Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #330 dnia: 03 Października 2017, 20:08:23 »
O tym myku z autoblokowaniem przy niezapiętych pasach dowiedziałem się od kumpla który ma to w ...Yarisie
U mnie się nic nie blokuje  :thumbdown:

Offline bmilosz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #331 dnia: 04 Października 2017, 16:04:34 »
Ktoś jeździł może już dużo po terenach górskich hybrydą?
Przy długich zjazdach w trybie B, gdy bateria naładuje się na full - to wtedy silnik wchodzi na bardzo wysokie obroty. Pozostaje hamowanie zwykłym hamulcem w trybie D, co znów nie jest najkorzystniejsze dla tarcz i klocków hamulcowych...

Podczas ostatniej wycieczki po Norwegii zauważyłem to samo. Wcześniej nigdy nie zdarzało mi się naładować baterii na maksa.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić dlaczego tak się dzieję? Hamowanie B nie działa ( wysokie obroty) , hamowanie zwykłe ładuje baterie. Jadąc z góry nie ma możliwości rozładowania bateria ani jazdy w trybie EV.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #332 dnia: 04 Października 2017, 18:58:44 »
Prawdopodobnie silnik spalinowy zostaje odpalony w celu uniknięcia przeładowania baterii.

Offline q3ok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #333 dnia: 04 Października 2017, 19:48:26 »
Tak samo przy pełnym naładowaniu akumulatora trakcyjnego jak w trybie B jest w trybie D + Sport. Po lekkim naciśnięciu gazu silnik spada z obrotami, ale jak znów puścimy gaz to wraca na wysokie.
Mam swoją wizję na ten temat: elektryczny nie pracuje, skrzynia w pełni przekłada pęd z kół na silnik spalinowy, a ten żeby zapewnić jak najlepsze hamowanie wkręca go na wysokie obroty, czyli jak w normalnym manualu najniższy możliwy bieg i zjazd ze stromej górki.
Wolałbym oficjalną informację na ten temat, może w Priusach dzieje się podobnie?

Offline RoMario

• Toyot Leżący
  • *
    • Skorzęcin
« Odpowiedź #334 dnia: 05 Października 2017, 09:44:07 »
Pytanie o podgrzewanie kierownicy - czy podgrzewa Wam całą czy tylko część? Dzisiaj odpaliłem to pierwszy raz i zauważyłem, że górna część się nie grzeje. Też tak macie?

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #335 dnia: 05 Października 2017, 14:20:56 »
Z jakim przebiegiem odbieraliście swojego nowego C-HR'a?

U mnie wczoraj się pojawiła hybryda, na razie teoretycznie, bo odbieram w sobotę, ale już po oględzinach. Model na Belgię wersja C-hic+pakiet premium. Produkcja koniec lipca, na liczniku 8km. Ciekawe co zostało poprawione...

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #336 dnia: 05 Października 2017, 16:01:22 »
Pytanie o podgrzewanie kierownicy - czy podgrzewa Wam całą czy tylko część? Dzisiaj odpaliłem to pierwszy raz i zauważyłem, że górna część się nie grzeje. Też tak macie?

Potwierdzam, grzeje tylko ta część gdzie wg zasad powinno się trzymać ręce :)
Ale u mnie to grzeje porządnie.. A nawet parzy jak dłużej pochodzi... ale rozumiem że regulacji mocy grzania tam nie ma..

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #337 dnia: 07 Października 2017, 19:53:58 »
Według instrukcji obsługi docieranie auta trwa przez pierwsze 1600 km.
Czy warto po tym czasie wymienić olej i filtr w silniku?

mattman

• Gość
« Odpowiedź #338 dnia: 08 Października 2017, 07:18:33 »
Warto.

Offline wilkq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #339 dnia: 08 Października 2017, 21:39:08 »
Warto.

Nie warto :) - 100 lat  i tak nie pojeździsz a 100 tys to i bez zmiany oleju przejedzie :) Taka moja opinia - a mam samochód w smartplanie. Jakby zależało toyocie na długowieczności to by zalecała zmianę. A tak szkoda 200 pln na olej a w aso to pewnie z 500 :)

A poważnie - w salonie mówili ze nie trzeba nawet docierać samochodu - teraz to tłoki spasowane lepiej niż w fso i opiłków nie będzie :)
A skoro w wynajmie nie zalecają docieranie liczą się z tym ze dostaną samochód eksploatowany wg ich zaleceń. Dla mnie nie byloby problemem docierać - ale jak nie trzeba to poleciała toyka w trasę i pełne spektrum obrotów miała. Teraz ma 7300 i na zmianę oleju pojedzie w marcu, chyba że 15 tysi nastukam wcześniej.
wilkq

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #340 dnia: 09 Października 2017, 09:32:45 »
nie chodzi tylko o opiłki , przez pierwsze kkm wystepuje zwiekszone tarcie pomiedzy pierscieniami a gladziami cylindrowymi. Nie piszcie o braku docierania, tu nie ma cudów - żadna obrabiarka tak precyzyjnie nie wykona elementów, żeby od razu siadać i kręcić po całym obrotomierzu. W jakichś wynajmach to nie ma znaczenia - i tak sprzedasz za 2 lata, więc co kogo obchodzi co sie bedzie z tym działo.
w salonie mówili ze nie trzeba nawet docierać samochodu
salon mądrzejszy od fabryki i instrukcji :grin:
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2017, 09:35:37 wysłana przez bazi »

mattman

• Gość
« Odpowiedź #341 dnia: 09 Października 2017, 11:48:06 »
Miałem okazję widzieć olej wylany z auta po 3000 km, na pierwszy rzut oka kolor lekko brązowy- idealny, ale patrząc pod światło, był to olej brąz metalic ;-)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #342 dnia: 09 Października 2017, 12:05:00 »
salon mądrzejszy od fabryki i instrukcji
instrukcja zaleca wymianę po 3000 (lub w okolicach tego przebiegu) ? Bo ja nie zauważyłem  :o
E18_Prestige_MultidriveS

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #343 dnia: 09 Października 2017, 16:06:51 »
Wymiany oleju nie, ale docieranie tak.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #344 dnia: 09 Października 2017, 18:26:48 »