Autor Wątek: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia  (Przeczytany 470411 razy)

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
Odp: C-HR - zalety , wady , uwagi , spostrzeżenia
« Odpowiedź #915 dnia: 11 Maja 2026, 16:11:05 »
Ja kupiłem futerał z linku powyzej. Można go oderwać, ale razem z ekotapicerką.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline nickkk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #917 dnia: 24 Maja 2026, 16:56:02 »
Witam,
          Wczoraj byłem na jazdach 4 autami. C HR, Civic, Formentor i Leon.
C HR 1,8 słabo pod względem napędu, komfortu z tyłu i standardowego zestawu audio - to nie gra, tylko pyka.
Najlepiej wypadł CIVIC silnik, 184km, dźwięk z głośników, nawiew na tylnią kanapę. Po jeździe civiciem wysiadając z niego miałem najwiecej endorfin :) W cuprze na minus drgania, przy załączaniu silnika spalinowego i trwałość niemieckiej motoryzacji.
Wszędzie w salonach maja 1,8 albo 2.0 phev i nie dane mi było się przejechać 2.0 hev.
I teraz pytanie czy w toyocie 2.0 180km(197km) jest sporo lepszy od 1.8 140km?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #918 dnia: 24 Maja 2026, 17:05:16 »
Nie kupisz już nowego 197km, teraz jest chyba 178, pozdrawiam UE.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #919 dnia: 24 Maja 2026, 17:13:13 »
Unia Unią, w w Tucsonie HEV podnieśli z 215KM, na 239KM. Można? A no można jak się chce.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #920 dnia: 24 Maja 2026, 20:17:31 »
Unia Unią, w w Tucsonie HEV podnieśli z 215KM, na 239KM. Można? A no można jak się chce
Tu niestety jest tylko unia a nie chciejstwo. Toyota jedzie na bardzo starej twardej mechanice i raczej powinniśmy jej dziękować że nic nie zmienia w tej kwestii poza mocą która i tak przy tej klasie aut nie ma większego znaczenia.

Offline nickkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #921 dnia: 24 Maja 2026, 21:06:10 »
To wiem, że rocznik 2026 jest z mniejszą ilością koni. Jednak nie przeszkodziło to w uzyskaniu takiego samego czasu przyspieszenia 0-100 8,1s
Ciężko jest gdziekolwiek dostać do jazd testowych heva 2.0. Ma ktoś porówanie? Gość pod salonem, który oddawał po dwóch latach swojego c-hr 2.0 mówił, że nie warto. Ktoś testował?

Offline nickkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #922 dnia: 24 Maja 2026, 21:10:29 »
Unia Unią, w w Tucsonie HEV podnieśli z 215KM, na 239KM. Można? A no można jak się chce.
Po problemach motorów 1600cm3 w Kia i Hyundai gdzie, silniki potrafią się zatrzeć po 60 tyś km, bałbym się brać Tucsona.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #923 dnia: 24 Maja 2026, 21:51:46 »
Strach ma wielkie oczy, szczególnie YouTubowy strach.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #924 dnia: 25 Maja 2026, 08:43:55 »
Ma ktoś porówanie?

mam w domu corollę kombi 1.8 5 gen i pierwszym c-hr z 2.0 4 gen
o ile czuć, że na prądzie lepiej jedzie corolla to c-hr przy wyższych prędkościach (pow. 130) jest o wiele przyjemniejszy
ja wolałem zrezygnować z dopłaty 10k do silnika na korzyść wyposażenia bo i tak na co dzień nie potrzebuję tych 50 koni więcej i nie jeżdżę z max prędkością a do normalnej jazdy i przelotowych max 145 licznikowych jest ok
jak bym cały czas jeździł z pedałem gazu w pozycjach 0 i 1 to nie brałbym pod uwagę toyoty

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #925 dnia: 01 Czerwca 2026, 09:43:51 »
Wszędzie w salonach maja 1,8 albo 2.0 phev i nie dane mi było się przejechać 2.0 hev.
I teraz pytanie czy w toyocie 2.0 180km(197km) jest sporo lepszy od 1.8 140km?
A co jest złego w 2.0 PHEV ?
Wiem bagażnik trochę mniejszy, kupuję właśnie kurtynę z Ali - jest w drodze.
No i kwestia ładowania - trzeba mieć gniazdko 230V 16A lub 1-fazową ładowarkę 32A przy miejscu parkingowym.

Ale poza tym zdecydowanie auto do dynamicznej jazdy miejskiej i na trasę.

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #926 dnia: 01 Czerwca 2026, 15:41:12 »
A co jest złego w 2.0 PHEV ?

No właśnie zło polega na tym, że ogromna większość użytkowników pojazdów niestety nie ma dostępu do gniazdka - dlatego są wykluczeni z elektromobilności w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie rozpatruję wobec tego aut phev ani z napędem elektrycznym - jako modele z funkcjonalnością niedostępną dla mnie i myślę, że większość też tylko dlatego nie interesuje się tymi modelami.   
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2026, 15:44:15 wysłana przez Jaś Fasola »
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #927 dnia: 01 Czerwca 2026, 18:00:26 »
No właśnie zło polega na tym, że ogromna większość użytkowników pojazdów niestety nie ma dostępu do gniazdka - dlatego są wykluczeni z elektromobilności w pełnym tego słowa znaczeniu.
Zatem jeśli masz to szczęście aby mieszkać w budynku z podziemnym garażem, to jest Ustawa o Elektromobilności i - co prawda za jakąś kwotę X, ale jednak - można dociągnąć gniazdo ładowania do Twojego miejsca parkingowego. Ładowarka do C-HR II PHEV to koszt rzędu 1000zł, kabel to koszt pewnie podobny (3-żyłowy po 6mm2 bo pobór mocy 32A i trzeba zwykle te 30 metrów pociągnąć), skrzyneczka na ścianę z bezpiecznikiem 32A i różnicówką 40A to 500zł. + koszt usługi, razem są to pewne $$ ale myślę że do rozważenia - kupujesz raz a jest na (długie) lata.
Wspólnota nie ma prawa odmówić instalacji przez profesjonalną firmę która zajmuje się takimi gniazdami.

Jeśli natomiast parkujesz na miejscu dowolnie dostępnym, to niestety masz rację, PHEV nie będzie dla Ciebie (na dzisiaj).
Prawdę mówiąc ideałem byłoby gdyby bateria w PHEV wystarczała na 200km i miała możliwość szybkiego ładowania, no ale poczekamy jeszcze chwilę na te czasy.

Natomiast jak się przejedziesz w salonie na PHEV to będziesz wiedział jak szybko się zbiera AWDi :) i w sumie to może też być dobry wybór, zawsze to takie - może nie w 100%, ale jednak - 4x4 :)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #928 dnia: 01 Czerwca 2026, 19:09:41 »
to szczęście aby mieszkać w budynku z podziemnym garażem
Nie ma zgody wspólnoty, nie ma możliwości technicznych, dwóch pierwszych, sobie załatwiło po przebojach ze wspólnotą, pozostali już nie mogą z uwagi na obciążenie sieci. Tyle w temacie. Jak ktoś nie ma chaty z własnym prądem, to niech lata wersją bez ładowania wtyczką.
Pozdrawiam,

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #929 dnia: 01 Czerwca 2026, 20:30:50 »
to szczęście aby mieszkać w budynku z podziemnym garażem
Nie ma zgody wspólnoty, nie ma możliwości technicznych, dwóch pierwszych, sobie załatwiło po przebojach ze wspólnotą, pozostali już nie mogą z uwagi na obciążenie sieci. Tyle w temacie. Jak ktoś nie ma chaty z własnym prądem, to niech lata wersją bez ładowania wtyczką.
No to naprawdę lipa, chociaż dziwi mnie trochę że dostawca energii (ten lub inny) nie jest zainteresowany dorzuceniem jakiejś "szmocy" do rozdzielni - samochody PHEV będą coraz powszechniejsze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl