Autor Wątek: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze  (Przeczytany 360860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla GR 2.0
Odp: Dłuższy postój rozładowuje akumulator 12V w hybrydzie- ku przestrodze
« Odpowiedź #1035 dnia: 24 Lutego 2026, 10:58:46 »
Wbrew temu, co niektórzy mądrale tu wypisują, zgłoszenie reklamacji na niezgodność towaru z umową (prawo konsumenckie, a nie gwarancja) działa bezproblemowo. Moja Toyota nie odpaliła, zgłosiłem to do Eurocare, po 30 minutach była pomoc drogowa, kilka minut i auto bezproblemowo odpaliło, a ja dostałem papier z potwierdzeniem awarii akumulatora. Zgłosiłem reklamację na piśmie do dilera (tego z faktury), reklamacja oczywiście została uznana i tego samego dnia serwis dilera wymienił akumulator. W zgodzie i przyjemnej atmosferze, uścisnęliśmy sobie dłonie i tyle tego było. Nie warto się kłócić, bo to nie jest tak, że serwis chce kogoś oszukać.

Jeszcze raz. Nie do mitycznej "Toyoty", tylko do dilera, który wystawił fakturę (czasem może to być jakaś spółka Toyoty), bo to sprzedawca odpowiada za zgodność towaru z umową, a nie producent. Tam przecież pracują normalni ludzie, fachowcy, którzy doskonale znają ten problem, wiedzą na czym polega i co powinno się zrobić, żeby go rozwiązać. Trzeba im tylko dać sensowną podstawę do takiej wymiany. Nikt normalny nie będzie kwestionował tego, że brak możliwości uruchomienia auta z powodu awarii akumulatora jest wadą, która w okresie gwarancji, stanowi niezgodność towaru z umową. Na dodatek jeszcze jest domniemanie, że wada wykryta w pierwszym roku po zakupie istniała już w momencie sprzedaży. Właściwie nie ma tu o czym dyskutować, a diler praktycznie nie ma ruchu, bo co niby napisze? No chyba, że ktoś robił jakieś samoróbki, ale to już zupełnie inna sprawa.

Widzisz, możesz mieć rację tak samo jak możesz jej nie mieć. Wszystko rozbija się o to, kiedy zgłaszany był problem, bo Toyota zmieniła swoje procedury w kwestii wymiany akumulatorów 12v. W kwietniu 2025 pokazali mi "takiego wała", a akumulator musiałem wymienić sobie sam. Nie, nie jestem frajerem, którego łatwo spuścić na przysłowiowe drzewo, po prostu pisanie pism, przewalanie się nimi miesiącami nie jest warte tych 300zł.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1036 dnia: 24 Lutego 2026, 11:21:33 »
W moim przypadku w RAV4 odbranej w styczniu 2022 pierwsy zgon akumulatora nastąpił po 16 dniowym postoju w sierpniu 2023 czyli już po pierwszym roku gdy istnienie wady fabrycznej jest domniemane. W sumie nie pamiętam czy to wtedy zglaszałem. Rok póżniej zgon nastąpił po 11 dniach. Wtedy zgłosilem w ASO. Dowiedziałem się, że ten typ tak ma, a nawet gorzej po po 5-6dniach padają więc mam się cieszyć. Napisałem do TCE. Po trzech dniach byłem juz w ASO na tescie który wykazał, że niby jest ok ale ASO wystąpilo o akt dobrej woli i dostałem nowy aku. Jak narazie działa.

BTW. C-HR 1.8 odebrałem w styczniu tego roku. Auto z czerwca 2024 z rynku niemieckiego więc półtora roku gdzieś tam po salonach i placach sie poniewierało. Przebieg miała 9km w chwili odbioru. Nie mam pojęcia jak w tym okresie dbano o akumulator ale cudów bym sie nie spodziewał. Po odbiorze oczywiście naładowałem go do pełna. Za dużo nie jeździ. Ostatnie 9 dni stała w garażu. Po tym odpalila bez problemu. Akumulator Multu, auto nie ma żadnych polskich dodatków typu BLE czy Cobra. Jest tylko fabryczny alarm co w Polsce chyba nie jest spotykane. Czyżby ten egzemplarz nie był objety aku-problemem? ;-)

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline zaq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #1037 dnia: 24 Lutego 2026, 14:05:03 »
Widzisz, możesz mieć rację tak samo jak możesz jej nie mieć. Wszystko rozbija się o to, kiedy zgłaszany był problem, bo Toyota zmieniła swoje procedury w kwestii wymiany akumulatorów 12v. W kwietniu 2025 pokazali mi "takiego wała", a akumulator musiałem wymienić sobie sam. Nie, nie jestem frajerem, którego łatwo spuścić na przysłowiowe drzewo, po prostu pisanie pism, przewalanie się nimi miesiącami nie jest warte tych 300zł.
A co mają do tego "procedury Toyoty"? Jeśli jest to awaria w okresie "odpowiedzialności sprzedawcy za towar" (ustawa konsumencka, nie gwarancja), a szczególnie jeśli awaria wystąpiła w czasie pierwszego roku użytkowania, to Toyota jako producent nic do tego nie ma, jeśli nie była sprzedawcą towaru (patrz faktura). Zawsze ODPOWIADA SPRZEDAWCA, nic nigdy go z odpowiedzialności nie zwalnia i ma on bardzo ograniczone pole manewru. Wszystkie jego działania muszą być zgodne z ustawą konsumencką, a nie z jakimiś tam "procedurami Toyoty". Wystąpienie z roszczeniem do sprzedawcy, to co innego, niż gwarancja producenta, ale trzeba to zrozumieć i uważnie poczytać obowiązujące przepisy prawa. Czasem warto.

Offline Cliff_96

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla GR 2.0
« Odpowiedź #1038 dnia: 24 Lutego 2026, 14:14:07 »
To, że Ciebie pocałowali w rąsię, nie znaczy, że każdego potraktują tak samo. Owszem, chcesz - możesz się bujać z pismami, telefonami, paragrafami itp. (tutaj nawiązuję do tego, że mnie tak dobrze nie potraktowali). Ja w tym czasie zarobię sobie na akumulator i oszczędzę sobie nerwów. Mój czas jest droższy niż koszt wymiany akumulatora, więc czasem (nie)warto :)

Btw. fakt, że nie korzystam z prawa konsumenckiego nie oznacza, że nie wiem jak działa rękojmia, gwarancja i stosowanie roszczeń wobec sprzedającego - to tak ad vocem, bo zdajesz się to sugerować, budując tezę na błędnych założeniach. I tu kończę, bo dalej to już zbędna dygresja od problemu, który poruszony jest w wątku  :roll:

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1039 dnia: 24 Lutego 2026, 16:03:26 »
Wbrew temu, co niektórzy mądrale tu wypisują, zgłoszenie reklamacji na niezgodność towaru z umową (prawo konsumenckie, a nie gwarancja) działa bezproblemowo. Moja Toyota nie odpaliła, zgłosiłem to do Eurocare, po 30 minutach była pomoc drogowa, kilka minut i auto bezproblemowo odpaliło, a ja dostałem papier z potwierdzeniem awarii akumulatora. Zgłosiłem reklamację na piśmie do dilera (tego z faktury), reklamacja oczywiście została uznana i tego samego dnia serwis dilera wymienił akumulator. W zgodzie i przyjemnej atmosferze, uścisnęliśmy sobie dłonie i tyle tego było. Nie warto się kłócić, bo to nie jest tak, że serwis chce kogoś oszukać.

Jeszcze raz. Nie do mitycznej "Toyoty", tylko do dilera, który wystawił fakturę (czasem może to być jakaś spółka Toyoty), bo to sprzedawca odpowiada za zgodność towaru z umową, a nie producent. Tam przecież pracują normalni ludzie, fachowcy, którzy doskonale znają ten problem, wiedzą na czym polega i co powinno się zrobić, żeby go rozwiązać. Trzeba im tylko dać sensowną podstawę do takiej wymiany. Nikt normalny nie będzie kwestionował tego, że brak możliwości uruchomienia auta z powodu awarii akumulatora jest wadą, która w okresie gwarancji, stanowi niezgodność towaru z umową. Na dodatek jeszcze jest domniemanie, że wada wykryta w pierwszym roku po zakupie istniała już w momencie sprzedaży. Właściwie nie ma tu o czym dyskutować, a diler praktycznie nie ma ruchu, bo co niby napisze? No chyba, że ktoś robił jakieś samoróbki, ale to już zupełnie inna sprawa.

Jeszcze raz. Wbrew tremu co piszą tu niektórzy co uważają, że pozjadali wszelkie rozumy tego świata, sprawdźcie w pierwszej kolejności kto Wam sprzedawał samochód - kto jest wpisany na umowie jaką zawieraliście na zakup i kto wystawiał Wam fakturę. Do niego kierujcie roszczenie na mocy ustawy konsumenckiej. Dla wielu okaże się, że "mityczna Toyota" :grin: to faktyczna strona umowy kupna sprzedaży w postaci spółki Toyota Central Europe Sp. z o.o.

Należy jednak mieć na względzie, że dla części z nas sprzedawcą będzie dealer (tak jak dla kolegi zaqa)..ale dla części będzie Toyota Central Europe Sp. z o.o. (tak jak dla mnie).
W moim przypadku skierowanie maila do "mitycznej Toyoty" i powołanie się na prawa konsumenta spowodowało wymianę akumulatora w miłej i przyjaznej atmosferze.  :-)

Przykład kolegi zaq i mój świadczy o tym, że skierowanie do właściwego podmiotu (sprzedawcy) roszczenia wynikającego wprost z ustawy konsumenckiej skutkuje. Trzeba tylko właściwie zidentyfikować sprzedawcę.  Nie zawsze będzie to dealer nie zawsze będzie to "mityczna Toyota".  :-) Zerkajcie do umowy kupna-sprzedaży waszych Toyot :-)
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1040 dnia: 24 Lutego 2026, 17:38:35 »
Pytanie retoryczne.... A jak auto jest w leasingu? Rozumiem, że pozamiatane, bo firma leasingowa raz, że nie będzie miała najmniejszej ochoty sie uzerać z Toyotą, a dwa to zdje sie że rekojmia nie działa w takim przypadku.

Ja wymianę aku majac auto w leasingu załatwiłem jednym mailem do TCE i przychylnością ASO
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1041 dnia: 24 Lutego 2026, 23:54:35 »
Pytanie retoryczne.... A jak auto jest w leasingu? Rozumiem, że pozamiatane, bo firma leasingowa raz, że nie będzie miała najmniejszej ochoty sie uzerać z Toyotą, a dwa to zdje sie że rekojmia nie działa w takim przypadku.

Bardzo dobre pytanie i nie retoryczne w gruncie rzeczy. W przypadku leasingu nie jest tak do końca pozamiatane. W leasingu udzielanym w oparciu o Kodeks Cywilny to korzystającemu z samochodu leasingowanego przysługują uprawnienia z tytułu wad ujawnionych w użytkowanym pojeździe. Przechodzą one z mocy prawa z finansującego leasing na korzystającego. Czyli pomimo tego, że firma leasingowa (czyli finansujący) jest stroną umowy kupna pojazdu, to Tobie (korzystającemu) przysługują uprawnienia z tytułu wykrytych wad pojazdu. Na kanwie Kodeksu Cywilnego możesz żądać usunięcia wad w leasingowanym pojeździe od zbywcy pojazdu.... czyli od dealera albo TCE Sp. z o.o w zależności kto był stroną umowy.

Ja wymianę aku majac auto w leasingu załatwiłem jednym mailem do TCE i przychylnością ASO

Czyli mail do "mitycznej Toyoty" jednak innym też pomaga  :-) :-)
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline piteq

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II 2.0 AWD
« Odpowiedź #1042 dnia: 08 Marca 2026, 16:42:56 »
W mojej C-HR w zeszłym tygodniu ponownie ASO wymieniło akumulator 12V na nowy (w ramach gwarancji - samochód znowu pojechał do nich na lawecie, bo nie odpalił przy temperaturze -1 stopnia). Samochód nie jest używany nawet 2 lata, a mam w nim już trzeci akumulator. Gdybym wiedział, że z tym pseudopojazdem będą takie cuda, to na pewno nie pozbyłbym się starego Forda Focusa (który mnie nie zawodził) na rzecz tego wynalazku od Toyoty.
PS. Dziesiątki maili wysyłanych do ASO nie dawały żadnego efektu, bo była zlewka po pełnej linii. Nie wysilali się na jakąkolwiek odpowiedź (poza sytuacją, gdzie napisałem, że trzeba zrobić odpłatny przegląd gwarancyjny). Dopiero gdy napisałem na klient@toyota.pl to łaskawie do mnie zadzwonili, że mają zgłoszenie w systemie. Nie wiem jak można tak traktować klienta.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #1043 dnia: 09 Marca 2026, 15:10:13 »
W mojej C-HR w zeszłym tygodniu ponownie ASO wymieniło akumulator 12V na nowy (w ramach gwarancji - samochód znowu pojechał do nich na lawecie, bo nie odpalił przy temperaturze -1 stopnia).

No to masz dużo samozaparcia i bardzo dużo wolnego czasu.
Mi zaproponowali wymianę akumulatora przy przeglądzie i na taki sam jaki jest oryginalnie.
Oczywiście odmówiłem. Poczekałem aż akumulator padnie i pojechałem do warsztatu specjalizującego się w aku. Nowy Yuasa za około 400 zł.
Nie miałbym czasu na lawety i bieganie po ASO, ta strata czasu kosztowała by mnie więcej niż samodzielne kupno akumulatora.
Jeżdżę hybrydami Toyoty od 2015 roku. Jak podsumuję liczbę wizyt w serwicie spowodowanych awariami to były dwie, a trzecia to ten akumulator, który sam wymieniłem.
Pierwsza to awaria inwertera przy przebiegu 180 tys km.
Druga to skradziony katalizator - czyli w końcu nie taka znowu awaria.
Z innymi markami miewałem większe problemy.

Offline gorciu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II PlugIn
« Odpowiedź #1044 dnia: 09 Marca 2026, 20:52:20 »
dobry wieczór
 moje auto końcówka 2024 pozostawione na parkingu lotniskowym w Warszawie 31 stycznia tego roku, 9 lutego dostaje komunikat w aplikacji o niskim napięciu aku , 16 lutego idę po auto z boosterem w kieszeni i ...... odpalił. W sumie nieźle czytając opinie, że potrafi paść już po tygodniu nieużywania a dodam, że był to okres największych mrozów. Tydzień przed wyjazdem ładowałem prostownikiem więc może to pomogło.
pozdrawiam

Offline ZiKam

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1045 dnia: 27 Marca 2026, 13:10:56 »
Znalazłem coś takiego dotyczące IBS:

... "Czym jest inteligentny czujnik akumulatora, czyli IBS?

IBS, czyli inteligentny czujnik akumulatora, swoją premierę miał w roku 2013. Wtedy to jego pomysłodawca i producent – wielki niemiecki koncern motoryzacyjny Hella – po raz pierwszy wprowadził to niezwykłe urządzenie do sprzedaży. Dziś jest on dostępny w każdym renomowanym sklepie z częściami zamiennymi, takim jak iParts.pl. A do czego czujnik ten służy?

IBS powstał jako kluczowy element systemu zarządzania energią w samochodzie – systemu stanowiącego bardzo poważny krok naprzód w dziedzinie motoryzacji. Rolą czujnika IBS jest stałe dokonywanie pomiarów głównych parametrów akumulatora samochodowego, czyli:

napięcia,
prądu,
temperatury.
Informacje zbierane przez czujnik IBS zostają następnie przekazane do jednostki sterującej, która na tej podstawie oblicza aktualny:

stopień naładowania baterii,
poziom zużycia akumulatora,
przewidywaną zdolność rozruchową.
Każda z tych wartości ma ogromne znaczenie nie tylko dla systemu zarządzania energią, ale też dla pojazdu jako całości, gdyż stan akumulatora wpływa na funkcjonowanie bardzo wielu układów, podzespołów, a nawet poszczególnych części samochodu.

Jakie zalety niesie z sobą zastosowanie w aucie czujnika IBS?

Pierwszą bardzo dużą zaletą inteligentnego czujnika akumulatora jest to, iż jest on urządzeniem niezwykle uniwersalnym. Sensor IBS może więc być używany w przypadku akumulatorów z biegunami DIN oraz JIS, a to oznacza, iż współgra z takimi bateriami samochodowymi, jak:

akumulatory rozruchowe (standardowe lub FEB),
akumulatory żelowe,
akumulatory AGM (włókninowe).
Posiadanie czujnika IBS pozwala samochodowemu systemowi zarządzania energią planować sposób wykorzystania posiadanych zasobów, a także reagować na sytuacje kryzysowe (krytyczny stan akumulatora). W każdym przypadku dzięki IBS system może regulować działanie wszystkich odbiorników prądu, a także wpływać na pracę alternatora. Inteligentny czujnik akumulatora wspiera także pracę systemu Start-Stop i pośrednio redukuje emisję CO2.

Wszystko to sumując w jedno, należy uznać, że wprowadzenie czujnika IBS sprawiło, iż samochód stał się bardziej samowystarczalny i samosterowalny (intelignenty). Dzięki niemu każdy z Was ma możliwość uniknięcia wielu problemów z autem i samym akumulatorem. Przyczyni się to do wydłużenia żywotności baterii oraz uniknięcia wielu przykrych awarii, z unieruchomieniem pojazdu włącznie.

Słabe strony systemu, czyli jak, kiedy i dlaczego IBS może zaszkodzić?
Inteligentny czujnik akumulatora i cały wsparty na nim samochodowy system zarządzania energią to doskonałe rozwiązania, jednak jak wszystko, mają też i swoje ciemne strony. W ich przypadku problem stanowi przede wszystkim wysokie zaawansowanie technologiczne oraz fakt, że nie wszyscy mechanicy – a tym bardziej kierowcy – są świadomi jego istnienia oraz sposobu działania.

Jakie mogą być tego konsekwencje?

Wielu ekspertów podkreśla, że czujnik IBS praktycznie odebrał możliwość przeciętnemu kierowcy, lubiącemu samodzielnie zajmować się swoim autem, do wykonywania czynności związanych np. z wymianą akumulatora. Jest to wynikiem sprzęgnięcia czujnika z jednostką sterującą, która nieustannie monitoruje za pomocą IBS stan baterii w samochodzie. W standardowym schemacie wygląda to tak, że wraz ze zużywaniem się akumulatora, system dostosowuje się do zachodzących w nim zmian i np. zmienia (obniża) napięcie jego ładowania. W momencie, kiedy zdecydujecie, że przyszedł czas na wymianę baterii samochodowej i w miejsce starej wstawicie nowy akumulator, system nadal będzie traktował go jako stare i mniej sprawne urządzenie. Co to oznacza?

Bez poinformowania sterownika ECU o tym, że stary akumulator został wymieniony na nowy, system będzie ładował go zbyt niskim dla niego napięciem, a to oznacza stałe niedoładowania baterii i jej szybkie rozładowywanie się. Nieświadomi rzeczy kierowcy mogą nawet uznać, że zakupiony właśnie akumulator jest zwyczajnie wadliwy lub poddać w podejrzenie działanie alternatora. Efekt? Koszty, koszty i jeszcze raz koszty".

Pytanie:
1. Czy to się też dotyczy naszych CHR po wymianie akumulatora?
2. Czy odpięcie tego czujnika może "przeładować" akumulator?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1046 dnia: 27 Marca 2026, 13:16:29 »
Omówiono ogólnie zasadę działania IBS. A nie każda jego implementacja jest dokładnie z tą zasadą zgodna. Dlatego bez opisu konkretnej implementacji w konkretnym samochodzie to tylko gdybanie. W niektórych markach „koduje” się nowy akumulator a w niektórych (jak Toyota) po prostu wymieniasz akumulator i finito.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #1047 dnia: 01 Czerwca 2026, 10:25:30 »
Założyłem prawie pół roku temu akumulator EXIDE EL550 55Ah EFB w bagażniku C-HR II 2.0 PHEV z roku pańskiego 2024.
Wybaczcie że nie podam jego aktualnego amperażu i napięć, po prostu mam święty spokój od czasu gdy go nabyłem, wtyczka IBS jest podpięta.
Podczas wizyty w KURO 2.0 (gorąco polecam bo profeska) usłyszałem że jest idealnie naładowany, stąd legendę o informowaniu ECU w C-HR II 2.0 o założeniu akumulatora większego niż fabrycznie zakładany 45Ah należy włożyć między inne legendy i baśnie.

Odpinanie IBS'a natomiast prowadzi na pewno do problemów z przejściem testu akumulatora trakcyjnego, podobnie jak słaby akumulator 12V też uniemożliwia przejście tego testu (tak mówią mechanicy w ASO).

Z drugiej strony się na to patrząc - to nie rozumiem czemu miałoby służyć programowanie ECU przy różnicach w pojemnościach akumulatorów do 20-30%. Jeśli jakiś producent to uprawia, to bardzo chciałbym poznać inżynierskie uzasadnienie takiego aptekarskiego podejścia, gdy nominalnie pojemności akumulatorów po wyjściu z fabryki potrafią odbiegać od siebie po 10-15% co wynika z różnic w magazynowaniu, leżakowaniu na półce i materiałów które zawsze się będą nieco różnić w zależności od daty dostawy.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1048 dnia: 01 Czerwca 2026, 10:45:20 »
Emisja C02 myślę że jest głównym powodem.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1049 dnia: 01 Czerwca 2026, 10:59:07 »
A jak przez to co 3 lata ktoś musi wymienić aku to pewnie wytwarza mniej CO2 ?
Tak logika w EU.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl