Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #900 dnia: 08 Lipca 2024, 14:10:37 »
Cytuj (zaznaczone)
AVAS (Audible Vehicle Alert System) jest akustycznym systemem ostrzegania o zbliżającym się pojeździe. Instaluje się go w samochodach, które charakteryzują się bardzo cichą pracą silnika, czyli w autach hybrydowych oraz elektrycznych. 

Rozumiem, że w nowych C-HR jest zamontowany AVAS ?
Jest mocno irytujący?

Na jazdach próbnych nie zwróciłem na to uwagi. Autko ruszało cichutko bez dodatkowych efektów akustycznych.
Da się wyłączyć?
AVASu w środku praktycznie nie słychać. Przynajmniej w RAV4. Wyłączyć się nie da.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #901 dnia: 09 Lipca 2024, 01:03:35 »
Potwierdzam.
Jak się opuści szyby to słychać dziwny, metaliczny sygnał. Ale w sumie dobrze, bo ludzie się odwracają z miną na twarzy "A cóż to jedzie?".

Moje spostrzeżenia na plus z użytkowania bieda wersji Comfort.
- Moc napędu.
140 KM daje radę. Poprzednio miałem 69KM. Jak ruszam ze świateł, wszyscy zostają w tyle. To daje małą radość.  :-)
Wiem, że to nie jest 200KM czy 408KM w "Porsche Macan 4", ale do jazdy po polskich drogach zupełnie wystarczy.
- Nietuzinkowy wygląd.
Ludzie stają i patrzą, cóż to za cudo jedzie. Emeryci, gospodynie domowe, a nawet służby mundurowe (policjanci otworzyli usta z wrażenia i dłuższy czas stali sparaliżowani) :-P
- Systemy medialne i nawigacyjne
Tutaj czuć XXI wiek. Mówisz jedź do Mac. Donalda i babeczka znajduje najbliższe restauracje i Cię prowadzi.
- Komfort jazdy.
Ja wiem, że to nie jest Lexus, ale naprawdę prowadzi się fantastycznie. A kto zmienił skrzynię biegów z ręcznej na automat, nie może się nadziwić, jak to zmienia styl jazdy.

Co na minus?
- Ciągłe pikanie jak się przekroczy dozwoloną prędkość o 1Km/h.
- Mała widoczność z tyłu przy parkowaniu. Trzeba się nauczyć tylnej kamerki i lusterek.
- Obsługa pendrive-ów z USB.
Kilka dni mi zajęło, że tylko FAT32 i maksymalnie 32Gb. Naprawdę droga Toyoto? Trudno dodać exFAT wprowadzony w 2019r ? Tak, aby system widział peny 64Gb i większe? Zwłaszcza ze złącze jest typu 'C'.
- Klimatyzacja.
Pewnie się czepiam. Ale w automacie wali mi zimnym powietrzem w ryj, co jest dla mnie dość dyskomfortowe.
Zaś jak ustawię nogi i szyba, to chłodzenie nie daje rady. Bardzo mizernie dmucha na szybę nawet na maksymalnej dmuchawie. Nie jest w stanie schłodzić wnętrza pojazdu. No dziwne.

Na temat napędu i spalania na razie się nie wypowiadam, Zbyt mało jeździłem.
Czy jestem zadowolony z zakupu? Zdecydowanie tak.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2024, 01:05:52 wysłana przez Robert1000 »

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #902 dnia: 09 Lipca 2024, 14:34:47 »
Witam ponownie. Czy ktoś obeznany w tematyce mógłby wskazać na konkretny moduł OBD pozwalający na automatyczne blokowanie zamków po ruszeniu samochodu? Ważne jest aby był to sprawdzony w praktyce podzespół, którego użytkowanie nie spowoduje np. utraty gwarancji.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #903 dnia: 10 Lipca 2024, 12:11:37 »

Offline tomkrzysz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #904 dnia: 10 Lipca 2024, 13:52:37 »
Na pewno to jest "coś takiego". Gorąca prośba do tych z forumowiczów, którzy mają i używają aby podzielili się swoją wiedzą.
Oczywiście, że do takiej wersji w której nie ma możliwości aktywowania tej funkcji.

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #905 dnia: 10 Sierpnia 2024, 16:58:03 »
Kolejne wrażenia, po zrobieniu około 1000 km.

Nadal czuć wewnątrz ten dziwny zapach eko-plastiku, który się potęguje po nagrzaniu kokpitu.
Kupiłem pachnidło, ale nie pomogło. Ciekawe czy z czasem tech plastikowy "aromat" odpuści?

Bagażnik jet duży, ale nie potrafię nijak do niego dopasować jakiegoś organizera, czy czegokolwiek.
Siatki z zakupami latają po całym bagażniku jak jadę, a te haczyki po bokach to żart.
Może coś zaproponujecie?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #907 dnia: 10 Sierpnia 2024, 20:49:00 »
Ktoś ma pomysł co zrobić z gaśnicą? Nie mieści się pod podłogę, nie ma za bardzo do czego ją rzepami przyczepić...
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #908 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:17:57 »
Siatki z zakupami latają po całym bagażniku jak jadę, a te haczyki po bokach to żart.
Może coś zaproponujecie?
klappbox! https://www.google.com/search?q=klappbox

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #909 dnia: 10 Sierpnia 2024, 22:25:57 »
Może coś zaproponujecie?
klappbox! https://www.google.com/search?q=klappbox

A pod ten kosz mata https://www.google.com/search?q=mata+baga%C5%BCnika+toyota+ch-r , bo się będzie ślizgał po dywanowej

Offline locarno

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TT
« Odpowiedź #910 dnia: 10 Maja 2026, 16:10:00 »
Z ciekawości. Co to za logo na fotelu w CHR 2024?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #911 dnia: 10 Maja 2026, 19:09:21 »
Pewnie chodzi o wszechobecny w UE Ekoterroryzm.

https://www.toyotanews.eu/pl/aktualnosci/2959-item-nowa-toyota-c-hr-wykorzystuje-dwa-razy-wiecej-materialow-z-recyklingu-i-technologie-ktore-obnizaja-emisje-co2

Nie wiem jak reszta, ja czytając takie artykuły widzę tylko informacje że moje nowe auto z coraz większej części zrobione jest z śmieci, materiały są organoleptycznie gorszej jakości, a cena wciąż rośnie. Nie rozumiem czemu wykorzystanie skóry z zwierząt które w końcu są masowo hodowane w celach żywieniowych nie jest „eko” skoro ten materiał już istnieje, to nie lepiej maksymalnie wykorzystać to? Stworzenie jakiegoś skaju z ropy jest bardziej eko kiedy naturalne skóry są niewykorzystane? Dopłacam po to żeby zieloni debile byli zadowoleni, kiedy analizując to na chłodno wydaje się że te działania dodatkowo produkują zanieczyszczenie.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #912 dnia: 10 Maja 2026, 21:11:11 »
Nie wiem jak reszta, ja czytając takie artykuły widzę tylko informacje że moje nowe auto z coraz większej części zrobione jest z śmieci, materiały są organoleptycznie gorszej jakości, a cena wciąż rośnie. Nie rozumiem czemu wykorzystanie skóry z zwierząt które w końcu są masowo hodowane w celach żywieniowych nie jest „eko” skoro ten materiał już istnieje, to nie lepiej maksymalnie wykorzystać to? Stworzenie jakiegoś skaju z ropy jest bardziej eko kiedy naturalne skóry są niewykorzystane? Dopłacam po to żeby zieloni debile byli zadowoleni, kiedy analizując to na chłodno wydaje się że te działania dodatkowo produkują zanieczyszczenie.

Nie mieszaj logiki z ekologią.

To dwie całkowicie różne rzeczy bez wspólnego mianownika :D

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #913 dnia: 11 Maja 2026, 07:35:31 »
Polecam taki futerał na gaśnicę:
https://allegro.pl/oferta/uchwyt-na-gasnice-samochodowa-do-bagaznika-mocowanie-na-rzep-red-15476930725

Należy odkręcić plastikowy uchwyt gaśnicy pod nogami pasażera. Nastepnie, futerał z gaśnicą przyczepić rzepem na progu pod siedzeniem do tapicerki podłogi.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2026, 07:42:07 wysłana przez Greska »
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #914 dnia: 11 Maja 2026, 08:38:12 »
Z mojego doświadczenia to się odczepi w najgorszym momencie, no ale może trafiłem na beznadziejny rzep.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl