Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470461 razy)

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #390 dnia: 28 Listopada 2017, 09:16:11 »
Może jest to istotne dla ludzi którzy budzą sie gdzieś w ciemnym tunelu , zdezorientowani czy jest dzień czy noc ?  :grin:

Nie wiem też nie rozumiem tego marudzenia  :o
zegarek jest OK , ja tam wiem kiedy jest dzien czy noc to wydać , W Turcji nie używa się 12/24 ale 12 godzin , 9 rano i 9 wieczorem co za problem?

spalanie jest za duże Ktoś z powyżej pisze powinienem kupić 1.2  to by paliło podobnie no nie ale hyrbyda i 12 to to samo to poco 2 silniki takie same gdzie tu jakiś diesel 1.6 D-4D( z BMW),
może niektórym przypomnę ze spalanie według toyoty to MAX 4L/100KM  .................
a przecietnie mamy 6.8 L/100 to chyba trochę za dużo   Rożnica Toyoty i nasza to jakieś 3 litry !!!!

Auris D-4D tez miał mieć spalanie 5 L/100 a spala czasem 4.8 a czasem 5.2 to różnica minimalna i normalna tutaj Pani Obtułowicz z Toyoty POL próbuje tłumaczyć sie no ale nie wychodzi co do spalania CHR skoro ma spalac 4 to mógl by 5 ok ale nie 6 i 7 i czasem 8L/100km ........
Aygo tak samo spalanie 0.5 większe ale nie o 4 LITRY większe

@@ZDENEK@@@   rozładuj hybrydę i jedz w miasto ze światłami to ci spalanie od razu skoczy , potem było 8.5 bez większego wysiłku!!!
Hybryda się ładowała wiec takie spalanie 

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #391 dnia: 28 Listopada 2017, 09:21:48 »
W Polsce bardziej popularny jest format 24h (12h - to w krajach anglosaskich). Kwestia przyzwyczajenia, jak nie można ustawić to co się chce to drażni i tyle.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #392 dnia: 28 Listopada 2017, 10:17:38 »
może niektórym przypomnę ze spalanie według toyoty to MAX 4L/100KM  .................

Masz to na piśmie?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #393 dnia: 28 Listopada 2017, 14:05:42 »
a przecietnie mamy 6.8 L/100 to chyba trochę za dużo   Rożnica Toyoty i nasza to jakieś 3 litry !!!!

To ja nie wiem jak ty jeździsz, albo masz coś nie tak, albo ciśniesz pedał bez potrzeby, bo u mnie średnie spalanie to 5,5-5,8 w terenie niezabudowanym i to przy dynamicznej jeździe, jak staram się jechać oszczędnie to i poniżej 5l potrafię zejść. Oczywiście wiadomo, że na autostradzie będzie więcej, ale średnią mam prawie zawsze poniżej 6.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2017, 14:11:16 wysłana przez sanchez »

mattman

• Gość
« Odpowiedź #394 dnia: 28 Listopada 2017, 15:23:59 »
Miasto 4.8-5.3.
Polska- Włochy (3000 km) 6.4.

Skąd te wyniki koło 8 litrów ?

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #395 dnia: 28 Listopada 2017, 16:31:15 »
Spalanie 1,2 benzyna
Miasto zimny 8,5-11
Miasto rozgrzany 6,5-8,5 zalezy od jazdy srednio jest to 7,5
Trasa 5,5-6,5(predkosci max 175) chociaz raz udalo mi sie zejsc do 5l/km

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #396 dnia: 28 Listopada 2017, 20:17:03 »
@@ZDENEK@@@   rozładuj hybrydę i jedz w miasto ze światłami to ci spalanie od razu skoczy , potem było 8.5 bez większego wysiłku!!!
Hybryda się ładowała wiec takie spalanie 

Ewidentnie podajesz wynik spalania z krótkiego odcinka! To wynika z cytatu powyżej! Bo przecież jak akumulatory się "naładują" to wraca oszczędny tryb jazdy i średnia zacznie spadać!
Ja mam średnie spalanie 5,3l z 9tyś km. czyli od kupna auta, a średnie spalanie mierzone po każdym tankowaniu waha się od 4,3 do 6,9l. Te 6,9 litrów to średnie z wakacyjnej trasy nad Bałtyk.
Oczywiście są to średnie z komputera pokładowego, czyli nieco zaniżone około 0,3l

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #397 dnia: 29 Listopada 2017, 07:51:11 »
W Polsce bardziej popularny jest format 24h (12h - to w krajach anglosaskich). Kwestia przyzwyczajenia, jak nie można ustawić to co się chce to drażni i tyle.

Zdecydowanie się z tym zgadzam . Po pierwsze w układzie 12 h zazwyczaj podaje się AM i PM . Ludzie od połowy 20 wieku latają w kosmos a tu się nie da (??) zrobić normalnego zegarka , wskaźnika paliwa czy autoblokowania zamków .

Idąc tropem tych co nie rozumieją czemu drażni brak MOŻLIWOŚCI WYBORU trybu 12/24 powiem z lekką ironią , że mogli nie dawać zegarka tylko naklejkę : przecież i tak masz na ręku / w komórce / mówią w radio . No trudno chwalić za powyższe mankamenty
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline zoja

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #398 dnia: 29 Listopada 2017, 08:39:06 »
Mnie niby nie przeszkadza ten zegarek,ale mój wczorajszy pasażer zwrócił od razu uwagę na godzinę...
jak to 8..przecież jest 20!!
Ja na to ,że niestety nie da się  TEGO zegara ustawić inaczej..
No i poczułam zażenowanie...wstyd za Toyotę :thumbdown:

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #399 dnia: 29 Listopada 2017, 13:28:38 »
Ludzie od połowy 20 wieku latają w kosmos a tu się nie da (??) zrobić normalnego zegarka , wskaźnika paliwa czy autoblokowania zamków .
Co jest nie tak ze wskaźnikiem paliwa?

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #400 dnia: 29 Listopada 2017, 15:04:50 »
Nie mam jeszcze własnej C-HR, ale dwa razy miałem wypożyczoną na weekend, i zastanawia mnie, jakim cudem niektórzy mają tak wysokie wyniki spalania.
Za każdym razem przejechałem nieco ponad 0,5 tys km i wiem, że da sie tym autem jechać ekonomicznie.
Spalanie po mieście ~4,3 l. Poza miastem, ale nie drogi szybkiego ruchu - za każdym razem udało mi się zejść do 3,8 l. Na autostradzie ~5,2 l (110-120 km/h). Jak dla mnie - spalanie jest prawie katalogowe.

Offline Emigracja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #401 dnia: 29 Listopada 2017, 16:45:07 »
Jak dla mnie - spalanie jest prawie katalogowe.

A jednak ludzie potrafią testować hybrydy ! Jadąc bezpiecznie ,ekonomicznie ,ekologicznie ,nie blokując ruchu i ciesząc się z jazdy .

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #402 dnia: 29 Listopada 2017, 16:56:26 »
To, że jechał wolno nie zawsze oznacza, że jednocześnie bezpiecznie... Nie wiemy też czy nie blokował ruchu i czy miał przyjemność z jazdy :-P

Wydaje mi się ponadto, że zorientowanie stylu jazdy wyłącznie na minimalne spalanie nie ma wiele wspólnego z umiejętnością testowania auta :embarassed:

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #403 dnia: 29 Listopada 2017, 17:26:03 »
To, że jechał wolno nie zawsze oznacza, że jednocześnie bezpiecznie... Nie wiemy też czy nie blokował ruchu i czy miał przyjemność z jazdy :-P

Oczywiście, że miałem przyjemność z jazdy - dlatego się delektowałem zamiast spieszyć.
Gwarantuje też, że nikt nie miał powodu aby wieszać na mnie psy z powodu blokowania ruchu.

ulver

• Gość
« Odpowiedź #404 dnia: 29 Listopada 2017, 19:15:19 »

Zdecydowanie się z tym zgadzam . Po pierwsze w układzie 12 h zazwyczaj podaje się AM i PM . Ludzie od połowy 20 wieku latają w kosmos a tu się nie da (??) zrobić normalnego zegarka , wskaźnika paliwa czy autoblokowania zamków .

Idąc tropem tych co nie rozumieją czemu drażni brak MOŻLIWOŚCI WYBORU trybu 12/24 powiem z lekką ironią , że mogli nie dawać zegarka tylko naklejkę : przecież i tak masz na ręku / w komórce / mówią w radio . No trudno chwalić za powyższe mankamenty

Jest godzina 18:54 , ktoś się ciebie pyta , która godzina ? co odpowiadasz ??? za sześć siódma  , prawda ?  <kawusia>

Miałem taki sam sposób podawania godziny w Pajero ,Foresterze , Land Roverze i jak mnie pamieść nie myli w PT Cruiserze i nie rozumiem co was w tym drażni. Co ma kosmos do zegarka ? Naprawdę aż tak czujesz się skołowany patrząc na zegarek że nie wiesz która godzina ?  <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl