Autor Wątek: Udało sie mirror link działa  (Przeczytany 437803 razy)

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
Odp: Udało sie mirror link działa
« Odpowiedź #720 dnia: 31 Lipca 2020, 16:28:23 »
Testowałem wcześniej tą wersję  1.2.1.2 LG MirrorDrive którą polecasz, jednak wersja 1.2.1.1 lepiej się spisywała. Właśnie prze chwilą zaktualizowałem , a raczej wgrałem nowszą wersję Mirrorlink do do telefonu. Miałem Mirrorlink 1.1 wersja 1.0.44 a udało się wgrać wersję 1.0.56 i jest to najwyższa do s5 z android 6.0. Idę do garażu sprawdzić. Napiszę póżniej jak poszło.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #721 dnia: 31 Lipca 2020, 17:19:08 »
Nie pomoże

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #722 dnia: 31 Lipca 2020, 17:43:35 »
No i nie pomogło.  :thumbdown:

Offline madro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #723 dnia: 31 Lipca 2020, 18:14:37 »
U mnie na razie jakoś to działa. Wprawdzie nie używam google map ani waze, ale Sygic i RockScout (ze Spotify i myTuner) działają poprawnie a i z Floatin Apps da się korzystać (choć za dużo klikania <zalamka>) . Też ostatnio miałem problemy, ale dokonałem pewnego odkrycia, że po wyłączeniu WiFi w opcjach telefonu te problemy znikały. Nie umiem określić jaki miało by to związek ale może warto iść tą drogą.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2020, 18:17:36 wysłana przez madro »

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #724 dnia: 31 Lipca 2020, 18:14:53 »
Bo nie mogło

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #725 dnia: 02 Sierpnia 2020, 15:02:29 »
Sprawdziłem jaki ruch wysyła telefon podczas próby pobrania certyfikatu Mirrorlink i jest to próba komunikacji z serwerem eu-mlca.samsungosp.com (MLCA oznacza MirrorLink Certificate Authority czyli centrum certyfikacji/certyfikatów usługi MirrorLink). Strona nie działa bo nie ma takiej domeny (Samsung ja usunął). Skoro MirrorLink Certificate Authority przestało działać bo być moze dlatego Mirrorlink przestaje działać nawet tam gdzie jest wgrany stary Android. I nie trzeba do tego żadnej aktualizacji software'owej lecz wystarczy dostęp do Internetu z telefonu.

Niestety prędzej czy później przestanie działać na każdym telefonie chyba, że jest root-owany ale to inna bajka.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #726 dnia: 02 Sierpnia 2020, 15:39:07 »
A rootpwany skąd pobierze certyfikat ML jak serwer nie działa?  Certyfikaty na apki są teraz pobrane z serwerów CCC.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #727 dnia: 02 Sierpnia 2020, 16:41:54 »
Aplikacje certyfikuje CCC (Car Connectivity Consortium) ale certyfikaty dla urządzeń (telefonów) obsługuje ich producent.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #728 dnia: 02 Sierpnia 2020, 16:45:21 »
Na rootowanym telefonie instaluje się patch który abo olewa obsługę certyfikatów lub daje sobie podegrać jakiś spreparowany i go akceptuje. Wiadomo majac konto roota na Linux zrobisz wszystko  :)

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #729 dnia: 02 Sierpnia 2020, 19:17:49 »
Tylko możesz się zdziwić,że już nie masz ML.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #730 dnia: 03 Sierpnia 2020, 09:45:23 »
Przywracać tel. do ustawień fabrycznych aby odzyskać ML też nie ma co robić, bo nic to nie pomoże - wczoraj to robiłem i kicha.  <zalamka> Szkoda tylko czasu na ponowne instalacje zawartości .

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #731 dnia: 03 Sierpnia 2020, 13:14:33 »
U mnie A5 antek 8 jeszcze działa ,ciekawe czy to przypadek że sygic nie robi aktualizacji od 10 miechów(w ofercie miało być 3-4rocznie).Na jakich telefonach oprócz Samsunga macie jeszcze mirrolinka?

Offline krk_man

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #732 dnia: 05 Sierpnia 2020, 00:39:40 »
Dwa lata używałem samsunga galaxy s5 z mirrorlink w C-HR . Ładnie to działało, Nawigacje Google Maps , Yanosik , Mapa Map , Waze  działały na TT2 bez problemu. Dziś po raz kolejny chciałem podłączyć swojego leciwego samsunga do TT2 i nic z tego nie wyszło, Na ekranie TT2 nie wyświetla się ikonka LG MirrorDrive. Myślałem że wygasł certyfikat LG MD więc go zaktualizowałem i dalej nic. Wygląda na to że samsung skończył wsparcie do MirrorLInk. Na stronie samsunga znalazłem coś takiego ;
" Podłączanie telefonu Galaxy do samochodu
Chcesz podłączyć telefon Galaxy do samochodu? Jeśli chcesz rozmawiać przez telefon i słuchać muzyki za pośrednictwem głośnika samochodowego podczas jazdy, możesz łatwo podłączyć telefon do samochodu za pomocą kabla USB, kabla pomocniczego lub Bluetooth. W przypadku jazdy bez użycia rąk najlepiej jest korzystać z funkcji, takich jak tryb samochodowy, Android Auto lub inne zgodne aplikacje w telefonie.
Uwaga: Dostępne ekrany i ustawienia mogą się różnić w zależności od dostawcy usług bezprzewodowych, wersji oprogramowania, modelu telefonu i producenta samochodu.
Metody połączenia
Jazda bez użycia rąk
Możesz skorzystać z jazdy bez użycia rąk za pomocą wbudowanej aplikacji MirrorLink na telefonie Galaxy. W zależności od systemu stereo można zarządzać połączeniami, wiadomościami, nawigacją i nie tylko za pomocą wyświetlacza samochodu. Jeśli Twój samochód nie obsługuje MirrorLink, możesz użyć alternatywnej aplikacji, która jest kompatybilna z twoim systemem stereo.

Uwaga: Usługa Mirrorlink kończy się 1 czerwca 2020 roku. W zależności od zestawu stereo niektóre aplikacje i funkcje mogą być niedostępne. Niektóre aplikacje nawigacyjne nie są obsługiwane w mirrorlink, w tym Waze."
To ostatnie zdanie chyba świadczy o tym że już jest pozamiatane z MirrorLink na samsungu i o wyświetlaniu na TT2 w C-HR można zapomnieć. A jeszcze dwa tygodnie wcześniej działało wszystko bez problemu  <zalamka>

Marek08 a czy robiłeś reset ustawień albo czyszczenie pamięci aplikacji Mirrorlink?

Wygląda na to że stare telefony S5/S7, które nie były podłączanie również w jakiś sposób zostały dotknięte przez wyłączenie usługi :(  sam próbowalem usuchoimć mirrorlink na S7 przez ostatni tydzień a dzisiaj na S5 neo i nic

a może ktoś na forum posiada S5 neo z działającym mirrorlinkiem i wgranym custom recovery i mógłby zrobić backup całego systemu, którym się podzieli? Ja mam działającego S5 neo z mirrorliniem ale w obecnej sytuacji wolę niczego nie ruszać żeby nie zepsuć.

Przeglądałem kod aplikacji samsung Mirrorlink i nie wygląda aby ta aplikacja łączyła się z serwerami samsunga a certyfikaty zawarte w aplikacji są ważne.

Toyota Corolla TS 2.0 HSD Comfort + Tech + Style + AAWireless

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #733 dnia: 05 Sierpnia 2020, 11:23:53 »
Nie czyściłem pamięci ML. Robiłem tylko restart telefonu jak wymieniałem baterię. Teraz tak sobie myślę że ten problem zaczął się jak uruchomiłem i uaktualniłem Tryb Samochodowy (wbudowaną systemową aplikację) w tym telefonie. Gdy uruchomiłem Tryb Samochodowy pokazał się komunikat o aktualizacji , zaktualizowałem i po tym pokazał się komunikat że od 1 czerwca 2020 roku aplikacja nie będzie działać. I faktycznie Tryb Samochodowy przestał działać. Przed tą czynnością wcześniej ML działał. Ale czy to na 100% było przyczyną, tego nie wiem.  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2020, 11:45:37 wysłana przez Marek08 »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #734 dnia: 06 Sierpnia 2020, 08:57:46 »
Macie zacięcie aby się bawić w kabelki i tracić na to czas... mam AA w polifcie i ani razu nie użyłem. Wolę fabryczną navi, niż bawić się w plątaninę kabli...
SAP ABAP Certified Developer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl