Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319813 razy)

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #525 dnia: 03 Lutego 2019, 18:46:38 »
Chyba sobie
Wybaczcie, taki skrót wymyśliłem... sobie... sory. Naprawdę się staram...
Napisz mi ile masz aktualnie średnie spalanie w tych zimowych warunkach ? U mnie 4.2 (wzrosło)
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #526 dnia: 03 Lutego 2019, 20:46:00 »
Cytat: Jasio w Dzisiaj o 16:46:16
A czy ja coś takiego napisałem???
No tak, tutaj:
Cytat: Jasio w Dzisiaj o 14:23:24
inny (np. darek60) chce na siłę tłumaczyć komuś kto kupił Hybrydę, że są lepsze i ekonomiczniejsze samochody. Pewnie ma rację. Tylko co z tego i po co?
Wyrwałeś to z kontekstu i dziwnie to zinterpretowałeś.

może jakieś udzielne wątki????
Może na innych forach nie będą musieli się domyślać, co miałeś na myśli :laugh:

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #527 dnia: 03 Lutego 2019, 20:57:14 »
Jasio ale nie odpisałeś ile Ci pali :) bo podobno naj mniej hehe ;)
No może trochę wyrwałem, nie spodobało mi się że dodałeś "pewnie ma rację"... dla niego może i jest ale dla przeciętnego Kowalskiego na pewno nie :) chyba że ktos w prezencie dostanie to luz... darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda ;)
Z tym domyślnie to mnie rozbawiłeś :D mógł bym zaśpiewać "...mam tak samo jak Ty..." to jak już dwie osoby tak myślą, to chyba jestem normalny :)
Ile Ci pali hybrydowy CH-R :) ??? No dawaj, zaskocz mnie...
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #528 dnia: 03 Lutego 2019, 21:49:21 »
Doktorze,

ma rację. Bo nie można powiedzieć, że HSD jest najlepsze. Jeśli ktoś głównie jeździ po autostradach i zawsze trzyma prędkość "dozwolona + 10" to najlepsze na pewno nie jest. Dla mnie (subiektywnie) HSD to najlepszy z możliwych i obecnie dostępnych w rozsądnych pieniądzach napęd. Ale ja nie latam głównie po autostradach ze średnią prędkością 140-150 km/h.

No dawaj, zaskocz mnie...
No to Cię zaskoczę... mam Aurisa, a nie C-HR... :grin: A tek serio to pali mi średnio (z prawie 90 tys. km, wyliczenia z dystrybutora) 5,4.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #529 dnia: 04 Lutego 2019, 10:25:51 »
Doktorze,

ma rację. Bo nie można powiedzieć, że HSD jest najlepsze. Jeśli ktoś głównie jeździ po autostradach i zawsze trzyma prędkość "dozwolona + 10" to najlepsze na pewno nie jest. Dla mnie (subiektywnie) HSD to najlepszy z możliwych i obecnie dostępnych w rozsądnych pieniądzach napęd. Ale ja nie latam głównie po autostradach ze średnią prędkością 140-150 km/h.

No dawaj, zaskocz mnie...
No to Cię zaskoczę... mam Aurisa, a nie C-HR... :grin: A tek serio to pali mi średnio (z prawie 90 tys. km, wyliczenia z dystrybutora) 5,4.
W Aurisie masz hybrydę poprzedniej generacji więc nie za bardzo jest co porównywać, bo napęd inny i auto niższe. Generalnie C-HR się nie nadaje na autostrady, hybryda jak najbardziej ;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #530 dnia: 04 Lutego 2019, 14:17:09 »
Generalnie C-HR się nie nadaje na autostrady, hybryda jak najbardziej
Możesz rozwinąć dlaczego sie nie nadaje  na autostrady, przecież to ten sam samochód tylko z innym napędem .
RAV4 2.5 hybrid

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #531 dnia: 04 Lutego 2019, 16:17:26 »
ma rację
Nie :) niema... sam powiedziałeś (co jest słuszną uwagą i z czym się zgadzam, że wybór lepszego zależy od tego kto będzie wybierał... więc zwrot "pewnie masz rację że jest lepszy" był zbędny... dla niego lepszy ok... ale dla mnie i dla większości ludzi (patrząc na wyniki sprzedaży tego typu aut) nie jest... i jeszcze długo nie będzie głównie z powodu niedostatecznie rozwiniętej infrastruktury (punktów z ładowarkami)... bo cena pewnie gra drugie skrzypce, jest "mniej" ważna...
A pamiętasz ile Ci palił jak miałeś 20 tys przebiegu :) ? Porównywać może nie wolno, ale pytam z ciekawości...

darek60 proszę Cię... wątek o hybrydzie na autostradzie jest tu: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,44959.0.html

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #532 dnia: 04 Lutego 2019, 18:40:09 »
Generalnie C-HR się nie nadaje na autostrady, hybryda jak najbardziej
Możesz rozwinąć dlaczego sie nie nadaje  na autostrady, przecież to ten sam samochód tylko z innym napędem .

Wyraziłem się mało precyzyjnie. Każde auto nadaje się na autostradę, nawet moim skuterem 110cm3 można było spokojnie jechać autostradą ;) C-HR to auto miejskie które ma ładnie wyglądać i udawać że potrafi pokonać trudniejszy teren. Nie zostało stworzone do jazdy po autostradzie, bo jest wysokie, stawia duży opór powietrza i ma mały silnik. A taka hybryda w postaci Camry to zupełnie inna sprawa, można sobie pykać po autostradzie....

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #533 dnia: 04 Lutego 2019, 19:11:35 »
a na ryby zabiera (...) 4 kolegów skrzynkę piwa (dla 4 osób)

Nie mówisz poważnie ???
To gdzie oni mają z takim "ekwipunkiem" jechać na ryby ?
Chyba do markietu po takie ryby w puszce :)

ile masz aktualnie średnie spalanie w tych zimowych warunkach ? U mnie 4.2 (wzrosło)

Aż się boję pomyśleć ile ci średnio pali w letnich warunkach :)
Jakby ci zaczął produkować wahę i nie miałbyś co z nią zrobić to chętnie odkupię po 3,5 zł/litr :)
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2019, 19:15:12 wysłana przez tomery »

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #534 dnia: 04 Lutego 2019, 19:39:31 »
Mam w d.........wątek o hybrydzie
<zalamka> licz się ze słowami, wypowiadasz się na forum, w temacie spalania hybrydowego CH-R'a
Nie mówisz poważnie ???
Ta... właśnie tak wyobrażam sobie wyjazd na ryby autem elektrycznym... markiet dobry pomysł, znajdą tam ładowarki, bo do drzewa póki co "podpiąć" się nie da...
Aż się boję pomyśleć
Więc nie myśl... żenada

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #535 dnia: 05 Lutego 2019, 00:28:22 »
Nie  niema... sam powiedziałeś (co jest słuszną uwagą i z czym się zgadzam, że wybór lepszego zależy od tego kto będzie wybierał... więc zwrot "pewnie masz rację że jest lepszy"...

Doktor, czytaj Ty ze zrozumieniem, jak na doktora przystało <zalamka> Darek60 napisał, że "są lepsze i ekonomiczniejsze samochody". MA RACJE. SĄ. Ta wypowiedź tyczyła się samochodów ogólnie, a nie tylko elektryków.
Patrząc na wyniki sprzedaży Rolexów też dojdziesz do wniosku, że są słabe bo większość ludzi ich nie kupuje? Infrastruktura to jedno, auto to drugie. OK, infrastruktura jest niezbędna, ale co Ci po super infrastrukturze jak masz jeździć elektrycznym Trabantem. Elektryk też może być lepszy i gorszy. Mówimy o samochodzie, a nie o warunkach jego użytkowania, które są różne na wsi i w mieście, w Norwegii i Bangladeszu. Czyli co, w Norwegii elektryk będzie dobry a w Bangladeszu będzie zły? NIE! Będzie jedynie mniej lub bardzie przydatny i praktyczny :-) 

A pamiętasz ile Ci palił jak miałeś 20 tys przebiegu  ?
Też około 5,4.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #536 dnia: 05 Lutego 2019, 00:42:32 »
w temacie spalania hybrydowego CH-R'a

jak będziesz spalał na ognisku swoją hybrydę to koniecznie ,,wrzuć,, na youtube
RAV4 2.5 hybrid

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #537 dnia: 05 Lutego 2019, 06:02:12 »
Darek60 napisał, że "są lepsze i ekonomiczniejsze samochody". MA RACJE. SĄ. Ta wypowiedź tyczyła się samochodów ogólnie, a nie tylko elektryków.
To jest oczywiste że na pustyni "najlepszy" będzie wielbłąd :) ale jeśli tak na to popatrzymy to niema auta ekonomiczniejszego, bo co znaczy "ekonomiczny" i niema auta "lepszego", bo co znaczy "lepszy" :) idąc Twoim tokiem myślenia... Bugatti w Dybaju będzie ekonomiczny bo tam paliwo po 70groszy... ale może zamiast krążyć po całym świecie skupimy się na Polskich warunkach i będziemy sie odnosili do Polskich realiów, bo tu mieszkamy tu bedziemy użytkować auto... więc już są jakieś "kryteria" wyboru... owszem inne będą na wsi inne w mieście co juz wskazuje na to ze np. Elektryk nie wszędzie się sprawdzi (bez wyjeżdżania za granicę). Skoro "lepszy, iszczedniejszy" to pojęcia względne to wybór lepszego jest niemożliwy...
;)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #538 dnia: 05 Lutego 2019, 07:10:36 »
Skoro "lepszy, iszczedniejszy" to pojęcia względne to wybór lepszego jest niemożliwy...

Oj, Doktorze, chyba chcesz być bardziej naukowy niż tytuł wskazuje... :o Czyli rozumiem, że wskazanie lepszego w zestawieniu Mały Fiat i przywoływany tu już np. VW Up nie jest możliwe. Ok. Rozumiem. Kończymy na tym, bo robi się to słabe.

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #539 dnia: 05 Lutego 2019, 07:22:02 »
Skoro "lepszy, iszczedniejszy" to pojęcia względne to wybór lepszego jest niemożliwy...

Oj, Doktorze, chyba chcesz być bardziej naukowy niż tytuł wskazuje... :o Czyli rozumiem, że wskazanie lepszego w zestawieniu Mały Fiat i przywoływany tu już np. VW Up nie jest możliwe. Ok. Rozumiem. Kończymy na tym, bo robi się to słabe.
Oczywiście że nie... bo co znaczy lepszy, jakie są kryteria gdzie będzie używany etc... sam o tym pisałeś.
Fiat jest lepszym wybirem dla miłośnika aut "zabytkowych" chcący np. Odrestaurować auto ;) niz wybór UP! Ale za to jeśli kupując będę kierował się chęcią podróżowania nad morze, etc... i wybieram pomiedzy 126p a Up to lepszy bedzie UP... Słabe bo doborze argumentujesz, ale kiedy ja użyje tych samych argumentów to trudbo się do nich odnieść ;) nikt nie będzie miał racji. Nawet ten co przepuszczasz że "pewnie ma racje"...
Dodam że od początku pisałem że dla mnie wybor elektrycznego auta to głupota, bo tam gdzie mieszkam etc tylko bym się w... masz rację, na tym zakończymy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl