Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #375 dnia: 20 Października 2024, 11:08:18 »
odłacz kleme ujemna
no ale on chce odpalac klime

Offline Bobor

• Prawie Toyot
  • Samochód:: CHR 1.8 Comfort
« Odpowiedź #376 dnia: 20 Października 2024, 11:38:38 »
odłacz kleme ujemna
no ale on chce odpalac klime
...żeby doładować aku 12V, bo silnik spalinowy odpali.
A po odłączeniu aku nie trzeba będzie "ustawiać" na nowo całej elektroniki? (postój: 1 m-c +)

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #377 dnia: 24 Października 2024, 20:19:12 »
Po odpięciu klemy "-", wystarczy przełączniki szyb przytrzymać w górę do "pyknięcia". Zamknąć i otworzyć zamek centralny przyciskami na drzwiach (dla tych co mają klapę bagażnika elektyczną). Ostatnia rzecz, to ustawienie zegarka. To wszystko, nic więcej. Odpinałem tę klemę wielokrotnie walcząc z tym paściem MUTLU, więc mam to przerobione.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #378 dnia: 30 Października 2024, 13:44:20 »
Dla tych co mają alarm Cobra.
Po zamknięciu auta i uzbrojeniu alarmu ( około 30sek) nacisnąć na 5-6 sek przycisk na pilocie alarmu, który wyłączy się i nie wysysa akumulatora, a auto pozostaje zamknięte.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #379 dnia: 31 Października 2024, 06:45:33 »
Wyłącza się tylko karta proxy, a nie cobra w aucie. Tak przy okazji przetestowałem miernikiem z rejestratorem pomiarów pobór prądu z aku 12V. Z załączoną Cobrą Pro to 38mA, bez 30mA.
Test trwał w każdym przypadku 24h. Wynika z tego, że Cobra pobiera 8mA (przy prawidłowym montażu tego zabezpieczenia). Winą padającyh Toyot jest akumulator Mutlu. Również go przetestowałem profesjonalnie.
Wiosną tego roku miał 16Ah pojemności z 34Ah. Teraz ma już tylko 9,9Ah. Wnioski pozostawiam szanownym kolegom. Czekam na pierwsze mrozy ;).

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #380 dnia: 31 Października 2024, 07:03:56 »
Takkk, to kolejny z serii temat wstydu prosto od Toyoty, zaraz po "cablegate" czyli po złączu silnika tylnej osi w RAV4.

Jest biuletyn na wymianę i znają doskonale problem + zmienili akumulatory u poddostawcy na nowe + wprowadzili nowe testery wraz z aktualizacją dedykowaną właśnie pod te akumulatory do YCrossa + do tego filmiki z serii jak to nie rozwiazaliśmy problemu czyli DOBRY PR z Panem od "PR" i co?

I bujasz się Panie z problemem dalej sam, chociaż pojazd posiada gwarancję z której nie idzie skorzystać.
A porady serwisu TTTM lub "Kup se Pan boostera" już przestają być na miejscu.
Z boku wygląda to na jakąś zmowę lub zamierzone działanie.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #381 dnia: 31 Października 2024, 07:50:05 »
a to dopytam z ciekawosci: gdzie produkuja YC+Mutlu?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #382 dnia: 31 Października 2024, 08:19:04 »
YC Francja fabryka Valenciennes, co 58 sekund sztuka zjeżdza z taśmy.... i chyba teraz jeszcze gdzieś o ile mnie pamieć nie myli
MUTLU - Turcja
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #383 dnia: 31 Października 2024, 08:28:51 »
Sasiadka ma YC GR-sport-costam i niedawno widzialem to auto podlaczone do przewleczonego wstydliwie dlugiego przedluzacza ogrodowego. Pewnie wiec MUTLU padl. Mysle, przy okazji doradze jej, zeby wymienila to aku na porzadne, to zaoszczedzi czasu i nerwow. Jakie aku jej doradzic?

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #384 dnia: 31 Października 2024, 08:42:18 »
Najlepiej taki, jaki ASO po przyparciu ich do muru wkłada do YC. Czyli japoński akumulator YUASA YBX5202.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #385 dnia: 31 Października 2024, 09:25:02 »
Sasiadka ma YC GR-sport-costam i niedawno widzialem to auto podlaczone do przewleczonego wstydliwie dlugiego przedluzacza ogrodowego. Pewnie wiec MUTLU padl. Mysle, przy okazji doradze jej, zeby wymienila to aku na porzadne, to zaoszczedzi czasu i nerwow. Jakie aku jej doradzic?
Należałoby jeszcze przekazać kilka wskazówek jak korzystać z auta aby zminimalizować ryzyko rozładowania akumulatora 12V.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #386 dnia: 31 Października 2024, 10:29:06 »
Nr oryginału to teraz jest taki 28800-F3020 (980zł) - jaka marka obecnie w tym momencie to robi to Bóg tylko wie, ponieważ to 7ma zmiana numeru

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #387 dnia: 01 Listopada 2024, 18:38:03 »
Witajcie, pewnie niewielu mnie tu pamięta byłem tu udzielałem się. Przypomniałem sobie, że tu pisałem ale do rzeczy.
Mam Lexusa LBX i problem z 12v aku dosięgnął również mnie. Trzy miesiące spokoju 8kkm przejchane a od 14dni sześć razy Asisstance, awaryjne odpalenie z boostera dwie wizyty w ASO i lipa wszystko w porządku tak twierdzą. Auto potrafi nie odpalić po jednym dniu postoju. Auto w całości wyprodukowane w Japonii a ten nieszczęsny alarm co dokładają w ASO potrafi popsuć wszystko.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #388 dnia: 01 Listopada 2024, 22:00:25 »
Auto w całości wyprodukowane w Japonii a ten nieszczęsny alarm co dokładają w ASO potrafi popsuć wszystko.

Po 3 miesiącach od odbioru RAV 4 HEV , zaczęły się problemy z uruchomieniem  AKU napięcie 5V .
Asistante z bosterem było w garażu 3 razy , podjechałem do ASO , ocena aku doładować .
Jeszcze 4 razy wzywałem asistante , pojechałem ponownie do ASO w krótkim czasie po kolejnym badaniu wymieniono na gwarancji na nowy , nawet nie wiem co mi tam
włożono . Od 7 m-cy , nie mam żadnego problemu , mimo , że mam kamerki podłączone bezpośrednio , ale na noc w garażu wyłączam zasilanie .
Miałeś pecha i trafiłeś na wadliwy AKU .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #389 dnia: 02 Listopada 2024, 10:17:23 »
To nie pech a toyotowski system 12V w Hybrydzie. Przypomnij sobie ile razy miałeś taki problem w 2.0 benzyna? Ani razu? No tak, tam nie miało co się zepsuć ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl