Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #930 dnia: 04 Stycznia 2026, 18:58:31 »
11.3V mam na zapalniczce jak dam Start bez hamulca - (service mode).

Mam wrażenie, że układa ładujący w toyocie, nie ładuje akumulatora więcej niż 80%
Względy ekonomiczne?
Tak to 12V chyba jak doładuje w czasie jazdy, to potem przestaje. Przeważnie jak rano wsiadam, to mam odczyt 11.8V po nocce stania, a jechaniu dzień wcześniej trasy.

Jeszcze nie widziałem ani razu u siebie wartości powyżej 12V (Start Service mode i odczyt w zapalniczce)

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #931 dnia: 04 Stycznia 2026, 19:11:05 »
generalnie sprawdzanie napięcia po otwarciu samochodu jest o kant 4 liter potłuc, ponieważ podczas otwarcia włącza się pompa podciśnienia, która obciąża akumulator...jak poczekasz chwilę to napięcie pewnie podskoczy z powrotem trochę chociaż z drugiej strony, siedząc na opcji acc czy jak to nazwałeś service mode dalej jest obciążany więc może nie do końca...
przy temperaturach ok. 0 stopni już normalnie układ ładuje akumulator napięciem ok. 14v (im zimniej tym trochę więcej)...tak samo jak włączysz światła w lato...

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #932 dnia: 04 Stycznia 2026, 19:15:07 »
a i argument z jeżdżeniem więcej jest moim ulubionym, przynajmniej od 15 lat wszystkie samochody traktuje tak samo i z żadnym nie miałem takich jaj z akumulatorem jakie mam z 3 letnim akumulatorem w toyocie...

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #933 dnia: 04 Stycznia 2026, 21:17:26 »
11.3V mam na zapalniczce jak dam Start bez hamulca - (service mode).

To nie jest Service Mode tylko Accessory Mode.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #934 dnia: 04 Stycznia 2026, 21:17:59 »
generalnie sprawdzanie napięcia po otwarciu samochodu jest o kant 4 liter potłuc, ponieważ podczas otwarcia włącza się pompa podciśnienia, która obciąża akumulator...jak poczekasz chwilę to napięcie pewnie podskoczy z powrotem trochę chociaż z drugiej strony, siedząc na opcji acc czy jak to nazwałeś service mode dalej jest obciążany więc może nie do końca...
przy temperaturach ok. 0 stopni już normalnie układ ładuje akumulator napięciem ok. 14v (im zimniej tym trochę więcej)...tak samo jak włączysz światła w lato...

Otóż to! Accessory Mode też zniekształca bo żre prąd.

Offline coll55

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8 II Gen
« Odpowiedź #935 dnia: 08 Stycznia 2026, 16:36:55 »
Witam wszystkich i tych co mają i nie mają problemy z akumulatorem.
U mnie zdarzyło się to już 3 razy w ciągu 2 m-c.
2 razy był robiony test i za każdym razem dostałem wydruk z komputera, że akumulator jest dobry.
Zostałem namówiony na booster a przecież nie oto chodzi w tym wszystkim.....ja będąc inwalidą (problemy z chodzenie) po to kupiłem nowe auto aby być go pewnym, że przynajmniej podczas gwaranci nie będzie mi sprawiał kłopotów.
Dwa dni temu znowu mi nie odpalił po raz trzeci i mam kolejny problem bo od wczoraj czekam na telefon z serwisu bo potrzebuje auto zastępcze na czas testów które maja potrwać koło tygodnia, a ja jako inwalida nie chcę pozostać bez samochodu i wypadałoby wezwać assistance aby zabrał auto.
Jest to moja 3 hybryda toyoty i jest coraz gorzej i nie za bardzo wiem  jak to rozwiązać bo auto ma dopiero rok i kolejne zimy przed żoną i mną .
Oby dwoje jesteśmy po 60-tce i mieszkamy w blokach i mamy 200m do parkingu.
Pozdrawiam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #936 dnia: 08 Stycznia 2026, 17:47:00 »
Cześć.
 Cóż, nie męcz się i sprzedaj "dziada". Jest naprawdę wiele przyjemniejszych aut od c-hr.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #937 dnia: 08 Stycznia 2026, 18:21:13 »
Cóż, nie męcz się i sprzedaj "dziada". Jest naprawdę wiele przyjemniejszych aut od c-hr.
Nie rozumiem takich odpowiedzi. To czy auto jest przyjemne czy nie to subiektywna ocena właściciela. Mojej żonie np. bardzo sie spodobała i w miejsce od dawna planowanej YC pojawi się niebawem w garażu własnie CHR. A, że sa problemy z aku. Tak - mogą wynikać z krótkich tras, mogą wynikać z dupiatego akumulatora. Człowiek ma dodatkowo problem z powodu niepełnsprawności.
Moja rada to albo uderzyć wprost do TCE albo wydać 300 i wymienic ten akumulator dobierając najpojemniejszy który się zmieści. Walka z TCE w najlepszym wypadku skończy sie wymianą na taki sam ale może z lepszej serii albo nie zajechany w transporcie auta z fabryki do dealera. Mi w RAV4 tak sie udało i jak narazie probelmów nie odnotowałem ale majac ograniczone mozliwości biegania po ASO itp moze bym odżałował te pare złoty i sam wymienił.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #938 dnia: 08 Stycznia 2026, 18:54:28 »
Jeśli jeździsz krótkie trasy w mieście - to zimą takie problemy sa w każdym aucie,  nie tylko w toyotach.

Miałem kilkanaście aut i tylko w 12 letnim maluchu miałem problemy z akumulatorem, ale to było 30 lat temu, reszta żadnych problemów nawet w zimie nawet teraz w dwóch nowych toyotach które jeżdżą na krótkich trasach, więc nie ma co uogólniać.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2026, 19:01:58 wysłana przez pluto »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #939 dnia: 08 Stycznia 2026, 19:02:42 »
Samochód jest niesprawny. Należy ustalić czy to kwestia aku czy poboru prądu przez akcesoria lub brak uśpienia sterowników czy małych przebiegów. Ustaleniem i określeniem tego stanu rzeczy winien zająć się serwis.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #940 dnia: 08 Stycznia 2026, 20:17:40 »
Nie rozumiem takich odpowiedzi. To czy auto jest przyjemne czy nie to subiektywna ocena właściciela. Mojej żonie np. bardzo sie spodobała [...]
He, he. C-HR jest autem kontrowersyjnym o kształcie "wyzywającym" (jak piszą brukowce) toteż należy liczyć się z atakami.

Offline zaq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #941 dnia: 08 Stycznia 2026, 22:24:46 »
Jeszcze mnie to omija, choć czasem pojawiają się ostrzeżenia w aplikacji. W serwisie powiedzieli, że jeśli takie coś się stanie, to nie warto samemu kombinować, tylko wzywać Assistance. Przyjadą, bo muszą, uruchomią z zewnętrznego akumulatora, wypiszą odpowiednie papiery, a Toyota będzie musiała za to zapłacić. Zapłacić więcej, niż kosztuje nowy akumulator. Powiedzieli, że po takim wezwaniu, z tymi papierami, będzie podstawa do wymiany.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #942 dnia: 09 Stycznia 2026, 09:12:38 »
Przyjadą, bo muszą, uruchomią z zewnętrznego akumulatora, wypiszą odpowiednie papiery, a Toyota będzie musiała za to zapłacić. Zapłacić więcej, niż kosztuje nowy akumulator. Powiedzieli, że po takim wezwaniu, z tymi papierami, będzie podstawa do wymiany.
W moim LBX assistance sześć razy odpalalo bosterem, dwa razy wozilo auto na lawecie do ASO i dopiero przy pierwszym przeglądzie jak poinformowałem, że nie będę w tym ASO serwisował wymienili na nowy. Dla koncernu takie koszty jak assistance to nie problem, zapłacą. Decyduje ASO o wymianie i tu bym naciskał.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2026, 09:15:51 wysłana przez bis24 »

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #943 dnia: 09 Stycznia 2026, 09:17:34 »
O wymianie gwarancyjnej decyduje gwarant czyli TCE a nie ASO.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #944 dnia: 09 Stycznia 2026, 09:17:54 »
Powiedzieli, że po takim wezwaniu, z tymi papierami, będzie podstawa do wymiany.

Wyłacznie wydruk z nowego testera CPX900, który otrzymali.
A i tak decyzję czy zapłacić ASO za akumulator który zamontowali Klientowi czy może odrzucić gwarancję podejmuje gwarant czyli TCE (a odrzucić jak najbardziej mogą bo nie są dopełnione formalności gwarancyjne/zły test/dokumenty/ogromna ilość wymian aku per stacja i inne pierdoły... i stacja bierze sobie na klatę)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl