Autor Wątek: Uszkodzona sonda od czego dobrać Camry 1999  (Przeczytany 4486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
Uszkodzona sonda od czego dobrać Camry 1999
« dnia: 16 Czerwca 2017, 12:31:07 »
Kuna wlazła mi pod maskę i pogryzła przewód od sondy, zostawiła mi około 5mm przewodu. Sonde polutowałem chwile działała ale komputer znów wyświetlił błąd 21. Od czego mogę dopasować sondę do mojego silnika mam silnik 2,2 ?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Uszkodzona sonda od czego dobrać Camry 1999
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwca 2017, 14:33:30 »
Najbardziej pasuje od Camry 2,2.

Ile przewodowa sonda?

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2017, 22:33:37 »
sonda 4 przewodowa

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwca 2017, 00:30:43 »
Przewodów sondy się nie lutuje.Zmienia to rezystancję.

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwca 2017, 11:29:55 »
Dziś rozlutowałem wszystko i skręciłem na kostce elektrycznej, sprawdziłem opór grzałki i wynosi on 8Ω. Gdy grzałka jest podłączona nie ma na niej napięcia, gdy odepnę ją w kostce pojawia się napięcie 14,4v. Błędu sondy nie da się skasować gdy skasuję błędy i znów zrobię zworkę w złączu diagnostycznym jeszcze przed odpaleniem silnika błąd już występuje. Podpiąłem inna grzałkę z sondy od celicy która ma opór 10Ω i tak samo napięcie z 14,4v spadło do zera. Wystarczy ze zmienię sondę czy mgło mi siąść jeszcze coś innego? 

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwca 2017, 13:53:59 »
Uszkodzenie jest w kablach doprowadzające napięcie. Prawdopodobnie jeden z nich jest nadgryziony i przy obciążeniu  grzałką napięcie zanika.
Podłącz grzałkę i sprawdź napięcie tak jak mierzyłeś, tylko masę miernika podczep do minusa akumulatora lub sprawdzonej masy karoserii.
Jeśli napięcie się pojawi, uszkodzony jest kabel minusowy lub brak kontaktu z masą.
Jeśli napięcie się nie pojawi uszkodzony jest kabel plusowy.
pozdrawiam Lecho48

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2017, 11:32:11 »
Kupiłem używana sondę o oznaczeniu 89465-05130 pogryziona ma oznaczenie 5420 03G10 i nigdzie w sieci nie udało mi się takiej znaleźć.
Po zmianie sondy objaw ten sam po skasowaniu błędu i przekręcenia kluczyka na zapłon check mignie szybko 2 razy po czym gaśnie i sypie błędem 21. Szukałem miejsca pogryzienia przed gniazdkiem sondy lecz nie znalazłem nic specjalnego peszle całe. Jeszcze spróbuje tak jak kolega radzi z tym podprowadzeniem masy z akumulatora chociaż wątpię by to było to.

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2017, 15:05:35 »
Puściłem masę z aku pokazalo się napiecie 14,09v gdy na aku było 14,4v. Błąd mimo to nie zniknął. Jest możliwość ze mam gdzies spalony bezpiecznik lub uszkodzony jakiś przekaznik?

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2017, 15:35:56 »
Na jednym z forow znalazłem taka informacje "Sprawdzilem wszystko na schematach i niestety jest inaczej niz piszesz... tzn EFI bezpiecznik lub przekaznik nie ma tu nic do roboty. Grzalka zasilana jest bezposrednio z sterownika (HT), sygnal sondy tez tu trafia (OX). Masy obydwie brane sa ze sterownika ale sa to 2 rozne masy tzn prowadzone z osobnych pinow. U mnie wypadl wtyk z ''junctin connector B4'' ktory byl w polowie drogi pomiedzy sonda a sterownikiem, durna sprawa a rozebralem pol auta... wazne ze teraz smiga. "
Gdzie w camry znajde ten sterownik HT ?

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2017, 09:23:12 »
Nie chodziło mi o doprowadzenie dodatkowej masy, tylko podpięcie minusa kabla miernika do akumulatora.
Co prawda daje ten sam efekt, (pojawienia się napięcia na grzałce), stwierdzający przerwę w obwodzie masy sondy.
Jak zauważyłeś komputer nie dał się oszukać, należało szukać gdzie została przerwana masa.
Pozdrawiam  Lecho48.

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwca 2017, 11:11:51 »
Na sondzie brakuje minusa. Gdy odepnę jeden z przewodów grzałki wtedy jest i plus i minus.
Przewód minusowy idzie od grzałki do EC pościłem drugi przewód z EC do sondy by wykluczyć jego przerwanie i nic się nie zmieniło.
Odpiąłem fabryczny przewód i zostawiłem na tym dorobionym i co się okazało gdy nie ma podpiętej grzałki EC puszczało minus na sondę podpinam grzałkę minus znika. Kasowanie błędu na nowym przewodzie nic nie pomogło. Wyczyściłem masę na obudowie silnika oraz na karoserii, puściłem dodatkową masę na obudowę EC to także nic nie dało.

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwca 2017, 13:28:12 »
OK.
Sprawdź jeszcze zasilanie plusowe.
Sonda jest zasilana  z bezpiecznika EFI  Main Relay przez grzałkę i wychodzi minusem do punktu HT  ECU
ECU załącza masę sondy. pozostałe kabelki 1- to sygnał wyjściowe sondy OX i  2-masa. Warto sprawdzić czy się łączy z inną masą, i czy nie jest zamieniona z masą grzałki.
Podłącz minus miernika do pewnej masy, a plus na wejście zasilania grzałki. Sprawdź napięcie we. i wyj. Jeśli ECU nie załączy masy ,napięcia będą takie same po obu stronach grzałki.
Rozłącz grzałkę ,podstaw żarówkę ,wyjście żarówki połącz  z masą ,najlepiej tym samum kablem ,który idzie do HT ECU jego koniec rozłącz po str ECU połącz z masą.
 żarówka 12v moc zbliżona do mocy grzałki.
Jeśli żarówka świeci pełnym światłem, instalacja grzałki od str. zasilania do ECU jest sprawna.

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwca 2017, 18:49:28 »
Obecnie jestem w pracy. Gdy miernik wpinałem miedzy mase akumulatora a zasilanie grzałki od strony plusa było identyczne jak zasilanie od strony masy ze sterownika po prostu plus przechodził przez grzałkę i szedł dalej w stronę sterownika. 

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Czerwca 2017, 11:00:46 »
Od tej strony wygląda że jest dobrze.
Kod błędu  21 odwołuje się do uszkodzenia grzałki sondy, jej obwodu zasilania, czy niesprawności sondy?
Gryzoń mógł uszkodzić gdzieś przewód sygnałowy lub jego masę sygnałową.
A tak w ogóle mierzyłeś, czy sonda generuje jakieś napięcia? Zmierz na niej sygnał i  gdzieś na złączu diagnostycznym, wykluczając w razie czego niesprawny kabel do ECU.
Mam dokumentacje Camry do 1996r nie wiem jakie nastąpiły zmiany w nowszych modelach.

Offline imt579

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Czerwca 2017, 22:39:23 »
Wypalona została jedna ze ścieżek naprawiłem ją jednak to nie wystarczyło.  http://obrazki.elektroda.pl/9493958700_1498505385.jpg
Zauważyłem że najprawdopodobniej spalony jest także rezystor  ten szary z przepalonym środkiem jest na nim napisane 0,430K rozumiem że chodzi o 430ohm. Kupuje rezystor wstawiam i ma działać tylko jakiej mocy mam kupić ten rezystor? Bezpośrednio z tego rezystora prąd
 idzie na grzałkę.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2017, 22:54:26 wysłana przez imt579 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl