Autor Wątek: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?  (Przeczytany 39312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Czym kierowałaś/łeś się przy zakupie Aurisa II?
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Lipca 2017, 22:57:37 »
Na razie nie rozumiem kupujących nowe Toyoty nie hybrydy i uważam to za wyrzucony pieniądz.

Mocno powiedziane, ale chyba bez głębszego zastanowienia.  Wyjaśnienie jest bardzo proste - wiele osób nie ceni automatu a wtedy różnica w cenie zaczyna grać rolę.  Jak ktoś nie osiąga wysokich przebiegów, to zakup wersji Hybrid jest dla niego nieopłacalny w porównaniu z wersjami benzynowymi w manualu.  Z kolei osoba dużo jeżdżąca, dla której liczą się tylko oszczędności wybierze diesla 1.4.

No ale skoro nie Auris to co? Ja lubię konkretne porównania.  Gdybym z jakichś przyczyn nie zdecydował się na hybrydę to na dziś wybieram 1.2T TS w automacie wersja Premium+Comfort+siatka oddzielająca bagażnik - cena katalogowa 92299 zł.

Podaj proszę swój kontratyp nr 1 - musi być dostępny w automacie, mieć roletę w bagażniku i ww. siatkę.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Lipca 2017, 23:54:21 »
ja myślałem nad Oplem astrą ale wewnętrznie mi się nie podoba kompletnie, hyundai to w ogóle odpada z racji marki. Seaty są również jakoś nie w mój gust. Ja konkurencji dla hybrydy nie widziałem.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Lipca 2017, 00:24:49 »
Jaracie się tym hybrydami, a dla mnie poza ekologią, niskim zużyciem paliwa (w mieście) i ciszą w kabinie podczas jazdy na silniku elektrycznym zalety tych aut się kończą. Dwukrotnie użytkowałem jako auto zastępcze Yarisa HSD i w porównaniu z moją E12 początkowo bałem się wyjeżdżać z drogi podporządkowanej, bo wciąż miałem wrażenie, że auto nadjeżdżające z lewej strony zaparkuje w moich drzwiach. Jednak dość szybko przyzwyczaiłem się do tego auta i nauczyłem się nim jeździć, tak że większość drogi do pracy (Pabianice - Łódź) udawało się przejechać na silniku elektrycznym. Miałem okazję także pojeździć przez kilka dni nowiutkim Aurisem HSD (hb, ale nie wiem jaka to była wersja wyposażenia), w tym dwa razy autostrada Łódź- Warszawa. I powiem Wam, że trzeba było mocno deptać aby to auto jechało, przy tym spalanie było dosyć spore (nie pamiętam już wartości). Po mieście, rzeczywiście komfort jazdy. Przy tym Auris HB ciasny w kabinie, do bagażnika nie zmieścił się rowerek dla 6-cio latka  <zalamka>. Przy tym samochodzie, moja Corolla to demon prędkości. Dodam jeszcze, że zastanawiając się nad kupnem nowego samochodu postawiłem następujące wymagania:
1) hybryda
2) wielowahacz z tyłu
3) szklany dach
Wszystkie te parametry spełniał tylko Auris TS (początkowo rozpatrywałem Avensisa), ale z uwagi na ten sam rozstaw osi jak w mojej E12, która była za ciasna przegrał z Corollą, która nota bene nie spełnia żadnego z moich początkowych wymagań :)

E18_Prestige_MultidriveS

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Lipca 2017, 00:41:16 »
to deska rozdzielcza w Prestigę się różni?

O ile pamiętam to w Prestige obszycie w okolicach schowka jest na większej powierzchni, oraz plastik jest szary zamiast czarnego. Niby drobne zmiany, ale przynajmniej dla mnie różnica jest spora.

Dla porządku dodam że istnieje możliwość mojej pomyłki i że te różnice wynikały po prostu z innego koloru karoserii. Względnie widziałem jakąś limitowaną wersję. Może ktoś z Prestige rozwieje te wątpliwości?

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Lipca 2017, 00:46:04 »
ja kupiłem Aurisa namówiony doświadczeniami mojego ojca który ma Avensis,
cena taka sama jak hybryda ale diesel ... dlaczego ?
1. skrzynia CVT na NIE
2. spalania na autostradzie (hybrydy) na NIE
3. przeglądy co 20000 a nie co 15000 jak reszta

samochód względnie tani. Do poruszania się głównie do pracy na długich autostradowych odcinkach
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2017, 01:05:27 wysłana przez Draco »

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Lipca 2017, 00:50:00 »
ale nie uważałbym zakup Aurisa benzynowego za wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Porównując oba samochody które mam w rodzinie nie znajduję zbyt wielu argumentów na rzecz Aurisa, gdyby był tylko w benzynie. I gdybym miał kupować drugie benzynowe auto to na pewno nie byłby to Auris bo podczas rozeznania na rynku widziałem lepsze opcje.

Problem leży w tym że każdy z nas ma nieco inne wymagania i zastosowanie dla samochodu. Obawiam się więc że do konsensusu nie dojdziemy :).
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2017, 01:11:11 wysłana przez Adam O. »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Lipca 2017, 01:04:30 »
ustalmy jedną rzecz ... nie ma co gloryfikować Aurisa

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Lipca 2017, 01:54:04 »
2. spalania na autostradzie (hybrydy) na NIE
A ile Ci pali diesel na autostradzie, przy jakiej prędkości?

Cytuj (zaznaczone)
3. przeglądy co 20000 a nie co 15000 jak reszta
Wymieniasz olej co 20 tysięcy?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Lipca 2017, 02:00:13 »
I gdybym miał kupować drugie benzynowe auto to na pewno nie byłby to Auris bo podczas rozeznania na rynku widziałem lepsze opcje.

Zapraszam do zabawy - patrz << Odpowiedź #30 dnia: Wczoraj o 22:57:37 >>

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Lipca 2017, 02:06:12 »
I powiem Wam, że trzeba było mocno deptać aby to auto jechało, przy tym spalanie było dosyć spore (nie pamiętam już wartości).
A Valvematica 1.6 nie trzeba mocno deptać na autostradzie Łodź - Warszawa?  Ile pali?

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Lipca 2017, 07:49:58 »
Jak to Draco napisał: nie ma co gloryfikować Auris. Podpisuje się obiema rękami.
Wersja Prestiż lub Exe ma faktycznie inne wykończenia tapicerki i kształt foteli.
Diesel faktycznie mniej pali na autostradzie, ale zwarzywszy na eko i pakowanie coraz więcej bzdetów do silnika, które maja się zepsuć.
Benzyna 1,2T jest zwinny, ale już ma turbinę i bezpośredni wtrysk (coś mi tak na uszy się rzuciło ) i to są kolejne zabawki nabijające kieszeń dla mechaników i ASO.
Wymiana co 20 tys oleju to proszenie się o kłopoty zgłasza w silnikach uturbionych, ale kto bogatemu zabroni.
Co przemawia na plus hybrydy? Nie eko, nie spalanie, a właśnie konstrukcja tego napędu i nie jest to niwy wynalazek, bo ten model jest w podobny stosowany w lokomotywach spalinowych już od wielu lat. Tutaj masz słupek (silnik z minimalnym osprzętem) , silnik elektryczny z momentem od zera ( tutaj zabawa się zaczyna i jak ktoś twierdzi, że te auto nie potrafi przyspieszyć to za przeproszeniem pociska kit, że takowym jeździł ) układ planetarny i ... koła. Akumulator wymieniamy co 10 lat ( ja jeszcze nie słyszałem o wymianach w Priusach I) lub w wozach powypadkowych. Akku kosztuje 2 patyki (euro) Teraz policzcie koszty turbin, sprzęgieł, pompowtrysków i innych dupereli ( tylko nie podawajcie cen części z dziupli na Allegro, ale ceny nowych kat I ) jak to wszystko przeliczycie to układ Hybrydowy wyjdzie na plus. Niestety nie ma bogatej alternatywy, na ogół inne marki montują słabe silniki elektryczne ( nie wiem co one maja tam robić ) lub adaptują konwencjonalne napędy do hybryd czyli nic się nie zmienia  co opisałem wyżej tylko dokładają silnik el po 40 kucyków co wg mnie to kompletny bezsens.
Wygląd to kwesta gustu i i tym nie ma co się rozpisywać ( mnie się podobała i podoba w porównaniu w Priusem, Lexus CT200 ma nienaturalnie zakończony tył ) jedynie drażni mnie te kilka wad, które kłują mnie w oczy i nie mogę je przetrawić, a szkoda bo napewno to ja gloryfikował bym ten wóz do śmierci, a tak tylko narzekam i dla mnie te kilka wad przyćmiło całą galę plusów.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Lipca 2017, 08:20:03 »
Wg mnie gdyby to wozidelko kosztowało 80 tys a nie 120 to doliczając koszty poprawek, konserwacji byłbym bardzo zadowolony z tego autka. Niestety jestem ofiara rewelacyjnego marketigu Toyoty i jej wady wyszły w takcie użytkowania i te właśnie 10 tys euro jest drzazga w moim oku jak patrzę na ten wóz.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Lipca 2017, 08:59:41 »
I właśnie w związku z powyższym kupiłem roczny posalonowy no bo skoro nie ma różnicy to po co przepłacać? ????

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Lipca 2017, 09:17:09 »
No ale skoro nie Auris to co? Ja lubię konkretne porównania.  Gdybym z jakichś przyczyn nie zdecydował się na hybrydę to na dziś wybieram 1.2T TS w automacie wersja Premium+Comfort+siatka oddzielająca bagażnik - cena katalogowa 92299 zł.

Podaj proszę swój kontratyp nr 1 - musi być dostępny w automacie, mieć roletę w bagażniku i ww. siatkę.

Myślę, że ze spokojem np. Skoda Rapid spełni Twoje warunki, a będzie tańsza o przynajmniej 10tys. I uwierz mi, nie będziesz walczył z wieloma niedoróbkami "systemowymi", a wybierać możesz z opcjach, o których chyba nikt w Toyocie nie przeczytał inżynierom, więc nie wiedzą, że są możliwe :/

IMHO oprócz napędu hybrydowego Auris jest samochodem bardziej niż przeciętnym. Powiedziałbym nawet, że wlecze się w ogonie jeśli chodzi o różne rozwiązania. No ale jest układ hybrydowy i nic tego nie zmieni.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Lipca 2017, 09:37:07 »
I właśnie w związku z powyższym kupiłem roczny posalonowy no bo skoro nie ma różnicy to po co przepłacać? ????

Teraz to wiem również. Chciałem auto dla mojej żony i pociech, aby miały nowe prosto z salonu i gdybym miał tą wiedzę o tym samochodzie w chwili zakupu to właśnie kupiłbym tak jak Ty, ale wtedy wyszła wersja FL z innym pyskiem, z super systemami bezpieczeństwa, inną navi, super światłami i nie bolało mnie to, że kupuję o 6 tyś euro droższe auto, bo przecież to Toyota...dlatego tak psioczę, bo gdyby nie ten marketing, byłbym zadowolonym właścicielem Auris II z roku 2015 przed FL za 25 tyś PLN mniej i nie miałbym tyle nerwowych tricków patrząc na to auto, bo tego co nie cierpię w tym aucie tego po prostu by nie było w nim.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl