Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla GR 2.0
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #1005 dnia: 04 Lutego 2026, 10:04:21 »
Cześć, od grudnia 2024 posiadam nową, zakupioną w salonie Toyota Okęcie, Toyotę Corollę GR Sport z silnikiem 2.0 (196KM), która każdorazowo parkowana jest w ciepłym garażu podziemnym. Od marca 2025 zaczęły się moje problemy z rozładowującym się akumulatorem 12v. Fabrycznie zamontowany był już akumulator Varta 45Ah 286A (345 LN1-MF). W ciągu roku, sytuacja powtórzyła się jeszcze 5 razy - czasem po 2 dniach, czasem po 4-5. Oczywistym jest fakt, że wyposażyłem się w jumpstarter oraz prostownik, ale jak sami wiecie - jest to raczej przedłużanie agonii, a nie rozwiązanie problemu. Toyota Okęcie oczywiście umywa sobie ręce od problemu, bo sprawdzili samochód oraz akumulator, gdzie wykazano niedoładowanie akumulatora oraz jego rzekomą sprawność. Jeszcze mnie za to policzyli 70zł  :roll:
W ubiegłym tygodniu, postanowiłem wymienić akumulator na własną rekę (nie chce mi się użerać z ASO, to nie jest warte tych 315zł). Postawiłem na Yuasę YBX5012 54Ah 500A. Akumulator naładowałem prostownikiem przed wsadzeniem do samochodu i póki co jest spokój, ale minął dopiero tydzień. Dodatkowo wyłączyłem też keyless przy okazji ostatniej wymiany oleju w ASO.

Postanowiłem jednak wystąpić do Toyoty o zapoznanie się ze sprawą. Napisałem w tym celu pismo do TCE, napisałem też do Toyota Okęcie. Niestety, zostałem totalnie olany przez wszystkich wymienionych. Dopiero pod wpływem negatywnej opinii z przedstawieniem całej sprawy na Mapach Google (profil Toyota Okęcie), autoryzowany serwis podjął ze mną kontakt. Zostałem poinformowany, że mogą ponownie wykonać pomiary poboru prądu, test sprawności akumulatora, ale w najlepszym wypadku, poskutkowałoby to wymianą akumulatora, która jest tymczasowym rozwiązaniem problemu. Kierownik serwisu wprost przyznał, że winny jest algorytm ładowania akumulatora, ponieważ prąd ładowania jest zbyt niski przez co akumulatory są wiecznie niedoładowane, co przekłada się na ich stopniową degenerację. Nadmienił też, że pokonywanie nawet krótkich tras (30-40min) nie jest w stanie doładować akumulatora, więc to również nie jest remedium. Dodał, że Toyota rozpatruje takie sprawy tylko w przypadku, kiedy tych zgłoszeń jest wiele i mają globalny charakter (ASO zgłasza sprawę do lokalnego dealera, ten kieruje sprawę do europejskiej centrali, a dopiero ta kieruje sprawę do centrali w Japonii, gdzie może ktoś, kiedyś zajmie się tym problemem).

Cóż... jestem troszkę w szoku, bo samochodu używam dosłownie dwa razy w tygodniu. Może dwa razy w miesiącu pokonuję dłuższą trasę (3h), wobec czego, hybrydowa Toyota jest dla mnie totalnie niefunkcjonalna. Mogę tylko polecić, żeby nie odpuszczać i zgłaszać tę sprawę, zapychając ASO zgłoszeniami i negatywnymi opiniami - może w tym szaleństwie jest metoda  :shock:

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1006 dnia: 04 Lutego 2026, 12:21:18 »
Dłuższe trasy też nie pomagają bo ładowanie 12V aku  przy starcie rozpoczyna się od np. 14,5 V i po chwili po 1,5 km spada ju do 12,8 i tak trzyma całą trasę choćby i 600 km .Tak więc takie ładowanie tylko przedłuża agonię akumulatora i tyle.   Owszem raz na kwartał albo w jakieś japońskie święto algorytm ładowania się zlituje i ładuje cały dzień z napięciem 14,4 ale od czego to zależy tego nikt nie wie.

Dzisiaj  przed otwarciem samochodu miałem napięcie na aku 12,2 V. Po otwarciu auta i tylnej klapy napięcie spadło do 11,82 V. Dostałem się do akumulator i zmierzyłem go testerem i ma takie parametry:

- napięcie 11,82V,
- SOH 82%,
- SOC 34%
- mR 10,84

Auto sie uruchomiło i pojechałem ( parę krótkich tras) po ok 1,5 km algorytm zszedł z ładowaniem z 14,4 do 12,8V - no to nie ma sposobu aby w taki sposób ten akumulator podładował, no i klapa - trzeba go znowu w garażu doładować ładowarką.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1007 dnia: 04 Lutego 2026, 12:29:30 »
Wiem, bardziej chciałem zwrócić uwagę na czas ładowania - dlatego podałem czas, a nie przejechany dystans :)

Jutro zostawiam samochód na cały dzień żeby wykonali testy poboru prądu, chociaż nie spodziewam się tutaj niczego odkrywczego (mam ID CAN, BLE oraz kamerkę pod gniazdem zapalniczki, gdzie nie ma żadnego napięcia po zgaszeniu zapłonu; +wyłączony keyless). Zrobią też test akumulatora, ale to już w ogóle bez sensu, bo akumulator był ładowany do pełna, miał prawidłowe napięcie przy odbiorze i przez ostatnich kilka dni sporo jeździłem. Cóż, zobaczymy, bo uruchomiłem też postępowanie reklamacyjne w TCE, a tego olać nie mogą tj. muszą się do tego odnieść (czyli pewnie formalnie to oleją).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1008 dnia: 04 Lutego 2026, 12:31:34 »
@czp masz fabryczny akumulator?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1009 dnia: 04 Lutego 2026, 13:15:39 »
Tak - ale go co jakiś czas doładowuje :)

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #1010 dnia: 04 Lutego 2026, 13:38:02 »
Dłuższe trasy też nie pomagają bo ładowanie 12V aku  przy starcie rozpoczyna się od np. 14,5 V i po chwili po 1,5 km spada ju do 12,8 i tak trzyma całą trasę choćby i 600 km .Tak więc takie ładowanie tylko przedłuża agonię akumulatora i tyle.   Owszem raz na kwartał albo w jakieś japońskie święto algorytm ładowania się zlituje i ładuje cały dzień z napięciem 14,4 ale od czego to zależy tego nikt nie wie.

Dzisiaj  przed otwarciem samochodu miałem napięcie na aku 12,2 V. Po otwarciu auta i tylnej klapy napięcie spadło do 11,82 V. Dostałem się do akumulator i zmierzyłem go testerem i ma takie parametry:

- napięcie 11,82V,
- SOH 82%,
- SOC 34%
- mR 10,84

Auto sie uruchomiło i pojechałem ( parę krótkich tras) po ok 1,5 km algorytm zszedł z ładowaniem z 14,4 do 12,8V - no to nie ma sposobu aby w taki sposób ten akumulator podładował, no i klapa - trzeba go znowu w garażu doładować ładowarką.
Próbowałeś odłączyć wtyczkę czujnika na klemie?
Odepnij i zaobserwuj czy będzie lepiej. U mnie cały czas 14,4V od listopada.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1011 dnia: 04 Lutego 2026, 13:39:22 »
Cześć, od grudnia 2024 posiadam nową, zakupioną w salonie Toyota Okęcie, Toyotę Corollę GR Sport z silnikiem 2.0 (196KM), która każdorazowo parkowana jest w ciepłym garażu podziemnym. Od marca 2025 zaczęły się moje problemy z rozładowującym się akumulatorem 12v. Fabrycznie zamontowany był już akumulator Varta 45Ah 286A (345 LN1-MF). W ciągu roku, sytuacja powtórzyła się jeszcze 5 razy - czasem po 2 dniach, czasem po 4-5. Oczywistym jest fakt, że wyposażyłem się w jumpstarter oraz prostownik, ale jak sami wiecie - jest to raczej przedłużanie agonii, a nie rozwiązanie problemu. Toyota Okęcie oczywiście umywa sobie ręce od problemu, bo sprawdzili samochód oraz akumulator, gdzie wykazano niedoładowanie akumulatora oraz jego rzekomą sprawność. Jeszcze mnie za to policzyli 70zł  :roll:
W ubiegłym tygodniu, postanowiłem wymienić akumulator na własną rekę (nie chce mi się użerać z ASO, to nie jest warte tych 315zł). Postawiłem na Yuasę YBX5012 54Ah 500A. Akumulator naładowałem prostownikiem przed wsadzeniem do samochodu i póki co jest spokój, ale minął dopiero tydzień. Dodatkowo wyłączyłem też keyless przy okazji ostatniej wymiany oleju w ASO.

Postanowiłem jednak wystąpić do Toyoty o zapoznanie się ze sprawą. Napisałem w tym celu pismo do TCE, napisałem też do Toyota Okęcie. Niestety, zostałem totalnie olany przez wszystkich wymienionych. Dopiero pod wpływem negatywnej opinii z przedstawieniem całej sprawy na Mapach Google (profil Toyota Okęcie), autoryzowany serwis podjął ze mną kontakt. Zostałem poinformowany, że mogą ponownie wykonać pomiary poboru prądu, test sprawności akumulatora, ale w najlepszym wypadku, poskutkowałoby to wymianą akumulatora, która jest tymczasowym rozwiązaniem problemu. Kierownik serwisu wprost przyznał, że winny jest algorytm ładowania akumulatora, ponieważ prąd ładowania jest zbyt niski przez co akumulatory są wiecznie niedoładowane, co przekłada się na ich stopniową degenerację. Nadmienił też, że pokonywanie nawet krótkich tras (30-40min) nie jest w stanie doładować akumulatora, więc to również nie jest remedium. Dodał, że Toyota rozpatruje takie sprawy tylko w przypadku, kiedy tych zgłoszeń jest wiele i mają globalny charakter (ASO zgłasza sprawę do lokalnego dealera, ten kieruje sprawę do europejskiej centrali, a dopiero ta kieruje sprawę do centrali w Japonii, gdzie może ktoś, kiedyś zajmie się tym problemem).

Cóż... jestem troszkę w szoku, bo samochodu używam dosłownie dwa razy w tygodniu. Może dwa razy w miesiącu pokonuję dłuższą trasę (3h), wobec czego, hybrydowa Toyota jest dla mnie totalnie niefunkcjonalna. Mogę tylko polecić, żeby nie odpuszczać i zgłaszać tę sprawę, zapychając ASO zgłoszeniami i negatywnymi opiniami - może w tym szaleństwie jest metoda  :shock:
Możesz + - oszacować czas jaki Ci to zajęło? Ewentualne koszty z tym związane?

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1012 dnia: 04 Lutego 2026, 13:43:27 »

Co masz konkretnie na myśli? :)

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1013 dnia: 04 Lutego 2026, 14:13:41 »
Żebyś oszacował czas potrzebny na przeprowadzenie tej batalii. @ rozmowy pomiary itp.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #1014 dnia: 04 Lutego 2026, 14:15:40 »
Pomyłka

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1015 dnia: 04 Lutego 2026, 14:16:46 »

Co masz konkretnie na myśli? :)
Pomyłka, nie do Ciebie napisałem

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1016 dnia: 04 Lutego 2026, 14:19:16 »
Dobiegła końca historia z moim akumulatorem Mutlu...na całe szczęście dla mnie pozytywnie. Został wymieniony na gwarancji na nowy....marki Toyota  :-)  Mam nadzieję, że będzie lepszy niż ten turecki.
Tak czy inaczej w troszeczkę musiałem się poboksować, aby doprowadzić do wymiany...i to nie tylko z serwisem ale z TCE. Zaznaczam, że ani razu nie doszło do sytuacji, w której samochód nie otworzył się albo nie odpalił z winy akumulatora. Jedyne co wskazywało na wadliwe działanie to:
1. Komunikaty z apki MyToyota (a dostawałem je w dwóch rodzajach - pierwszy, że niski stan naładowania i należy jeździć minimum 30 minut i drugi, że stan naładowania jest krytycznie niski i muszę koniecznie skontaktować się z serwisem),
2. Na włączonym samym zapłonie, przy włączonym odtwarzaczu muzyki / włączonym tablecie centralnym po 2-3 minutach na wyświetlaczu wskaźników pojawiał się komunikat o niskim naładowaniu akumulatora po czym wyłączał radio czy tam odtwarzanie muzyki a tablet gasł.
Z tym drugim problemem już rok temu byłem w serwisie...ale zrobiono test aku i wyszło, że wszystko jest oki i nie mam się o co czepiać.

Jeśli chodzi o boksowanie się z serwisem i z TCE.
Tak jak już wcześniej tu pisałem na forum, po pierwszych komunikatach z aplikacji MyT odwiedziłem serwis gdzie po teście akumulatora stwierdzono, że wszystko jest oki i to wina aplikacji i algorytmów Toyoty, że te komunikaty się pojawiają. Tak ASO tłumaczyło mi tą sytuację. Jednakże po kolejnych komunikatach w aplikacji, jak ponownie skontaktowałem się z serwisem to zauważyłem, że serwis trochę olewająco zaczyna podchodzi do sprawy (kłopoty z terminem). Postanowiłem napisać do sprzedawcy samochodu czyli do TCE - strony umowy kupna sprzedaży mojej C-HR. Na maila klient@toyota.pl poszedł mail z żądaniem naprawy...z tym, że podstawą mojego żądania nie była gwarancja Toyoty a ustawa konsumencka. Zapisy ustawy dwa lata od momentu zakupu chronią klienta. Mail poszedł do wiadomości serwisu.

Na to wygląda, że to pomogło.
Po pierwsze - następnego dnia dzwonił serwis aby umówić mnie na sprawdzenie akumulatora oraz pojazdu, pod względem poboru prądu. Samochód miałem zostawić u nich na 2-3 dni, znalazł się też zastępczy pojazd dla mnie.
Po drugie - odezwało się TCE mailem. Przesłali mi wiadomość o treści:
w nawiązaniu do Pana wiadomości informujemy, że zapoznaliśmy się z zawartymi uwagami. W związku z Pana zgłoszeniem skontaktowaliśmy się z Autoryzowaną Stacją Dilerską Toyota  z prośbą o umówienie wizyty serwisowej w celu przeprowadzenia rozszerzonej diagnostyki pojazdu. Po wykonaniu stosownych czynności technicznych Serwis Stacji przedstawi Panu dalsze kroki postępowania w przedmiotowej sprawie. Jednocześnie informujemy, że Toyota Central Europe, jako biuro handlowe, nie ma możliwości dokonywania diagnozy zgłaszanych uwag. Czynności te realizowane są przez Autoryzowane Serwisy Toyoty, które działając w imieniu Gwaranta, posiadają uprawnienia do weryfikacji i kwalifikacji danej usterki jako naprawy gwarancyjnej lub odpłatnej przez Klienta.

Tak czy inaczej efekt był taki  jak na załączonym obrazku:

Dało się? Dało. Okazało się, że akumulator nadaje się do wymiany, gdzie jeszcze miesiąc temu twierdzono, że akumulator jest OK, a wina leży po stronie MyT.
Morał taki - po prostu nie wolno odpuszczać. I co ważne - gromadzić należy dowody na wadliwe działanie akumulatora. Do maila jakiego posłałem na klient@toyota.pl załączyłem skany z badania aku gdzie testy wychodziły pozytywnie, załączyłem zrzuty z ekranu aplikacji z komunikatami o niskim naładowaniu akumulatora. W gruncie rzeczy nie chodzi o to aby im udowadniać, że coś jest nie halo z elektryką samochodu...bo oni o tym dobrze wiedzą. Tu chodzi o to, aby mieli  świadomość, że ja mam argumenty świadczące o wadliwym działaniu samochodu.

Dobra rada dla tych, którzy mają problemy z aku - atakować TCE, czyli faktycznego sprzedawcę samochodu, aby on podjął działania celem przywrócenia go do właściwego działania.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1017 dnia: 04 Lutego 2026, 14:31:23 »
Ach! Teraz rozumiem :)

Póki co nie wygląda to tragicznie, jeśli pominiemy fakt, że w ogóle do takich sytuacji musi dochodzić... Kiedy wykonywano pierwszy test akumulatora (70zł), machnąłem na to ręką, więc rozpoczęcie całej "batalii" to moment, w którym napisałem bezpośrednio do TCE, a było to w drugiej połowie listopada 2025. Negatywną opinię w Mapach Google napisałem w środę 28.01.2026. Odpowiedź na komentarz dostałem następnego dnia (29.01.2026), wtedy też napisałem do nich maila, bo sami poprosili o bezpośredni kontakt. Przypomniałem się w piątek 30.01.2026. W końcu, we wtorek 03.02.2026 wystawiłem im drugą negatywną opinię (z drugiego konta), bo Mapy Google nie dają możliwości odpowiedzi na odpowiedź. Momentalnie otrzymałem maila od Kierownika Serwisu z pytaniem o możliwy kontakt telefoniczny. Rozmawialiśmy dzisiaj rano i zostałem zaproszony, żeby zostawić im samochód w celu dokonania wspomnianych pomiarów (pobór prądu, test akumulatora). Samochód zostawiam bladym świtem, mam odebrać po pracy - rzekomo mają się wyrobić w te ok. 11-12h. Interesuje mnie głównie kwestia poboru prądu, bo jak wspomniałem - mam nowy, sprawny i naładowany akumulator, który i tak nie podlegałby gwarancji, bo wymieniłem go na własną rękę.
Jak tylko odbiorę samochód i zapoznam się ze szczegółami przedstawionymi przez ASO, to dam znać, ale raczej będzie znana wszystkim śpiewka  :roll:

Wczoraj (03.02.2026), złożyłem również reklamację poprzez formularz reklamacyjny TCE. Dzisiaj (04.02.2026), dostałem odpowiedź od "Działu ds. Kontaktów z Klientami", że sprawa jest weryfikowana - o dziwo, nie jest to wiadomość generowana automatycznie (przynajmniej na taką nie wygląda i nie ma też takiej informacji).

Nie spodziewam się cudów, raczej byłbym zaskoczony w przypadku rzeczowego zainteresowania się sprawą przez Toyotę, ale powiedzmy, że dorzucam swój kamyczek do ogródka nierównej walki z motoryzacyjnym gigantem  :grin: Jak widzisz - nie kosztuje to zbyt wiele czasu, to bardziej kwestia bycia konsekwentnym, upierdliwym i niewygodnym.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1018 dnia: 04 Lutego 2026, 14:33:04 »
Moja Cc odebrana 31.01.2025 i już z japońskim aku na pierwszym przeglądzie 26.01.2026 (przebieg 9100) i po wykonaniu testu aku pokazało 47% naładowania. Niestety nie mam możliwości załadowania aku ( garaż podziemny) a z 6 piętra ciągnąć kabel to już byłaby przesada. Zastanawiam się nad odłączeniem wtyczki od ujemnej klemy na powiedzmy tydzień aby ominąć ten algorytm ładowania. Czy ktoś to już praktykował.?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1019 dnia: 04 Lutego 2026, 16:13:49 »
Tak - ale go co jakiś czas doładowuje :)
Może powinieneś kupić nowy akumulator? Wiesz jak zadbać o akumulator więc nowy będzie u Ciebie miał jak w raju.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl