Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #795 dnia: 22 Lutego 2025, 09:54:09 »
Rachunek za wymianę oraz za nowy aku wysłałem do sprzedawcy z informacją, iż w dokumentach odbioru auta była informacja, że aku było wymieniane, co nie jest zgodne z prawdą, dlatego oddałem auto do niezależnego serwisu, bo nie mam do nich zaufania i mają mi zwrócić za poniesione koszty, jeśli nie chcą, aby zajął się tym mój prawnik. Wtedy koszty będą wyższe, więc nie powinni robić problemów.
Jak dziecko. jednym pismem sprowadzą Cię na ziemię. Skoro masz gwarancję, to się samemu nie grzebie. To gwarant decyduje o sposobie naprawy.
Ciiiii bo jeszcze większość zrozumie że rzucając słowem „Gwarancja” na lewo i prawo od razu dają do zrozumienia że nic nie wiedzą na temat swojego prawa konsumenta. Dzięki temu jak rzucisz określeniem Rękojmia czy zaczniesz się upierać że naprawa ma być realizowana w ramach rękojmi a nie gwarancji i chcesz na to papier to często zaczynają się dwa razy zastanawiać.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #796 dnia: 22 Lutego 2025, 10:00:39 »
Rachunek za wymianę oraz za nowy aku wysłałem do sprzedawcy z informacją, iż w dokumentach odbioru auta była informacja, że aku było wymieniane, co nie jest zgodne z prawdą, dlatego oddałem auto do niezależnego serwisu, bo nie mam do nich zaufania i mają mi zwrócić za poniesione koszty, jeśli nie chcą, aby zajął się tym mój prawnik. Wtedy koszty będą wyższe, więc nie powinni robić problemów.
Od strony prawnej to co zrobiłeś nie ma żadnego znaczenia.
Zresztą trudno żeby Ci zwrócili kasę bo sobie wysłałeś fakturę.   
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2025, 10:20:35 wysłana przez ledziu »

Offline Stingear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 2020 OE
« Odpowiedź #797 dnia: 22 Lutego 2025, 19:10:12 »
W Polsce może i tak, ale mieszkam w DE i tu sprawa wygląda nieco inaczej.
Na auto mam gwarancję Toyoty, a nie rękojmię. Pozwala ona dokonywać napraw w każdym salonie Toyoty na terenie całego kraju. 
Jeśli sprzedawca oszukał, to on ma problem, nie ja. Wszystko jest pisemnie, więc lepiej dla mnie. Miałem już podobną sytuację przy zakupie innego auta i sprzedawca srogo się przejechał na oszustwie.
W każdym razie auto po wymianie działa prawidłowo i nie ma już problemów z "niedomaganiem".
-------------------------------
Toyota C-HR 2.0 Hybrid
2020 Orange Edition

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #798 dnia: 24 Lutego 2025, 10:28:40 »
DE, czyli Niemcy, czyli kraj UE. Oczywiście że masz rękojmie jeśli jesteś klientem konsumenckim, tylko przy B2B nie ma rękojmi albo można ją wyłączyć, już nie pamiętam. To że wolisz korzystać z Gwarancji to jest twój wybór, lub raczej producenta/salonu bo naprawy z Gwarancji nie są wliczane jako "kolejna naprawa" w wypadku reklamacji z tytułu rękojmi. No i oczywiście rękojmia jest przedłużana/restartowana w wypadku "poważnej naprawy" czy wymiany. A z gwarancją to jak chce producent.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2025, 10:32:23 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline domdziedzic

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #799 dnia: 24 Lutego 2025, 14:56:45 »
A swoją drogą można jakoś w aplikacji - czyli zdalnie - sprawdzić, że akumulator jest rozładowany? Np. proste czynności, jak zdalne otwarcie/zamknięcie drzwi, będą zwracały komunikaty o problemie z komunikacją?

Offline Stingear

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2.0 2020 OE
« Odpowiedź #800 dnia: 27 Lutego 2025, 11:29:20 »
Mniejsza o szczegóły. PL to nie EU pod względem prawnym - prosty przykład żarówki LED. Co do gwarancji na sprzęt jest dokladnie tak samo. Ale to bez znazenia.
Dostalem zwrot pieniedzy za aku i wymianę, gwarancja nadal aktuwna. Problemow nie robili.
Co do samego aku, to jak narazie rewelacja. Czy auto stoi kilka dni nieuzywane w garazu, czy jest gdzies zaparkowane i aktywna kamera, zadnych problemow. Napięcie nie spada ponizej 11.4v z kamerą podczas odpalania auta, gdy HUD wyswietla.
Działa, jak natura chciała.
-------------------------------
Toyota C-HR 2.0 Hybrid
2020 Orange Edition

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #801 dnia: 02 Marca 2025, 10:19:10 »
Wiem że to dział CHR ale w innych po prostu nie ma takich tematów albo mało kto zgłasza, ale czy problem z aku, dotyczy tylko chr? Mam camry i w sumie pisząc skrótowo,to tu i tu powinno wszystko działac podobnie.
Nie zaglądałem jeszcze do aku w bagażniku ale chyba trzeba będzie się zainteresować. Ten wątek ma tu już 50 stron.... Problem dotyczy tylko jakichś roczników czy generalnie "jest problem jak postoi tydzień"?

Torche mi się nie chce wierzyć że to wina samochodu ale bardziej wina aku. Jako że moje rupcie dwa które mam dodatkowo, jeżdżą niezbyt często to temat aku mam dość mocno opanowany aby nie musieć odpalac na kable. U mnie w autach jeżdżą ukraińskie lub koreańskie aku bo są najlepsze. Technologia jest inna.
Ale rozumiem że jak auto na gwarancji to trzeba jechać do aso. Toyotę mam na gwarancji więc stąd mój post i pytania o co tu chodzi.
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2025, 10:25:37 wysłana przez Bigbluee »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #802 dnia: 02 Marca 2025, 10:27:04 »
Ogólnie jak robisz tylko krótkie trasy po parę km dziennie i go odstawisz na parę dni postoju to może czasem paść bo będzie niedoładowany. Jak robisz dłuższe trasy i nie masz pomontowanych dodatkowych różnych dziwnych rzeczy jak kamerki z trybem parkingowym i inne to powinno być ok.

Zawsze możesz sobie zmierzyć akumulator jakimś testerem i będziesz widział jaka jest jego kondycja i jakby co to go doładować.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #803 dnia: 02 Marca 2025, 11:12:55 »
Od lat powtarzam, że w przypadku hybrydy Toyoty nie jest istotny dystans tylko czas uruchomienia napędu. Można przyjechać 60km w ciągu godziny a można przykładowo przejechać 1km zawożąc dziecko na godzinne zajęcia i czekać na dziecko w aucie z uruchomionym napędem na P a następnie przejechać 1km do domu. W którym przypadku akumulator 12V będzie lepiej doładowany? (Nie)oczywiście, że w drugim.

Offline Bigbluee

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 24/25
« Odpowiedź #804 dnia: 02 Marca 2025, 12:03:11 »
Od lat powtarzam, że w przypadku hybrydy Toyoty nie jest istotny dystans tylko czas uruchomienia napędu. Można przyjechać 60km w ciągu godziny a można przykładowo przejechać 1km zawożąc dziecko na godzinne zajęcia i czekać na dziecko w aucie z uruchomionym napędem na P a następnie przejechać 1km do domu. W którym przypadku akumulator 12V będzie lepiej doładowany? (Nie)oczywiście, że w drugim.

Przeczytałem cały temat  :shock:
Wnioskuje że na P, przy wciśniętym ready czyli przycisk startu bez hamulca, powoduje że aku 12v jest ładowane najefektywniej.
Czyli robiąc cokolwiek nie związanego z grzebaniem w kablach to tak naprawdę zamiast na N lub P bez redy, zamiast na włączonym silniku, to powinniśmy dać na P i redy i mamy św spokój bez zagrożenia że 12v kleknie.
Czyli wtedy 12v ładowane jest z HV?
Ja w sumie nieświadomie raz siedząc w aucie i grzebią w ustawieniach, oglądając guziki itd, siedziałem z "włączonym" silnikiem ale uznałem że po co ma mi działać spalinowy, olać ogrzewanie kabiny. Wcisnąłem EV i auto już nie włączyło spalinowki. Zimno się zrobiło ale zadziałało to chyba jak należy. Z baterii EV zeszła 1 kreska. Czyli rozumiem, wtedy również aku 12V był ładowany tak jak na P?
Musiałbym to potestować z wpięty miernikiem w klemy.
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2025, 12:05:32 wysłana przez Bigbluee »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #805 dnia: 02 Marca 2025, 12:21:27 »
To, że w trybie ready na P autko ładuje nam akumulator to fakt - u mnie ładuje zazwyczaj 14,4 V i tego nie moduluje, a tylko raz na jakiś czas załączy silnik spalinowy.  To tylko taki "knif" na doładowanie 12V aku auta, który najczęściej się przyda przy myciu i sprzątaniu pojazdu. Nikt się nie będzie kamieniował siedzeniem w aucie tylko po to aby się doładowało, a żona w tym czasie będzie na imprezie, a ja zostaje w swojej Toyocie. 

Toyota ma tu specyficzne poczucie ekologii i oszczędności bo na postoju auta w tym trybie ready na P auto ciągle ładuje 12V aku z napięciem 14,4 V niezależnie od tego czy akumulator jest naładowany w 100% czy rozładowany w 40% - ładuje go i już.

Natomiast jak zdarzy się, że akumulator jest faktycznie rozładowany w 40% i sobie jedziemy krótką trasę to akurat algorytm ładuje go z napięciem 12,8 V no bo taki jest super oszczędny !!!!

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #806 dnia: 02 Marca 2025, 12:24:25 »
Temat z aku jest bardzo złożony.
Dotyczy zarówno TOY jak i LEX. Ale w Lexie nie splawiają lecz wymieniają by uniknąć afer i pozwow.
Poczatek problemu to lata 2018/2019. Wcześniej w hybrydach nie był aż tak na gminny. Przyczyn wiele:
-olewanie procedur obsługi aku podczas transportu, gdzie pogrubionymi literami w biuletynach jest napisane, ze temat przełoży się NA KLIENTA zaraz po wydaniu
(co rok nowe wytyczne by temu zapobiegać)
-olewanie tego na stoku czy to skład czy diler
-olewanie tego podczas montazow, doposazenia, przejezdzania po placu
-w takim stanie notorycznego niedoładowania pojemność i parametry ulegają degradacji, zazwyczaj bezpowrotnie
-producent stosuje małe pojemności by zmniejszyć wagę pojazdu (oczywiście emisja, normy, kary etc) złota zasada była taka że im aku cięższy tym lepszy. BYŁA.
-Algorytm wysrobowany do granic możliwości by zmniejszyć zapotrzebowanie na energię. Ograniczyć pobory energii (tym samym ograniczyć ładowanie aku)
-do tego dokłada się wadliwa jakość akumulatorów
-do tego liczne akcje serwisowe dotyczące wady modułów e-call, które się nie uspypialy
-do tego akcesoria montowane w ASO np kamery bez powerbanka dojące z aku fabrycznego, każdy mA poboru prądu się sumuje
-do tego brak RZETELNEJ diagnozy, sprawdzenia zgłaszaniej usterki przez serwisy po raz pierwszy, drugi, trzeci, N-TY, nie mierzą poborow, nowy tester pokazuje uszkodzone aku jako sprawne

Kabaret po większej części powstały przez producenta i brak przestrzegania fundamentalnych zasad

Dopilnuj by rano podłączyli Twój aku do ladowania
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #807 dnia: 06 Marca 2025, 22:27:21 »
Jak dla mnie nie ma takiego problemu tylko ludzie nie jeżdżą autem a maja pretensje potem ze nie odpala. Mój stał 3 miesiące zimował do 2 miesięcy klakson światła i wszystko działało teraz padło .. najgorszy element to turecki akumulator jak się go zmieni to odrazu lepiej wszystko działa i bateria trzyma jakieś 1,5 do 2 miesięcy bez żadnych problemów Noe słuchaj co tu piszą ci sami i ci sami …
Może napisać jeszcze raz jak ładujesz co roku akumulator w zimę raz chociaż to koc się nie dzieje .. ja tak nie robię ale nigdy nie miałem problemu z aku tak hybryda ma mały aku i wytrzyma 2 miesiące max bez jazdy a inne auta np Auris D-4D 2007 wytrzymywał 3 miesiące bez jazdy z tego co testowałem i sprawdzałem . Pozdro
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2025, 22:31:06 wysłana przez Ma-corolla »

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #808 dnia: 07 Marca 2025, 06:29:14 »
Never ending story...
Ludzie podziękujcie Toyocie za te akumulatory, bo o czym byście tak w kółko jedno i to samo pisali.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #809 dnia: 07 Marca 2025, 08:53:25 »
... i za wycieraczki które mażą, przynajmniej w RAV4. ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl