Witam
Jestem posiadaczem C-HR bez nawigacji i z mirrorlinkiem walczyłem długo aby korzystać z Google Maps, ale w końcu opanowałem to na kilku telefonach, więc może moje doświadczenia komuś pomogą.
U mnie działa na Samsung Note 8, Samsung S9, telefony oczywiście niezrootowane po najnowszych aktualizacjach. Gdzieś czytałem że telefon musi mieć stary mirrorlink wersji1.0(praktyka mówi co innego)
Potrzebne:
LG mirror drive - u mnie wersja 1.2.2.7 ( na niektórych wersjach nie chciało działać)
Floating App mirrollink 4.11 (na poprzedniej wersji też działało, ale w nowszej wprowadzono automatyczne odpalanie małego okna z aplikacją LG - duże usprawnienie).
Konieczna jest jest dobra konfiguracja telefonu wg instrukcji ! (w punktach 1 i 2 musi być fiszka na zielono!) włączenie opcji programisty itd., jest to opisane w aplikacji więc się nie będę powtarzał.
W aplikacji należy włączyć pływającą ikonę, a wyłączyć opcję ukryj automatyczne( u mnie przynajmniej nie działa prawidłowo)
Nie należy mylić ikony Mapy Google, która jest w wbudowana w aplikację Floating (która nie jest skrótem do aplikacji Google Maps w telefonie) tylko trzeba wszystkie niepotrzebne śmiecie wyłączyć w ustawieniach(pojawia się czerwone przekreślone kółko) a w miejscu: Aplikacje/aplikacje/ulubione dodać aplikacje z telefonu które nas interesują: Google Maps, Janosik, Android Auto( w najnowszej wersji działa całkiem nieźle, a w nim Replaio Radio) itd.. Oczywiście przed podłączeniem do samochodu.
Osobom którym Google Maps nie wyświetla się na całym ekranie i guzik w w rogu do rozszerzenia okna nie działa radzę aby zanim podepniemy telefon do samochodu włączyć janosika i ustawić miejsce docelowe, rozpocząć nawigację i zrzucić w dół(należy mieć w Janosiku włączoną pływającą ikonę), następnie odpalić Google Maps i rozpocząć nawigację - po podpięciu do samochodu powinno się odpalić na pełnym oknie. Unikniemy także wielu powrotów do nawigacji i ciągłego klikania ponownie aplikacji LG.
Po podłączeniu telefonu włączamy aplikację LG, wybieramy pływające okno Floating App, przechodzimy w prawo na ulubione, klikamy Google Maps i to wszystko. Czasami trzeba wcisnąć ikonę aplikacji LG
W telefonie na wszelki wypadek wyczyścić certyfikaty mirrollink w telefonie i je od nowa zaaktualizować.