Autor Wątek: Problem z optyką szyby  (Przeczytany 20748 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
Problem z optyką szyby
« dnia: 11 Kwietnia 2017, 22:04:40 »
Chyba będzie pierwsza naprawa gwaracyjna... żona przyuważyła że szyba przednia wzdłuż bocznej krawędzi dość mocno "zakrzywia rzeczywistość"  - ja wcześniej tego nei zauważyłem ale jak się przyjrzałem to faktycznie - tak jakby lekka soczewka. Cos mi się zdaje że wstawili "szybę drugiej kategorii" - i zastanawiam się czy nakazać wymianę tej szyby. Za przemawia to że samochód nie powinien zawierać wybrakowanych części ( a "zakrzywiająca obraz" szyba na pewno nie jest OK), przeciw - to że trzeba jednak ingerować w samochód .. z mojej perspektywy aż bardzo to nie przeszkadza, ale zona twierdzi że jej przeszkadza bardzo.. Wymienialibyście?

Offline RoMario

• Toyot Leżący
  • *
    • Skorzęcin
Odp: Problem z optyką szyby
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2017, 22:45:42 »
Pokaż foto jak to wygląda.

Offline dr.puniszman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2017, 23:34:01 »
Moze serwis zaproponuje  jakas rekompensate finansowa. A jak to szyba czołowa  a jezdzis w trasie to 3-4 lata i pewnie jakims kamieniem dostanie...

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2017, 10:11:01 »
Porównaj z innym egzemplarzem, bywa że takie "soczewki" naturalne - taka konstrukcja szyby (miałem tak w jednym samochodzie, poza polem widzenia) jak to tylko w Twoim to reklamacja (albo jakiś gratis jeśli nie przeszkadza).

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2017, 20:06:08 »
Ciężko toto pokazać na zdjęciu - to raczej przy ruchu jest widoczne.. Pokombinuję jeszcze jak nie będzie padało ( bo to tez nie pomaga ze zdjęciem)

Podjadę po świętach do aso, zobacze co powiedzą

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2017, 22:51:24 »
W CH-r tak chyba jest, ja w mojej mam to samo, prawa krawędź szyby (widok z fotela kierowcy) zniekształca widok to samo było w aucie na jazdach testowych w salonie. Nie wiem jak wygląda lewa strona patrząc z fotela pasażera.
Może niech inni napiszą czy u siebie to za zauważyli.

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2017, 23:05:04 »
Ale tandeta  :thumbdown:
Nawet przym chińskich zamiennikach tego nie ma.To, że Toyota zeszła na psy wiadomo już od dawna ale to już szczyt, szczytów  :laugh:

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2017, 21:26:51 »
Dokładnie - chodzi o prawą krawędź, mniej więcej na całej długości krawędzi...
hmm, wygląda więc na to że to "standardowy ficzer".. wtf  :shock:

Offline maciejp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwietnia 2017, 08:25:56 »
U mnie tez to jest. Z lewej nie jest to widoczne po patrzymy pod innym katem, ale z prawej wystepuje dosc mocno. W praktyce wogole to nie przeszkadza.

Offline soulshakin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Kwietnia 2017, 20:13:26 »
To że na bokach jest załamanie to wiadomo że szyba mocna zmienia kształt i to raczej normalne (mniej lub więcej w zależności od auta), ale to co jest na środku to normalnie mnie zaniepokoiło. Takie całe linie, paski które zniekształcają obraz i to praktycznie na całej powierzchni szczególnie akurat w miejscu widoku kierowcy mam 2 poziome line które załamują cały obraz.

Nie wiem czy tylko ja tak mam czy taka jakość szyb jest we wszystkich CHR. Nawet w 20 letniej toyocie mojej mamy szyba jest elegancka poza zużyciem nie ma żadnych załamań.

Myślicie że nadają się to do reklamacji ? Wymieniał ktoś szybę z tego powodu

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Kwietnia 2017, 22:18:03 »
Jak najbardziej jest to podstawą reklamacji. Przednia szyba ma być przejrzysta w każdym miejscu.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2017, 22:21:08 wysłana przez Robsajson »

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Kwietnia 2017, 08:43:26 »
To że na bokach jest załamanie to wiadomo że szyba mocna zmienia kształt i to raczej normalne (mniej lub więcej w zależności od auta), ale to co jest na środku to normalnie mnie zaniepokoiło. Takie całe linie, paski które zniekształcają obraz i to praktycznie na całej powierzchni szczególnie akurat w miejscu widoku kierowcy mam 2 poziome line które załamują cały obraz. Nie wiem czy tylko ja tak mam czy taka jakość szyb jest we wszystkich CHR. Nawet w 20 letniej toyocie mojej mamy szyba jest elegancka poza zużyciem nie ma żadnych załamań. Myślicie że nadają się to do reklamacji ? Wymieniał ktoś szybę z tego powodu

Miałeś prawo nie odebrać z salonu auta z taką wadą!
Teraz pozostała reklamacja!

Offline soulshakin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Kwietnia 2017, 13:33:24 »
No niestety w salonie tego nie było widać dopiero jak wyjechałem i wracałem do domu to zaraz coś mi nie pasowało.

Nic reklamowałem szybę, jestem umówiony na oględziny i wtedy będzie wiadomo czy uznają czy nie. 

Offline amorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Kwietnia 2017, 12:08:27 »
Szyba jest u mnie ok. natomiast  zauważyłem lekkie  drgania lewej wycieraczki-ząbkuje- dochodzącej do górnego punktu w momencie zgarniania / na powrocie ok./. Myłem szybę dokładnie i nic nie dało-będę musiał to zgłosić do serwisu.

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maja 2017, 01:22:10 »
Mnie odrazu gryzla ta szyba i zglosilem to zeby sobie zapisali bo napewno bede chcial sie tego pozbyc....o ile to poprawia...do czasu az szyba bedzie cala to nie ruszam....

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl