Autor Wątek: Przesmarowanie "krzyżaka w układzie kierowniczym"  (Przeczytany 79474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Przesmarowanie "krzyżaka w układzie kierowniczym"
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Maja 2005, 23:10:52 »
Cytat: kajjo
Wspomnianemu serwisowi nie chodziło chyba o smarowanie krzyżaka ale uzupełnienie smaru w połączeniu wielowypustowym dolnego wałka kolumny kierowniczej z przekładnią kierowniczą.
Smarujemy dokładnie wielowypust wału kierowniczego po zdemontowaniu dolnego wałka z krzyżakiem (czyli dokładnie połączenie wałków między krzyżakami ).

No to w końcu które, bo się pogubiłem???
Na połączeniu dwóch krzyżaków, czy połączenie dolnego krzyżaka z przekładnią ?
A może wszystkie wielokliny na krzyżakach przelecieć smarem ?
Aha, no i czy ta operacja ma również zastosowanie w Carinie E ? Od samego początku mi coś puka na niektórych dziurach (szczególnie tych łagodniejszych). Wszelakie serwisy i stacje diagnostyczne nie stwierdzają grama luzu w układzie kierowniczym i zawieszeniu, a ja chcę szału dostać:
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 20:35:16 wysłana przez ayrsen »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

kajjo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Maja 2005, 07:29:07 »
Smarujemy tylko połączenie wielowypustowe wału kierowniczego.
Dotyczy to Avensisa - nie słyszałem aby było to potrzebne i skuteczne w innych modelach
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 20:36:13 wysłana przez ayrsen »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Maja 2005, 08:12:02 »

No i dalej jestem głupi... :(
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 20:36:55 wysłana przez ayrsen »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

YOTA

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Maja 2005, 06:49:46 »
PERZAN
Jak rozbierzesz wał kierowniczy to przesmaruj i to i to, nie zaszkodzi
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 20:37:41 wysłana przez ayrsen »

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Maja 2005, 14:48:50 »
A ja dalej tego nie pojmuje po co. Przecież krzyzak jaki by nie był jest przykręcany do wałka na stałe, więc po co smar?
Perzan, rozumiesz cos z tego?
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 20:38:57 wysłana przez ayrsen »

kajjo

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Maja 2005, 17:05:11 »
Cytuję fragmenty Informacji Technicznej TMP nr 528 z dnia 18.08.1999 r.
"Dotyczy: Stuków w kolumnie kierowniczej w modelu Avensis
Objawy: Podczas parkowania lub manewrowania z małą prędkością, niewielkie stuki mogą być słyszalne w obszarze kolumny kierowniczej.
Opis problemu: W wyniku przeprowadzonych badań kolumny kierowniczej nie stwierdzono defektu w tulei wciskanej obudowy kolumny jak również w dolnej części kolumny. Badania Toyoty Motor Corporation wykazały natomiast brak odpowiedniej ilości smaru w połączeniu wielowypustowym wału kierownicy z krzyżakiem.
Ulepszenia produkcyjne: Producent zwiększył ilość smaru z 1,5 do 2,2 cm3 w warunkach produkcyjnych od 13.04.1999
Środki zaradcze: Tymczasowym rozwiązaniem zalecanym przez TMC jest smarowanie połączenia wielowypustowego smarem typu: ISOFLEX TOPAS NB52.
Ponadto TMC poinformowała że trwają prace nad nowym rodzajem smaru, który będzie smarem stałego przeznaczenia (moja dopiska - tym smarem jest: 08887-80509).
Uwaga: Podczas wykonywania operacji montażu/ demontażu kolumny kierowniczej proszę postępować zgodnie z zaleceniami książki serwisowej RM599E oraz zwrócić szczególną uwagę na sposób zainstalowania przewodu spiralnego poduszki powietrznej. W załączniku przekazujemy dodatkową procedurę naprawczą do RM599E." - koniec cytatu.
We wspomnianym załączniku pokazane są zdjęcia kolumny z zaznaczeniem miejsca smarowania i momenty dokręcania odpowiednich śrub i nakrętek kolumny - niestety nie posiadam tego w wersji elektronicznej aby tu zamieścić.
Jeszcze mała uwaga - procedura mówi o demontażu wału kierownicy ale (z resztą tak robimy) łatwiej jest wyjąć dolny krzyżak od strony przekładni kierowniczej i wtedy uzupełnić smar do otworu górnego wałka krzyżaka.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 20:41:51 wysłana przez ayrsen »

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Maja 2005, 10:00:08 »
Dziś rozpracowałem na części pierwsze ta chorą kolumnę i... Smarowanie ma na celu nie wyeliminowanie luzu tylko sprawienie, aby kierowca nie słyszał tego luzu, widocznie na jakiś czas to pomaga ale nie likwiduje przyczyny. Tulejka dolna w kolumnie oczywiście jest niewymienna (a na niej tez jest chyba w 90% przypadków luz) ale jest juz metoda naprawy tego. Z tym luzem na wielowypuście tez jest metoda lepsze niż smarowanie, bo eliminuje się przyczynę a nie skutek. Kajio a powiedz mi jeszcze, czy ten wsuwany wałek ma na celu tylko ochronę w razie czołówki, czy tez Anglicy chcieli dokonać czegoś, czego my nie możemy zrozumieć?
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 20:44:01 wysłana przez ayrsen »

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Maja 2005, 16:39:38 »
Kajjo, czekam na Twoją wypowiedz na temat tego smarowania:) chyba widziałes to fizycznie o co chodzi, wg. mnie to debilizm i smarowanie (dosłowne) elementu błędnie wykonanego.  :wink:

edgar68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Maja 2005, 20:18:30 »
serwisSJ, Czy te "lepsze metody" niwelują również przyczynędrgań kierownicy podczas jazdy? Mam taką przypadłosc.  :(

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Maja 2005, 07:55:44 »
Nie, to akurat nie ma nic do drgań kierownicy (mam na mysli drgania prawo-lewo).

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Maja 2005, 12:18:51 »
Dziś przesmarowano mi ten krzyżak, różnica jest odczuwalna - cena 200 PLN.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Maja 2005, 15:44:00 »
Cytat: Adrian
cena 200 PLN.

:shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:
 :?  :?  :?  :?  :?  :?
 :(  :(  :(  :(  :(  :(
*
*
*
*

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Maja 2005, 23:58:49 »
Cena nie mała ale zawsze o 33% mniej niż sugerowano w innym serwisie 300PLN.
Co więcej, powiedzieli, że czynność tą należy powtarzać co 30 000 km  :shock:  :shock:  :shock:

kajjo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Maja 2005, 11:26:00 »
Cytat: serwisSJ
Kajjo, czekam na Twoją wypowiedz na temat tego smarowania:) chyba widziałes to fizycznie o co chodzi, wg. mnie to debilizm i smarowanie (dosłowne) elementu błędnie wykonanego.  :wink:

Na temat smarowania powiedziałem wszystko co miałem powiedzieć. Może to smarowanie jest debilizmem ale nawet kilkakrotne samrowanie zawsze taniej wychodzi niż wymiana całej kolumny kierownicy, a klientom chyba o to przede wszystkim chodzi -nie? Próbowaliśmy innych metod ale po pownym czasie problem pojawiał sięznowu. Jeżeli znasz na to jakiś sposób (oprócz oczywiście wymiany) który jest trwale skuteczny to tylko pogratulować, bo pracownicy toyoty w Belgii pracowli nad tym chwilęi oficialnie tylko taką medodępodali.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Maja 2005, 18:51:03 »
Panowi a ja mam nastepujacy problem otoz cos mi zaczelo pukac z przodu z lewej strony pojechalem do mechanika posprawdzali wszystkie drazki koncowki itp i doszli ze mam luz na maglownicy na listwie z lewej strony i rzeczywiscie jest tam luz od spodu jak sie zlapie za lewy drazek i pociagnie gora dol to jest luz i teraz pytanie Czy trzeba wymieniac maglownice?? SerwisSJ do tablicy poprosze :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl