Dziś o mało co nie doprowadziłem do awarii... sprzątałem wnętrze chr-a, przy okazji coś też dłubałem ogólnie na podwórku, a w aucie włączyłęm muzykę ( nie pamiętam czy w trybie akcesoria czy pełnej gotowości). No i tak po około godzinie ..dup muzyka zgasła, a na wyświetlaczu choinka kontrolek, i komunikaty o niedostęnosci różnych systemów

. Skojarzyłem to od razu z aku, wyłączyłem zapłon, wcisnąłem hamulec i włączyłem zapłon - a tu błyskanie kontrolek, komunikaty o niemożliwości jazdy ( tak jak to się dzieje w innych autach gdy zgaśnie aku) i ...dwa solidne "kopniaki" pedału hamulca w moją stopę (aż mi nogę odrzuciło..).. Wyłączyłęm, ponowna próba włączenia i to samo ;( Trochę spanikowałem i zadzwoniłem do aso czy można wyciągną aku i normalnie naładować bez potrzeby odczyniania jakichś czarów potem z autem.. Musiałem poczekać aż oddzwoni ktoś "kto się zna", co zajeło ze 20 min.. po ok 15 min spróbowałem ponownie właczyć zapłon i ..o dziwo wzysto zskoczyło, na ekranie napis ready, więc jak stałem tak ruszyłęm w jazdę - zrobiłęm ok 10km starając się utrzymywać przy pracy silnik spalinowy (co w terenie zabudowanym nie jest takie proste).. już wszystko działało. W międzyczasie zadzwonił gostek z aso, potwierdził że mogę bezpiecznie wyciągnąć aku i go normalnie naładować prostownikiem (może się komuś przydać takie info), niestety nie był w stanie mi powiedzieć w jaki sposób odbywa się standardowe łądowanie akumulatora 12v ( bo przeież nie ma alternatora) - powiedział tylko że przez przetwornicę prądu, ale nie był w stanie powiedzieć czy to mogło sie samo naładować z aku trakcyjnego, oraz czy muszę mieć załączony silnik spalinowy by ładował sie 12v akumulator..
W normalnym samochodzie aku samo się nie naładuje (bez odpalenia silnika) - a jak to jest w hybrydzie? możliwe że przetwornica sama nałądowała 12v aku nawet w unieruchomionym aucie?
Ktoś wie w jakich okolicznościach ładuje sie 12V akumulator w c-hr?
A dla wszystkich przestroga.. ten akumulator nie jest za duży, a JBL troche prądu ciągnie... uważajcie