Zasięg wyliczam sobie sam - patrząc na średnią z komputera, ilość przejechanych km i pojemność zbiornika. Wtedy wiem ile mogę przejechać na pełnym baku. Zasięg z komputera traktuję tylko poglądowo. Nigdy ta metoda jeszcze mnie nie zawiodła.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2022, 12:28:20 wysłana przez YogiBabo »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #937 dnia: 09 Lipca 2022, 12:57:03 »
[...]Tankuję zawsze pod korek (muszę widzieć paliwo zakręcając korek) i najwięcej udało mi się upchnąć 53 litry.

Aż nie chce się wierzyć, ja zawsze tankuję tylko do odbicia (czyli mógłbym dotankować jeszcze jakieś 5-8l). Gdybym zatankował do momentu pokazania się paliwa we wlewie, to przejechałbym jakieś 1100km na tankowaniu...
Tyle, że zaburzyło by mi to dokładność kontroli zużycia paliwa (tankując do odbicia błąd będzie mniejszy).
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #938 dnia: 09 Lipca 2022, 18:14:03 »
Od zapalenia się rezerwy jeżdżę 60-80 km (jak trasa to i nawet 100) i dopiero wtedy tankuję.

https://www.moje-auto.pl/blog/porady/jazda-samochodem-na-rezerwie

Tankuję zawsze pod korek (muszę widzieć paliwo zakręcając korek)

https://www.corrimex.pl/tankowanie-pod-korek-sprawdz-dlaczego-tego-nie-robic/

Ty jesteś ewenement w sposobie użytkowania auta.

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #939 dnia: 09 Lipca 2022, 22:13:54 »
fynooh nie gniewaj się, ale dla mnie te teksty to bzdety.
Jak napisałem powyżej, poprzednim autem jeździłem 13 lat i nigdy nie miałem problemów opisanych w tych artykułach. Ba. W 11 letnim aucie wymieniałem bak na koszt Toyoty. Sedany miały metalowy bak, spawany pośrodku - podobno korodował na łączeniu i było zagrożenie przecieków paliwa, więc w ramach akcji serwisowej (po moim zgłoszeniu powierzchownej korozji) bak zakwalifikowano do wymiany. Po demontażu okazało się że wewnątrz jest czyściutki. Żadnych ognisk korozji, żadnej rdzy, żadnego szlamu, wody etc. Powiem więcej. Cały osprzęt, zdemontowane mocowania itp powędrowały ponownie na auto, bo wszystko było w idealnym stanie. Przez całe życie samochodu tankowany był praktycznie na jednej stacji (90% tankowań, bo jeździłem głównie po Polsce, więc starczało najczęściej na dojazd i powrót). Dlatego nie wierzę w te przestrogi. Obecny samochód użytkuję w ten sam sposób i nic złego się nie dzieje.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #940 dnia: 10 Lipca 2022, 09:54:57 »
@YogiBaabo
Ja miałem fiata z 2003 roku, który po zalewaniu pod korek przez lata padł zawór oparów paliwa (drobne 500 zł za samo zawór).
Zapalił się check engine i samochód miał przekroczoną normę spalin. Okazało się, że zawór oparów był cały czas uchylony. Mechanik od razu pytał, czy zalewałem pod korek, bo konstrukcja tam jest taka, że robiąc tak można go podlewać paliwem i niszczeje.
Dla kontrprzykładu podam samochód mego ojca, który też był z tego samego roku i tam mógł zalewać pod korek. Przez prawie 15 lat zalewał pod korek i nic się nie stało.

Więc nie negowałbym, że ja leje od zawsze i działa, bo każdy samochód ma różną konstrukcję. Nie wiem, jak jest skonstruowana Toyota, ale może być tak, że nic się nie stanie, ale może być tak, że coś padnie.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E18 1.6
« Odpowiedź #941 dnia: 06 Sierpnia 2022, 19:29:20 »
Witam.
Mam problem odnośnie mojej corolli. Po wymianie łożyska na nowe po prawej stronie i sprawdzeniu półosi pojawiła się wibracja po stronie pasażera. Odczuwalne to jest jakby samochód ciągle jechał po nierówności (tarce drżenie koła). Odczuwalne szczególnie po autostradzie. Ustaje to powyżej prędkości 140 km/h. Lewe koło idzie płynie elegancko a prawe przenosi nierówności drogi (jazda ciągła po nierówności). Zmiana pasa też nic nie daje. Zgłosiłem drgania po prawej stronie w ASO, ale nic nie znaleźli. Podobno ten samochód tak ma. Sztywne zawieszenie przenosi drgania. Czy ktoś spotkał się z podobną przypadłością ?

Witam czy kolega poradził z tym tematem ?? Wiem że temat stary ale mam taki sam problem jakby jazda po tarce w ASO wymieniło tylko lewą półoś na gwarancji i twierdzą że jest wszystko dobrze. U mnie zaczyna się w okolicach 90 i tak do 140 potem ustaje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl