Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #195 dnia: 14 Lutego 2018, 23:17:52 »
Czy ja wiem czy hybryda taka nieekonomiczna na autostrady? Zimą jechałem 1000 km, z czego większość przez Niemcy, więc dawałem tyle co fabryka dała i średnie realne spalanie wyszło mi około 8l/100 jeżeli dieselem jechał bym tak samo, to spalanie na pewno było by bardzo zbliżone.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #196 dnia: 14 Lutego 2018, 23:32:23 »
Czy ja wiem czy hybryda taka nieekonomiczna na autostrady? Zimą jechałem 1000 km, z czego większość przez Niemcy, więc dawałem tyle co fabryka dała i średnie realne spalanie wyszło mi około 8l/100 jeżeli dieselem jechał bym tak samo, to spalanie na pewno było by bardzo zbliżone.

Pozwolę się nie zgodzić! Mój poprzedni samochód (Opel Zafira) w dieslu miał średnie spalanie na poziomie 6,5L ale na autostradzie przy max dozwolonych szybkościach spadało do 5,2L!

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 14 Lutego 2018, 23:49:19 »
Mój poprzedni samochód to dwulitrowe bmw, oczywiście w diesel'u, średnie spalanie to 6,3, ale na autostradzie przy "niemieckich" prędkościach to i do 8-10 lubił wypić. Drugie auto w rodzinie to nissan z silnikiem 1.5 dci gdzie przy prędkości do 120, to i poniżej 5l mogłem zejść, ale już przy "niemieckich" prędkościach to poniżej 8 nie udało się zejść, no ale fakt, że nie była to jazda eko ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2018, 23:51:28 wysłana przez sanchez »

Leśny_skoczek

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 15 Lutego 2018, 08:12:27 »
Cała ta "dyskusja" nie zmienia faktu że do miasta i na krótkie wypady autostradowe tylko hybryda a na długie podróże autostradowe to autko z dieslem  :song: i tu 1.2T nie znajdzie dla siebie miejsca.
1.2T znalazł miejsce dla osób które chcą trochę dynamiczniej jeździć (0.5s mniej do 100km/h niż hybryda z pomiarów) plus nie chcą czekać na ponad 100tyś km by im różnica w cenie zaczęła się zwracać

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #199 dnia: 15 Lutego 2018, 08:44:51 »
Z tym że żeby uzyskać takie przyspieszanie w manualu, trzeba piłować silnik na wysokich obrotach, idealnie zgrać sprzęgło z gazem oraz opanować bardzo szybkie wrzucanie biegów, co niestety może nie zawsze wyjść. W automacie nie ma tego problemu, gaz do dechy i jazda, więc to że 1.2 ma lepsze przyspieszenie nie oznacza że każdy będzie umiał to wykorzystać. Ja gdy ruszam spod świateł i mam przed sobą auto, to już wiem że po ruszeniu muszę zwolnić, bo ten będzie wrzucał dwójkę i w tym czasie lekko zwolni, co innego gdy stoję jako pierwszy, wtedy nie ma kozaka na automat, a przynajmniej do miejskich prędkości, no chyba że inny automat lub kierowca dużo lepszy od przeciętnego. Chyba że mówimy o 1.2 w automacie, wtedy to co innego.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2018, 08:49:28 wysłana przez sanchez »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #200 dnia: 15 Lutego 2018, 09:54:04 »
Poprzedniej generacji diesle paliły mało ale też nie miały często filtrów DPF czy konieczności dolewania mocznika. Wszystkie te rozwiązania sprawiające że diesle spełniają normy narzucone przez EU powodują że spalanie się zwiększa. Druga rzecz to nie ma co porównywać niskiego auta z SUVem, wiadomo że spalanie będzie inne :)

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #201 dnia: 16 Lutego 2018, 16:51:10 »
No to na szybko - po powrocie z ferii w Karpaczu "trasa" 255 km.

Spalanie na trasie Poznań - Karpacz to wg komputera 5,1 litra (komp. zaniża mi o jakieś 10%) więc REALNIE wyszło 5,5 litra, temperatura zewnętrzna od -4 do +1 stopnia.
Spalanie na trasie Karpacz - Poznań wg komputera 4,3 litra czyli REALNIE 4,8 litra. temperatura od +3 do +8 stopni no i "z górki".

Jazda powrotna może szaleństw, ale nie wolniej niż 98% kierowców (w sumie to wyprzedziły mnie chyba tylko 2 x BMW i jedno Seiczento  :wallbash:  - ale vmax do 130... No tak wiecie, chyba po prostu normalnie, dynamicznie  jak na drogę i warunki jakie zastałem - średnia prędkość to ok. 60 km/h.

Średnio teraz zimą wychodzi mi z dystrybutora jakieś 5,5 - 6 litrów - jesienią gdy odebrałem samochód mieściłem się w 5 litrach. Trasy do centrum i na moją wioskę (łącznie 20 km)- mniej niż 5 litrów (dość dynamicznie).
Felgi 18 cali.

Może coś da, jak przyrównam to spalanie do mojego poprzedniego samochodu czyli Passata b5 fl 1.9 tdi 130 km automat - tiptronic, kombi - felgi 16 cali.
Taki wyjazd do Karpacza to ok 7 litrów, średnio wychodziło mi zimą 8,5 - 9 litrów, latem 7,5 - 8,5 litra. Trasy do centrum i na moją wioskę (łącznie 20 km) - jeśli było mniej niż 10 litrów to było dobrze (jazda dość dynamiczna).

Większość "odpaleń" to trasy od 800 metrów do 2-5 max 10 km, jeśli gdzieś dalej to drogi krajowe, autostrady i drogi szybkiego ruchu - bardzo rzadko. Wydaje mi się, że już umiem oszczędzać paliwo jadąc hybrydą.

Przejechane ok 6500 km i muszę przyznać, że samochód zaczyna mi się coraz bardziej podobać  :good: a jego główny jak dla mnie mankament - czyli to niesławne wycie cvt jest dla mnie coraz mniej irytujące (może coś się dotarło, albo po prostu się przyzwyczaiłem).

Z ciekawostek to napiszę, że po zdemontowaniu półki, do bagażnika wchodzą dwie duże walizki (wzdłuż), jedna średnia (poprzecznie) i torba sportowa.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #202 dnia: 17 Lutego 2018, 23:46:54 »
Hybryda jest dużo głośniejsza przy autostradowych prędkościach ale spala około 1l mniej niż 1.2T

ja bym polecił turbo ale to jest OFFTOP! **  czemu ? bo lepiej sie zbiera hybryda po prostu sie nie zbiera!

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #203 dnia: 26 Lutego 2018, 17:42:37 »
SPALANIE MOJEJ TOYOTY C-HR :)

Stan licznika pokazujący 666 km... uffff mam już za sobą :)
Według moich obliczeń (tankowanie do pełna, z zerowaniem licznika przy tankowaniu) spalanie wyszło 4,9 l/100km ale trochę przesadziłem z tankowaniem :pod korek" bo się trochę paliwa rozlało :P więc uważam że dokładność komputera jest bardzo duża... dodam jeszcze że gdy zajechałem na stację to średnie spalanie pokazywało 4,7 :)
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #204 dnia: 26 Lutego 2018, 18:12:20 »
Hybryda jest dużo głośniejsza przy autostradowych prędkościach
Wsłuchaj się dobrze, ten szum to opory powietrza a nie silnik ;)

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #205 dnia: 05 Marca 2018, 11:04:12 »
Też skusiłem się na sprawdzenie spalania mojego autka. Jazda w trybie normalnym, włączona klimatyzacja, 60% miasto 40% poza miastem (drogi krajowe). Temperatura otoczenia od -11 do -2 stopni . Większość odpaleń z zimnego silnika, a było ich kilkanaście, bo przebiegi były raczej krótkie, tylko trzy były po około 60 km. Jazda raczej zgodnie z przepisami oczywiście z pewnymi wyjątkami (wyprzedzanie) .Tankowanie na tej samej stacji, przy tym samym dystrybutorze, do drugiego odbicia pistoletu. Przejechane 440,2 km , wskazanie komputera 4,6 l/100km, z tankowania przy dystrybutorze wyszło 4,959 l/100km. Więc moim zdaniem jest to dość dobry wynik jak na normalną jazdę, nie nastawioną na maksymalną ekonomię.  :-)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #206 dnia: 05 Marca 2018, 11:44:36 »
wskazanie komputera 4,6 l/100km, z tankowania przy dystrybutorze wyszło 4,959 l/100km. Więc moim zdaniem jest to dość dobry wynik jak na normalną jazdę, nie nastawioną na maksymalną ekonomię.  :-)

Hmmm to jest bardzo dobry wynik!
Pokażcie mi auta z konwencjonalnym napędem i silnikiem benzynowym o pojemności 1.8 który tak mało pali?
To jest właśnie filozofia hybrydy.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #207 dnia: 05 Marca 2018, 19:07:36 »
To jest właśnie filozofia hybrydy.

Hmm kolego, bardzo górnolotnie :D
Nie ukrywajmy że spalanie na poziomie 5 l w C-HR w warunkach zimowych = jazda ZGODNIE Z PRZEPISAMI... A zgodni z przepisami, to można nawet autem z silnikiem 1.0 jeździć i spalanie też będzie na poziomie 5 l...

Jadąc autostradą 140 km/h - 150 km/h spalanie już nie wygląda tak kolorowo... nawet pokusił bym się o stwierdzenie że jest gorzej niż w silniku 1.0 który będzie miał taką samą prędkość maksymalną i pewnie nieco mniejsze spalanie na autostradzie.

HYBRYDA to auto do miasta i tu należy postawić kropkę. Żaden inne auto w warunkach miejskich nie jest w stanie choćby zbliżyć się na "pół litra" do wyników hybrydy, dotyczy się to również silników 1.0 w typowych z segmentu A, małych miejskich autach. No chyba że ktoś ma auto z segmentu A z LPG, to w warunkach miejskich w przeliczeniu na złotówki może wyjść taniej... zresztą wtedy w trasie już hybryda zostaje daleko w tyle, i podobnie średnie spalanie.

Co innego gdyby porównać bezpieczeństwo, osiągi, komfort jazdy etc... ale przecież to wszystko KOSZTUJE i to wcale nie mało...
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #208 dnia: 05 Marca 2018, 20:05:36 »

HYBRYDA to auto do miasta i tu należy postawić kropkę.

Nie generalizuj, kupiłem hybrydę z myślą o jeździe po autostradzie. Jaka benzyna w podobnym rozmiarze spali mniej na autostradzie? Natomiast CH-R oczywiście jest stworzony do miasta...

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: 05 Marca 2018, 20:29:54 »

HYBRYDA to auto do miasta i tu należy postawić kropkę.

Nie generalizuj, kupiłem hybrydę z myślą o jeździe po autostradzie. Jaka benzyna w podobnym rozmiarze spali mniej na autostradzie? Natomiast CH-R oczywiście jest stworzony do miasta...

Mówiąc rozmiar masz na myśli wielkość auta ? Czy pojemność silnika ? albo raczej jego osiągi ?

Jeśli wielkość auta to na autostrady zdecydowanie lepiej radzi sobie chociaż by C-HR 1.2 Turbo... ale i ten nie jest jakimś wzorem do naśladowania... nie wiem jakimi autami jeździłes ale komfort jazdy hybryda po autostradzie z prędkością 140 nie istnieje, nawet poziom zużywanego w tych warunkach paliwa nie jest pocieszeniem (7-8 na płasko). A elastyczność ? V max ? Wszystko grubo poniżej oczekiwań... w tej cenie można kupić auto z dizlem które na autostradzie sprawdzi sie dużo lepiej.
Ja na autostrady wyjeżdżam 1x w roku jak jadę na wakacje do Chorwacji. Przebieg robię w mieście i na drogach 50-90 vmax, gdyby było odwrotnie nie kupił bym hybrydy...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl