Autor Wątek: Płyn,olej skrzyni. Wymieniać czy nie wymieniać?  (Przeczytany 37164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pala81

• Toyot Leżący
  • *
Płyn,olej skrzyni. Wymieniać czy nie wymieniać?
« dnia: 17 Czerwca 2017, 08:21:41 »
Byłem w ASO i ze znajomym drazylem temat skrzyni i wymiany plynu/oleju w moim prusaku  3. Zbliża mi się 100 tys i chciałbym wymienić. Koleś upiera się żeby nie ruszać. Twierdzi że płyn,olej którym nowa skrzynia jest zalana jest czym innym niż ten które ASO leje przy wymianie.
Moglibyście się do tego odniesc?
Przy okazji może ktoś wie jakie czynności serwisowe są przewidziane ok 100tys. Może znacie koszty
Dzięki i pozdrawiam

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Odp: Płyn,olej skrzyni. Wymieniać czy nie wymieniać?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2017, 10:00:27 »
Przy okazji może ktoś wie jakie czynności serwisowe są przewidziane ok 100tys. Może znacie koszty

Właśnie byłem na przeglądzie 5 lat, 75 tys. Mój ma przejechane 130 tys. km.
Oleju w skrzyni ostatecznie nie wymieniłem.
Przegląd po 5 roku kosztował mnie 860 zł razem z naprawą portu USB, sprawdzeniem baterii, dezynfekcją klimatyzacji, wymianą oleju, filtrów. Według faktury sam przegląd z testem baterii to 456 zł.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2017, 18:46:26 »
Witajcie.

W sprawie wymiany oleju w skrzyni. Mam znajomego kierownika serwisu Toyoty. Powiedział: Wcześniej w wytycznych serwisowych Toyoty nie było informacji o interwale wymian oleju w skrzyni. Ewentualnie tylko należało sprawdzać poziom po odkręceniu górnej śruby.
Profesjonalne serwisówki Toyoty nadal o tym nie nadmieniają.
Znajomy tenże powiedział mi żeby nie wymieniać, że to wymysł serwisów. Olej ten nie pracuje ani w wysokiej temperaturze ani pod ciśnieniem, tylko na zasadzie kąpieli. Jego właściwości smarne nie zmieniają się w istotny sposób przez lata użytkowania. Powiedział żeby nie wymieniać ale jeżeli chcę mieć wrażenie że lepiej się czuję że wymieniłem i nie szkoda mi kasy to z chęcią wymienią :)

Posiadam dwa Priusy jeden ma 120kkm drugi prawie 160kkm. Olej w skrzyni nigdy nie wymieniany. Dam znać jak dobiję do 200kkm.

Pozdrawiam

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2017, 00:09:36 »
W dokumentach Toyoty na ciezkich warunkach to pisze zeby wymieniac co 90kkm.

A motory elektryczne nagrzewaja sie czasami nawet ponad 100°C i to olej ma to chlodzic. Wiec nie wiem czy to znowu tak "chlodno" w tej skrzyni.

Pozatym ten olej ATF WS sie starzeje z czasem. Wiec co to przeszkadza zmienic te 3-4 litry.
W yt pokazywali czasami taki zmieniony olej, czarny jak sadza po dluzszych przejazdach.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwca 2017, 23:03:10 »
Witam .
 Sprawa wymiany plynu w przekladni automatycznej byl omawiany chyba na kazdym forum poswieconym priusowi . Wymieniac , nie wymieniac . Kilka lat temu bardzo duzo czasu poswiecilem zeby dowiedziec sie jak to jest naprawde i jednoznacznej odpowiedzi nikt mi nie udzielil . Mialem zle doswiadczenia z automatami ( w mercedesach ) i chcialem uniknac podobnych w Priusie . Ogolnie sprawe ujmujac . Ja wymieniam plyn co 80-100k km . Zrobilem juz 4 wymiany i za kazdym razem spuszczany plyn wygladal bardzo zle . Na pewno nie tak jak ten ktory wlewalem . Nigdy tez nie uwierze w to ,ze jakis plyn jest wieczny bo takiego nie ma . Fakt  nie znam osoby ktorej zepsulaby sie przekladnia w Priusie , nawet z przebiegiem 600-700k km . Nawet w Priusach II gen w ktorych przekladnia jest troche inna niz Priusie III gen . Po wymianie plynu nie zauwazylem tez zadnej zmiany . Prius nie jezdzi ani lepiej ani gozej . Zawsze tak samo dobrze . Polecam wszystkim ktorzy lubia jezdzic Priusami . Wymiajacie wszystkie plyny na czas , lejcie dobrej jakosci paliwo , a bedziecie jezdzic i jezdzic bez wiekszych problemow . Od 2009r dwoma Priusami przejechalem w sumie 1 200 000 km . Moj obecny Prius ma 750k km na liczniku i nigdy mnie nie zawiodl .
Pozdrawiam .

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwca 2017, 17:04:23 »
Niesiony brakiem pewności siebie napisałem maila z prośbą o wycenę wymiany oleju w łódzkich serwisach. Oto odpowiedź jednego z nich:
"Szanowny Panie

Bardzo dziękujemy za zainteresowanie nasza stacją oraz marką TOYOTA.
Przy wyborze tej marki tego modelu zapewniam że będzie Pan usatysfakcjonowany.
Posiadamy oczywiście wszelkie narzędzia potrzebne do serwisowania takich pojazdów oraz przeszkolony personel ponieważ jesteśmy ASO Toyota.
Z karty przeglądowej tego modelu wynika iż oleju w skrzyni biegów się nie wymienia - jest tylko kontrola co 60 tyś km"

Zatem zdecydowanie wymienić można bo nie piszą że nie można tylko że nie trzeba.
Napiszę w tym poście jak przekroczę 200 i 300 kkm jak wygląda praca skrzyni bez wymian.

Niestety nie udało mi się znaleźć informacji jak zmieniają się właściwości oleju używanego wiele lat. To że ciemnieje nie znaczy że już się nie nadaję.
Zapytajcie w McDonaldzie :)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2017, 21:21:25 »
No nie wytrzymałem. Macie doświadczonego usera - kolegę Pawadam (szacun) i pisze o tych wymianach bardzo rozsądnie. Trzeba wymieniać, bo każdy płyn się zużywa, degradują się jego właściwości, pogarsza się smarowanie, a opiłki gdzieś tam się w skrzyni odkładają. A niektórzy koledzy trzymają się interpretacji ASO, że się nie wymienia. Przypomnę, że np. ASO VW twierdzi, że wystarczy zmieniać olej w silniku co 30 tys. km... Tak wymieniacie? Skoro nasze Priusy w USA mają świeży olej co 5 tys. mil???? Proponuję więcej szacunku dla wiedzy tych, którzy kulają tysiące km i dzielą się z nami - amatorami - swoimi doświadczeniami.
PS. Jeżdżę automatami od prawie 30 lat i zawsze płyn w ASB wymieniam.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwca 2017, 21:59:24 »
Skoro nasze Priusy w USA mają świeży olej co 5 tys. mil

Sam jeździłem w ciężkim dla samochodów klimacie, Teksas. Silnik benzynowy turbo.
Olej wymieniałem co 7 tys mil (10 tys km)
W automatycznej skrzyni biegów co najmniej raz w roku częściowa wymiana, i przez 300 tys mil żadnego problemu, a nawet nie dbałem aby się turbo schłodziło przed wyłączeniem silnika.
Jednak to całkiem inne silniki i skrzynie.
Zgadzam się, że olej silnikowy lepiej wymieniać częściej niż rzadziej.
Natomiast przekładnia e-CVT nie ma nic wspólnego z hydraulicznym, czy dwusprzęgłowym automatem.
Wymiana na pewno nie zaszkodzi, ale jak napisał kolega Pawdan - nie ma wielu znanych przypadków uszkodzenia skrzyni z powodu niewymienionego płynu... Problem na pewno może się pojawić gdy tego płynu będzie za mało.
W Teksasie już bym wymienił. W Polsce poczekam do przebiegu 150 tys km.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Czerwca 2017, 16:56:44 »
No dobrze ale gdzie jakieś rzetelne informacje że ten olej się degraduje? Na forach i filmach pokazują że olej ciemnieje ale co to znaczy i o czym to świadczy?

Skoro sama Toyota, producent tego samochodu nie mówi o konieczności wymiany to coś w tym musi być :)

Raczej serwisy uwielbiają i chcą wszystko wymieniać bo tak najłatwiej i najprościej zarabiać na klientach. A tu akurat mówi się na odwrót.
Co do opiłków to zazwyczaj osiadają one na dnie i tam pozostają.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lipca 2017, 00:18:49 »
Rzetelna informacji juz jest na oleju. Jest data waznosci. A Toyota tez pisze zeby wymieniac.
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lipca 2017, 14:10:49 »
Dla pewności wydzwoniłem dziś serwisy w Gliwicach, Warszawie i Gdańsku. Wszędzie powiedziano mi że oleju w skrzyni się nie wymienia.

Arturp wrzuć źródło gdzie Toyota twierdzi że się wymienia.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lipca 2017, 14:57:49 »
Witajcie,

Oto materiały serwisowe Toyoty: https://www.toyota-tech.eu/MaintenanceSchedules/prius/Final.pdf

Nie ma czegoś takiego jak wieczny olej. Nawet jak przekładnia jest prosta jak budowa cepa to olej się starzeje i traci swoje właściwości.

Podobny problem mają użytkownicy grupy VW i tak modnego napędu Haldex. Zadzwońcie dla zabawy i zapytajcie czy wymienia się tam olej i filtr.
W przypadku służbowej skody najpierw ASO twierdziło, że tam żadnego filtra nie ma. Dziwne - w kanale patrzyłem na niego  <zolta>
Nawet Główna centrala w W-wie nie znała konstrukcji jakie stosuje. Zajęło im kilka godzin ustalenie czy w Haldexie jest filtr czy nie. 
Jak już chciałem wysłać im zdjęcia to stwierdzili, że jest ale się go nie wymienia.  :czerwona:

Po telefonie do przedstawiciela Haldexa - dostałem numer kat., filtr i informację, że jak najbardziej trzeba te rzeczy wymieniać. Inaczej gwarancję przeżyje a później zaczynają się schody.
Koszta niewspółmierne ze sobą.

To tylko przykład.  :-)

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lipca 2017, 15:00:58 »
Przed chwilą rozmawiałem z dyrektorem serwisu Toyota w Warszawie.

Powiedział:
"Oleju w Priusach się nie wymienia, nie ma to sensu gdyż wynika to ze sposobu pracy tego mechanizmu"

Na moje pytanie o trwałości oleju odpowiedział:

"Olej nigdy nie traci właściwości smarnych, traci właściwości płuczące a w tej skrzyni właściwości płuczące są nie istotne bo olej nie pracuje pod ciśnieniem"

Zalecił sprawdzić poziom w okolicach 200 kkm. I nie wymieniać bo to strata kasy. Powiedział że nigdy w żadnym Priusie oleju nie wymieniali i nie zalecali. Co najwyżej sprawdzali poziom. Nigdy też nie słyszeli o awarii eCVT.

« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2017, 15:14:35 wysłana przez blarau »

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lipca 2017, 16:55:11 »
Jezeli szef toyoty mowi nie wymieniac to nie wymieniac . Ale po co w takim razie sprawdzac poziom tego plynu jak nie ma widocznych wyciekow ? Przeciez on sie nie zuzywa , prawda ?

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lipca 2017, 17:11:56 »
O to też pytałem. Sprawdza się dlatego że może być jakaś ukryta awaria mały wyciek. Bo już na pewno jazda bez tego oleju może doprowadzić to awarii.

Poza tym nie każdy jest taki bystry i nie łączy plam na chodniku z awarią własnego samochodu. Dlatego raz na jakiś czas trzeba sprawdzić. Tak samo jak olej w silniku.  Wymieniamy ok raz w roku a sprawdzamy co miesiąc :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl