Nie odpowiem na zadane pytania, bo haka jeszcze nie mam zamontowanego, ale było to dla mnie ważne zagadnienie podczas zakupu samochodu (Auris TS Hybrid 2016). Może komuś się przyda, czego udało mi się dowiedzieć.
Kupując samochód wiedziałem, że koniecznie chcę mieć możliwość montażu haka - właśnie po to, aby wozić rowery, a nie holować przyczepę. Był to warunek konieczny przy wyborze samochodu. Rozmawiałem o tym w salonach (Toyota Okęcie i Toyota Wola w Warszawie). Według obu salonów, aby móc zamontować hak, istnieje konieczność dołożenia "pakietu holowniczego", co jest możliwe jedynie w fabryce. Pakiet ten kosztuje ok. 1000zł. Panowie powiedzieli mi, że nie mają oficjalnych informacji, co wchodzi w skład takiego pakietu, ale "pocztą pantoflową" dowiedzieli się, że trochę inaczej jest zestrojone tylne zawieszenie oraz położona jest inna wiązka przewodów, uwzględniająca montaż gniazdka do instalacji elektrycznej przyczepy.
Dołożony "pakiet holowniczy" mam wymieniony w umowie zakupu oraz na fakturze. Sprawdziłem też na "
http://www.toyota-tech.eu" - w pakietach dodatkowych też mam wymieniony "Towing package". Jest to więc pozycja oficjalna Toyoty wśród opcji dostępnych przy konfiguracji samochodu, a nie wymysł TMP.
Dołożenie tego pakietu skutkuje tym, że w "Świadectwie zgodności" (homologacja) pojawia się dopuszczalna maksymalna masa ciągniętej przyczepy (u mnie 345kg), dopuszczalna maksymalna masa zespołu pojazdów (u mnie 2160kg) oraz dopuszczalne maksymalne obciążenie pionowe na urządzeniu sprzęgającym (u mnie 55kg). Dodatkowo ta "dopuszczalna maksymalna masa zespołu pojazdów" widnieje na tabliczce znamionowej w samochodzie (słupek przy drzwiach kierowcy). Według rozszerzonej instrukcji (pdf) montaż haka i holowanie przyczepy jest możliwe tylko w przypadku, kiedy na tabliczce znamionowej "dopuszczalna maksymalna masa zespołu pojazdów" jest większa od "dopuszczalnej maksymalnej masy całkowitej pojazdu".
Pytanie co macie wpisane u siebie? Oraz jakie będą skutki zarówno w odniesieniu do gwarancji, jak i zgodności z przepisami prawa, jeśli zamontuje się hak - i co ważniejsze - jeśli będzie się holowało przyczepę (bo to nie jest tożsame), a homologacja tego nie uwzględnia?
Ja haka jeszcze nie mam. Ten pakiet holowniczy stwarza jedynie techniczne dopuszczenie do jego montażu, ale samego haka nie zawiera. Idzie lato, więc pewnie niedługo zajmę się i montażem haka, aby móc wygodnie wozić rowery