Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361035 razy)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #690 dnia: 20 Stycznia 2025, 09:08:55 »
Problem z aku 12 V w największym stopniu wynika z braku elementarnej wiedzy w jego obsłudze i tyle w temacie.

Rozwiń swoją myśl - ????

Offline efe

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0
« Odpowiedź #691 dnia: 20 Stycznia 2025, 09:48:32 »
Chciałbym wrócić do swojego pytania, może ktoś zna odpowiedź.
Jak to jest, jak pada aku 12V a auto jest zamknięte:

1. Czy otworzę drzwi z pilota?
i najważniejsze,
2. Czy otworzę bagażnik przyciskiem lub z pilota, żeby dostać się do aku?

Ja miałem przypadek, że aku padł przy otwartym aucie i bagażniku (akurat było w warsztacie), stąd nie wiem co będzie w przypadku zamkniętego auta.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #692 dnia: 20 Stycznia 2025, 09:50:19 »
i najważniejsze,

1. nie, otworzysz z wkładki kluczyka
2. pod maską jest przyłącze plusowe do ładowania aku 12
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #693 dnia: 20 Stycznia 2025, 09:52:39 »
Na dzień dobry doładować do pełna akumulator ( bardzo często auta wydawane są z mocno rozładowanym). Sprawdzić pobór prądu w spoczynku ( amperomierz szeregowo). W razie za dużego poboru szukać przyczyny. Obliczyć po ilu dniach akumulator ulegnie rozładowaniu, żeby mieć świadomość jego poprawnego działania w funkcji czasu. W rzazie rzadkiego użytkowania uzupełniać deficyty prądowe. W hybrydzie jest to dużo prostsze niż w konwencjonalnym aucie, bo nie trzeba jeździć. Wystarczy raz na kilka dni wejść do auta i na pół godziny przejść w stan ready. Aku 12 V ładuje się z baterii trakcyjnej. W tym czasie rozładuje się ona do około 20%, następnie włączy się silnik spalinowy, żeby doładować baterię trakcyjną. Najlepiej wymusić, żeby doładowała się do pełna, tj 80%, czyli na dwie kreski przed końcem ( można włączyć dmuchawę na maxa lub klimę. Jak na ekranie przepływu energii skończy się ładowanie baterii trakcyjnej, wyłączyć dmuchawę i wtedy wyłączy się silnik spalinowy) Potem zostawić jeszcze aż stan baterii trakcyjnej obniży się o 1-2 kreski. Czas 30-35 min. W między czasie można sobie umyć auto lub odkurzyć, pozmieniać ustawienia, pogadać przez telefon etc. Zużycie paliwa  paliwa - śmieszne- zasięg spadnie o około 4 km. Można też ( a w zasadzie powinno się przed zimą) wyciągnąć akumulator i doładować go prostownikiem w domu. W Toyotach wyciągnięcie akumulatora nie ma żadnych negatywnych skutków. Problem mogą mieć Ci, którzy maja silnik 2,0 i elektryczna klapę bagażnika orz mieszkają w bloku, bo wtedy trzeba ręcznie domykać  bagażnik co nie jest wskazane), a potem wczołgiwać się przez tylne siedzenie. Więc jak widać, nie zawsze ta elektrycznie sterowana klapa bagażnika jest taka "cacy".
I to by było tyle.
Na marginesie znam osoby, którym wymieniono aku Mutlu na Yuasy lub Varty i za niedługi czas było to samo.
Wnioski j.w.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #694 dnia: 20 Stycznia 2025, 09:55:17 »
Oczywiście w stanie ready skrzynia na P.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #695 dnia: 20 Stycznia 2025, 10:06:32 »
Jest jedno ALE. Żyjemy w czasach gdzie do wywiercenia dziury w ścianie wzywa się fachowca. Edukacja techniczna leży i kwiczy a samodzielne myślenie nie jest w modzie. To co napisałeś powyżej powtarzam od lat na tym forum a odpowiedzią jest, że nie po to ktoś kupuję nowy samochód żeby myśleć o akumulatorze 12V. Lepiej wzywać assistance niż pomyśleć i zapobiec jego rozładowaniu.

Offline efe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #696 dnia: 20 Stycznia 2025, 10:17:49 »
i najważniejsze,

1. nie, otworzysz z wkładki kluczyka
2. pod maską jest przyłącze plusowe do ładowania aku 12

Dziękują za odpowiedź. Generalnie to masakra miałem nadzieję, że drzwi i bagażnik zasilane są z trakcyjnego:(

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #697 dnia: 20 Stycznia 2025, 10:18:59 »
No trudno, jak ktoś nie myśli i na dodatek nie słucha, co się do niego mówi, to niech ponosi konsekwencje.
Zawsze profilaktyka jest lepsza i tańsza niż leczenie. A za dyletanctwo wcześniej, czy później zawsze trzeba płacić, a najczęściej w najmniej odpowiednim momencie.

Offline efe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #698 dnia: 20 Stycznia 2025, 10:34:16 »
No trudno, jak ktoś nie myśli i na dodatek nie słucha, co się do niego mówi, to niech ponosi konsekwencje.
Zawsze profilaktyka jest lepsza i tańsza niż leczenie. A za dyletanctwo wcześniej, czy później zawsze trzeba płacić, a najczęściej w najmniej odpowiednim momencie.

Chyba przesadzasz, ja jestem raczej ogarnięty technicznie, ale szlag mnie trafia, że kupiłem takie drogie auto i muszę myśleć o aku! Pożyczyłem ostatnio synowi auto na tydzień i wstyd mi było tłumaczyć mu, że mogą być niespodzianki z aku w 4-ro miesięcznym aucie(!).
Ludzie mają prawo być dyletantami w różnych dziedzinach (np. w sprawach technicznych) a jednocześnie mogą być  geniuszami w innej dziedzinie, o której Ty nie masz bladego pojęcia a puszysz się swoim profesjonalizmem technicznym jakby to było najważniejsze w życiu. Wszystko jest względne, na innym forum ten dyletant może z Ciebie zrobić melepetę w swojej dziedzinie...
Tak naprawdę to Toyota powinna spalić się ze wstydu a nie użytkownik.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #699 dnia: 20 Stycznia 2025, 11:00:21 »
Chciałem zauważyć, że to forum jest po to, żeby sobie doradzać i rozwiązywać problemy.
Padło pytanie, żeby rozwinąć temat, to został rozwinięty i jest porada, jak ktoś nie chce słuchać, to jego sprawa.
Padła puenta drugiego użytkownika o tym, że ludzie nie słuchają i mają inne priorytety i ja się z tym zgadzam.
Poza tym, to nie jest jakaś "wyjątkowa" wiedza, tylko elementarne zasady.
Każdy jest wolnym człowiekiem i zrobi co chce. Jeden idąc się opalać woli wcześniej posmarować się kremem do opalania , a drugi dopiero później kremem na oparzenia. Wolna wola.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #700 dnia: 20 Stycznia 2025, 12:31:09 »
No i dobrze, że ktoś ciągle wymyśla jak użytkować niedopracowany energetycznie przez producenta system zasilania 12V aku Toyoty aby móc nim normalnie jeździć.  (Hundai potrafił to zrobić, a Toyota nie)

Ale te złote zasady użytkowania to powinna zrobić Toyota w swoich reklamach, a w naszym kraju dodatkowo ustami Ziętarskiego, że proszę nowe auto doładować bo padnie, że kupić sobie miernik i mierzyć pobierany prąd, że na postoju trzymać tylko i wyłącznie w trybie P na ready, że na wszelki wypadek mieć w aucie jump starter i raz na jakiś czas  wyjąc akumulator i go doładować. No i nie zostawiać auta na parkingu dłużej niż 4 czy 5 dni bo zazwyczaj padnie i się nie uruchomi.

No ale to tak nie powinno być, że użytkownicy wymyślają teraz lekarstwa na te bolączki bo o tym wszystkim powinien uprzedzić producent, lub wyprodukować auto bez tych wad.

Normalnie kupuję auto, powinno się dać uruchamiać i jeździć i to tylko tyle lub aż tyle i kropka.

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #701 dnia: 20 Stycznia 2025, 12:49:43 »
Na dzień dobry doładować do pełna akumulator ( bardzo często auta wydawane są z mocno rozładowanym). Sprawdzić pobór prądu w spoczynku ( amperomierz szeregowo). W razie za dużego poboru szukać przyczyny. Obliczyć po ilu dniach akumulator ulegnie rozładowaniu, żeby mieć świadomość jego poprawnego działania w funkcji czasu. W rzazie rzadkiego użytkowania uzupełniać deficyty prądowe.
Wszystko fajnie, ale w jaki sposób mam to zrobić jeżeli zostawię na 2 tygodnie samochód na lotnisku, gdy wybieram się na wakacje? Serio pytam. U mnie doładowanie akumulatora do pełna (niezależnie czy u mnie czy przez ASO) skutkuje tym, że max 2-3 dni to wytrzyma.
PS. Jeżeli Toyota produkuje samochody specjalnej troski, to powinna przy ich sprzedaży uczciwie informować o tym przyszłych użytkowników ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #702 dnia: 20 Stycznia 2025, 13:24:11 »
Jeśli akumulator trzyma 2-3 dni po naładowaniu to albo jest on do wymiany albo coś mocno pobiera prąd w czasie gdy auto stoi nieużywane.

Offline Stingear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 2020 OE
« Odpowiedź #703 dnia: 20 Stycznia 2025, 16:48:09 »
Wychodząc naprzeciw ryzyku problemów z aku zmodyfikowałem swój układ zasilający kamery i dołożyłem przełącznik źródła zasilania. Teraz za pomocą jednego guzika przełączam, czy kamera ma się przełączyć w tryb parkingowy i lecieć na podtrzymaniu z aku, czy ma się po prostu wyłączyć po zgaszeniu auta. I ta, jak parkuję w garażu, to kamera się wyłącza permanentnie. Gdy przełączy przycisk, jak przykładowo parkuję na mieście, to to działa ochrona parkingowa. Dzięki temu mam zachowana funkcję w trybie "na życzenie", jednocześnie chroniąc aku przed nadmiernym rozładowywaniem. Przełącznik mam w planie wymienić na "dedykowany" do otworu, tylko muszę znaleźć taki, który działa w trybie ON-ON, a nie jak większość ON-OFF albo ON-OFF-ON
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2025, 16:57:21 wysłana przez Stingear »
-------------------------------
Toyota C-HR 2.0 Hybrid
2020 Orange Edition

Offline Stingear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 2020 OE
« Odpowiedź #704 dnia: 20 Stycznia 2025, 16:59:57 »
1. Nie, W pilocie masz klucz, którym otworzysz drzwi kierowcy.
2. Nie - pod maską masz specjalny "port rozruchowy" w przypadku problemów z padniętym aku.
Polecam lekturę instrukcji obsługi auta. To tylko nieco ponad 800 stron, a ileż przydatnych informacji.

Chciałbym wrócić do swojego pytania, może ktoś zna odpowiedź.
Jak to jest, jak pada aku 12V a auto jest zamknięte:

i najważniejsze,

Ja miałem przypadek, że aku padł przy otwartym aucie i bagażniku (akurat było w warsztacie), stąd nie wiem co będzie w przypadku zamkniętego auta.
-------------------------------
Toyota C-HR 2.0 Hybrid
2020 Orange Edition

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl