Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361039 razy)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #855 dnia: 05 Sierpnia 2025, 13:14:44 »
A z tego aku to już nie ma co zbierać przy takim napięciu. Wpierw pomiary, znalezienie przyczyny, aku i tak do wymiany.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Garfield

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CH-R 1,8
« Odpowiedź #856 dnia: 16 Września 2025, 15:06:21 »
Pierwszy test zdany. Toyotka stała sobie 16 dni i odpaliła bez problemu. A booster leży bezczynny. Pewnie tak lepiej.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #857 dnia: 16 Września 2025, 15:33:03 »
U mnie podobnie po 17 dniowym urlopie moje obecne Toyoty:
 - YARIS Hybrid Selection Style 2022r. 116 KM
 - YARIS CROSS HEV Excutive FL 2024r. 130 KM
także odpaliły bez problemu i żadnego Boostera nie potrzebowałem od 16 lat jak użytkuje różne Toyoty. Wydaje mi się że temat akumulatorów jest trochę rozdmuchany przez bo pewnie była jakaś mała partia wadliwa a większość użytkowników nawet nie ma pojęcia że taki problem istnieje.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #858 dnia: 16 Września 2025, 16:51:39 »
Dzień dobry. Mam problem z aku w yaris corss 2023. Dzisiaj nie odpalił. Stał dosłownie 5 dni. Nie mam jak sprawdzić napięcia na aku. Zdarzało się to wcześniej. Na booster czasu nie miałem teraz jadę z córką na zajęcia. Bardzo ciekawa sytuacja  była taka że wciskając hamulec odbijał mi podobnie jak przy hamowaniu z ABS. Na tablicy rozdzielczej mrygał komunikat żeby wcisnąć hamulec i wcisnąć power. Ciągle odbijał mi hamulec. Był też komunikat że hamulec postojowy jest niedostępny. Ktoś miał coś podobnego? Próbować od boostera czy Assistance? Możliwe że z powodu niskiego napięcia coś ześwirowało?

Sent from my SM-G781B using Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 16 Września 2025, 16:55:55 wysłana przez AgaDanTos »
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #859 dnia: 16 Września 2025, 17:35:45 »

Wydaje mi się że temat akumulatorów jest trochę rozdmuchany przez bo pewnie była jakaś mała partia wadliwa a większość użytkowników nawet nie ma pojęcia że taki problem istnieje.
Nie jest rozdmuchany:

Nowy raport usterkowości ADAC. Duża wpadka Toyoty - Motoryzacja w INTERIA.PL https://share.google/kmpRp639ttBnXdco3
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #860 dnia: 16 Września 2025, 18:01:52 »
Dzwoniłem do Toyoty Centrum we Wrocławiu. Jak odpalę od boostera (a powinienem bo odbijanie hamulca to jeden z objawów braku prądy w aku wg. obsługi) to jadę na test... mam nadzieję że YC nie zda testu bo do listopada mamy z żoną gwarancję producenta... a jak nie to co tydzień w ramach luzów będę ich  gnębił :)

Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #861 dnia: 16 Września 2025, 20:38:32 »
Test wykonuje się po nocnym postoju a nie po naładowaniu aku podczas jazdy. Nie daj się mamić. Zostaw auto na noc. Poproś o wydruk na papierze
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #862 dnia: 16 Września 2025, 21:20:59 »

Wydaje mi się że temat akumulatorów jest trochę rozdmuchany przez bo pewnie była jakaś mała partia wadliwa a większość użytkowników nawet nie ma pojęcia że taki problem istnieje.
Nie jest rozdmuchany:

Nowy raport usterkowości ADAC. Duża wpadka Toyoty - Motoryzacja w INTERIA.PL https://share.google/kmpRp639ttBnXdco3

To dlaczego u mnie w dwóch autach oraz u innych osób nic sie nie dzieje ?
Po prostu kilkanaście osób to doświadczyło a w większości działa akumulator tak ja ma działać.
To że komuś padł akumulator to nie znaczy że wszyscy mają ten problem
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #863 dnia: 16 Września 2025, 21:45:38 »
A kto twierdzi że wszyscy? Ale nie kilka osób, a spora ich część.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #864 dnia: 17 Września 2025, 09:24:15 »
Zgadzam się Colin. Trzeba zostawić auto co najmniej na jedną i to najlepiej zimną noc. Pojechałem z nastawieniem że zostawię auto i wrócę zastępczym (bo podobno, ja nie wiedziałem, że to żaden problem) ale na moje nieszczęście z 90 aut zastępczych dostępnych było okrągłe 0! :( . Marudziłem i byłem namolny. Powiedziałem że jeździłem 3ma hybrydami Toyoty i znam problem bardzo dobrze i że jeśli nie wymienią to więcej auta Toyoty nie kupię. Powołałem się na PR'owca który przyznał o problemie tureckich aku i oczekuje jedynej słusznej akcji polegającej na wymianie na nowy aku. Dorzuciłem hasło że byłem w styczniu na teście wyszedł delikatnie naładowany i uprzedziłem że znowu tak się skończy. Po informacji że aku jest do podładowania i nie podlega wymianie zasugerowałem bezczelnie żeby zrobili jeszcze jeden test po którym aku będzie nadawało się do wymiany tym bardziej że w listopadzie kończy się gwarancja producenta. Po kolejnych 45 minutach uznano wadę i wymieniono. Natomiast muszę sprawdzić bo aku jest pod tylnią kanapą a siedzisko dziecka jest na miejscu nie ruszone... albo wyjęli je z isofix'a i ładnie założyli albo ściema. Wziąłem papier mam podkładkę i wyślę tam żonę bo już jest na granicy nerwów.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #865 dnia: 17 Września 2025, 09:45:24 »
Moja Corolla stała ostatnio 10 dni i po tym czasie odpaliła od strzała. Przez te 3 lata ani razu nie miałem problemu z aku. Ale u mnie chyba duże przebiegi robią swoje.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #866 dnia: 17 Września 2025, 11:05:20 »
To że komuś padł akumulator to nie znaczy że wszyscy mają ten problem
Yaris cross z grudnia 2024 - używa ją mój ojciec, chwilę po zakupie wystąpił problem z rozładowanym aku. Naładowałem go i czekałem aż problem wróci, dodatkowo kupiłem booster. Sytuacja się nie powtórzyła i zostałem z tym boosterem jak Himilsbach z angielskim. W weekend wyciągnąłem aku spod kanapy i zmierzyłem go testerem, pokazał 99% sprawności (jest opisany japońskimi krzaczkami, ale nie pamiętam jakiej marki jest bateria - raczej nie turek). Przypominam sobie, że zaraz po odbiorze wyświetlił się komunikat, że aku jest słaby, ale wówczas myślałem, że on się doładuje w trakcie jazdy (myliłem się).
Zakładam, że największym problemem jest brak odpowiedniej obsługi aut na placach Toyoty, przy okazji jakaś partia akumulatorów okazała się słabsza i mamy gotowy problem.

Offline Birdd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #867 dnia: 17 Września 2025, 15:23:19 »
Test wykonuje się po nocnym postoju a nie po naładowaniu aku podczas jazdy. Nie daj się mamić. Zostaw auto na noc. Poproś o wydruk na papierze
Dzięki @Colin tego nie wiedziałem a pracuje w branży mechaniki od 12 lat. Człowiek to się uczy jednak całe życie.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #868 dnia: 17 Września 2025, 21:38:09 »
Producent mówi tak:
"Odczekaj 1 godzinę od naładowania akumulatora przed sprawdzeniem." a miarodajne sprawdzenie wychodzi po ustabilzowaniu napięcia po kilku godzinach braku ładownia

Offline Birdd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #869 dnia: 18 Września 2025, 10:37:43 »
Wielokrotnie byłem świadkiem jak przyjeżdża klient do warsztatu na badanie aku, majster elektryk z aso bierze miernik, sprawdza i mówi że... akumulator sprawny:) Szok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl