Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)  (Przeczytany 319830 razy)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (hybryda)
« Odpowiedź #600 dnia: 12 Marca 2019, 13:49:24 »
Silnik diesla jest tak długo mało szkodliwy ,jak właściciel dba o stan silnika , nie wycina dpf , a jego silnik nie żłopie oleju silnikowego .
Od taka ciekawostka
W VW mechanizm oczyszczania gazów wylotowych działa tylko gdy temperatura na zewnątrz pojazdu jest w zakresie 15-33 stopnie (silnik EA288). W naszym klimacie nie działa tak z 9 miesięcy w ciągu roku

https://www.stopvw.pl/vw-nadal-manipuluje-samochody-z-silnikiem-ea288-rowniez-nie-spelniaja-norm-emisji-spalin/

pireus

• Gość
« Odpowiedź #601 dnia: 12 Marca 2019, 14:09:51 »
styczen -1    luty 2    marzec 6    kwiecien 12    maj 18    czerwiec 20    lipiec 22    sierpień 22    wrzesień 18    październik 13    listopad 5    grudzień 1

Trochę przesadziłeś powyżej masz średnie temperatury w Polsce

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #602 dnia: 12 Marca 2019, 15:39:01 »
Trochę przesadziłeś powyżej masz średnie temperatury w Polsce

Ahh uwielbiam Twoje posty - są takie merytoryczne i opierają się na sprawdzonych danych  <zalamka>

To coś tam napisał to nie są średnie dobowe temperatury w Polsce. Średnio dobowo mamy w Polsce 3 - TRZY - DREI miesiące z temperaturą powyżej 15 stopni Celsjusza...

google.pl -> średnie dobowe temperatury w Polsce

Tyle, jeśli chodzi o średnią - oczywiście możesz jeździć tylko w ciepłe dni wiosny i lata, to wtedy ów mechanizm VW będzie Ci działał "zawsze"...
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2019, 15:48:30 wysłana przez Gracol »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #603 dnia: 12 Marca 2019, 15:55:00 »
Ahh uwielbiam Twoje posty - są takie merytoryczne i opierają się na sprawdzonych danych
Ja podałem średnie temperatury dzienne w Polsce, bo jeżeli sobie możesz wyobrazić ponad 90% samochodów na drogach Polski porusza się w ciągu dnia. Pamietaj lepiej pomyśl, a to podobno nie boli, zanim napiszesz kolejne bzdury  :o
Ale idąc tropem Twojego "myślenia" średnie temperatury w nocy wynoszą
styczen -9    luty -7    marzec -4    kwiecien 1    maj 5    czerwiec 8    lipiec 10    sierpień 9    wrzesień 6    październik 2    listopad -2    grudzień -8
Ale średnio pies i człowiek mają po 3 nogi  :wallbash: A jeździmy w czasie konkretnej temperatury a nie średniej  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2019, 16:28:46 wysłana przez pireus »

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #604 dnia: 12 Marca 2019, 18:15:55 »
1. Nie wiem co podałeś, bo nie podałeś źródła.
2. Napisałeś "Trochę przesadziłeś powyżej masz średnie temperatury w Polsce" być może pomyślałeś o dziennych, ale tego nie napisałeś. Średnie to średnie, nie nocne, dzienne, popołudniowe czy poranne.
3. A pomyślałeś ile tych samochodów porusza się w średniej temperaturze w ciągu dnia, a ile jeździ głównie w godz. 7:00 - 9:00 (odwiezienie dzieci do szkoły, dojazd do pracy) i później 17:00-19:00 (odebranie dzieci ze szkoły, powrót z pracy, zajęcia dodatkowe - słowo klucz: godziny szczytu), a więc w godzinach, gdy temperatura jest niższa niż średnia dzienna (również w tych "ciepłych" miesiącach: w maju, na początku czerwca, wrześniu czy październiku).

Właśnie dlatego to, że coś działa tylko gdy temperatura na zewnątrz pojazdu jest w zakresie 15-33 stopnie jest tak ważne.

Offline MaciekS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #605 dnia: 12 Marca 2019, 18:17:54 »
Zwróćcie uwagę na sam proces wypalania. Ile w tym momencie wydziela się dymu. I nie jednokrotnie wypalanie zostanie przerwane i proces zaczyna się od nowa.
CH-R z bateryjką-wściekła biel. Teraz Corolla Cross.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #606 dnia: 12 Marca 2019, 22:58:27 »
Jeśli czytasz posty na tym forum! a sądzę że czytasz to pewnie zauważyłeś że jest ciągłe czepianie się hybryd że nie nadają się na autostradę  :wallbash: a czepiają się ci co nie maja hybryd  :o
A nie przyszło Ci do głowy, że nie mają właśnie dlatego, że nie nadają się one dla osób często podróżujących autostradami. Że wypożyczyli takie auto, pojeździli i doszli właśnie do takich wniosków. :o CHR w hybrydzie jest samochodem stworzonym do miasta, i jako taka zawsze bedzie się słabo sprawdzała w długich trasach.

A nie przyszło Ci do głowy że kierowcy hybryd jeździli już na przykład autami z silnikiem diesla i stwierdzili że tylko do miasta się nie nadają? Nowoczesne diesle są stworzone na trasę a jazda nimi tylko w mieście może sporo kosztować! Takie koszta sugerują nawet sprzedawcy w salonach samochodowych.
Nie rozumiem tylko tekstów typu że jak jedziesz hybrydą po autostradzie to: "chyba łeb ci pęka", czy "kierowcy hybrydy jadąc autostradą tracą słuch i wzrok" albo że polecają słuchawki z mikrofonem!  :song:
Ja i wielu kierowców hybryd na autostradę wpadam sporadycznie po kilkadziesiąt km i parę razy w roku po kilkaset,  więc nie widzę żadnego problemu ale miałem wcześniej diesla którego przez 150000km bardzo męczyłem w mieście i te trasy na autostradzie też były ale teraz po przejechaniu25000km hybrydą do diesla nie wrócę!

Jeśli niektórzy mają problem z akceptację tego faktu to ich sprawa. Po co jednak zaśmiecają to forum swoimi herezjami? Nie wiem? Na znak protestu przeciw " szufladkowaniu" aut proponuję udać się swoim CHR w ciężki teren skoro jest on tak niesamowicie uniwersalny i wszechstronnie uzdolniony...

Jeśli chodzi o zaśmiecanie foru to właśnie widzę że zaczynasz rozumieć o co kaman w tym wątku!!! :fotograf:
A więc jako "właściciel" tego wątku proszę pisać o zużyciu paliwa w C-HR (hybryda)  :grin:

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #607 dnia: 13 Marca 2019, 08:48:29 »
Jeśli chodzi o zaśmiecanie foru to właśnie widzę że zaczynasz rozumieć o co kaman w tym wątku!!!
Nie rozśmieszaj mnie i nie obrażaj. Od początku piszę w jednym tonie.

Za to widzę, że Ty zrozumiałeś kilak oczywistych rzeczy. Szkoda, że dopiero teraz:
Nowoczesne diesle są stworzone na trasę...
Czyżbyś "szufladkował" auta... :shock:

Ja i wielu kierowców hybryd na autostradę wpadam sporadycznie po kilkadziesiąt km i parę razy w roku po kilkaset,  więc nie widzę żadnego problemu
W takim wydaniu ja też nie. We wcześniejszych wypowiedziach nieudolnie broniłeś jednak zdecydowanie innej hipotezy.

Nie rozumiem tylko tekstów typu że jak jedziesz hybrydą po autostradzie to: "chyba łeb ci pęka"
Zapakuj żonę z teściową do auta, przewieź je 300 km z prędkością autostradową (150-160, bo takie tu były przytaczane), a potem będziemy kontynuować tę ekscytującą rozmowę...

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #608 dnia: 17 Marca 2019, 22:00:54 »
Cytat: zdenek2007 w 12-03-2019, 22:58:27

Jeśli chodzi o zaśmiecanie forum to właśnie widzę że zaczynasz rozumieć o co kaman w tym wątku!!!

Nie rozśmieszaj mnie i nie obrażaj. Od początku piszę w jednym tonie.

Nawet nie pomyślałem o tym żeby Cię obrazić! A chodziło mi o wątek w którym piszemy! (zużycie paliwa)

Za to widzę, że Ty zrozumiałeś kilak oczywistych rzeczy. Szkoda, że dopiero teraz:

Nowoczesne diesle są stworzone na trasę...

Ojoj  :song: O tym pisałem już bodajże na 13 stronie tego wątku!!!

Ja i wielu kierowców hybryd na autostradę wpadam sporadycznie po kilkadziesiąt km i parę razy w roku po kilkaset,  więc nie widzę żadnego problemu

W takim wydaniu ja też nie. We wcześniejszych wypowiedziach nieudolnie broniłeś jednak zdecydowanie innej hipotezy.

Gdzie broniłem innej hipotezy!!!

Nie rozumiem tylko tekstów typu że jak jedziesz hybrydą po autostradzie to: "chyba łeb ci pęka"

Zapakuj żonę z teściową do auta, przewieź je 300 km z prędkością autostradową (150-160, bo takie tu były przytaczane), a potem będziemy kontynuować tę ekscytującą rozmowę...

I znowu napiszę że jeżdżę po autostradzie! Czasami 150km/h (licznikowe) i nie mam z tym żadnego problemu a mogę się założyć że jest wielu takich kierowców!!!
Jeśli myślisz że ludzie nie jeżdżą hybrydą po autostradzie to gratuluję!
Ale teksty typu jak jedziesz hybrydą po autostradzie to"chyba łeb ci pęka" moim zdaniem próbują wyśmiewać właścicieli  hybryd! a przecież Ty też masz hybrydę!!! :o

Moje "szufladkowanie"  <taniec> wygląda tak:
Do miasta- auto elektryczne  :good:
Do miasta i na autostradę- hybryda  :good:
Na autostradę- Diesel ewentualnie benzyniak  :good:
 :grin: :grin: :grin:

Dobra! Kończmy to!

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #609 dnia: 29 Marca 2019, 20:19:43 »
Jedni mówią:
Wiosna wróciła bo widać  pączki na gałęziach...
Inni mówią,  wiosna wróciła bo krokusy już się pojawiają,
A ja Wam mówię:
Wróciła wiosna bo widzę trójkę z przodu średniego spalania :D
I love my car.
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #610 dnia: 29 Marca 2019, 20:53:28 »
a ja widzę dwójkę z przodu :good:

« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2019, 21:23:40 wysłana przez laki »

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #611 dnia: 29 Marca 2019, 23:15:58 »
Brawo Ty laki

Gdy ja widzę dwójkę to jestem po pół litr  <kucharz>
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #612 dnia: 30 Marca 2019, 00:17:59 »
a ja widzę dwójkę z przodu

Nie wiem jak trzeba jechać żeby samochód spalił mniej niż 3 litry , kiedy skuter spala średnio 2-2.5l/100

Mój Mercedes normalnie spala 14-15l ,ale jak jedzie z górki to też pokazuje.................... spalanie 5litrów.

« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2019, 00:21:16 wysłana przez darek60 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #613 dnia: 30 Marca 2019, 08:38:32 »
W miarę przepisowo, mniej pali i dostaję kasę:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #614 dnia: 30 Marca 2019, 08:54:53 »
Miałem tą aplikację i bardzo sobie chwaliłem. Zwrócili mi prawie 500 zł i nauczyła mnie bardziej płynnej jazdy. Chociaż czasami punktowała od "czapy"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl