Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #150 dnia: 09 Sierpnia 2021, 06:46:52 »
Więc wnioski są następujące:\
Po zamknięciu prąd ok 2-15A i spada dość szybko kolejny spadek jest na 1.00 , 0.70 0.30 i 0,16A zostaje już .
Po wyjęciu bezpiecznika od Radia pobór schodzi do 0. Czy to też jest normalne?
Przy założeniu poboru prądu rzędu 0,16A to akumulator 54 AH przy optymalnych parametrach  wytrzyma max 14 dni.
Więc miał u mnie prawo paść.
Radio wymienione na Dasaita. Kwestia czy to radio czy może osprzęt może wzmacniacz itp.

Też mam zamontowane radio Dasaita, do tego w aucie domontowany alarm w ASO przy zakupie . Podłączyłem też rejestrator jazdy (wyłączona funkcja nagrywania na postoju) - zero problemów z rozładowaniem akumulatora przy dłuższym postoju , a autku idzie już czwarty rok.  Moja wersja C-HR Hybrydy to premium - ta najuboższa.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #151 dnia: 09 Sierpnia 2021, 09:52:15 »
Marku właśnie o tobie pomyślałem. Podejrzewam jeszcze moduł GPS, ty nie miałeś nawigacji z tego co kojarze.
160 mA to dość duży pobór. Dasaita ma funkcję po której radio może się całkowicie wyłączyć bądź będzie w uśpieniu. To musze sprawdzić jeszcze.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #152 dnia: 09 Sierpnia 2021, 13:26:18 »
Dobrze pamiętasz  :-) Moje TT2 było bez nawigacji. Pozdrawiam.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 10 Sierpnia 2021, 11:40:02 »
Problem prawie rozwiązany. Radio pobierało ok 160 mA. W moim przypadku beż różnicy czy się tylko usypiało czy całkowicie  wyłączało. Ponieważ radio szybko wstaje i nie gubi ustawień  zdecydowałem się na następujące rozwiązanie: na  plus stały w kostce dałem plus z stacyjki. Pobór w tej chwili to 0.02-0.01 mA

Offline BliSki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 10 Sierpnia 2021, 13:07:32 »
W pełni naładowany akumulator powinien mieć napięcie spoczynkowe około 12,8 V. Już 12,5 V to znaczenie rozładowany akumulator. Jak ma wartości 12,0, czy 11,5 to już jest dość mocno rozładowany - dość szybkie skrócenie żywotności, zasiarczenie(?).
U mnie około 12V było po włączeniu stacyjki na nowym akumulatorze. Ale polegałem na wskazaniu HA a on się może mylił?
Może to chwilowe obciążenie spowodowaną pracą jakiegoś układu po podłączeniu?

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #155 dnia: 10 Sierpnia 2021, 13:20:42 »
Może to chwilowe obciążenie spowodowaną pracą jakiegoś układu po podłączeniu?

Tak jest jak napisałeś. Najpewniej sprawdzisz multimetrem.

Offline BliSki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 10 Sierpnia 2021, 15:14:59 »
Muszę się podłączyć do zapalniczki, aby widzieć co się dzieje zaraz po "kliknięciu" w start. :)

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 21 Sierpnia 2021, 10:15:11 »
Witam, miałem dać znać bo byłem "bliski rozwiązania problemu". Rada jest taka, 1x w tygodniu jechac do sklepu, kościiła, urzędu czy tam byle gdzie... Niema na to rady. Trzeba o tym pamiętać zostawiając auto na parkingu na 2 tyg (niestety).
Toyota wynagrodzila mi tą "niedogodność", a od kiedy stosuje metodę jak wyżej niemam już problemów z uruchomieniem.
W serwisie przyznali mi rację, mało tego w czasach covid 19 powiedzieli mi że mieli lawinę aut hynrydowych z tym problemem gdyż ludzie poszli na pracę zdalną i auta stały... I że to problem nie do rozwiązania (chyba że ktoś umie wyłączyć keyless).
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #158 dnia: 21 Sierpnia 2021, 11:09:43 »
Nie trzeba nigdzie autem jeździć. Wystarczy włączyć i w stanie Ready zostawić na P.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 29 Sierpnia 2021, 12:09:36 »

po 15 minutach potwierdzam akumulator naładowany.

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 29 Września 2021, 14:29:34 »
Witajcie . Czy komuś udało się rozwiązać problem z AKU w CHR ?? Moja CHR zakupiona w przełom maja czerwca 2021 jako nowa z wyprzedaży rocznika 2020 wersja selection 1.8 oczywiście hybryda. Serwis zakładał alarm oraz rejestrator jazdy . Z dwa tygodnie temu zonk autko nie odpala . Podłączyłem power banka do aku na kilka sekund autko odpaliło z tym ze zanim tak się stało to CHR stał 6dni. Przedwczoraj wieczorem zaparkowałem autko i wczoraj około południa chciałem jechać i znów zonk auto nie pali . Jutro mam wizytę w serwisie . Mój Alu to jakiś MUTLU . Czy serwis wymieni mi aku ?? A może trzeba jakiś mocniejszy założyć ??

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 29 Września 2021, 22:19:23 »
Może masz jakiś problem z instalacją, aku powinno wytrzymać min. kilka tygodni bez problemu, 6 dni to zdecydowanie za krótko. Rejestrator nie jest czasem ustawiony na czuwanie na postoju? Wtedy cały czas zjada prąd, teoretycznie powinien przestać przy spadku napięcia poniżej jakiejś wartości ale to zależy co to za sprzęt i jak podłączony. Może alarm jest jakiś felerny i za dużo pobiera?

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 30 Września 2021, 08:34:22 »
Mój rejestrator to Mikavi PQ4 dual z adapterem ACC . W teorii adapter w przypadku trybu parkingowego przy spadku napięcia do 11,8V ma odciąć zasilanie aby nie rozładować AKU wiec nie sadze żeby to była przyczyna gdyż rejestrator jest od początku w aucie zakładany przez serwis . Problem z AKU pojawił się 3 miesiące po zakupie wiec gdyby to była woda rejestratora to chyba by wcześniej padł AKU nizeli po 3 miechach . Jak padl AKU to napięcie na nim było trochę powyżej 5V o ile dobrze pamietam to 5,3V.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: 30 Września 2021, 10:45:56 »
Mój rejestrator to Mikavi PQ4 dual z adapterem ACC . W teorii adapter w przypadku trybu parkingowego przy spadku napięcia do 11,8V ma odciąć zasilanie aby nie rozładować AKU wiec nie sadze żeby to była przyczyna gdyż rejestrator jest od początku w aucie zakładany przez serwis . Problem z AKU pojawił się 3 miesiące po zakupie wiec gdyby to była woda rejestratora to chyba by wcześniej padł AKU nizeli po 3 miechach .

No właśnie tak to nie działa.
Aku można zepsuć bardzo łatwo właśnie użytkując go w stanie pernamentnego niedoładowania.
To co przy niezepsutym jeszcze nie generowało objawów, jak już się go zepsuło (nadmiernym poborem i niedoładowaniem) objawi się właśnie w ten sposób.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 02 Października 2021, 11:04:11 »
Błękitny -  bez sprawdzenia ubytku prądu na aucie nic nie zrobisz. Ludzie maja alarmy rejestratory itp urządzenia i jest ok. I tak jest u wszystkich użytkowników CHR. Czy to na forum angielskim niemieckim polskim itp. Zacznij od najprostszej metody sprawdzenia poboru prądu na postoju. U mnie już po 5 minutach jest 0.02-0,01.  Później dopiero będziesz szukał winowajcy. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl