Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470596 razy)

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #540 dnia: 20 Kwietnia 2018, 09:17:27 »
1. Warto wybrać pakiet LED? Co prawda w nocy tego samochodu nie testowałem, ale naprawdę jest tak duża, by dopłacać do tego prawie 6 tys. zł? Teraz mam Focusa mk2 i w nim nawet na długich niewiele widać, myślę, że nawet podstawowe światła w C-HR będą lepsze i wystarczające(?) :P Szczerze, wolałbym zostawić tę kasę na np. ubezpieczenie.
2. Chciałbym mieć system Inteligentny kluczyk, jednak można go dokupić jedynie w pakiecie "Tech". Używacie coś jeszcze z tego pakietu?
3. Nawigacja nadal się zacina? Oglądałem filmy z AutoCentrum i tam było widać, jak fatalnie działa nawigacja - ciągłe przycięcia i bardzo dużo opóźnienia. Coś się poprawiło przez ostatni rok?
Pakiet LED zdecydowanie polecam. Samochód świetnie wygląda i oświetlenie jest moim zdaniem lepsze od standardowego.
Pakiet Tech jak najbardziej przydatny - zawiera:  system ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu (RCTA), system monitorowania
martwego pola w lusterkach (BSM), automatycznie składane lusterka, system Inteligentny
kluczyk, uruchamianie samochodu przyciskiem, podgrzewanie kierownicy, system automatycznego
parkowania (SIPA), czujniki parkowania z przodu i z tyłu. Osobiście przez ponad rok jeżdżenia użyłem automatycznego parkowania tylko 2 razy bo z reguły nie ma czasu na zabawę gdy jedzie za tobą sznur samochodów i musisz szybko zaparkować, ale inne funkcje w/w pakietu Tech bardzo się przydają - najbardziej lubię BSM i RCTA. RCTA już kilka razy uratowało mnie przed stłuczką przy wyjeżdżaniu tyłem z parkingu, gdzie duże samochody stojące z boku lub mury zasłaniały mi widoczność. BSM w tym szalonym ruchu jaki jest obecnie też bardzo się przydaje. Czasami jeżdżę innym samochodem bez tych udogodnień i czuję się wtedy bardzo niepewnie. Do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja. Składane automatycznie lusterka nie tylko pomagają zapobiec problemom na "trudnych" parkingach, ale od razu widzisz, czy masz na pewno zamknięty samochód. "Inteligentny kluczyk" to z jednej strony ogromna wygoda, ale podobno duże ułatwienie dla złodziei. Ja jednak nie wróciłbym do zwykłego kluczyka.
Problemy z nawigacją są już ogarnięte przez Toyotę. Wcześniejsze egzemplarze miały wadliwe wiązki przewodów lub moduły nawigacji.  W tej chwili nawigacja działa dobrze, pokazuje na bieżąco korki.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2018, 09:23:08 wysłana przez Macallan »

Offline P@rsival

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #541 dnia: 20 Kwietnia 2018, 09:30:44 »
Osobiscie mam wszystkie pakiety - zdecydowanie polecam swiatla LED są bardzo dobre (tak dobre lub nawet i lepsze jak ksenony w nowej KIA Sportage),co JBLa kwestia dyskusyjna - dla mnie graja slabo jak za 5 tys zł (wynika to moze ze zbyt malej srednicy glosnikow) - podobnie graja 4 glosniki w Peugeot 206 sprzed 10 lat!
Jezeli chodzi o system medialny to dziala mniej wiecej jak sredniej klasy tablet sprzed paru lat, ma kilka wad m.in. brak radia DAB+ (analogowe radio ponoc ma byc wylaczone w 2022r.), brak ustawiania glosnosci oddzielnie dla roznych zrodel dzwieku, a jezeli chodzi o nawigacje tj. jej szybkosc to spowolnienie widoczne jest tylko podczas wybierania adresu (GPS chyba wprowadza baze adresow) - w porownaniu do systemu ww. KIA Sportage jest troszke gorzej aczkolwiek w Toyocie jest lepsza reakcja na dotyk.
Toyota C-HR Hybrid Prestige+LED+JBL+inne

Offline Galanders

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #542 dnia: 20 Kwietnia 2018, 17:51:00 »
Problemy z nawigacją są już ogarnięte przez Toyotę. Wcześniejsze egzemplarze miały wadliwe wiązki przewodów lub moduły nawigacji.  W tej chwili nawigacja działa dobrze, pokazuje na bieżąco korki.
Zaintrygowało mnie to zdanie. Mógłbyś coś szerzej opisać. Które to egzemplarze? Od kiedy to poprawiono i co?
Nigdy nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.Mark Twain

Offline Frexor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #543 dnia: 20 Kwietnia 2018, 19:04:34 »
Super, dzięki za odpowiedzi. W takim razie na 100% biorę pakiet Tech. Nad LEDami jeszcze się zastanowię, zobaczę jakie rabaty dadzą. Nawigację też spróbuję sprawdzić. Jeśli uznam, że jest spoko, to również dorzucę. System JBL chętnie bym wziął, ale zdecydowanie za dużo kosztuje. Dałbym za niego góra 2000 zł.

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #544 dnia: 22 Kwietnia 2018, 20:56:17 »
Cześć, nie chcę zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj.
Myślę, że w poniedziałek pojadę kupić C-HRa, ale zupełnie nie wiem jaką wersję wybrać, dlatego mam kilka pytań:
1. Warto wybrać pakiet LED? Co prawda w nocy tego samochodu nie testowałem, ale naprawdę jest tak duża, by dopłacać do tego prawie 6 tys. zł? Teraz mam Focusa mk2 i w nim nawet na długich niewiele widać, myślę, że nawet podstawowe światła w C-HR będą lepsze i wystarczające(?) Szczerze, wolałbym zostawić tę kasę na np. ubezpieczenie.
2. Chciałbym mieć system "inteligentny kluczyk", jednak można go dokupić jedynie w pakiecie "Tech". Używacie coś jeszcze z tego pakietu?
3. Nawigacja nadal się zacina? Oglądałem filmy z AutoCentrum i tam było widać, jak fatalnie działa nawigacja - ciągłe przycięcia i bardzo dużo opóźnienia. Coś się poprawiło przez ostatni rok?
Chcesz to ci sprzedam dynamic z pakietami tech+led

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #545 dnia: 22 Kwietnia 2018, 23:22:54 »
No właśnie....jak jest z tymi LEDami w CHR?

Jak szukałem na forum wpisów nt. świateł LED to zdumiał mnie fakt, że parę wpisów było chwalących i parę wpisów było na "nie". Z własnych spostrzeżeń (jak miałem CHR na dzień użyczoną) to w nocy LEDy na mijania świeciły mi ...tak sobie. Owszem mocno ale bardzo blisko. W moim C4 by Citoren :grin: zwykłe H7 dają wiązkę światła na dalszą odległość niż w testowanym CHR. Ktoś napisał na forum, że CHRy wypuszczane są z za nisko ustawionymi światłami.

Jakie macie spostrzeżenia w tym temacie. Czy ktoś regulował jeszcze ustawienie świateł LED ? Czy poprawiało to zasięg reflektorów?

Byłby wdzięczny za odpowiedź.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #546 dnia: 23 Kwietnia 2018, 00:39:32 »
Jakie macie spostrzeżenia w tym temacie.
Właśnie takie odczucie mam u siebie - świeci mocno, ale za blisko.

Offline P@rsival

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #547 dnia: 23 Kwietnia 2018, 08:12:19 »
Ja osobiscie ma porównanie z kilkoma autami.
Jezeli chodzi o Peugeot z H7 - to Toyota z LED-ami bije francuza na głowe, jezeli chodzi o KIA Sportage (nowy model, rocznik 2016) z ksenonami to w KIA swieca podobnie, ale auto wyzsze niz C-HR, wiec i zasieg moze byc wiekszy. Wg moich subiektywnych odczuc w Toyocie sa ciut jasniesze (ale ksenon z czasem traci jasnosc wiec moze to byc efekt 2letniego swiecenia).

Ogolnie warto dopłacic do lepszych swiatełek niz do zestawu audio.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2018, 08:14:20 wysłana przez P@rsival »
Toyota C-HR Hybrid Prestige+LED+JBL+inne

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #548 dnia: 23 Kwietnia 2018, 09:18:48 »
Marcin_RAMZES i P@rsival dzięki za odpowiedź.

P@rsival zgadzam się, że jasność świateł LED bije na głowe H7. Chodziło mi jednak o zasięg świateł, czy nie mają forumowicze wrażenia, że ich zasięg jest za krótki. Bo jasność ich jest ok (wg. mnie).

Ponadto mam jeszcze jedno spostrzeżenie co do CHRu, które chciałbym zweryfikować. Czy w waszych CHR plastikowa osłona kolumny kierownicy rusza się dotykana ?? Nie jest ona trwale przymocowana?? Tak samo znajdująca się w tunelu obudowa podłokietnika - jest u was taka chybotliwa ??
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2018, 09:26:36 wysłana przez Mr. Nowy »
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #549 dnia: 23 Kwietnia 2018, 09:41:24 »
Fakt że zasięg ledów nie jest zbyt długi, ale nie jest też za krótki i jest dość szeroki, mi nie przeszkadza, tym bardziej że funkcja automatycznego przełączania na długie działa całkiem ok. Ktoś tu pisał że regulował w serwisie ledy, więc pewnie da się nieco podwyższyć.

Offline Macallan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #550 dnia: 23 Kwietnia 2018, 12:58:55 »
Problemy z nawigacją są już ogarnięte przez Toyotę. Wcześniejsze egzemplarze miały wadliwe wiązki przewodów lub moduły nawigacji.  W tej chwili nawigacja działa dobrze, pokazuje na bieżąco korki."

"Zaintrygowało mnie to zdanie. Mógłbyś coś szerzej opisać. Które to egzemplarze? Od kiedy to poprawiono i co?"
Problemy z nawigacją obejmowały egzemplarze z produkcji prawdopodobnie do końca I kwartału 2017. Usterką było nietrzymanie się trasy przez nawigację - wypadanie kursora położenia na mapie o kilkadziesiąt, a nawet kilkaset metrów w stosunku do rzeczywistego położenia samochodu. Przyczynami były: wadliwe wiązki przewodów, ewentualnie wadliwe moduły lub niewłaściwe umiejscowienie anteny. Było to opisywane w zapomnianym już wątku Problemy z nawigacją http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,40306.0.html .
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2018, 13:02:23 wysłana przez Macallan »

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #551 dnia: 23 Kwietnia 2018, 15:31:22 »
Troche regulacji leda i jest zdecydowanie lepiej

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Galanders

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #552 dnia: 23 Kwietnia 2018, 16:20:58 »
Fakt że zasięg ledów nie jest zbyt długi, ale nie jest też za krótki i jest dość szeroki, mi nie przeszkadza, tym bardziej że funkcja automatycznego przełączania na długie działa całkiem ok. Ktoś tu pisał że regulował w serwisie ledy, więc pewnie da się nieco podwyższyć.
Trzeba pamiętać, że jest jeszcze "pokrętło" do regulacji z uwagi na różne obciążenia (pasażerowie z tyłu, bagaż..). Mnie osobiście ta długość świateł odpowiada, a na długich to już rewelacja. Może mam od początku właściwie wyregulowane. Widzę miny kolegów z innych "wypasionych" markowych aut, którzy siedzą obok.
Nigdy nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.Mark Twain

Offline Galanders

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #553 dnia: 23 Kwietnia 2018, 16:24:19 »
Ponadto mam jeszcze jedno spostrzeżenie co do CHRu, które chciałbym zweryfikować. Czy w waszych CHR plastikowa osłona kolumny kierownicy rusza się dotykana ?? Nie jest ona trwale przymocowana?? Tak samo znajdująca się w tunelu obudowa podłokietnika - jest u was taka chybotliwa ??

Zdecydowanie NIE. Pozdrawiam 

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #554 dnia: 23 Kwietnia 2018, 22:47:54 »
Trzeba pamiętać, że jest jeszcze "pokrętło" do regulacji z uwagi na różne obciążenia (pasażerowie z tyłu, bagaż..). Mnie osobiście ta długość świateł odpowiada, a na długich to już rewelacja. Może mam od początku właściwie wyregulowane. Widzę miny kolegów z innych "wypasionych" markowych aut, którzy siedzą obok.
W opcji z ledami nie ma pokrętła, poziomują się same  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl