Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #330 dnia: 23 Września 2023, 22:32:40 »
Na nalepce jest podana wartość CCA.
Nalepka jest na każdym aku i znajduje się na górnej części obudowy.
Akumulator ładowany jest cały czas, gdy auto jest w TRYBIE READY. Spalinowy pracować nie musi, by był ładowany.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tycjan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #331 dnia: 07 Lutego 2024, 09:51:26 »
Nie taki jednostkowy problem bo w mojej RAVce również już trzykrotnie musiałem prosić pana boostera o pomoc z odpaleniem. Raz auto stało 3 tygodnie a dwa tydzień... Salon nie widzi problemu i drukuje mi testy baterii - OK.
Czytam forum i zastanawiam się nad zakupem ładowarki noco.

Offline Datman

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #332 dnia: 16 Lutego 2024, 14:55:51 »
Hej,
Ja już się pogodziłem z tym, że czasami muszę użyć boostera.
Ciekawi mnie kwestia, czy można to zrobić bez otwierania maski podłączając booster prze gniazdo zapalniczki.
Prąd jest raczej nieduży potrzebny więc myślę, że bezpiecznik gniazda zapalniczki powinien wytrzymać.

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #333 dnia: 16 Lutego 2024, 16:23:58 »
Ciekawi mnie kwestia, czy można to zrobić bez otwierania maski podłączając booster prze gniazdo zapalniczki.

Wystarczy sprawdzić czy przy wyłączonym samochodzie masz napięcie w gnieździe zapalniczki, jeśli nie (a raczej tak jest) to się nie uda w ten sposób uruchomić auta.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #334 dnia: 16 Lutego 2024, 20:12:07 »
A gdy przy odpalaniu wciśnie hamulec to bezpiecznik wyfrunie jak szalony. Jeszcze podłogę przebije na wylot
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline darcon

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota C-HR HYB
« Odpowiedź #335 dnia: 08 Marca 2024, 11:11:24 »
Przed zakupem Chr wiedziałem o problemie rozładowanych aku. w hybrydzie. Zakupiłem od razu boster i jestem niezależny w tym temacie. Ten temat sprytnie rozwiązała Kia sportage hybryda. Tam jest tylko duży aku.trakcyjny.Z niego wydzielana jest wirtualna ilość energii potrzebnej do odpalenia auta. Jeśli ta część się rozładuje,naciskasz przycisk i dobierasz kolejną wirtualną część energii. Proste i funkcjonalne. Jak na razie po rocznym użytkowaniu i przejechaniu 15 K km nie musiałem go używać. Pozdrawiam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #336 dnia: 08 Marca 2024, 12:06:23 »
Przed zakupem Chr wiedziałem o problemie rozładowanych aku. w hybrydzie. Zakupiłem od razu boster i jestem niezależny w tym temacie. Ten temat sprytnie rozwiązała Kia sportage hybryda. Tam jest tylko duży aku.trakcyjny.Z niego wydzielana jest wirtualna ilość energii potrzebnej do odpalenia auta. Jeśli ta część się rozładuje,naciskasz przycisk i dobierasz kolejną wirtualną część energii. Proste i funkcjonalne. Jak na razie po rocznym użytkowaniu i przejechaniu 15 K km nie musiałem go używać. Pozdrawiam.
Hyundai/Kia ma więcej fajnych rozwiązań, choćby grzanie zimą i chłodzenie latem baterii.
Do bodajże 2021 roku dawali gwarancję dożywotnio na zespół baterii, teraz 10 lat.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #337 dnia: 09 Marca 2024, 09:56:48 »
Przed zakupem Chr wiedziałem o problemie rozładowanych aku.

Hybrydami Toyoty jeżdżę od 10 lat (Prius, C-HR, RAV4). Problem z rozładowaniem małego akumulatora miałem raz. W trakcie sprzątania Priusa przez przypadek włączyłem oświetlenie kabiny, a że był słoneczny dzień to tego nie zauważyłem. Po nocy aku był wyczerpany, pomogło pożyczenie prądu od C-HR. Doładował się i jeździł dalej bez problemu. Sprzedałem Priusa 11 letniego z oryginalnym i sprawnym akumulatorem 12V.
Ale... czytanie forum miesza w umyśle więc teraz kupiłem mały, tani booster. Po czterech latach jazdy C-HR i postoje do 2 tygodni, nigdy nie był potrzebny. RAV4 mam z alarmem więc może tu się przyda, tylko jakoś nie odstawiałem jej jeszcze na wystarczająco długo (max stała 7 dni).

Offline matyspio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0 GR S
« Odpowiedź #338 dnia: 09 Marca 2024, 10:01:21 »
No to śmiem twierdzić, że w CH-R mojej żony problem nie występuje. Ostatnio auto stało 3 tyg i odpaliło bez żadnych problemów, możliwe że inaczej by to wyglądało gdyby auto nie stało w garażu ...

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #339 dnia: 09 Marca 2024, 11:21:12 »
Moją CC zostawiłem ostatnio na 16 dni pod chmurką, były mrozy, były deszcze, poza odłączeniem kamerki nic nie świrowałem. Po powrocie - 11,7V.

Offline robrob

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris hybryda
« Odpowiedź #340 dnia: 01 Kwietnia 2024, 12:11:06 »
Mam taki problem: już ze 3 razy musiałem odpalać Yarisa z boostera, wszystko było ok. Dzisiaj się nie udało. Widać, że prąd idzie, bo konsola ożywa, ale silnik nie załapuje. A po kilkunastu sekundach robi się ciemno. Próbowałem kilka razy, ale za każdym razem ten sam efekt. Nie wiem, może trakcyjny też jest rozładowany? Czy to jakaś grubsza sprawa?  :-(

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #341 dnia: 01 Kwietnia 2024, 12:33:40 »
Na lawetę i do dilera. Broń boże nie odpalać. Domagasz się nowego akumulatora zgodnie z biuletynem.

Offline robrob

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris hybryda
« Odpowiedź #342 dnia: 01 Kwietnia 2024, 13:14:14 »
Dzięki!

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #344 dnia: 08 Kwietnia 2024, 21:37:38 »
Jest procedura? Była wcześniej i nikt się nie stosował... To teraz będą stosować? I na przeglądach też będzie wydruk dołączany z testu aku?  Już widzę, jak mechanik zmierza po tester by wykonać ten pomiar, tylko jak go się obsługuje? ;) Wyniki na serwer? Wydrukować? A to zalogować się trzeba?
"Janusz! Januuuuszszz! Jakie jest hasło? "
Testery miały być już dwa lata temu na stacjach... Jeszcze z rok i może będą :)
Wielkie brawa, faktycznie...
  "nikt na serwisie się nie wypnie" a samochody dalej na lawetach jeżdżą bo aku sprawny 100%.
Akcesoria się montują, kamery w trybie parking? "Panie, bez problemu".
Telematyka się nie usypia - nic nie szkodzi. Napewno wina akumulatora.
Pobory prądów bladzących pół dnia - gwarant nie płaci to po co mierzyć :)

Podstawa to dbanie o aku od wyjazdu z fabryki, poprzez logistykę, poprzez doposażenie, poprzez wydanie do Klienta. O przekazanie prostych informacji kiedy się ładuje (że na pozycji P można doładować, że jest małej pojemności, żeby przy odkurzaniu wyłączyć oświetlenie wnętrza, proste banały i wskazówki etc) czy może info nt. awaryjnego doładowywania (gdzie zapiąć) na koniec przy wydaniu a nie formułki z haslami: "a tu w dobrej cenie ma Pan boosterka" :)
A dlaczego auto nie pali? Chcemy już jechać do domu. Chwileczkę, już odpalam właśnie z tego boostera, bo jak Państwu te opcje 5 min tłumaczyłem, to nie był odpalony a stał na zapłonie i go wydoiło..
To czemu Pan nie odpalił? Bo głęboka rezerwa, polecam stacje paliw za rogiem ;) ;)

Wazne, że film się udał, czekamy na kolejny nt złącza silnika tylnej osi albo może hmm środki antykorozyjne zastosowane w marce ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2024, 22:14:12 wysłana przez Colin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl