Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #255 dnia: 06 Lutego 2023, 11:02:35 »
Tak się zastanawiam, czy gdy auto stoi np. tydzień na parkingu gdzie jest dużo aut, np. na lotnisku to nie jest tak, że dość często układy keyless wybudzają się i pobierają więcej prądu ponieważ w pobliżu chodzą ludzie z takimi kluczykami ? Może wtedy rozładowanie akumulatora postępuje znacznie szybciej niż np. w garażu przy domu. Może podobnie jest z niektórymi alarmami.

Około dwudziestu lat temu miałem taką sytuację - zostawiłem auto (benzyna 1,5 litra) na tydzień na parkingu obok lotniska. Auto oczywiście nie miało żadnego keyless tylko zwykły pilot z kluczykiem ale miało auto-alarm. Po tygodniu wróciłem i akumulator był całkowicie zdechły, nawet lampki kontrolne nie mrugnęły po otwarciu. Poratował mnie taksiarz kabelkami - auto odpaliło bez problemów.
Zarówno wcześniej jak i później nie miałem problemów z akumulatorem w tym aucie.
Doszedłem do wniosku, że wyładowanie było spowodowane tym, że alarm był dość czuły na głośne dźwięki czy drgania i często się wzbudzał w ciągu tego tygodnia, a przez to wyładował całkiem akumulator.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #256 dnia: 06 Lutego 2023, 14:23:36 »
@Markid bardzo możliwe, że zasyfione pasmo 433 lub 868MHz będzie niepotrzebnie wybudzało keylessa itp.

Offline Jerry67

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #257 dnia: 08 Lutego 2023, 11:28:04 »
Moja RAV4 już dwa razy padła po dłuższym parkowaniu w garażu. Aktualny przebieg 10 tys. km. Trochę to denerwujące bo nie wiem co rozładowuje akumulator.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #258 dnia: 08 Lutego 2023, 12:49:08 »
U mnie raz padł akumulator ale miałem pod ręką jumpstarter i pomogło.
Podejrzanym okazała się kamerka do rejestracji wideo w trybie parkingowym - akumulator padł po 2..3 dnia stania w garażu.
Kamerka Viofo 129+ Duo z adapterem zasilania, teoretycznie nie powinna zrobić krzywdy, a jednak.
Po tym ekscesie odłączyłem tryb parkingowy. Wróciłem do niego dopiero po instalacji power banku samochodowego.
Od tego czasu (9 mc) nie mam problemów z akumulatorem.
Ma znaczenie też średnia dzienna ilość czasu gdy napęd hybrydy jest uruchomiony. Gdy tych minut dziennie jest niewiele, np. 30 to można się spodziewać problemów z akumulatorem.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #259 dnia: 09 Lutego 2023, 00:13:29 »
A można zamontować kamerkę i włączać ją tylko na czas jazdy, ewentualnie krótkim postoju w galerii handlowej, a na dłuższy postój w garażu wyłączać tak, żeby w ogóle nie pobierała prądu? Ma to sens?
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 00:25:16 wysłana przez lexziom »

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #260 dnia: 09 Lutego 2023, 00:35:37 »
W Viofo można ustawić czas nagrywania, po którym się wyłączy. Oprócz tego adapter zasilania powinien odciąć prąd, jeśli napięcie spadnie poniżej ustawionego limitu.

Zawsze można też ręcznie wypiąć kabel z kamerki, jeśli jest niepotrzebna na dłuższym postoju.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #261 dnia: 09 Lutego 2023, 09:37:59 »
Oprócz tego adapter zasilania powinien odciąć prąd, jeśli napięcie spadnie poniżej ustawionego limitu.
I nawet to robi, tylko jeśli jeździmy mało (jak ktoś jeździ dziennie dużo - to nie ma problemu) - powiedzmy średnio 30 min/dz. - to akumulator nie ma kiedy się naładować i mamy dwa problemy:
- nagrywanie parkingowe jest bardzo krótkie, np. 1..2 h (po kilku mc nawet krócej),
- po kilku mc akumulator jest tak wydrenowany, że nawet 2..3 dni postoju mogą spowodować problemy z uruchomieniem.

Offline cotz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #262 dnia: 17 Marca 2023, 00:06:25 »
Napiszę co stwierdził serwis.

I czym zakończyła się twoja wizyta w ASO w temacie dwukrotnego rozładowania akumulatora? Jakie wnioski?

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #263 dnia: 28 Marca 2023, 15:17:37 »
moj jakos stoj 1,5 misiacą bez ładowania a wy tu piszecie o 2 tygodniach jezeli ten ktos tu wyzej co napisał ze
jeśli jeździmy mało (jak ktoś jeździ dziennie dużo - to nie ma problemu) - powiedzmy średnio 30 min/dz. - to akumulator nie ma kiedy się naładować i mamy dwa problemy:
- nagrywanie parkingowe jest bardzo krótkie, np. 1..2 h (po kilku mc nawet krócej),
- po kilku mc akumulator jest tak wydrenowany, że nawet 2..3 dni postoju mogą spowodować problemy z uruchomieniem.
Dokładnie a kiedyś ładowaliście akumulator czy jeździcie po 3 kilometry dziennie? i myślicie ze przez3 kilometry w dniu to akumulator sie naładował???
to wyłączyć radio , światła mijania ledy , ogrzewanie, nie ładować telefonów w aucie ,
i jeździć 100kilometrów w miesiącu co najmniej raz w miesiącu .
Czemu ja nie mam problemu ?????????
Wyjeżdżając na wakacje na 2tyg. pozostawiasz auto na lotnisku .
Planując powrót zamawiasz assistance żeby odjechać .
Ot ustrojstwo XXI wieku.
Chore !
jak dla mnie problemem w tym aucie jest alarm ale i w innych autach tez , nie włączać alarmu skoro jest na bezpiecznym miejscu,(zaklucz drzwi z środka auta otwarta klamka I zamykamy auto)nie pilotem.W garażu nie zaklucz am auta i nie mam problemu moze to jest to? Alarm ciągnie dużo, a bateria jest bardzo mała i nie ma czasu aby sie naładować skoro w mieście 50% auto jest OFF .
A kolega co zamówił assistance to potem naładował akumulator czy pojechał 10 km dalej i wyłaczył auto ?????
SKORO wiem ze aku jest pusty to naładuj a nie masz pretensie do wszystkich a nie do siebie samego , sam trzymasz akumulator pusty więc pretensje to do siebie !
naładowany akumulator u mnie wytrzymuje 2 miesiące bez problemów ale w garażu naładuje go prostownik i zostawiam potem 2 miesiące i nie ruszam go ..... i wszystko jest OK
Proponuje wyjechac na autostrade i pojechać te 140 km z 30 minut będzie OK ,najlepiej w Dzień i radia i ogrzewania wyłączone bez ładowania urzadzeń
napisałem ostatni raz w tym temacie co 4 strony trzeba pisac to samo i to samo... nikt nie czyta stare posty tylko ..... <zalamka>

Offline MironCHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #264 dnia: 16 Kwietnia 2023, 21:33:39 »
Mam CHRkę od 4 lat i akumulator miałem rozładowany po 20 min słuchania muzyki. Mój egzemplarz pochodził z wyprzedaży rocznika i po 3 latach był martwy. Teraz o nowego dbam i mam nadzieję, że posłuży mi ponad 8 lat, tak, jak w RAV-4  z 2012r.

Offline Bartek CHR

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CH-R
« Odpowiedź #265 dnia: 21 Kwietnia 2023, 19:06:36 »
Witam Szacowne Grono.
Jako świeży właściciel CH-R 2022 przeglądam różne tematy związane z obsługą pojazdu.

Wiem już, że fabryczny akumulator MULTU nie grzeszy wytrzymałością i zdarza mu się usnąć. Stąd pytanie, jaki największy (pojemnościowo) akumulator można zamontować w CH-R? I czy to w ogóle może poprawić sytuację?. Znalazłem coś takiego - akumulator YUASA YBX5000 YBX5012 12V 54Ah, Z opisu sprzedawcy wynika, że powinien pasować.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: 21 Kwietnia 2023, 21:47:33 »
Witamy.
Yuasy w Polsce nie kupuj. Nie ma nic wspólnego z japońską Yuasą.
Robiłem trzy podejścia. Po dwóch latach na śmietnik.

Offline Bartek CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #267 dnia: 30 Maja 2023, 00:07:45 »
Pozwolę sobie zapytać o jeszcze jedno.

Moja CH-R będzie miała dwutygodniowy postój i byłoby miło gdybym mógł wrócić nią z wakacji (parking przy lotnisku).

Czy w razie "umarcia" aku mogę bezpiecznie użyć któregoś z poniższych boosterów?

https://www.lidl.pl/p/ultimate-speed-urzadzenie-rozruchowe-z-powerbankiem-12-000-mah/p100356379

W opisie widnieje informacja że to LiFePo4. Jeśli dobrze rozumiem to niestraszne jej nagrzane wnętrze pojazdu.

Ewentualnie model Yato ale tu mamy litowo-polimerowy i w opisie informacja że przechowywanie do 50 stopni. Jak wiadomo, nagrzane wnętrze to w skrajnych przypadkach 60 - 70 stopni.
https://allegro.pl/oferta/jump-starter-power-bank-restarter-9000ma-yt-83081-11124789881

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #268 dnia: 30 Maja 2023, 00:38:50 »
Pozwolę sobie zapytać o jeszcze jedno.

Moja CH-R będzie miała dwutygodniowy postój i byłoby miło gdybym mógł wrócić nią z wakacji (parking przy lotnisku).

Czy w razie "umarcia" aku mogę bezpiecznie użyć któregoś z poniższych boosterów?

https://www.lidl.pl/p/ultimate-speed-urzadzenie-rozruchowe-z-powerbankiem-12-000-mah/p100356379

W opisie widnieje informacja że to LiFePo4. Jeśli dobrze rozumiem to niestraszne jej nagrzane wnętrze pojazdu.

Ewentualnie model Yato ale tu mamy litowo-polimerowy i w opisie informacja że przechowywanie do 50 stopni. Jak wiadomo, nagrzane wnętrze to w skrajnych przypadkach 60 - 70 stopni.
https://allegro.pl/oferta/jump-starter-power-bank-restarter-9000ma-yt-83081-11124789881

Co do powerbanka niestety nie pomogę ale na pewno na tak długi postój wyłącz system bezkluczykowy pozwoli to zaoszczędzić trochę baterii bo auto nie będzie non stop szukać kluczyka.
Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

Offline Bartek CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #269 dnia: 30 Maja 2023, 01:04:59 »
Co do powerbanka niestety nie pomogę ale na pewno na tak długi postój wyłącz system bezkluczykowy pozwoli to zaoszczędzić trochę baterii bo auto nie będzie non stop szukać kluczyka.

W mojej wersji nie występuje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl