Autor Wątek: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza  (Przeczytany 241005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Test baterii trakcyjnej, wyniki, diagnoza
« Odpowiedź #330 dnia: 13 Sierpnia 2024, 19:05:58 »
Oczywiście, że trzeba balansować bo te dziady z toyoty pożałowali parę groszy na balaser dla go te baterie padają. mam zamiar zamontować własne balansery
Czy mógłbyś rozwinąć temat? W bateriach rowerowych stosuje się BMSy. Jeśli w bateriach Toyoty nie, to aż mega dziwne. W HV Bat. Toyoty jest dość wysokie napięcie i duże prądy, jak się domyślam. Skąd chcesz wziąć odpowiedni BMS?

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #331 dnia: 13 Sierpnia 2024, 21:32:28 »
"Przyżydzić" (jakie śmieszne słowo) według mnie to jest kupić używaną baterię. Gdybym w tamtym momencie miał dość gotówki, tobym brał z serwisu w Zielonej.

Ja oczywiście nie oceniam, ale jakbym miał inwestować w naprawę baterii u typowego Ryśka, który jeszcze zajmuje się agitacją wyborczą i nie mam pewności czy zna się na temacie to wolałbym dołożyć trochę gotówki i oddać pojazd do serwisu, który ma dobre opinie i się zna.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #332 dnia: 13 Sierpnia 2024, 21:57:25 »
jakbym miał inwestować w naprawę baterii u typowego Ryśka
No tak, fajnie się mówi/pisze, ale na forum nikt się nie spieszył, żeby coś podpowiedzieć, a sam nie miałem i właściwie ciągle nie mam rozeznania, kto jest "Januszem biznesu" w tej branży (jeden rozpoznany Janusz/Rysiek to niewiele).

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #333 dnia: 13 Sierpnia 2024, 22:10:42 »
Po serwisie zrobiłem już chyba z 1500km i wszystko jest okej
Odnośnie przebiegu na używanej/naprawianej baterii, jestem ciekaw opinii po 15 kkm, albo i o rząd dalej, jeśli to w ogóle możliwe. Może jestem totalnym laikiem/naiwniakiem, ale tak sobie roiłem, że te 200 kkm zrobię modelem auta o TAKIEJ renomie. Jeżeli to jest możliwe, to oczywiście się opłaca zainwestować w baterię nówkę.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2024, 22:25:11 wysłana przez Uranik »

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #334 dnia: 13 Sierpnia 2024, 22:13:18 »
Każdemu zdarza się przyżydzić
W kwestii "żydzenia" to jest tak, że wszystko tu musi mieć sens ekonomiczny, bo wcale nie jestem zafascynowany tym samochodem; owszem ma parę zalet, sporych zalet, ale i duży problem: bateria. Piszę to, bo poprzednim samochodem za "grosze" (mułem roboczym, notabene lepiej wyposażonym niż Prius) zrobiłem już niemal 200 kkm (szacuję przebieg na 500 kkm) i to dalej jeździ! - ratując mi tyłek  :cool:
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2024, 22:18:49 wysłana przez Uranik »

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #335 dnia: 13 Sierpnia 2024, 22:36:29 »
Musiałeś naprawdę pechowo trafić bo te fury są rzeczywiście mocno niezawodne, ale w sumie ja miałem podobną historię bo po 8kkm od zakupu wyskoczył błąd baterii i z szóstki trzeba było wyskoczyć. Ale tak poza tym to oprócz lania paliwka i wymiany filtrów nic nie robione. Chociaż może nie jestem dobrym przypadkiem bo rocznie robie po 10kkm wokół komina.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #336 dnia: 14 Sierpnia 2024, 09:42:47 »
rocznie robie po 10kkm wokół komina.
No właśnie, ja sporo jeżdżę - taki układ. Myślę, że dochodzi do około 30 kkm lub więcej.
Miotam się, co też teraz robić. Chyba wpierw muszę się upewnić i dostać na to papier, że chłodzenie baterii jest OK. Wtedy wycieczka pod Toruń - kto wie, może nie jedna. Najgorsze, że nie wiem, czy tak sobie można jeździć z takim problemem baterii, jaki mam, żebym nie stanął gdzieś i by trzeba było "lawetować". Wtedy kaplica absolutna.

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #337 dnia: 14 Sierpnia 2024, 10:48:32 »
Najgorsze, że nie wiem, czy tak sobie można jeździć z takim problemem baterii, jaki mam, żebym nie stanął gdzieś i by trzeba było "lawetować". Wtedy kaplica absolutna.

Z błędem baterii można jeżdzić i go kasować.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #338 dnia: 14 Sierpnia 2024, 22:59:58 »
...taa, świetna porada
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #339 dnia: 14 Sierpnia 2024, 23:24:22 »
To nie jest porada, tylko stwierdzenie czegoś co może doraźnie pomóc.

Ale jak kolega ma wiedzę na ten temat to na pewno panu Uranikowi się ona przyda, ironiczne komentarze tutaj niewiele wnoszą.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #340 dnia: 15 Sierpnia 2024, 15:40:24 »
...taa, świetna porada
Jako doświadczony użytkownik tego forum napisałbyś do kogo należy, żeby tu stworzyć ranking warsztatów zajmujących się hybrydami Toyoty. To jest tak niezbędne i by pomogło wielu szukającym takim jak ja, bo jak widać, nadziać się jest bardzo łatwo.

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #341 dnia: 26 Sierpnia 2024, 13:32:57 »
Powiedzcie chociaż, czy ktoś skupuje te samochody, bo mam już dość.
Ależ się dałem wkręcić w Lidera Niezawodności, jak dziecko.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #342 dnia: 26 Sierpnia 2024, 13:53:14 »
Przepraszam Cię bardzo, ale w niemal pełnoletnim samochodzie największym problemem nie jest samochód a poprzedni właściciel/e.
Lider Niezawodności nie pomoże jeżeli któryś z właścicieli kiedyś coś "przyoszczędził" albo po prostu masz pecha. Patrząc ile te samochody robią na taksówkach i nie tylko i jak często się psują (a raczej jak mało się psują) .
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Uranik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #343 dnia: 26 Sierpnia 2024, 15:20:48 »
jak często się psują (a raczej jak mało się psują)
No może tak jest, jak piszesz. Na jedno pytanie raczej nie ma odpowiedzi: czy opłaca się pakować nową baterię HV do niemal pełnoletniego samochodu? Tzw. używka... no już mam jedną od cwaniaczka i nie jest mi do śmiechu.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: 26 Sierpnia 2024, 21:54:27 »
Tak się kończy kupowanie importowanych śmieci. :)
Czemu nie reklamujesz tej baterii? Zrób raz ale porządnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl