Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361024 razy)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #480 dnia: 12 Listopada 2024, 07:04:11 »
Chętnie podpiszę się pod tym pismem. Też robiłem własne pomiary i wiem, że "dżapan inżyniers" coś spaprali z tymi aku 12V i nie chcą się do tego przyznać.
Tylko tu pojawia się pytanie czy problem dotyczy wadliwej serii/całej produkcji akumulatorów 12v czy problem dotyczy ich ładowania co jest poważniejsze niż sam akumulator który można łatwo wymienić.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #481 dnia: 12 Listopada 2024, 09:03:32 »
Moim zdaniem, to kwestia oprogramowania co można zmienić tylko trzeba chcieć a nie lansować się i chwalić że coś zrobili.

https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-kupila-nowke-za-100-tys-zl-auto-nie-odpala-wiec-do-pracy-cho,nId,7305589

Cytat z artykułu
 [ Dziś mogę potwierdzić, że projekt naszych inżynierów zakończył się moralnym i technicznym sukcesem]

Cytat z artykułu

[ Dodaje, że w imieniu polskiego oddziału w rozmowach z centralą występowali inżynierowie: Marcin Dzielak i Krzesimir Brzezicki, którzy przygotowali zestaw danych serwisowych i eksploatacyjnych. Na tej podstawie polski importer wnioskował o zmiany produkcyjne w samochodach oraz korektę procedury serwisowej]

Cytat z artykułu
[To również polska inicjatywa dla Europy - z nowym oprogramowaniem także od naszych inżynierów]                               

- informuje Mularczyk.

Czytaj więcej na  https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-kupila-nowke-za-100-tys-zl-auto-nie-odpala-wiec-do-pracy-cho,nId,7305589#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

To się pytam dlaczego w autoryzowanych serwisach Toyoy nie mają o tym pojęcia.
Sprawę trzeba nagłośnić.Tyllko poprawienie oprogramowania sterownika ECU naprawi problem.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #482 dnia: 12 Listopada 2024, 13:29:56 »
Auto ponad dwa tygodnie stoi w Radości pojechało do nich na lawcie z racji niemożności odpalenia boosterem. 15 dnia odpalili auto stwierdzając, że to alarm
rozładowuje 12v. Mają wnioskować o wymianę akumulatora.

Offline Katti114

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota CHR
« Odpowiedź #483 dnia: 12 Listopada 2024, 14:58:20 »
Miałam podobny problem, opisywany w innym wątku. Już po pół roku od zakupu nowego auta, zaczął się problem. Pierwszy wyjazd na wakacje i auto zostało w garażu. Po powrocie nie można uruchomić auta. Aku rozładowane. Panowie tu mnie pokierowali co dalej zrobić. Efekt był taki, że ASO stwierdziło zużycie akumulatora i należy wymienić na nowy. Mimo, że auto na gwarancji zużycie części nie wchodzi w skład gwarancji. Zakończyło się kupnem i wymianą na nowy. Ostatnio przez tydzień auto stało na parkingu zewnętrznym i odpaliło bez zarzutu. ASO doskonale zna problem, po prostu robią nas w ciula. Koszty, koszty, koszty. Ludzie zaczynają czytać opinie o autach dopiero wówczas, gdy coś zaczyna się dziać. Popsuło się, to trzeba kupić nowe. Biznes kula się dalej.

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #484 dnia: 12 Listopada 2024, 18:53:30 »
To jest jakieś kuriozum. Akumulator do poprzedniego samochodu kupiłem w 2019 roku i gdy już miałem Toyotę, to tamten samochód stał nieużywany w garażu. Po 4 tygodniach nie było absolutnie żadnego problemu z odpaleniem. W jaki sposób oni w tej Toyocie sobie wyobrażają, że mogłaś "zużyć" akumulator? No chyba, że regularnie podłączałaś sobie np. suszarkę do włosów do gniazda zapalniczki na wyłączonym zapłonie. Moim zdaniem to jest wyłączna wina Toyoty, że wyprodukowany przez nich pojazd nadmiernie zużywa (zabija) akumulator. Zamienili inżynierów na księgowych i taki właśnie jest efekt.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #485 dnia: 13 Listopada 2024, 13:57:23 »
Choć w mojej CHR zakupionej w 2021r. jeszcze problemu nie miałem z aku ale jak zaglądałem i pisałem wcześniej nie mam tego Tureckiego aku zamontowanego lecz na moim nie ma niestety nazwy. Podejrzewam, że na przeglądzie diler sam wymienił nie mówiąc mi o tym lecz nie zmienia to faktu, że jest to porażka i jak przedmówca dobrze zauważył księgowość decyduje. Jak dla mnie jest to bardziej problem ze złym oprogramowaniem przez co aku jest słabo ładowany podczas jazdy a podczas postoju na P wydajniej jest ładowany. Dojdzie do tego, że użytkownicy Toyot będą co tydzień spędzać po 2 godz. na ładowaniu aku.

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #486 dnia: 13 Listopada 2024, 14:19:40 »
w mojej CHR zakupionej w 2021r. jeszcze problemu nie miałem z aku
prawdopodobnie ten rocznik nie mial jeszcze tego problemu. Wysyp narzekan pojawil się pozniej. Czyzby dotyczył generacji 5 napedu hybrydowego?

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #487 dnia: 13 Listopada 2024, 14:25:08 »
Patrząc po wpisach na forum to problem już istniał :)

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #488 dnia: 13 Listopada 2024, 16:15:34 »
w takim razie juz za dlugo istnieje, nie wplywajac na wizerunek marki

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #489 dnia: 13 Listopada 2024, 21:02:09 »
Same zgłoszenia dilerow poprzez raporty o przypadkach do centrali liczone są już w setkach pojazdów, problem jest ogolnoswiatowy, zarówno Toy jak i Lex. W USA pozwy zbiorowe. W naszych mediach info także się pojawiają. Generalnie nie ma dnia bez wpadki lub bez tego tematu.
Nie ma co oczekiwać, by handlowiec przy sprzedaży o tym Klientowi wspominał ;)
Nie ma rozrusznika, wtryskiwaczy i koła dwumasowego ale co z tego gdy auta i tak nie odpalisz...
Nie ma też solidnego wywiadu, diagnostyki, chęci rozwiązania problemu a jest za to spychologia i TTTM

Edit, fotka:
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2024, 21:37:35 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #490 dnia: 13 Listopada 2024, 23:46:12 »
To wynika trochę z kultury Japończyków i w ich mentalnym problemie przyznania się do błędu. Stykam się z tym od wielu lat w innej branży. Robią świetny produkt ale gdy incydentalnie puszczą babola to idą w zaparte i uparcie rżną głupa do samego dna. Dopiero zagrożenie większej konsekwencji  dokonuje olśnienia i ciągnąca się sprawą nagle rozwiązuje się w ciągu jednego dnia. Nie wiem, może ktoś tam przy okazji robi seppuku.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #491 dnia: 14 Listopada 2024, 00:18:20 »
Chyba zacznę organizować szkolenia jak użytkować hybrydę :) Dziś mojemu hybrydowemu Aurisowi stuknęło 400 tys.km. Akumulator z fabryki czyli ma 10 lat. Przez 7 lat użytkowania auta nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem. Być może jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #492 dnia: 14 Listopada 2024, 02:14:40 »
Tylko Ciebie nie dotyczy ten problem bo masz starszą hybrydę. Jak na tą chwilę są dwie opcje albo Aku montowany od pewnie koło 19r.  który w sumie byłby najmniejszym złem albo problem oprogramowania czyli ładowania. Oczywiście jest jeszcze kwestia montażu kiepskich zabezpieczeń.
Najgorsze byłoby oprogramowanie bo mogłoby się okazać że musiało pomóc spełnić jakieś normy Euro6 itd.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #493 dnia: 14 Listopada 2024, 06:40:25 »
Ładowanie u mnie też jest dobre tylko na P i przy włączonych światłach mijania.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #494 dnia: 14 Listopada 2024, 07:42:43 »
Ładowanie u mnie też jest dobre tylko na P i przy włączonych światłach mijania
To się wszystko zmienia. Dam Ci przykład z ogródka sąsiada.
VW uśmiercało programem DSG przy normach 6d bo inaczej by ich nie zrealizowało albo poczytaj o turbinach pasywnych czemu są takie jaja. Wszyscy się dziwili jak w silniku Fiata TJet 1,4 udało się osiągnąć Euro6/6d aż w końcu się wyjaśniło. Fiat stwierdził że lepiej silnik usmażyć programem niż się go przerobić/zastąpić. Efekt dla posiadaczy był mizerny.
I tak pewnie można wymieniać i wymieniać dlatego miejmy nadzieję że problem hybryd dotyczy tylko Aku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl