Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319769 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #450 dnia: 14 Stycznia 2019, 20:41:59 »
Zaletą skrzyń automatycznych jest wygodne poruszanie się po zakorkowanym mieście. Myślę że właśnie z tego powodu cześć z nas decyduje się na nie. Przynajmniej ja kierowałem się tym przy wyborze skrzyni i rodzaju napędu.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #451 dnia: 14 Stycznia 2019, 20:59:52 »

A gdzie napisałem że ja tak jeżdżę ?????? To po pierwsze, po 2 nawet gdybym chciał sprawdzić żeby Ci napisać to nie mam obrotomierza...

Nie masz obrotomierza, nie jeździłeś CVT... Ale i tak wiesz, że "automat" zużyje więcej paliwa... :)

Czas pokaże czy te najnowsze super oszczędne skrzynie okażą się choć równie bezawaryjne co te stare...

Nareszcie jakieś rozsądne zdanie... ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #452 dnia: 14 Stycznia 2019, 21:41:58 »
Nie masz obrotomierza, nie jeździłeś CVT... Ale i tak wiesz, że "automat" zużyje więcej paliwa...
<zalamka> tak w chr 1.8 niema obrotomierza... ameryka. Sa inne auta które mają :) i bez jaj że muszę mieć cvt żeby o nim pisać ! Albo się nim przejechać... liczby mówią same za siebie. Takich automatów co pala mniej póki co jak na lekarstwo biorąc pod uwagę liczbę aut... a w kwesti spalania to pewnie z 90% aut ma jednak tego mało oszczednego automata... to są fakty. I nie muszę mieć komisu żeby to wiedzieć ;)

Ja skrzynię automatyczną dostałem w"gratisie" (jak każdy właściciel hybrydowego chr'a) bo chciałem hybryde :D a że ona w parze z automatem, wcale mi to nie przeszkadzało...
Nie wiem czy bym dokupił automat dla 1.2... raczej nie. Nawet jak by była oszczędniejsza (lub jeśli jest...)
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #453 dnia: 14 Stycznia 2019, 22:28:39 »
a w kwesti spalania to pewnie z 90% aut ma jednak tego mało oszczednego automata... to są fakty. I nie muszę mieć komisu żeby to wiedzieć
Biorąc pod uwagę że Toyota i VW (Skoda, Seat) to najpopularniejsze marki to rzeczywiście jest ich jak na lekarstwo ;) A w tych popularnych markach ciężko spotkać hydrokinetyka.

DSG to nie jest jakiś nowy model skrzyni biegów, podobnie jak CVT w Toyotach (Mazdach i innych japońcach)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #454 dnia: 14 Stycznia 2019, 22:59:08 »
tak w chr 1.8 niema obrotomierza... ameryka.

Ameryka.

i bez jaj że muszę mieć cvt żeby o nim pisać ! Albo się nim przejechać... liczby mówią same za siebie.

Nie musisz mieć. Ale by wypowiadać się z sensem czasem najpierw warto się przejechać albo choć poczytać...

Takich automatów co pala mniej póki co jak na lekarstwo biorąc pod uwagę liczbę aut...

Na ulicach - tak. W salonach - wręcz odwrotnie.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #455 dnia: 15 Stycznia 2019, 18:31:35 »
Biorąc pod uwagę że Toyota i VW (Skoda, Seat) to najpopularniejsze marki to rzeczywiście jest ich jak na lekarstwo  A w tych popularnych markach ciężko spotkać hydrokinetyka.

DSG to nie jest jakiś nowy model skrzyni biegów, podobnie jak CVT w Toyotach (Mazdach i innych japońcach)

No to może uściślę parę faktów...  :song:
W Polsce - wg danych CEPiK (stan na 8.6.2017) jeździ 22 005 578 aut osobowych.
W 2017 roku zarejestrowano 483 000 nowych aut - co stanowi 2,19% WSZYSTKICH nowych aut (automaty + ręczne)

Ok, idę krok dalej, ile z tych aut to auta z automatem ?
Jeszcze w 1998 roku pojazdy wyposażone w automatyczną skrzynię biegów stanowiły zaledwie 0,29 proc. wszystkich opuszczających salony samochodowe. Jak informuje Instytut Badań Rynku Motoryzacyjnego Samar, w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2013 roku nabywcy nowych pojazdów wybierali takie przekładnie w 13,52 proc.

Które marki sprzedają najwięcej automatów ? Niedoścignionymi numerami jeden w sprzedaży aut z automatyczną skrzynią biegów są Lexus, Bentley, Ferrari, Maserati, Infiniti, Aston Martin oraz Jaguar. Ci producenci sprzedają w Polsce w 2013 wyłącznie auta z automatami. Druga lokata przypadła Land Roverovi. Terenowa marka z Wielkiej Brytanii zamontowała przekładnie automatyczne w aż 95,7 proc. samochodów sprzedanych w Polsce od początku roku 2013. Podium zamyka Mercedes z wynikiem 77,5 proc., dalej Jeep (76 proc.) i Porsche (72,3 proc.).

Najmniej aut ze skrzyniami automatycznymi sprzedało w Polsce Renault oraz Fiat. Mniej niż 4 proc. klientów obu marek zdecydowało się na samochód z automatem.

Więc mając na uwadze to wszystko wyżej, ILE łącznie w salonach, fabrykach, na ulicach, istnieje aut z tą super oszczędną (zaoszczędzającą od 0,1 do 0,3 litra paliwa) skrzynią automatyczną (i nie jest to ferrari, porsche itd...). Jaki to będzie procent ? Równie dobrze mogę powiedzieć że takich skrzyni nie ma, i pomylę się może o 2%...

Ale przyznaje SĄ takie, ZACZĘTO produkcję i SĄ przynajmniej w teorii bo nikt się o tym nigdy nie przekona, Ekonomiczniejsze. Nawet jak bym miał w garażu 2 auta takie same, jeden z tą skrzynią drugi z ręczną, to i tak mogło by się okazać że ten automat pali więcej... różnica na poziomie od 0,1 do 0,3, a nawet od 0,1 do 0,5 to często niewłaściwe ciśnienie w oponach, to jazda pod wiatr czy inne warunki (korki etc). Więc spoko, są oszczędniejsze ale różnica wciąż jest mikroskopijna  :o

Ameryka.

Głupie pytania, głupia odpowiedź.

Nie musisz mieć. Ale by wypowiadać się z sensem czasem najpierw warto się przejechać albo choć poczytać...

Kolego, jeździłem wieloma automatami... dużo czytam na ten temat... jeśli moje wypowiedzi nie mają sensu to następnym razem czytaj cały wątek. Stwierdziłem że automat nieco więcej żre, mariuszs udowodnił że NIE WSZYSTKIE... ja dziś udowodniłem że owszem, nie wszystkie, tych co pali mniej łącznie z tymi co są jeszcze w fabryce na produkcji jest pewnie z 2% w porównaniu do Polskich realiów. I tyle.

Na ulicach - tak. W salonach - wręcz odwrotnie.

O tym pisałem wyżej, nie zgodzę się że w salonach wręcz odwrotnie... Nie sztuka "WYPRODUKOWAĆ CUDO", ktoś to musi jeszcze kupić, a w Polsce mimo że się dużo zmieniło i ludzie chętniej kupują auta ze skrzynią automatyczną to ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ auto wyjeżdżających z salonu to auta z ręcznymi skrzyniami. Poza tym nie dziwi Cię fakt że nie wszystkie marku decydują się na produkcję takich automatów ?? Może po prostu na podstawie własnych wyników sprzedaży stwierdzają że im się to nie opłaca ?! Dla tego Opel, Renault, Fiat - nie udoskonala czegoś co i tak się słabo sprzedaje... taki biznes.

Więc z tymi skrzyniami (super oszczędnymi automatami) to jest tak, jak znalezienie bursztynu na plaży... bursztynu wielkości 5 mm... - wiemy że istnieją... i pewnie mamy jakieś 2% szansy że na nie trafimy :)
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #456 dnia: 15 Stycznia 2019, 20:28:31 »
Stwierdziłem że automat nieco więcej żre, mariuszs udowodnił że NIE WSZYSTKIE... ja dziś udowodniłem że owszem, nie wszystkie,
Nie widzę dowodu, tylko kilka źle zinterpetowanych danych.

1. Nie ma znaczenia ilość auto nowych i ilość aut z automatyczną skrzynią biegów - bo badamy czy jest więcej skrzyń automatycznych które negatywny wpływ na poziom spalania w stosunku do nowoczesnych skrzyń automatycznych - czyli interesują nas tylko pojazdy ze skrzyniami automatycznymi.

2. Nie ma znaczenia procentowy udział skrzyń automatycznych w autach danego producenta, tylko ilość sprzedanych aut. Bo takie Ferrari pewnie sprzedało kilka sztuk aut, a takich Golfów z DSG było pewnie 100 razy więcej. Dane procentowe mają sens gdybyś był w stanie je przemnożyć przez ilość sprzedanych aut. Wydaje się że Golfów z DSG i Toyot z CVT będzie jednak więcej niż Opli w automacie.

A przyszłość należy do skrzyń automatycznych, bo systemy bezpieczeństwa tego wymagają.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2019, 20:30:54 wysłana przez mariuszs »

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #457 dnia: 15 Stycznia 2019, 20:59:21 »
Nie widzę dowodu, tylko kilka źle zinterpetowanych danych.

1. Nie ma znaczenia ilość auto nowych i ilość aut z automatyczną skrzynią biegów - bo badamy czy jest więcej skrzyń automatycznych które negatywny wpływ na poziom spalania w stosunku do nowoczesnych skrzyń automatycznych - czyli interesują nas tylko pojazdy ze skrzyniami automatycznymi.
Ma znaczenie. Jeśli chcemy wiedziec ile takich skrzyń jest musisz znac ilość aut, potem ile nowych aut wychodzi rocznie od dnia wyprodykowania pierwszego automatu oszczednego. Wtedy bedziesz wiedział jaki to procent... jaki to mały, bardzo mały procent biorąc pod uwagę że wśród sprzedawanych aut zdecydowanie wiecej i tak jest tych z ręczną skrzynią... jest ich śladowe ilosci w porownaniu do tego co już jezdzi po drogach...

2. Nie ma znaczenia procentowy udział skrzyń automatycznych w autach danego producenta, tylko ilość sprzedanych aut. Bo takie Ferrari pewnie sprzedało kilka sztuk aut, a takich Golfów z DSG było pewnie 100 razy więcej. Dane procentowe mają sens gdybyś był w stanie je przemnożyć przez ilość sprzedanych aut. Wydaje się że Golfów z DSG i Toyot z CVT będzie jednak więcej niż Opli w automacie.

Tak, te dane były podane jako "ciekawostka" i nie należy tego interpretować że takie ferrari sprzedaje 90% skrzyn oszczednych tylko w taki sposób że 90 na 100 aut marki ferrari wyjezdza z salonu w automacie (podobnie toyota, tylko toyota ma okolo 70%) lub na 100 sprzedanych fiatów tylko 4 wyjeżdżają z salonu w automacie.

Suma sumaru wszystkich nowych aut które wyjeżdżają z Polskiego salonu w automacie jest poniżej 20% reszta ma ręczną skrzynię. A skoro nie wszystkie marki maja takie cudo w ofercie to pewnie z 10% moze 15% nowych aut wyjeżdża z tym oszczędnym automatem...

Skoro rejestruje się około 483 tys aut rocznie (co stanowi zaledwie 2.19% wszystkich aut w Polsce to 15% z tych 483 tysiecy to niecałe 72 500 sztuk ! A to zaś daje 0.33% wszystkich aut...

Więc jeśli dla Ciebie 0.33% aut z oszczednym automatem to dużo... no to cóż :)
Musi minąć z 5-10lat nim to się zmieni.

Tak sa oszczedniejsze ale jest ich tyle co nic...

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #458 dnia: 15 Stycznia 2019, 22:24:23 »
No to może uściślę parę faktów...  :song:

Brniesz w zaparte byle się wyślizgać z minięcia się z prawdą... :)

Ale przyznaje SĄ takie, ZACZĘTO produkcję

Kiedy zaczęto? Wczoraj?
Wg Wikipedii 25 lat temu zabroniono ich używać w Formule1....

i SĄ przynajmniej w teorii bo nikt się o tym nigdy nie przekona, Ekonomiczniejsze.

No i mamy na sali Salomona... ;)

Nawet jak bym miał w garażu 2 auta takie same, jeden z tą skrzynią drugi z ręczną, to i tak mogło by się okazać że ten automat pali więcej...

Myślę, że w Twoich rękach automat będzie zużywał więcej paliwa.... Inaczej Twoja teoria wzięła by w łeb...

Kolego, jeździłem wieloma automatami... dużo czytam na ten temat... jeśli moje wypowiedzi nie mają sensu to następnym razem czytaj cały wątek. Stwierdziłem że automat nieco więcej żre, mariuszs udowodnił że NIE WSZYSTKIE... ja dziś udowodniłem że owszem, nie wszystkie, tych co pali mniej łącznie z tymi co są jeszcze w fabryce na produkcji jest pewnie z 2% w porównaniu do Polskich realiów. I tyle.

Ale nie chciało Ci się nawet spojrzeć w tabelki Toyoty...
A ja jako pierwszy Ci to udowodniłem...

O tym pisałem wyżej, nie zgodzę się że w salonach wręcz odwrotnie...

Zacznij od salonów Toyoty...

Nie sztuka "WYPRODUKOWAĆ CUDO", ktoś to musi jeszcze kupić

Dalej brniesz...
Nie próbuj bronić bzdury jaką walnąłeś...

Więc z tymi skrzyniami (super oszczędnymi automatami) to jest tak, jak znalezienie bursztynu na plaży... bursztynu wielkości 5 mm... - wiemy że istnieją... i pewnie mamy jakieś 2% szansy że na nie trafimy :)

Jak mantrę powtórzę - pierwszy z brzegu salon Toyoty...

Ma znaczenie.

Albo nie czytasz co się do Ciebie pisze albo tego nie rozumiesz.
Przeczytaj, proszę, jeszcze raz co napisał mariuszs i postaraj się to zrozumieć...
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2019, 22:29:06 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #459 dnia: 16 Stycznia 2019, 01:27:56 »
Ja pie....... nie da się tego czytać , najważniejsza funkcja w samochodzie jaką widzicie to zużycie jak najmniejszej ilości paliwa!!!!!!!!!!!
Po co kupujecie hybrydy i  licytujecie się  kto ma niższe spalanie , kupcie 100% elektryka i się skończy ,, ile ci spalił, a z górki mniej ,a pod wiatr więcej,z automatem za dużo z ręczną skrzynią  mało............... :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:,,

RAV4 2.5 hybrid

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #460 dnia: 16 Stycznia 2019, 08:08:40 »
Ja pie....... nie da się tego czytać , najważniejsza funkcja w samochodzie jaką widzicie to zużycie jak najmniejszej ilości paliwa!!!!!!!!!!

No wiesz, post nazywa się "Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)" i koledzy właśnie o tym tutaj dyskutują.

Remek

• Gość
« Odpowiedź #461 dnia: 16 Stycznia 2019, 11:44:24 »
bijecie pianę o zużyciu paliwa manual vs auto w aucie które ma tylko opcje automatu?
Wielkie brawa za trollowanie, brakuje jeszcze kłótni osób które nie mają w ogóle CHRa  <kawusia>

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #462 dnia: 16 Stycznia 2019, 13:07:33 »
brakuje jeszcze kłótni osób które nie mają w ogóle CHRa  <kawusia>
Przecież tacy mają najwięcej do powiedzenia. :bash:

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #463 dnia: 16 Stycznia 2019, 18:46:04 »
Maciej Loret, nie brnę. Były dwa wątki, jeden o różnicy w spalaniu (u tu przyznałem Wam rację, choć okazało się że nie wszystkie produkowane dziś automaty są oszczędniejsze) a drugi to ilość aut z takimi skrzyniami, i w tej kwestii mam rację co uważam dość jasno opisałem.

Myślę, że w Twoich rękach automat będzie zużywał więcej paliwa.... Inaczej Twoja teoria wzięła by w łeb...

Proszę Cię... uważasz że odczujesz zaoszczędzone 0,3 litra :) ?? Albo jak ktoś myśli że się przejedzie to odrazu stwierdzi "WOW jakie oszczędne"... W moim aucie spalanie waha się między 3,8 a 4,5... gdyby to była różnica 2 litrów ok, super. Ale to tak mała różnica, że nawet nie odczujesz... Ale faktycznie jest na tyle duża żeby można było stwierdzić że jest oszczędniejsza od ręcznej...

Przeczytaj, proszę, jeszcze raz co napisał mariuszs i postaraj się to zrozumieć...

Rozumie doskonale i już pisałem że tak macie racje. Ale Wy nie potraficie przyznać mi racji że takich aut jest w Polsce znikoma ilość. To są fakty, dane CEPIK...
Dziś z głupoty wszedłem na OLX, znalazłem 280284 ofert aut osobowych, po włączeniu filtra "skrzynia automatyczna" ofert było 65434 co stanowi 23,35% (ale są to auta używane, w większości stare i w większości wyposażone w hydrokinetyka który nie jest oszczędniejszy... i pytanie ile w tych 23,35% tach będzie aut z oszczędnym nowoczesnym automatem ?
To samo zrobiłem na znanym portalu AAA Auto... automatów jest 11,28% ! Wszystkich automatów...
Pisałem w 2013 roku w śród nowych aut znalazło się jedynie 13,52% aut z automatem... przy założeniu że WSZYSTKIE sprzedane w Polsce wtedy automaty były oszczędniejsze od manuala to i tak było ich tylko 13,52% (a wiadomo że w tej liczbie są też te automaty nie oszczędne...)
Powiedz mi czy mogę to napisać jaśniej ? Że procentowo jest ich BARDZO MAŁO. I nie ważne że Toyota sprzedaje nie wiem 80% aut w automatach... co z tego ? Gdyby w Polsce dało się kupić tylko toyotę to faktycznie, sprzedawano by 80% aut z automatem...

darek60chyba się zgubiłeś... po co zaglądasz w temat który Cie nie interesuje... won.

bijecie pianę o zużyciu paliwa manual vs auto w aucie które ma tylko opcje automatu?

W sumie to kolega ma rację... moje stwierdzenie że "automaty przecież nico więcej palą" było zbędne, i błędne, bo powinno brzmieć "niektóre automaty przecież nieco więcej palą" - może gdybym tak napisał, to nikt by nawet nie zauważył że coś jest nie tak ;) Ale spoko, dzięki za informację bo byłem święcie przekonany że jeszcze takich nie wymyślili  :cool: a swoją drogą ta różnica 0,3 litra na korzyść automatu i to tylko w warunkach miejskich nie zrobiła na mnie wrażenia :P dla mnie czy auto pali 4,4 czy 4,7- to tyle samo :) Jak porównamy spalanie CH-R`a 1.8 hybrydy do 1.2 (wiem że nie do końca trafne porównanie) ale różnica w spalaniu jest już konkretna, nie jakieś pitu pitu.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #464 dnia: 18 Stycznia 2019, 12:59:16 »
brakuje jeszcze kłótni osób które nie mają w ogóle CHRa  <kawusia>
Przecież tacy mają najwięcej do powiedzenia. :bash:
Niczego nie brakuje, ja nie mam C-HRa :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl