Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #510 dnia: 15 Listopada 2024, 20:30:01 »
Dobrze, że sterownik był dostępny, bo inaczej byłoby czekania a czekania. Trzeba wiedzieć, gdzie zapiąć boostera a nie gdzie oczy poniosą laweciarza
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2024, 20:32:06 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #511 dnia: 15 Listopada 2024, 20:41:28 »
No właśnie czy mógłbyś pokazać jak dokładnie podpiąć Powerbank Baseus CGNL020101 Super Energy Car Jump Starter jak padnie aku. Mam taki w bagażniku lecz nie miałem okazji go użyć ( kupiłem go dmuchając na zimne :)  )

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #512 dnia: 15 Listopada 2024, 20:48:03 »
Akumulator w 1.8 masz bezpośrednio pod maską więc otwierasz ją i zapinasz go na klemy aku 12, w Twoim powerbanku zasięg tych kabelków rozruchowych jest stosunkowo mały ale obie klemy ogarnie.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #513 dnia: 15 Listopada 2024, 21:18:26 »
Bardzo dziękuję

Offline Leoncjo1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1,8
« Odpowiedź #514 dnia: 15 Listopada 2024, 21:42:12 »
Mam od niedawna nową CHR i tak czytam ten wątek i czytam i się nakręcam. Nie miałem puki co złych doświadczeń z aku. Mam pytanie jednak takie : po co dzwonić po asistans lub kupować ładowarkę czy boostera skoro jak piszecie włączamy ready na poz. P i po kilkudzisięciu nawet minutach aku się doładuje z trakcyjnego i można jechać ? Sorry, może głupie pytanie lub czegoś nie zrozumiałem.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #515 dnia: 15 Listopada 2024, 21:47:41 »
No tak,zostawiasz samochód na parkingu lotniska na tydzień,i co drugi dzień przylatujesz przestawić dźwignię na P.Po tygodniu samochód masz na chodzie.Jak by nie było niezawodna Toyota.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #516 dnia: 15 Listopada 2024, 21:49:08 »
Tak to nie działa. Jak padnie aku to nic nie zrobisz. Nie odpalisz auta

Offline Leoncjo1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1,8
« Odpowiedź #517 dnia: 15 Listopada 2024, 21:51:50 »
Czuję bluesa. Jak padnie aku to się nie zapali READY i du... blada.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #518 dnia: 15 Listopada 2024, 21:52:18 »
Trzeba zapogiegać a nie leczyć.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #519 dnia: 15 Listopada 2024, 22:21:32 »
Co masz na myśli przez zapobiegać?Trzeba wyleczyć,czyli złożyć pozew zbiorowy do Toyoty o modyfikację oprogramowania ECU bo to jest przyczyną problemów.
Wystarczy prosty test.Sprawny akumulator 45 AH naładowany do pełna bezpośrednio na klemach gęstość elektrolitu 1.28 montujesz do Toyoty moja to CHR. Samochód w garażu,w uśpieniu pobór prądu przez systemy z aktywnym autoalarmem ze zdalnym monitorowaniem napięcia 0,077mA.W trakcie testu nie używasz wogóle samochodu nie otwierasz go.Odpalił po 21 dniach.Jaki wniosek?

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #520 dnia: 15 Listopada 2024, 22:34:07 »
No tak,zostawiasz samochód na parkingu lotniska na tydzień,i co drugi dzień przylatujesz przestawić dźwignię na P.Po tygodniu samochód masz na chodzie.Jak by nie było niezawodna Toyota.
Co to za bzdury tu piszecie i ludzi straszycie wiem wiem z wszystkimi akumulatorami ponoć był problem tylko nie z mojim auto użytkuje sporadycznie raz na tydzień raz na 2 tygodnie auto mi nie padło od 6 lat tak po 6 latach akumulator się rozładował i nie mógł już być ładowany od tamtego czasu mam nowy stary może ze 2 razy lądowałem zima i tyle jeśli chodzi o filozofię aku nic z nim się NIE dzieje tak kupiłem prostownik który używałem 2 razy. Auto jest sporadycznie używane ma 7 lat i mniej niz 50000km!!!!
Problem miałem raz gdy przez zimę nie odpalałem przez 1.5 miesiąca a na zewnątrz były -10 -5 czały czas .
@Przmor takie maja ładowania inne hybrydy tez ty mowisz ze się nie naładuje a może się naładuje ?? Mam hybrydę innej firmy oraz toyoty również i tam jest to samo volty które pokazuje są tak małe 12,5 Volt auto jeździ , 13.1Volt , 13,5 volt  najczęściej 12.9 volt i 13,3 volt więcej nie pokazuje nawet na autostradzie …i to nie toyota HEV ale inna HEV !
Jak dla mnie jedna jest zasada wszystkie dzisiejsze auta maja rozładowane akumulatory tyle elektroniki tyle świateł tyle czujników a baterii nikt nie ładuje chociaż raz na 2 lata prostownikiem normalnie podłączyć i zrobić to .
A jak ktoś się bardzo boi to zapłacić Toy aby zrobiła to W ASO za 190 złotych, raz na 2 lub raz na rok jak jesteście na serwisie i kłopot z głowy tak naprawdę nie ma kłopotu nie wiem o czym tu się rozpisywać . Czy hybrida czy nie przez start stopy wszystkie auta są różładowane dziś taka jest prawda .

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #521 dnia: 15 Listopada 2024, 22:40:39 »
przeciez nie zmyslaja. Pisza o tym, co ich spotkalo, w autach nowszych niz Twoj szesciolatek. Wtedy problemu nie bylo, pojawil sie pozniej. Przeczytaj caly watek.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #522 dnia: 15 Listopada 2024, 23:04:45 »
przeciez nie zmyslaja. Pisza o tym, co ich spotkalo, w autach nowszych niz Twoj szesciolatek. Wtedy problemu nie bylo, pojawil sie pozniej. Przeczytaj caly watek.
No nie sadze pamientam ten wątek od początku istnienia mojego auta nie mam czego czytać ile razy napisze ze wymieniamy akumulator MUTLU  który jest Hu****y na jakiś inny i problem z głowy. Ten mutlu to nie akumulator to tureckie G!
Raz na rok ładowac akumulator (nie mutlu) do Pełna najlepiej zima i nie ma problemu. Tutaj się kończy opisywanie całego tego wątku macie rozwiązanie.

Offline Technik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #523 dnia: 15 Listopada 2024, 23:17:27 »
Przecież nowe akumulatory które teraz wymieniają też są Tureckie tylko nie ma naklejki Mutlu.

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #524 dnia: 15 Listopada 2024, 23:43:29 »
Co to za bzdury tu piszecie i ludzi straszycie

Tiaaa.
Pierwsze prawo informatyków. Pewnie pan informatyk.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl