Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360989 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #615 dnia: 27 Grudnia 2024, 14:40:37 »
Jeżeli udowodnię, że ten inny aku spowodowal awarię to tak.

Najlepiej, by wpierw zaczęli od diagnozowania właściwie własnych wadliwych akumulatorów ;)

W instrukcji obsługi pojazdu w rubryce akumulator są podane wymagania oraz to o ile może być większy pojemnosciowo. Stosując się do tych punktów (zaznaczam, że instrukcja wydana jest przez producenta pojazdu ) podczas zakupu nowego akumulatora nie popełnisz faux pas.
Pan z krawatem nawet nie podejmie próby dyskusji z takim dokumentem.
Natomiast dyskusyjne jest mocno to co się obecnie dzieje czyli od kilku lat przerzucanie wady samochodu/części/wadliwego oprogramowania na Klienta, braku diagnostyki przypadków, braku dokumentowania zgłoszeń związanych z możliwościa rozruchu z winy aku 12V czy też wadliwych montaży akcesoriów. To istne kuriozum
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #616 dnia: 27 Grudnia 2024, 17:09:51 »
Właśnie dostałem mailową odpowiedź od Toyoty, że nie mam się co czepiać, ponieważ kontaktowali się z ASO i wynik sprawdzenia akumulatora był "sprawny" i że przyczyną tego stanu rzeczy jest fakt, że za mało nim jeżdżę (oczywiście całkowicie pomijają fakt, że po przejechaniu kilkuset kilometrów za jednym zamachem również występuje ten sam problem). Tak więc samochód odebrałem tydzień temu z ASO - ostatni raz jeździłem nim 3 dni temu, a dzisiaj znowu jest kaput. 7 dni po pełnym naładowaniu przez ASO. Nie wiem czy robią kretynow z siebie czy próbują ze mnie. Na woltomierzu zobaczyłem dzisiaj 7,5V, a następnie zaczęło się to co zawsze - piszczenie, resetowanie itd. MAM DOŚĆ TEGO ZŁOMU. To jest kompletny bubel a nie porządny samochód. W takim układzie pozostaje mi tylko droga prawna.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #617 dnia: 27 Grudnia 2024, 17:27:28 »
Dzisiaj rozmawiałem ze znajomym ma Lexusa NX wersję najbardziej wypasioną i po 1.5 roku zaczęły mu się problemy z odpalaniem auta wcześniej wszystko było ok. Assistance już mu dwa razy odpalał auto i dwa razy kablami znajomy. Za pierwszym razem Assistance jak przyjechał to był problem z otwarciem auta bo to nie takie proste dopiero Youtube pomogło :) Tak że w Lexusach jest ten sam problem co w Toyocie, jest umówiony na wymianę akumulatora w serwisie. Chce kupić powerbanka rozruchowego może polecicie jakiegoś.
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #618 dnia: 27 Grudnia 2024, 17:55:35 »
Quwa mać, js bym się poświęcił i za każdym razem wzywał assistance.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Mrówa

• Prawie Toyot
  • Samochód:: C-HR 1.8 HSD
« Odpowiedź #619 dnia: 27 Grudnia 2024, 18:44:33 »
...nie mam się co czepiać, ponieważ kontaktowali się z ASO i wynik sprawdzenia akumulatora był "sprawny" i że przyczyną tego stanu rzeczy jest fakt, że za mało nim jeżdżę (oczywiście całkowicie pomijają fakt, że po przejechaniu kilkuset kilometrów za jednym zamachem również występuje ten sam problem). Tak więc samochód odebrałem tydzień temu z ASO - ostatni raz jeździłem nim 3 dni temu, a dzisiaj znowu jest kaput. 7 dni po pełnym naładowaniu przez ASO. Nie wiem czy robią kretynow z siebie czy próbują ze mnie. Na woltomierzu zobaczyłem dzisiaj 7,5V, a następnie zaczęło się to co zawsze - piszczenie, resetowanie...

jak kupiłem CHR-a to wiedziałem, że problem jest z dennym aku 12V i go jak tylko mogłem podładowywałem w garażu a miał po półtora roku 18-22 Ah pojemności (napięcie dzięki podładowywaniu jakoś tam trzymał). Na 2. przeglądzie zgłosiłem ten problem i oczywiście pomierzyli tym swoim nowym zaje... sposobem no i jak się spodziewałem werdykt , że aku jest gitarra. Tego się oczywiście spodziewałem więc położyłem na nich laskę jak oni na klientach i poszedłem kupiłem polecany tu na forum nowy aku ( https://intercars.pl/produkty/bbdcb3-akumulator-53ah-540a-p-rozruchowy-ea530 ) i sobie sam wymieniłem. Wymiana jest prosta ale żeby nie zapomniał jakiś ustawień podłączyłem do klem przed ich odłączeniem powerbank rozruchowy. Żadnych błędów teraz i pełny spokój bez podładowywania od wymiany. Zainwestujcie te 300 zeta bo spokój jest najważniejszy. W marcu 2025 kończy mi się gwarancja na samochód i będę tylko jeździł na pomiary baterii trakcyjnej bo jest dłużej na gwarancji, chociaż i tu się zastanawiam. Zgadzam się w pełni z tym co pisze Colin i min. dlatego olewam z wzajemnością ASO. A to co pierdzieli Robercik z TMP w tych swoich PR-owych gadkach to sobie można między bajki włożyć.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Mrówa.

Offline tomiapage

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
« Odpowiedź #620 dnia: 27 Grudnia 2024, 20:16:29 »
jeszcze auta nie odebrałem ajuz zastanawiam się czy akumulatora nie kupić...

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #621 dnia: 27 Grudnia 2024, 20:22:16 »
Quwa mać, js bym się poświęcił i za każdym razem wzywał assistance.
Ja tak właśnie cały czas robię, ale już mi się limiter cierpliwości włączył (laweta co 2-3 tygodnie to lekka przesada). Od leasingodawcy dostałem wzór pisma do sprzedawcy zawierający konkretne żądania (natychmiastowe usunięcie wad lub wymiana pojazdu na nowy). Chciałem to rozwiązać grzecznie, ale skoro wolą z armaty to ich wybór.

Offline tomiapage

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
« Odpowiedź #622 dnia: 27 Grudnia 2024, 20:28:20 »
A nie można do nich z nowym aku tym polecanym pojechać żeby założyli i żeby problem się skończył?

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #623 dnia: 27 Grudnia 2024, 22:31:29 »
Instrukcja

Należy używaç akumulatora 12-woltowego o takim samym rozmiarze jak oryginalny akumulator (LN1) o pojemności 20-godzinnej (20HR)(równoważnej 45Ah) lub większej i takim samym prądzie rozruchowym przy zimnym silniku (CCA) 360A lub większym.

https://www.toyota.pl/porady/przyczyny-i-objawy-rozladowanego-akumulatora

Jeśli nie posiadamy fabrycznie zamontowanego akumulatora, lecz jest on już wymieniany, to watro zwrócić uwagę na jego parametry. Bardzo często bowiem przyczyną rozładowanego akumulatora może być to, że jest on po prostu źle dobrany do wymagań danego pojazdu. W tym celu zaglądamy do instrukcji obsługi i porównujemy pojemność i prąd rozruchu. Pamiętajmy, że wartości te powinny być dokładnie takie same. Niższa pojemność od zalecanej skutkuje problemami z porannym uruchamianiem samochodu, natomiast wyższa – powoduje brak jego doładowywania i w efekcie stopniowe obniżanie sprawności.

Wniosek

Niejednolite wytyczne co do pojemności.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #624 dnia: 27 Grudnia 2024, 23:13:22 »
Witam.Właśnie dostałem odpowiedź z Toyot Central Europe.
Rozbudowana logika ładowania akumulatora 12 v wynika w głównej mierze z konieczności minimalizacji emisji CO2.

To uwarunkowanie wymaga oszczędności energi w każdym możliwym aspekcie, także w zakresie energi przeznaczonej na ładowanie akumulatora 12 V.

Bilans energetyczny realizowany przez sterownik układu hybrydowego  zapewnia prawidłową eksploatację samochodu w tym akumulatora 12 V.

Czyli, w skrócie wszystkiemu jest winna szefowa czego? A nie akumulator.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #625 dnia: 27 Grudnia 2024, 23:47:38 »
Bilans energetyczny realizowany przez sterownik układu hybrydowego  zapewnia prawidłową eksploatację samochodu w tym akumulatora 12 V.

A widzisz. Szkopuł w tym, że nie napisali, że "źle użytkujesz pojazd" i że Twój bilans może być "ujemny".
I wyszło też, że setki innych Klientów także muszą korzystać z osobistego coacha od minimalizowania tych bilansów... :) :) :)

A za siedmioma górami i morzami, na innym kontynencie RAV4-ki trapi ten sam problem lecz nikt się tam CO2 ani nowym czynnikiem do klimatyzacji nie przejmuje. Co prawda Toyoty już same nie przyspieszają i NASA nie bada tematu, ale dostawczaki mają V8 pod maską a literki SCR to chyba jakiś skrót szefa największego gangu w Los Santos, gaz do klimatyzacji R134a może kupić na ibaju każdy w dowolnych ilościach po czym samemu wstrzyknąć (auć!) w nieszczelny układ a gwoździem do trumny było bez wątpienia wyjście Stanów Zjednoczonych z Porozumienia Paryskiego (olanie ograniczenia emisji dwutlenku węgla).

W cudzyslowie: "Ktoś musi dbać o klimat!" Dlatego w Stanach złożyli pozew zbiorowy ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2024, 00:24:26 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #626 dnia: 29 Grudnia 2024, 12:16:45 »
A ja nadal nie mam pojęcia, czemu u mnie zawsze jest ponad 14V w instalacji, niezależnie od położenia "skrzyni biegów" czy czasu jazdy. Mierzę napięcie na złączu CAN pod kierownicą. Albo trzeba mierzyć bezpośrednio na akumulatorze 12V, albo u mnie "ekologiczne zarządzanie ładowaniem" jest zepsute.

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
« Odpowiedź #627 dnia: 29 Grudnia 2024, 12:19:13 »
Dziwne, u mnie też. Ale ja mam przedekologicznego Priusa.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #628 dnia: 29 Grudnia 2024, 12:32:35 »
Może z włączonymi światłami mijania mierzycie?

Offline atol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR MY24
« Odpowiedź #629 dnia: 29 Grudnia 2024, 14:40:36 »
Dzisiaj po raz pierwszy podczas jazdy miałem na mierniku 14,3 V. Woltomierz wpinam w gniazdo zapalniczki, na kablu przedłużającym, abym wygodnie widział pomiar. Do tej pory zawsze podczas jazdy pokazywało mi przeważnie pomiędzy 12,3 a 12,6 V, czyli nie ładowało akumulatora.
Albo coś zmienili zdalnie w oprogramowaniu, albo trafiłem na te ''20 godzin jazdy''. Podobno co każde 20 godzin przebiegu, akumulator 12V doładowywany jest do pełna. Dzisiaj czy na P, czy na R, czy na D zawsze pokazywało 14,3V - 14,4 V. Do tej pory powyżej 14V pokazywało mi tylko podczas postoju na P.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl