Autor Wątek: Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości  (Przeczytany 64405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Hałas jakby niedomkniętej szyby przy wyższej prędkości
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Czerwca 2017, 01:32:44 »
Sedany są zazwyczaj cichsze niż hatchbacki i kombi.  Odczucie kierunku skąd biegnie hałas bywa złudne.  Jak patrzę na Corollę, to być może masywniejsza konstrukcja maski lepiej rozprowadza strugi i powoduje mniejsze turbulencje na froncie kabiny.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Czerwca 2017, 18:57:51 »
...  Jak patrzę na Corollę, to być może masywniejsza konstrukcja maski lepiej rozprowadza strugi i powoduje mniejsze turbulencje na froncie kabiny.
Bardziej bym obstawiał na wygłuszenie lub inną aerodynamikę nadkoli. Gdy jest mocniejszy boczny wiatr, u mnie pojawiają się dodatkowe efekty dźwiękowe zależne od siły podmuchów, słyszę to od strony nadkoli. Poza tym szum zauważalnie zależy od rodzaju nawierzchni.   
Spalanie - Motostat.pl

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Czerwca 2017, 20:18:05 »
Gdy jest mocniejszy boczny wiatr, u mnie pojawiają się dodatkowe efekty dźwiękowe zależne od siły podmuchów, słyszę to od strony nadkoli. Poza tym szum zauważalnie zależy od rodzaju nawierzchni.   

O to to. Też u siebie zauważyłem (a raczej usłyszałem) podobny mankament, tzn. w czasie jednego przejazdu czasem szum jest, czasem go nie ma, a wszystko zależy, tak jak piszesz, od nawierzchni. Nie widziałem zbytnej różnicy w hałasach przy wietrznej vs. spokojnej pogodzie. Również stawiałbym na nadkola.

Tak z ciekawości - zgłaszałeś to do ASO?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Czerwca 2017, 20:41:32 »
Gdy jest mocniejszy boczny wiatr, u mnie pojawiają się dodatkowe efekty dźwiękowe zależne od siły podmuchów, słyszę to od strony nadkoli. Poza tym szum zauważalnie zależy od rodzaju nawierzchni.   
... Tak z ciekawości - zgłaszałeś to do ASO?
A po co?  :)
Toż to jest TTTM. Przecież Mercedesa nie kupiłem.

Spalanie - Motostat.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Czerwca 2017, 22:57:34 »
Co do nadkoli, to właśnie w hatchbackach i kombi bardziej słychać tylne niż w sedanach.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Czerwca 2017, 11:55:03 »
Sedany są zazwyczaj cichsze niż hatchbacki i kombi.  Odczucie kierunku skąd biegnie hałas bywa złudne.  Jak patrzę na Corollę, to być może masywniejsza konstrukcja maski lepiej rozprowadza strugi i powoduje mniejsze turbulencje na froncie kabiny.

może i coś w tym jest:

Cytuj (zaznaczone)
Znaczne nachylenie tylnej szyby oraz jej płynne połączenie z linią kufra obniżyło ilość zawirowań powietrza za jadącym samochodem. Zyskały na tym komfort (w kabinie jest cicho nawet podczas szybkiej jazdy) oraz współczynnik oporu aerodynamicznego. Cd na poziomie 0,27 oznacza, że zwiększaniu prędkości (oczywiście w rozsądnych granicach) nie towarzyszy lawinowy wzrost zapotrzebowania na paliwo.
https://www.autocentrum.pl/publikacje/testy-aut-nowych/toyota-corolla-1.6-valvematic-klase-wyzej/1060411248/

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Czerwca 2017, 07:40:09 »
Hałas z nadkoli mnie wkurza na maksa.

Myślicie, że jest jakaś szansa, żeby troszkę go zminimalizować? Dlaczego w ogóle słychać prawie każdy "liść", który oderwie się od bieżnika?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Czerwca 2017, 09:40:19 »
Myślicie, że jest jakaś szansa, żeby troszkę go zminimalizować? Dlaczego w ogóle słychać prawie każdy "liść", który oderwie się od bieżnika?
Szansa jest na pewno. Trzeba tylko znaleźć główny "kanał przerzutowy" hałasu. Słychać dobrze szum kół, więc bardzo podejrzane są nadkola i okolice. W porównaniu do Corolli, słyszalny jest też silnik, więc może to jednak coś na przegrodzie (przejście mechanizmów pedałów, kolumny kierowniczej, podszybie, profile w okolicach i poniżej słupków). Gdzieś tu ktoś pisał, że zrobił profesjonalne wygłuszenia w Auris (drzwi, podłogi, komora silnika, bagażnik). Nie był w pełni zadowolony. Może nie znalazł charakterystycznego dla Aurisa miejsca, gdzie hałas niepostrzeżenie przechodzi. Trzeba szukać ...
Spalanie - Motostat.pl

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Czerwca 2017, 12:30:37 »
Testowałem dziś przy HSD przy 150 z lusterkami czy bez, różnicy nie widziałem. Zatem chyba rasowe benzyniaki musza kombinować.

Nue ma różnicy.  Mi powiedzieli w serwisie że to może być od wycieraczek  :roll: Wg mnie to niemożliwe
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2017, 12:32:09 wysłana przez cornolio »

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Czerwca 2017, 14:17:30 »
Ja wczoraj byłem na zamocowaniu pochwy kolumny kierowniczej, która ponoć nagminnie spada i ... auto znów jest cichutkie. Nie ma świstu i innych dźwięków wydobywających się z komory silnika. Polecam sprawdzić czy Wam nie spadła guma ze wspomnianej kolumny, bo faktycznie różnica kolosalna.

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Czerwca 2017, 15:07:36 »
Ja wczoraj byłem na zamocowaniu pochwy kolumny kierowniczej, która ponoć nagminnie spada i ... auto znów jest cichutkie. Nie ma świstu i innych dźwięków wydobywających się z komory silnika. Polecam sprawdzić czy Wam nie spadła guma ze wspomnianej kolumny, bo faktycznie różnica kolosalna.

Ale u mnie ewidentnie szum od szyby nazwałbym aerodynamiczny a nie hałas spod maski . Miałeś podobnie?  Czyżby mnie ucho myliło?

Ile taka operacja w ASO kosztuje?

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Czerwca 2017, 15:42:02 »
Może po prostu szyba jest lekka czyt. cieniutka i nie tłumi hałasu.

W BMW jak wymienisz szybę z oryginalnej na podróbę, to czujesz się jakbyś ją w ogóle zdjął :)

Jeżeli tak by było, to nie ma opcji, żeby coś z tym zdało się zrobić.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Czerwca 2017, 18:50:08 »

Ale u mnie ewidentnie szum od szyby nazwałbym aerodynamiczny a nie hałas spod maski . Miałeś podobnie?  Czyżby mnie ucho myliło?

Ile taka operacja w ASO kosztuje?

Dźwięk był słyszalny w okolicy klamki drzwi lewych, ale to niosło się po podłodze i poprzez nogi przenosiło się do góry i były słyszalne właśnie w tym miejscu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 26 Czerwca 2017, 09:16:34 »
Hałas pochodzący z nieszczelności ma zazwyczaj zupełnie inny charakter niż ten wynikający z przenoszenia szumów opływu przez karoserię i szyby.  Wczoraj zrobiłem prawie 400 km bez bagażnika jadąc poza terenem zabudowanym 100-130 km/h i nie stwierdziłem żadnych akustycznych efektów specjalnych.  Gdyby jeszcze przy przyspieszaniu brzmiało jak hybrydowe RAV4, to nie miałbym się czego czepić.

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Lipca 2017, 13:03:19 »
Idąc tropem doświadczeń kolegi MMZabrze, postanowiłem zgłosić do ASO kwestię naszego ukochanego szumu z naciskiem na sprawdzenie osłony/pochwy kolumny kierownicy.
Po sprawdzeniu rzeczywiście okazało się, że osłona jest lekko poluzowana (ale nie spadła) - serwis docisnął zacisk i efekt jest taki, że mniej słychać silnik (aczkolwiek wcześniejsze doznania audio nie były jakieś rażące wg mnie).

Jeśli chodzi o szum z kół/nadkoli, to tutaj poprawy nie odnotowałem. Mechanik sprawdził dodatkowo całe zawieszenie, łożyska etc. i potwierdził, że wszystko jest w największym porządku. Po teście drogowym usłyszałem, że szum kół w mojej Aurisce nie różni się niczym od innych egzemplarzy i po prostu "ten model tak ma", że hałas zależy od ogumienia, nawierzchni, temperatury etc.

Może rzeczywiście te fabryczne Continentale nie należą do najcichszych? Zobaczymy jak będzie na zimówkach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl