Autor Wątek: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)  (Przeczytany 67730 razy)

beep

• Gość
Odp: Spotowe zawieszenie w Yaris (amortyzatory i sprężyny)
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Sierpnia 2004, 10:54:23 »
A jak wygląda sprawa z gwarancją na autko po samodzielnym założeniu rozpórki?

Jak pamietam z poprzedniego forum to można nawet w ASO zamontować bez problemu?

GAK

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Sierpnia 2004, 11:07:15 »
w aso to z problemem... ;)
mi sie przynajmniej nie udalo... w ASO w sz-nie powiedzieli ze to nie narusza warunkow gwarancji ale nieoryginalnych czesci nie montuja.
ponoc w Rzgowie kiedys komus zamontowac chcieli... tylko po co wydawac kase... pewnie z 50-100 za odkrecenie i przykrecenie tych 6 nakrete trzebaby zaplacic a tak 30 minut roboty dla niewprawionej osoby...
g.

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Listopada 2008, 15:18:54 »
Powiedzcie mi jak sprawa wyglada w kwesti Yarisa TS-a?
Dokladnie chodzi mi o zmiane zawieszenia z przodu...amorki+sprezyny.
Chcialbym wiedziec czy amortyzator z przodu jest taki sam w ts-ie z 2003 roku jak w normalnym yarisie.

Pytalem w sklepie i niby powiedziano mi ze amorek jest standardowy gazowy(kayab) a sprezyny do tego lesjofors czy cos.
I ze tak powinno chodzic jak fabryczne.Oczywiscie sprzedawca moze sciemniac.

Czy to jest prawda?

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Listopada 2008, 10:15:49 »
Jeśli chodzi o Yarisa I TS to sprężyny mają identyczną grubość i twardość jak nie-TS, ale są krótsze (przód niżej o ok 1 cm, tył o 2 cm). Ale po co chcesz zmieniać sprężyny? Przecież to się nie zuzywa...

Jeśli chodzi o amorki to nie wydaje mi się że są takie same jak w serii, prawdopodobnie są inne (twardsze).
Seat Leon Cupra :D

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Lutego 2009, 21:59:20 »
Hms a ktoś mówił mi, że amorki to właśnie seria , a sprężyny inne. Czy czasem nie w serwisie...już nie pamiętam.

To ogólnie wystarczy zmienić amorki a sprężyny zostawić.  Czyli np amorki Kayaba + stare sprężyny?

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Lutego 2009, 21:48:44 »
Hms a ktoś mówił mi, że amorki to właśnie seria , a sprężyny inne. Czy czasem nie w serwisie...już nie pamiętam.

To ogólnie wystarczy zmienić amorki a sprężyny zostawić.  Czyli np amorki Kayaba + stare sprężyny?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pytałem po sklepach o amoroki i Pan z Rumii dał mi wycenę i listę firm.

Dokładnie pod mój model znalazł trzy sztuki.

amortyzator przedni 1szt

- Kayaba 245zł
- TRW 230zł
- Tokico 320zł

Wiecie coś o tych firmach? Znaczy Kayaba znam...ale TRW i Tokico... nie bardzo.

Pomóżcie w wyborze.

Pozdrawiam

scaliłem posty
kafara1

« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2009, 23:17:41 wysłana przez kafara1 »

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Lutego 2009, 22:54:49 »
Z tego co wiem yaris ts ma takie same amortyzatory jak zwykly yaris . Myśle ze wybór firm jest wiekszy niz tylko 3 . Z tych co wymieniłes polecam kayabe . Tokico tez japońskie i dobre montowali je seryjnie w niektorych mazdach . A TRW to Lucas firma dobra szczegolnie tarcze i klocki ale amortyzatory bym nie kupywał . Może dołóż troche i kup cały zestaw zawieszenia gwintowanego , zalezy czego oczekujesz od auta .

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Lutego 2009, 23:23:30 »
Hms wiesz chciałbym dużo...ale nie stać mnie. Już wydatek na yarisa był spory. Teraz muszę felgi dać do renowacji i oponki kupić bo mi się starły jak na ręcznym jeździłem...a to już 900zł.:(

Ogólnie jeździ mi się dobrze na tym co jest...  myślę o tym Kayabie, bo relatywnie tanie, a dobre. Jak coś to będę kupował tylko na przód. Czyli 500zł.

Hms a gwint pewnie z 1500zl?

Jeżeli masz jakiś namiar na sklep w którym mają większą gamę amorków to podziel się.:) Z allegro to pytałem z 4 użytkowników. Albo nie mają, albo Kayba...no i ten jeden co ma 3 rodzaje.

Jeszcze jedno...w Kaliszu jest zakład co regenerują amorki...ciekawe ile by chcieli i jakby się to miało do jakości i żywotności...
Może orientujesz się czy w ogóle jest sens w regeneracji?

P.s.
Przejdę się w jakiś wolny dzień do ASO Toyoty do Kalisza i dokładnie, po nr nadwozia dowiem się jakie są seryjne amorki itd. Żeby była pewność czy to samo będzie w 1,3 i w TS.

« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2009, 23:42:19 wysłana przez izotopek »

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Lutego 2009, 11:33:33 »
Gwint kosztuje duzo wiecej . Kayaba na allegro ok 210zł .Dobre rownież sa bistein B4 ale cena raczej wieksza od kayaby. Jak masz mało kasy to bierz kayaba na pewno bedziesz zadowolony

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Lutego 2009, 19:34:55 »
Hms a bilstein-y w jakiej cenie oscylują? Bo jakby nie wielka różnica była to bym je wziął. Na allegro jest coś za 440, ale nie wiem czy to dobra cena?
I czy są utwardzone czy powiedzmy seryjne jak Kayaby?

Jak możesz podaj, też jakiś namiar na sklep z tymi amorkami.

Bilsteiny na tył do yarka są tanie, bo tylko 120 zł. Taniej niż Kayaby.

Gość z Rumii(Japanmoto) mówił mi też, że przednie amorki to, to samo co w 1,3, jedynie tył to różnica.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2009, 20:07:33 wysłana przez izotopek »

izotopek

• Gość

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Marca 2009, 02:47:02 »
Sober podpowiedz mi co do yarisa Ts się nadaje... Koni drogie, może Kayaby Ultra SR? Jak sądzisz?
Jakiś gość w sklepie JC powiedział mi, że ultra sr wychodził w serii w TS-ie.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Marca 2009, 20:28:55 »
Raczej gość mówił Ci prawde bo wystarczy zobaczyc katalog Inter cars że do YTS sa KYB Ultra sr cena przód ok. 420-460zł a tylnie ok 220zł

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Marca 2009, 21:10:16 »
Ale to w serii szło jako pierwszy montaż w Ts-ie?
Bo jak tak to problem z głowy. Wymontuję też tylne i sprawdzę czy są w porządku.

Co do tych ultra sr-ów to mogę je mieć za 325 nowe. 225 na tył nowe. Oczywiście sztuka. W inter cars jest drogo. Taką cenę to w JC auto mi dali w Kaliszu...w sumie to inter cars:) bo jak wpiszesz jcauto.pl to strona inter cars się włączy.

Hms a co tam jeszcze jest dostępne? pewnie to co mi w Jc Auto zaproponowali...czyli TRW, kayaby ultra sr i Bilsteiny b6?
Mi się marzy Kayaba AGX... ale nie mają w sklepach.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2009, 21:12:24 wysłana przez izotopek »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Marca 2009, 12:24:32 »
Sober podpowiedz mi co do yarisa Ts się nadaje... Koni drogie, może Kayaby Ultra SR? Jak sądzisz?
Jakiś gość w sklepie JC powiedział mi, że ultra sr wychodził w serii w TS-ie.

Hej, niestety nie mam pojęcia. Ja jeżdżę na seryjnych z 1.3. Niemniej daj znać co kupiłeś i jak wrażenia. Bo kiedyś pewnie będę musiał te seryjne wymienić :) A znając siebie pewnie będę chciał kupić z ciekawości coś innego.
Seat Leon Cupra :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl