Zbig,
Jednak głównym obiektem mojego zainteresowania był system nagłośnienia JBL zainstalowany w rzeczonym egzemplarzu. Ponieważ seryjny system w Aurisie jest bardzo przeciętnej jakości, wrażenie było niezłe, aczkolwiek:[...]
Masz rację, też jestem nieco zawiedziony jakością dźwięku z JBL.
Basy jak dla mnie akurat są w miarę OK, nic nadzwyczajnego ale też nie mogę powiedzieć że słaby. W tej cenie zestawu jest po prostu przeciętny.
W średnich tonach nie widzę żadnych problemów, słucha mi się dobrze
Największym problemem są dla mnie tony wysokie. W muzyce typu rock czy metal podczas solówek gitarowych dźwięk na dłuższą metę bywa męczący. Nie ma tragedii ale czegoś tu brakuję.
Chwilę się pobawiłem ustawieniami dźwięku, trochę poprawiło. Basy jeszcze mniej dudnią (co mi pasuję), dźwięki bardzo wysokie skłaniają się nieco bardziej ku średnim. Ustawień jest mało ale nie uważam tego za minus. Po krótkiej zabawie można dobrać ustawienia pasujące do ucha słuchacza (kierowcy

), nie jest też zbyt skomplikowane. To auto dla mas, nie dla koneserów i o tym trzeba pamiętać.
No i brak czytnika płyt CD (o czym już pisałem w innym wątku). TO JEST PORAŻKA w dobrym systemie dźwiękowym!
Czy nie warte swojej ceny? Moim zdaniem zależy. Pliki FLAC dobrze brzmią. Sygnał radiowy dla mnie też brzmi OK (chociaż widziałem że większość na to narzeka, może w NL jest inny standard? Nie wiem...).
Dla tych co to nie lubią się bawić w przeróbki nowego auta, cena w stosunku do jakości jest dobra

.
Dla tych co chcą się bawić w tuning, rozważyłbym kupno osobnego zestawu głośników. Czy będzie lepiej w podobnej cenie? Nie mam pojęcia, ale jak ktoś się lubi bawić to sam fakt zabawy jest już sporo warty

.
Osobiście lubię kombinować ale w komputerach a nie w zestawach audio. Plus dobry zestaw audio mam w domu i jak chce sobie po prostu posłuchać muzyki i się nią cieszyć to choćby w idealnym car audio zawsze będą dźwięki z zewnątrz które mi tę przyjemność skutecznie odbiorą.