Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470425 razy)

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #300 dnia: 23 Września 2017, 21:47:13 »
Mam JBL u siebie. Nie jest dobrze wyciszony. W drzwiach raczej nie ma dobrych mat - bo są strasznie lekkie. Poprzedni samochód sam wygłuszałem i było znacznie lepiej niż w C-HR. Ale to też inny samochód. Hybryda z bezstopniową skrzynia potrafi być głośna jak się nieumiejętnie obchodzi z gazem...  A jak się nauczy to można efektywnie przyspieszać - a bez wycia ;) 
Nie jest to symfonia przyjemnego dźwięku - JBL wtedy pomaga zagłuszyć :) i to jest główny atut tego zestawu :)
Ale dobre wygłuszenie pewnie by podniosło akustykę samochodu - tragedii nie ma ale można to dopracować - na pewno rezonans z boczków przy niezbyt dużym basie nie powinien mieć miejsca w samochodzie z premium audio ;)
Bo to każda dobra mata i pianka zapobiega takim odgłosom a toyota na tym zaoszczędziła.
Także jak są tak dumni ze swoich akustyków to raczej nie słyszeli dobrego audio - albo chcieli z 5 kg na materiałach wygłuszających zaoszczędzić co przy audio premium nie powinno mieć miejsca.
Podsumowując - C-HR nie jest super wygłoszony - ale nie ma tragedii jak się nie ciśnie do końca gazu...  A JBL gra znacznie lepiej niż standard pod warunkiem odsłuchu z USB - najlepiej FLAC. Tuner FM to największa porażka tego zestawu. Najlepiej zabrać USB i posłuchać sobie w salonie kilka znanych kawałków i zdecydować czy 4900 warto dać. A i to 576 Watt to chyba jakieś PMPO ;) jak na radyjkach z 3 cm głośnikami pisali 200 watt - bo naprawdę nie gra głośno.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2017, 22:02:42 wysłana przez wilkq »
wilkq

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #301 dnia: 25 Września 2017, 14:32:37 »
Którą generację macie w swoim C-HR:

Offline q3ok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #302 dnia: 25 Września 2017, 15:57:00 »
Druga generacja nawigacji. Pierwszej chyba nie było nawet w ogóle w CH-R dostępnej?

Trochę z moich uwag z hybrydy po 7tyś. km w mieszanych warunkach, głównie autostrady:

Ktoś jeździł może już dużo po terenach górskich hybrydą?
Przy długich zjazdach w trybie B, gdy bateria naładuje się na full - to wtedy silnik wchodzi na bardzo wysokie obroty. Pozostaje hamowanie zwykłym hamulcem w trybie D, co znów nie jest najkorzystniejsze dla tarcz i klocków hamulcowych...

Na myjni bezdotykowej samochód lubi się sam otwierać i zamykać, i dodatkowo włączać alarm.

Tylne drzwi są takie, że mimo wszystko brudzi się karoseria przed uszczelkami drzwi, a już za drzwiami.

Przy prędkościach autostradowych (niemieckich) pozostają już tylko dwa "inteligentne" tryby skrzyni biegów - full gaz albo nie full gaz, nie ma nic po środku.

Wielkość zbiornika paliwa w hybrydzie to jest kpina, żart, parodia (szczególnie jak jednak wybierzemy się na trasę)

Automatyczne włączanie świateł lubi migać światłami przy świcie i zmierzchu, lepiej na stałe włączyć światła.

Cecha charakterystyczna auta: "pi pi pi pi piiip pip pii pi piiip pip pip" - znaczy się jak nie piszczało od dłuższego czasu, to znaczy że coś jest nie tak.

System LDA nie odczytuje czerwonych linii tymczasowych (Austria), nadal traktuje jako główne białe, i nadaje się do wyłączenia (przynajmniej wspomagania - bo będzie skręcał, ale bez całkowitego wyłączenia to pi pi pi pi)
Przy równocześnie żółtych i białych pasach nie odczytuje nic, przy samych żółtych - odczytuje OK

Brakuje w tempomacie adaptacyjnym trybu odległości między 1 a 2 kreskami - ten pierwszy wydaje się być jednak za blisko, a na 2 kreskach to jesteśmy już daleko... W korku za to działa całkiem sprawnie, nawet jak na chwilę samochód przed nami się zatrzyma, to my dalej jedziemy nic nie naciskając. Szkoda, że ruszenie trzeba samemu potwierdzić (ale jestem w stanie zrozumieć to ze względów bezpieczeństwa). Jeżeli ktoś nam zajeżdża drogę na tempomacie, to czasami nie załapie samochodu i trzeba ręcznie zahamować, a jak znów już załapie to lubi mocniej przyhamować. Na naszych autostradach zbyt niska kultura jazdy by się to do czegoś większego nadawało.

Cichutkie kierunkowskazy (nie denerwują, można je mieć włączone na skrzyżowaniu ;))

Odczytywanie ograniczeń prędkości z różnych bocznych znaków - niepoprawne (np. ze zjadów na autostradach), ale równocześnie poprawne odczytywanie znaków ograniczeń prędkości warunkowych (np. prędkość w przypadku deszczu)

Bardzo sprawny system parkujący - wbrew pozorom, można bardzo szybko zaparkować i niejednokrotnie lepiej (równiutko) niż w pełni ręcznie (i tak do tyłu nic nie widać + patrząc po tym jak niektórzy parkują równolegle na ulicach innymi samochodami...)

Brak wielu adresów w nawigacji.

I jeszcze: pi pip pip pii pip pip pii pi
pipippip!

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #303 dnia: 25 Września 2017, 20:02:16 »
Czy ta 2 generacja nawigacji na zdjęciu w górnej części ma szczelinę na płyty CD/DVD?
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2017, 20:04:11 wysłana przez laki »

Offline q3ok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #304 dnia: 26 Września 2017, 17:01:09 »

Nie ma nawet miejsca, żeby wstawić napęd płyt nad ekranem.
W niższej wersji wyposażenia wygląda to trochę inaczej, nie jest tak odstający ekran.
Skąd takie pytania? Informacja o napędzie CD (jego braku) jest w katalogu.

mattman

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: 26 Września 2017, 19:39:31 »
Zdjęcie pogładowe nawigacji jest z Aurisa, stąd wejście CD.

Offline RoMario

• Toyot Leżący
  • *
    • Skorzęcin
« Odpowiedź #306 dnia: 27 Września 2017, 10:06:39 »
Mam pytanie o światła, jeździcie na "auto" czy włączacie normalne mijania?
Nigdy nie miałem takich bajerów jak "auto" światła i zauważyłem, że gdy mam w tym ustawieniu to nie są włączane światła z tyłu. Czy tak może być?

Trochę podglądałem inne samochody i chyba faktycznie te samochody, które mają opcję do świateł dziennych nie mają jednocześnie świateł z tyłu.

Edit: wikipedia mówi, że: "Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi."

Ale jaki sens w tym, że samochód nie może być bardziej oświetlony? Żeby rozróżnić kiedy są mijania, a kiedy dzienne?

Offline Emigracja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #307 dnia: 27 Września 2017, 10:13:58 »
Tak ma być i to jest prawidłowo . Na panelu zapala się kontrolka (na zielono) ja są światła mijania włączone . Możesz sobie sprawdzić jak wjeżdżasz pod most lub do tunelu -nie musisz ich zapalać . :good:

Offline RoMario

• Toyot Leżący
  • *
    • Skorzęcin
« Odpowiedź #308 dnia: 27 Września 2017, 10:26:22 »
Tak, tak, to ogarniam, wiem, że się włączają jak jest ciemno i że powinienem je sam włączyć jak pada i/lub jest już szarawo.

Ja się zastanawiam nad tym, czy to prawidłowo, że wtedy nie świecą z tyłu. I ciekawi mnie dlaczego nie mogą one być połączone, bo teoretycznie pojazd jest wtedy mniej widoczny.

Offline q3ok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #309 dnia: 27 Września 2017, 17:11:09 »
Tak, jest to w pełni prawidłowe. Światła do jazdy dziennej samochodów zarejestrowanych po 31 grudnia 2009 mają świecić tylko z przodu.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 28 Września 2017, 10:01:22 »
Jest tak jak mówisz , ale faktycznie zastanawia dlaczego jednocześnie NIE MOGĄ się świecić tylne ... hmmm...?

Tak samo jak nie mogę ogarnąć logiki Toyoty że nie da się zrobić automatycznego blokowania zamków powyżej 20km / h a jak nie zapniesz pasów to po tych 20km/h się drzwi blokują ...  :wallbash:
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

mattman

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: 28 Września 2017, 18:02:11 »
Masz dołożony alarm ? Może ktoś go tak dziwnie podłączył.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #312 dnia: 28 Września 2017, 19:16:35 »
Tak samo jak nie mogę ogarnąć logiki Toyoty że nie da się zrobić automatycznego blokowania zamków powyżej 20km / h a jak nie zapniesz pasów to po tych 20km/h się drzwi blokują ...  :wallbash:

Sprawdzone! U mnie myk z niezapięciem pasów nie działa  :o

mattman

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: 28 Września 2017, 20:40:52 »
Bo nie jest to normalne...

ulver

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: 28 Września 2017, 23:47:08 »
Jest tak jak mówisz , ale faktycznie zastanawia dlaczego jednocześnie NIE MOGĄ się świecić tylne ... hmmm...?

Hmmm az sprawdzilem dzisiaj  i nie rozumiem o co dokladnie Ci chodzi. Swiatla dzienne swieca sie zawsze , wtedy tylko przednie bo tak maja dzialac swiatla dzienne. Jesli swiatla sa ustawione na auto to zalaczaja sie po zmroku automatycznie swiatla mijania i wtedy dzialaja z nimi swiatla tylne. Nie zauwazylem zadnego migotania czyt. zalaczania i wylaczania w warunkach posrednich , wystarczy odrobina cienia i wlaczaja sie swiatla mijania ktore wylaczaja sie dopiero po jakims czasie od chwili kiedy wyjedziesz z np. duzego cienia czy tunelu . Dodam jeszcze ze nawet gdy zalaczone sa swiatla mijania swiatla dzienne i tak wciaz sie swieca.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl