Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 361082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #915 dnia: 15 Grudnia 2025, 15:23:51 »
Przekaz informacji był taki, że podczas prezentacji źródłem energii był akumulator 12V. Czy włączony był zapłon czy AAC ma drugorzędne znaczenie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #916 dnia: 15 Grudnia 2025, 16:57:24 »
Zapłon to zapłon, a co miał na myśli ktoś, kto odbiera pełen emocji nową furę...myślę, że nie koniecznie zwraca uwagę w jakiej pozycji był "start". Do tego nie koniecznie wie, że podczas włączonego zapłonu jest ładowanie aku 12V, Ja się dowiedziałem z forum, nawet chyba od Ciebie kilka lat temu. Ktoś może myśleć, że jak silnik nie chodzi a akcesoria tak, to aku może się wyładować.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #917 dnia: 15 Grudnia 2025, 18:22:26 »
Z dalszej wypowiedzi wynika, że autor wiedział o czym pisze. Nie ma co dalej drążyć tematu.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #918 dnia: 26 Grudnia 2025, 15:56:42 »
Od kilku dni w aplikacji wyskakuje mi komunikat:
"Akumulator rozruchowy jest mocno rozładowany, a jego sprawność rozruchowa jest zagrożona, jednak nadal można prowadzić pojazd. Aby naładować akumulator, należy jeździć co najmniej 30 minut"
Co ciekawe dzieje się tak po 3 do 5 godzin po zakończonej jeździe która trwała około 50 minut.
Miałem już takie trzy powiadomienia, gdzie po drugim doładowałem akumulator prostownikiem przez 6 godzin.
Po tygodniu znowu to samo i znowu około 4 godziny po zakończonej jeździe ( 2 razy po 40 minut).
Dzisiaj dzwoniłem do serwisu i dowiedziałem się, że Toyota wprowadziła niedawno nową funkcjonalność odnośnie powiadamiania o niskim stanie naładowania akumulatora i od tego czasu mają kilkanaście telefonów dziennie w tej sprawie.
Jak to wygląda u Was i co Wy na to ?

No właśnie mi się pojawił wczoraj taki komunikat w apce. W ciągu dnia zrobiłem trasę około 100 km  a wieczorem przyszedł ten komunikat. Podładowałem akumulator zobaczymy co dalej.
Chyba jutro się wybiorę do serwisu zapytać jak oni to widzą :)
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Dario54

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 HEV
« Odpowiedź #919 dnia: 26 Grudnia 2025, 19:57:14 »
Z tymi akumulatorami to jakaś tragedia, w moim aucie najpierw w marcu głębokie rozładowanie po tygodniu stania a teraz niedoładowany wartość 11.8V. Jeszcze jeździ. W środę jadę do serwisu zobaczymy jaka będzie decyzja.
Z braku wolnego czasu odpowiadam dzisiaj.
Serwis wymienił akumulator na nowy o tych samych parametrach oczywiście turecki z datą produkcji 20-11-2025. Powinien wytrzymać dłużej niż ten zamontowany fabrycznie, czas pokarze jeszcze 1,5 roku gwarancji zostało.

Offline AVAPOW

• Toyot Leżący
  • *
    • AVAPOW - Profesjonalne boostery
  • Samochód:: TOYOTA
« Odpowiedź #920 dnia: 26 Grudnia 2025, 20:08:12 »
Serwis wymienił akumulator na nowy o tych samych parametrach oczywiście turecki z datą produkcji 20-11-2025. Powinien wytrzymać dłużej niż ten zamontowany fabrycznie, czas pokarze jeszcze 1,5 roku gwarancji zostało.

Data produkcji listopad 2025 to istny świeżak tak więc pod tym względem na plus ;)

Offline CHRabinia

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
« Odpowiedź #921 dnia: 27 Grudnia 2025, 21:06:38 »
Dobry wieczór wszystkim, mam nadzieję, że mieliście udane Swięta. Mam CHR od lutego, ostatnio jeżdżę mniej, w tym tygodniu pojawił się komunikat, że trzeba naładować akumulator i przejechać min. 30 km. W związku z tym, ze teraz będę jeżdzić mniej CHR, mam prośbę o pragmatyczną poradę - co kupić i co robić w przypadku, gdy akumulator się rozładuje? Dziękuję

Offline CHRabinia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #922 dnia: 27 Grudnia 2025, 21:14:38 »

Data produkcji listopad 2025 to istny świeżak tak więc pod tym względem na plus ;)
Dopiero zobaczyłam ten post. Ten sam komunikat u mnie się pojawił. Serwis do mnie dzwonił, ale nie mogłam odebrać. Czy serwis wymienił akumulator bez problemu? Dziękuję

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #923 dnia: 27 Grudnia 2025, 21:29:16 »
Polecam ładowarkę Victron Blue Smart IP65 12V 7A (np: https://allegro.pl/oferta/prostownik-ladowarka-victron-energy-12v-7a-blue-smart-tryb-naprawy-ip65-bt-17913085882).
Do tego jakiś booster.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline CHRabinia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #924 dnia: 27 Grudnia 2025, 21:33:08 »
Do tego jakiś booster.
Dziękuję, co to jest booster? Ja sie znam na lekach

Offline AVAPOW

• Toyot Leżący
  • *
    • AVAPOW - Profesjonalne boostery
  • Samochód:: TOYOTA
« Odpowiedź #925 dnia: 27 Grudnia 2025, 22:10:17 »

Booster inaczej Jump starter lub Urządzenie rozruchowe, dużo tego jest w necie, ceny od 150 - 200 złotych w górę. Zależy od marki i dodatkowych funkcji typu powerbank (praktycznie każdy), pojemność baterii, kompresor itd.  Do hybrydy nie potrzebny jest jakiś mega mocny czyli posiadający duży prąd rozruchowy. Natomiast warto kupić sprzęt renomowanej marki.

Offline CHRabinia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #926 dnia: 27 Grudnia 2025, 22:15:46 »

Booster inaczej Jump starter lub Urządzenie rozruchowe, dużo tego jest w necie, ceny od 150 - 200 złotych w górę. Zależy od marki i dodatkowych funkcji typu powerbank (praktycznie każdy), pojemność baterii, kompresor itd.  Do hybrydy nie potrzebny jest jakiś mega mocny czyli posiadający duży prąd rozruchowy. Natomiast warto kupić sprzęt renomowanej marki.
Bardzo dziękuję!

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #927 dnia: 27 Grudnia 2025, 23:55:04 »
Dopiero zobaczyłam ten post. Ten sam komunikat u mnie się pojawił. Serwis do mnie dzwonił, ale nie mogłam odebrać. Czy serwis wymienił akumulator bez problemu? Dziękuję

Nie, nie wymieni od ręki akumulator od ręki. W pierwszej kolejności wykona test akumulatora. Jeśli okaże się pozytywny (a na 90% tak będzie) to go nie wymieni. Jeśli faktycznie test będzie negatywny to wtedy zostanie aku wymienione.
Co do samego komunikatu, który się pojawił w aplikacji.
Sprawa o tyle dziwna, że pojawia się on po wykonaniu dłuższej trasy, wtedy kiedy aku się doładowuje.
Tak jak Ty otrzymałem ten komunikat (ja po przejechaniu trasy pow. 100km) i z tego powodu odwiedziłem dzisiaj serwis. Na miejscu zrobili test aku..oczywiście wyszedł pozytywny, a pani z serwisu powiedział, że miała w ostatnim czasie koło kilkunastu takich zgłoszeń od klientów.

Polecam ładowarkę Victron Blue Smart IP65 12V 7A (np: https://allegro.pl/oferta/prostownik-ladowarka-victron-energy-12v-7a-blue-smart-tryb-naprawy-ip65-bt-17913085882).
Do tego jakiś booster.

To już lepszym rozwiązaniem za te same pieniądze jest zakup nowego akumulatora. W cenie do 400 zł znajdzie się parę dobrych egzemplarzy lepszych niż te tureckie g***no co jest zamontowane w naszych pojazdach
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #928 dnia: 04 Stycznia 2026, 16:22:04 »
Dopiero zobaczyłam ten post. Ten sam komunikat u mnie się pojawił. Serwis do mnie dzwonił, ale nie mogłam odebrać.

A po ilu dniach od komunikatu w apce serwis dzwoni?
U mnie po 3 dniach świąt 11.3V

Byłem na teście we wakacje, to stwierdzili że akumulator dobry - mam więcej jeździć...

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #929 dnia: 04 Stycznia 2026, 17:08:49 »
U mnie po 3 dniach świąt 11.3V
Te 11,3V masz pewnie po otwarciu drzwi a wtedy zaczyna pracę pompa ABS przez co napięcie na klemach spada. Zobacz ile masz bez otwierania drzwi kierowcy albo po paru minutach.
Cytuj (zaznaczone)
Byłem na teście we wakacje, to stwierdzili że akumulator dobry - mam więcej jeździć...
Zdaje się, że póki samochód przyjeżdża o własnych siłach, zawsze powiedzą że aku dobry. Jeden koľsultant mi radził żeby dać paść akumulatorowi i żeby samochód przyjechał na lawecie. Ja nie skorzystałem bo nie lubię zamieszania z byle powodu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl