Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470616 razy)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #465 dnia: 13 Lutego 2018, 15:02:47 »
Szkoda że jazda na elektryku wyłącza się przy 40km/h 

W poprzedniej generacji HSD moment przy którym silnik spalinowy musiał być włączony cały czas następował po osiągnięciu 67 km/h. W nowej generacji nie może być gorzej, trzeba się rozpędzić i żeglować :)

https://en.wikibooks.org/wiki/Toyota_Prius/Driving_tricks

W czwartej generacji ten limit jest osiągany przy 135km/h.
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2018, 15:04:59 wysłana przez mariuszs »

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #466 dnia: 13 Lutego 2018, 19:18:10 »
Te problemy z czujnikami parkowania z przodu, tzn u mnie non stop piszczą od jakiegoś czasu i chciałbym by mi to naprawili na zbliżającym się serwisie, wiecie może co oni tam robią by je naprawić? tzn potrzebują jakiś części czy zmieniają soft?
Przenieś ciut wyżej tablice i problem zniknie ;)

Offline Galanders

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #467 dnia: 14 Lutego 2018, 10:26:35 »
Miałem podobny problem przy odbiorze samochodu, że czujniki parkowania z przodu nie reagowały. Serwisant podniósł tablice rejestracyjne wyżej ale jeszcze coś sprawdzał w zewnętrznym kompie i chyba zmieniał coś w oprogramowaniu. Tak więc problem jest im znany.
Nigdy nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.Mark Twain

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #468 dnia: 15 Lutego 2018, 12:14:42 »
Wiem że w wersji na pl nie ma w tt2 rozpoznawania mowy, ale tak to mniej więcej działa ;) https://youtu.be/4uc9Hqez7RA

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #469 dnia: 15 Lutego 2018, 19:59:47 »
1. Hej a jak sprawdzić czy moja CHR'ka rozpoznaje pieszych ? (Pomysł z teściową przed maską niestety nie został zaakceptowany...). Pytam bo w instrukcji piszą ze nie na wszystkie rynki ten system jest dawany...
2. Co zrobić żeby moja CHR'ka udostępniła mi funkcję rozpoznawania mowy ? Póki co mam guzik na kierowbicy po naciśnięciu ktorego pojawia sie komunimat ze funkcja niedostępna :/ (ale że jak, za tyle polskich złotych brak funkcji którą mam w smartfonie za "2 kola" ??)
3. Do tej pory jeździłem autami z LPG... twierdząc że to idealne ekonomiczne rozwiazanie... myliłem się... hybryda wielkości SUVa, na oponach 225, 18 cali... spala mniej złotówek niż opel astra G 1.4 combi na oponach 185, 15 cali... a przy tym ma lepsze osiągi !
4. Nie działa mi funkcja domykania okna po zamknięciu auta na pilot, nawet gdy przytrzymam zamknięta kładkę... co zrobić ?
5. Nie działa funkcja otwierania okna z pilota po trzymaniu kłudki otwartej.
6. Jechalem autem z LED'ami i "z przodu" wcale nie świecą lepiej od "standardowych"... Szczerze, to poza wyglądem  (głównie tylnych świateł) nie widzę różnicy. Moze jedynie to ze wysokość świateł w LEDach jest automatyczna, a w "standardzie" trzeba regulować ręcznie... nie rozumie dlaczego LEDy nie sa w standardzie w wersji dynamic...
7. Więcej wad ten samochód nie posiada. Czytałem o klamkach, o widoczności, malych oknach z tyłu... powiem Wam ze to są pierdoly ! Tak jest jeśli nie ma do czego się doczepić... Moja odpowiedź na te pierdoly jest taka: do klamek nie sięgają mi dzieci i to mnie b.b.cieszy, okna z tylu  sa małe, a dzieci śpią jak bobry ! Widoczność? Auto samo parkuje, czujniki do okola auta a do tego kamera cofania... ze tak powiem spróbuj zaparkować tyłem na parkingu Sfery w B-B oplem astra g combi i zobaczysz co to slaba widoczność...
Tak więc jak ktoś zna odpowiedź na moje pytania to będę zobowiazany ;) pozdrawiam :)
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline Patter

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #470 dnia: 15 Lutego 2018, 20:48:37 »
Jeśli chodzi o pytania z punktów 4 i 5 to uruchomienie tych opcji wymaga wizyty w serwisie Toyoty. Moduł sterowania elektrycznymi szybami posiada te funkcje ale są one nieaktywne (dlaczego ? Nie wiem)

W moim C-HR aktywowano mi te funkcje przy okazji odbioru maty do bagażnika w Carolina TOYOTA Bielsko za darmo.
Teraz wszystko działa jak trzeba, po przytrzymaniu odpowiedniego przycisku słychać dźwięk "biiiip" i szyby otwierają się lub zamykają.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2018, 20:52:06 wysłana przez Patter »

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #471 dnia: 15 Lutego 2018, 20:52:09 »
1. Hej a jak sprawdzić czy moja CHR'ka rozpoznaje pieszych ? (Pomysł z teściową przed maską niestety nie został zaakceptowany...).
Szkoda, bo wydaje się to być idealny pomysł. Jednak z drugiej strony nie wiadomo czy system w CHR rozpoznaje przeszkody wszelakie czy tylko ludzi. Jeśli tylko ludzi, to w przypadku teściowej mogłoby nie zadziałać - szkoda samochodu...

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #472 dnia: 15 Lutego 2018, 21:17:56 »
Odnośnie punktu 6.
Rozumie, że masz światła standardowe.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #473 dnia: 16 Lutego 2018, 09:29:52 »
nie wiadomo czy system w CHR rozpoznaje przeszkody wszelakie czy tylko ludzi.
Rozpoznaje tylko ludzi, TSS drugiej generacji będzie rozpoznawał rowerzystów.

https://www.toyota.pl/articles/2017/premiera-toyota-safety-sense-drugiej-generacji.json

No i wreszcie będzie utrzymanie pasa ruchu, które ma już konkurencja :(
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2018, 09:31:57 wysłana przez mariuszs »

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #474 dnia: 16 Lutego 2018, 15:40:34 »
Rozpoznaje tylko ludzi, TSS drugiej generacji będzie rozpoznawał rowerzystów.

Tak właśnie czułem, że jak tylko przesiadam się na rower, to dla kierowców samochodów przestaję być człowiekiem :wallbash:

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #475 dnia: 16 Lutego 2018, 19:59:25 »
Jeśli chodzi o pytania z punktów 4 i 5 to uruchomienie tych opcji wymaga wizyty w serwisie Toyoty. Moduł sterowania elektrycznymi szybami posiada te funkcje ale są one nieaktywne (dlaczego ? Nie wiem)

W moim C-HR aktywowano mi te funkcje przy okazji odbioru maty do bagażnika w Carolina TOYOTA Bielsko za darmo.
Teraz wszystko działa jak trzeba, po przytrzymaniu odpowiedniego przycisku słychać dźwięk "biiiip" i szyby otwierają się lub zamykają.

Dzięki za wiadomość, zrobię to samo...

1. Hej a jak sprawdzić czy moja CHR'ka rozpoznaje pieszych ? (Pomysł z teściową przed maską niestety nie został zaakceptowany...).
Szkoda, bo wydaje się to być idealny pomysł. Jednak z drugiej strony nie wiadomo czy system w CHR rozpoznaje przeszkody wszelakie czy tylko ludzi. Jeśli tylko ludzi, to w przypadku teściowej mogłoby nie zadziałać - szkoda samochodu...

Ok, czyli Polskie C-HR``y rozpoznają pieszych (super) :)

Odnośnie punktu 6.
Rozumie, że masz światła standardowe.

Tak, mam standardowe... I nie mogę się doczekać wymiany żarówki :D

Od marca wchodzi przepis że samochody nowe w unii europejskiej muszą być wyposażone w system "SOS" - auta będą droższe o około 2tyś (informacje z gazet) czy słyszeliście coś o tym ?

Dziś po włączeniu aplikacji "aha" zaczął mi pyrkać głośnik... strasznie mnie to irytuje... miał ktoś podobny problem ?
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #476 dnia: 16 Lutego 2018, 20:04:25 »
A czy jak wyjdzie druga generacja pakietu bezpieczeństwa Toyoty (rozpoznająca między innymi rowerzystów) to wystarczy zainstalować nowe ustawienia ? czy raczej będzie to nie możliwe z powodu innego osprzętu (kamery, lasery etc...)

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #477 dnia: 16 Lutego 2018, 20:37:50 »
Raczej niemożliwe z powodu udoskonalonej elektroniki w module sterującym, ktory rozpozna nie tylko odpowiedni pas ruchu, ale również krawędzie drogi i pobocze, zapewniając do pewnego stopnia jazdę autonomiczną.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #478 dnia: 16 Lutego 2018, 20:45:10 »
A czy jak wyjdzie druga generacja pakietu bezpieczeństwa Toyoty (rozpoznająca między innymi rowerzystów) to wystarczy zainstalować nowe ustawienia ? czy raczej będzie to nie możliwe z powodu innego osprzętu (kamery, lasery etc...)
Niestety nie, podejście jest takie samo jak w telefonach z androidem, chcesz nowe funkcje kup nowy, na aktualizację systemu nie ma co liczyć.

Wyjątkiem jest oczywiście Tesla, w której się da np. dodać autopilota do auta które nie miało go fabrycznie :/

Co do wykrywania pieszych, to trzeba uważać bo w pierwszej generacji wykrywa ich tylko w ciągu dnia :p

Najbardziej to szkoda asystenta pasa ruchu, który prowadzi auto środkiem pasa a nie tylko próbuje wrócić na pas w przypadku gdybyśmy z niego zjeżdżali. Także jak ktoś planuje dopiero kupić CHRa to warto poczekać chwilę ;) Kolejna generacja TSS-P pewnie za 3 lata.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2018, 20:47:32 wysłana przez mariuszs »

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #479 dnia: 16 Lutego 2018, 22:01:25 »
W jaki sposób mogę ustawić funkcję follow me home? Bo ani razu nie udało mi się jeszcze opuścić samochodu, żeby światła oświetlały mi drogę a potem samoczynnie zgasły.

Jak wyłączysz samochód, pozostaw światła w ustawieniu "auto", pociągnij do siebie dźwignię długich świateł, jak byś chciał mrugnąć. Światła zaświecą się na 30 sekund...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl