Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #405 dnia: 03 Listopada 2024, 10:37:41 »
O ile więcej jest aktywnych systemów przy wyłączonym aucie i o ile jest większy pobór prądu w takim przypadku? Znasz konkretne liczby oprócz nic niemówiącego stwierdzenia "o wiele wiecej"?

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #406 dnia: 03 Listopada 2024, 10:39:55 »
dużo więcej elektroniki niż było dotychczas a dali 12v 45A zamiast 60a jak było dotychczas.
bo elektronika zabiera miejsce

Online ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #407 dnia: 03 Listopada 2024, 11:28:59 »
Kurczę jak to czytam to nie dowierzam. Mam CHR rok modelowy 2020 a odebrana w salonie w 2021 i ani razu nie padł mi aku. Aż sprawdziłem jaki u mnie siedzi i niestety nie mam nalepki z nazwą producenta. Kamerka u mnie podłączona do gniazdka w podłokietniku i mam Meta System.

Powinno być przynajmniej logo producenta, chyba że od któregoś momentu przestali się chwalić. Ostatnio oglądałem znajomemu Corolle sedan z 2022 i z ciekawości sprawdziłem baterię, chwilę musiałem patrzeć ale znalazłem małe logo Mutlu na białej naklejce z tekstem na górze aku.
Mam tylko nalepkę informacyjną '' danger explosive gases'' i dystrybutor by Toyota Motor Sales USA inc Torrance Cal.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #408 dnia: 03 Listopada 2024, 11:33:06 »
O ile więcej jest aktywnych systemów przy wyłączonym aucie i o ile jest większy pobór prądu w takim przypadku? Znasz konkretne liczby oprócz nic niemówiącego stwierdzenia "o wiele wiecej"?

oczywiście, że nie wiem tylko weź pod uwagę, że takie systemy jak elektryczne klami, komunikaty o pozostawionych w aucie przedmiotach na fotelach, aplikacja Link+ itd. to dodatkowe pobory prądu a akumulator 12v ma teraz 45A.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #409 dnia: 03 Listopada 2024, 11:39:52 »
Jest też druga strona medalu mianowicie ten akumulator 60Ah trzeba naładować podczas pracy napędu. Nie wiadomo dlaczego obecnie są montowane 45Ah. Być może dlatego że 60Ah były chronicznie niedoładowane.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #410 dnia: 03 Listopada 2024, 12:21:02 »
Masz rację nie wiadomo lecz nie wiadomo także czemu np. nakrętki do kół M12X1,5, które przez lata nakręcało się na szpilki wystające z piasty stosowane w Toyocie i Lexusie od lat za wyjątkiem Aygo, zamieniono na śruby M14x1.5 i to w dodatku na nasadkę 17.
Można się tylko domyślać po co, po to aby kupić nowe felgi bo te co pasowały z obu marek zastąpić tymi z ASO, innych jak dotychczas nikt nie wyprodukował a te co są oferowane jako zamienniki nie pasują do aut pomimo zgodności katalogowych zamienników....
Ale to zagadnienie nie do tego tematu :).

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #411 dnia: 03 Listopada 2024, 12:36:30 »
nie wiadomo także czemu np. nakrętki do kół M12X1,5, które przez lata nakręcało się na szpilki wystające z piasty stosowane w Toyocie i Lexusie od lat za wyjątkiem Aygo, zamieniono na śruby M14x1.5 i to w dodatku na nasadkę 17

W którym C-HR taka zmiana?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #412 dnia: 03 Listopada 2024, 14:05:29 »
Cześć problemów powstaje już podczas transportu wozów. Nieprzestrzeganie zaleceń producenta co do konserwacji i doladowywania akumulatorów w określonym czasie (tak by ich pojemność nie spadła poniżej 50% gdyż jeśli spadnie to następuje nieodwracalnie spadek pojemności aku, która i tak już jest niewielkia)
Na rynek EU są przewidziane niewielkie pojemności aku 12V, co już jest "na granicy" fabrycznie.
Cześć problemów wynika z montażu akcesoriów, które dodatkowo obciążają aku. Dodatkowo podczas montażu, operacji doposazenia etc nikt się nie przejmuje tym, by go naładować.
Potem odpalanie z boostera podczas przygotowania, z boostera podczas wydania bo przecież się rozładował...
Kolejny temat to dodatkowe akcesoria (alarm, czasem alarm + immo, kamery, GPSy) które także obciążają aku 12 na postoju. Często już na starcie błędnie podłączone w ASO, choć możnaby się spodziewać profesjonalnego montażu...
Kolejny temat to akcja pt DCM=ecall, do tej pory nie uporali się z kilkoma kampaniami na jego usterki, w tym na nie usypianie się, walczą z tym od 4 lat.
Kolejny temat to olewanie zgłoszeń dotyczących tych problemów przez serwisy, co potęguje błędne koło.
Brak diagnostyki, pomiarów, zaznajomienia się ze stylem jazdy Klienta, brak wywiadu. Gwarant za doktoryzacje nie zaplaci, więc nikogo to nie obchodzi, że nie odpalił 10 raz Klientówi. Pracownik serwisu ma na zleceniu NIE ODPALA a wóz odpala. Co robi?
Test.
Test wychodzi zawsze AKU SPRAWNY, ale nie dziwne gdy auto pokonało do serwisu kilka km i zdążyło się podładować... Ponieważ Assistance odpalił i kazał jechać do ASO a nie zabrał wozu...
"Heniek, zabieraj. Auto gotowe."
Zlecenia tego typu są usuwane w systemie, brak śladów napraw gwarancyjnych w historii stąd zawsze "Pani/Pan na to pierwszy raz?"
No i co ze jest biuletyn na wymianę? Aku wychodzi SPRAWNY.
Jeszcze można by wymieniać..
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2024, 14:13:48 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #413 dnia: 03 Listopada 2024, 15:13:31 »
Jednym słowem problemem jest niewłaściwa eksploatacja wynikająca z zaniechania w początkowym etapie i braku wiedzy technicznej kiedy auto już trafi do nabywcy.

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #414 dnia: 03 Listopada 2024, 15:22:49 »
Ja kupiłem samochód z wyprzedaży rocznika i mam właśnie takie same podejrzenia. Gdy samochód po odbiorze zaparkowałem w garażu, a następnie (na "wyłączonym" zapłonie) zacząłem sobie go konfigurować, to po chwili zobaczyłem komunikat, żeby wyłączyć zasilanie bo słaby akumulator. To już było dziwne. Gdy pojechaliśmy na urlop (ponad 400 km w jedną stronę), to po dojechaniu na miejsce docelowe znowu zobaczyłem ten sam komunikat. 2 tygodnie temu uceglił się w garażu po tygodniowym postoju (zdechło aku 12v).

Offline locarnos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TT
« Odpowiedź #415 dnia: 03 Listopada 2024, 16:26:12 »
Czy w takim razie zwrócić jakoś uwagę na akumulator 12v przy odbiorze auta czy dla spokoju lepiej go od razu sobie wymienić na nowy lepszy?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #416 dnia: 03 Listopada 2024, 16:47:42 »
Czy w takim razie zwrócić jakoś uwagę na akumulator 12v przy odbiorze auta czy dla spokoju lepiej go od razu sobie wymienić na nowy lepszy?

Nie świruj na zapas, po prostu nie baw się autem bez włączonego układu hybrydowego (zielony napis READY) i będzie ok. Jak bardzo chcesz się zabezpieczyć to sobie zrób od razu trasę 100km drogą szybkiego ruchu.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #417 dnia: 03 Listopada 2024, 16:54:41 »
Równie dobrze zamiast jeździć bez sensu może zostawić auto na kilka godzin na P, wyłączając wcześniej nawiew.

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #418 dnia: 03 Listopada 2024, 17:15:17 »
Jak bardzo chcesz się zabezpieczyć to sobie zrób od razu trasę 100km drogą szybkiego ruchu.
No widzisz, tak jak pisałem powyżej na wakacjach pojechałem za granicę i trasa ponad 400 km dała efekt dokładnie odwrotny (rozładowanie akumulatora). Z moich obserwacji wynika, że aku 12v ładuje się gdy skrzynia jest w położeniu "P", tak jak napisał @przmor.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #419 dnia: 03 Listopada 2024, 18:27:29 »
Może też garażowałeś auto, jeździłeś codziennie lub rzeczywiście miałeś szczęście. Problem zdecydowanie istniał dla dużej grupy użytkowników, co koniec końców w jakimś stopniu potwierdził producent wprowadzjąć inną prodcedurę testowania, o jej działaniu nie będę się rozwodził. Nie wiem jaki sens ma pisanie w tonie "mi się nie zepsół więc jacyś pechowi jesteście". Jakbym słyszał jakiegoś poPRLowskiego wujka wyśmiewającego depresje.

No cóż, przekornie napiszę że robiłem wszystko na przekór radom z forum  :grin:
A więc, dziennie krótkie trasy po 7 kilometrów do pracy, parkowane na zewnątrz lub w nieogrzewanym garażu i to niekiedy po 2 tygodnie, sam montowałem  "gadgety elektroniczne" typu dodatkowe oświetlenie, kamerki, alarm, zabezpieczenia GPS, HUD, Chiński system multimedialny z navi i co tam jeszcze a ten turecki akumulator jednak, na przekór "niektórym" z forum pokazał śr. palec  :-P
Jedno co robiłem od zawsze, począwszy od lat 80 z wszystkimi moimi autami to, to że od czasu do czasu doładowywałem akumulator!
Tak się składa że są tacy co nie wiedzą że jest możliwość dbania o swoje auto w minimalnym zakresie, tak jak dbał o swoje auto "PRLowski wujek"  :laugh:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl