Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361005 razy)

zorian

• Gość
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #195 dnia: 29 Grudnia 2021, 23:40:49 »
Tak jest. Zgłosiłem do moderatora o usunięcie posta a niżej daję poprawkę.

zorian

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: 29 Grudnia 2021, 23:44:16 »
Na etykiecie aku jest nalepka z napisem CALCIUM czyli to wapniak.

Wg pewnych źródeł wapniak to też kwasiak (kwas/ołów).
Natomiast wg [1] wapniaki mają być ładowane tak (przykład wapniaka ca-ca 100MAh):

Rozładowany do ok.11V akumulator ładuję w trzech etapach:

1. Ładowanie zasadnicze
Ładowanie przez 10h prądem C10* do napięcia 14,6V (poza akumulatorami wapniowo wapniowymi i wapniowo-srebrowymi napięcie to powinno wynosić 14,4V)

2. Ładowanie floating (podnoszące parametry)
Ładowanie przez 4h prądem C30 do napięcia 16V (poza akumulatorami wapniowo wapniowymi i wapniowo-srebrowymi napięcie to powinno wynosić 15,8V)

3. Ładowanie eqalization (wyrównujące)
Ładowanie przez 4h prądem C50 i napięciem 13,6V czyli CC i CV** kiedy używam zasilacza laboratoryjnego z płynną regulacją napięcia i prądu lub jeżeli ładuję prostownikiem z płynnie regulowanym prądem, to tak wyregulowanym, by napięcie ładowania utrzymywało się przez 4h na poziomie 13,6V (u mnie zazwyczaj jest to ok.100mA)

Pozostaje jednak pytanie: czy aku C-HR'ki oznaczone na nalepce napisem CALCIUM oznacza na pewno, że to aku wapniowo-wapniowy czy może wapniowo-jakiśtam (gdzieś czytałem o róznych). Stawiał bym na Ca-Ca skoro producent informuje tylko o wapnie (CALCIUM).

*) C10 czyli jak się dowiedziałem 1/10 pojemności (dla C-HR z 45Ah będzie to 4,5A).
**) CC=constant current; CV=constant voltage [2] (stały prąd [A]; stałe napięcie [V])
---
[1] http://www.sp1ad.iq24.pl/default.asp?grupa=256255&temat=498095
[2] https://ep.com.pl/files/10979.pdf str 62

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #197 dnia: 30 Grudnia 2021, 10:24:30 »
Trybami ładowania CC CV zajmuje się ładowarka o ile ma taką funkcjonalność. CC to ładowanie prądem o stałej wartości gdzie napięcie akumulatora stopniowo rośnie. Po osiągnięciu napięcia pełnego naładowania prąd stopniowo maleje a napięcie akumulatora pozostaje na stałym poziomie. Jeśli masz wątpliwości co do ładowania to uruchom auto do stanu Ready, wyłącz nawiew i radio i zostaw w takim stanie na kilka godzin. Akumulator 12V będzie przez cały czas ładowany z baterii trakcyjnej poprzez przetwornice napiecia. Oczywiście silnik spalinowy włączy się co jakiś czas na minutę aby podładować baterie trakcyjną.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 30 Grudnia 2021, 14:04:28 »
Trybami ładowania CC CV zajmuje się ładowarka o ile ma taką funkcjonalność. CC to ładowanie prądem o stałej wartości gdzie napięcie akumulatora stopniowo rośnie. Po osiągnięciu napięcia pełnego naładowania prąd stopniowo maleje a napięcie akumulatora pozostaje na stałym poziomie. Jeśli masz wątpliwości co do ładowania to uruchom auto do stanu Ready, wyłącz nawiew i radio i zostaw w takim stanie na kilka godzin. Akumulator 12V będzie przez cały czas ładowany z baterii trakcyjnej poprzez przetwornice napiecia. Oczywiście silnik spalinowy włączy się co jakiś czas na minutę aby podładować baterie trakcyjną.

Dokładnie tak, nic tak dobrze nie zadba o Twój akumulator jak ładowarka wbudowana w samochodzie. Pamiętaj tylko, żeby nie robić tego przy pustym baku, wprawdzie paliwa dużo przy tym nie idzie ale zawsze. Jak zabraknie paliwa to sama bateria trakcyjna może nie dać rady, tym bardziej, że nie da się przy tym odłączyć wszystkich odbiorników i laweta murowana.

zorian

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: 30 Grudnia 2021, 14:31:00 »
[...] nic tak dobrze nie zadba o Twój akumulator jak ładowarka wbudowana w samochodzie. [...]

Zgadujesz czy wiesz coś konkretnego o takim ładowaniu?
Właśnie tak ładuję ale szkoda mi na benzynę. Przypuszczam, że prąd wyjdzie taniej.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: 30 Grudnia 2021, 21:52:55 »
[...] nic tak dobrze nie zadba o Twój akumulator jak ładowarka wbudowana w samochodzie. [...]

Zgadujesz czy wiesz coś konkretnego o takim ładowaniu?
Właśnie tak ładuję ale szkoda mi na benzynę. Przypuszczam, że prąd wyjdzie taniej.

Ładowarka wbudowana jest tak ustawiona, żeby niczego nie popsuć i dbać o optymalne parametry aku, tak jak producent autka przewidział, zewnętrzna, teoretycznie też ale trzeba uważać na różne wynalazki, jak przypadkiem coś nie zadziała jak należy i np pójdzie za duże napięcie po instalacji to może to i owo paść, ładowarka wbudowana Ci takich atrakcji nie zapewni. Wybór należy do Ciebie...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #201 dnia: 30 Grudnia 2021, 22:13:06 »
ładowarka wbudowana Ci takich atrakcji nie zapewni.
Ładowanie zewnętrzne może za to pięknie przywrócić parametry (prąd rozruchu, pojemność, zdolność przyjmowania ładunku) zużytego już częściowo akumulatora :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

zorian

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: 30 Grudnia 2021, 23:46:23 »
Ładowarka wbudowana jest tak ustawiona, żeby niczego nie popsuć i dbać o optymalne parametry aku, tak jak producent autka przewidział [...]

I znów zapytam: zakładasz, że tak jest czy wiesz coś konkretnego?

zorian

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: 30 Grudnia 2021, 23:48:55 »
ładowarka wbudowana Ci takich atrakcji nie zapewni.
Ładowanie zewnętrzne może za to pięknie przywrócić parametry (prąd rozruchu, pojemność, zdolność przyjmowania ładunku) zużytego już częściowo akumulatora :)

Mnie się też tak zdaje. Masz urządzenie to nastawiasz co chcesz (lub kupujesz urządzenie mające pożądany program). Oczywiście pod warunkiem, że wiesz jaki to ma być program. Ja nie wiem bo nawet nie wiem czy mój aku jest Ca-Ca czy inny. Zero informacji w sieci a w ASO to już w ogóle chyba nie wiedzą co to jest akumulator.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #204 dnia: 31 Grudnia 2021, 00:37:59 »
Akumulator 12V w moim Aurisie HSD jest jeszcze fabryczny czyli z końca 2014 roku. Przebieg 312tys.km, czas włączenia auta (jazda plus postój w stanie Ready) a więc i ładowania akumulatora 12V szacuje na 13-15tys. godzin. Skoro przez kilkanaście tysięcy godzin układ ładowania akumulatora 12V znajdujący się w aucie nie zrobił mu krzywdy to chyba dobrze to o nim świadczy?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #205 dnia: 31 Grudnia 2021, 08:56:48 »
Nie bierzesz pod uwagę,  że Ty ciągle jeździsz, dzień w dzień, a to balsam dla aku.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

zorian

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: 03 Stycznia 2022, 18:47:25 »
Macie jakieś doświadczenia z Kulonami? (ruska marka prostowników)

Offline matyspio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0 GR S
« Odpowiedź #207 dnia: 04 Stycznia 2022, 20:40:46 »
Macie jakieś doświadczenia z Kulonami? (ruska marka prostowników)

Z tego co mi wiadomo jeden z lepszych .

zorian

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: 05 Stycznia 2022, 08:10:31 »
Tak mówią na YT ale szukam wypowiedzi kogoś, kto go praktykuje z C-HR lub inną hybrydą Tyoty z aku wapniowym.

Offline matyspio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0 GR S
« Odpowiedź #209 dnia: 05 Stycznia 2022, 10:14:18 »
Na razie nie miałem potrzeby ładowania akumulatora w C-HR, ale wapniowy ładuje się identycznie jak standardowy kwasowo-ołowiowy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl