Autor Wątek: Piasta koła a łożysko! (F)  (Przeczytany 45200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
Piasta koła a łożysko! (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Czerwca 2005, 14:56:17 »
Cytat: Perzan
Niedobrze :(
Wystarczyło zapytać, a zaoszczędziłbyś trochę grosza.
Można kupić dla wersji bez ABS i po drobnej, nieskomplikowanej kombinacji masz jak cacy za mniejsze pieniądze :)
Pozdro.

Czy moglbys rozszerzyc temat tanszej piasty i zakombinowania jej do ABSu ?
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2006, 09:22:22 wysłana przez danielo »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Czerwca 2005, 10:56:15 »
Cytat: dziejo
Czy moglbys rozszerzyc temat tanszej piasty i zakombinowania jej do ABSu ?

Tak jak napisał yoggi2, tylko ja zakupiłem wersję droższą (Kanaco), ale bez ABSu.
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2006, 09:23:15 wysłana przez danielo »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Czerwca 2005, 11:46:47 »
Posty odbiegające od tematu zostały przeniesione  :!:
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2006, 09:24:03 wysłana przez danielo »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Czerwca 2005, 18:22:10 »
a mozecie dokładnie wyjaśnić dla przyszłych pokoleń jak to jest z tą wersją z ABS i bez i co sie wymienia a co odkręca itd ??
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2006, 09:25:04 wysłana przez danielo »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Czerwca 2005, 22:59:20 »
Czekałem na to pytanie :-DD  :D
Dobra, nie będę chamski, choć sporo czasu mi zeszło zanim rozebrałem pierwszą piastą pełen obaw, że coś zepsuję i trzeba będzie kupić wersję ABS :)
Sprawa jest banalna. Na końcu osi piasty (od strony wewnętrznej) jest taka mała zębatka od czujnika ABS. Wygląda to jakby było zrobione z aluminium i stąd moja ostrożność. Rzeczona zębatka jest osadzona w osi piasty na swojej własnej ośce o średnicy ok. 8-10mm. Cała filozofia w tym, żeby ją wyciągnąć nie uszkadzając zębatki. Można to zrobić np. równomiernie podważając z dwóch stron jakimiś łomami czy łyżkami do opon. Ośka tej zębatki jest dość długa i bardzo pasownie siedzi więc trochę się trzeba postarać, ale da się spokojnie. Wyjętą zębatkę należy wbić (z czuciem !! ) w piastę wersji bez ABS i po krzyku.
Czynności tak banalnej jak samo wymontowanie i zamontowanie piasty nie będę tu opisywać, bo jak ktoś nie wie jak wyjąć to lepiej niech się za to nie zabiera.
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2006, 09:31:21 wysłana przez danielo »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Wilis

• Gość
Odp: Piasta koła a łożysko! (F)
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Lipca 2006, 22:45:36 »
Cytuj (zaznaczone)
Czynności tak banalnej jak samo wymontowanie i zamontowanie piasty nie będę tu opisywać
Chyba pada mi łożysko z tyłu. Można wymienić je bez udziału mechanika, jakieś specjalne narzędzia, Jakieś patenty itp? Dzięki za jakiekolwiek wskazówki.

Offline szybki

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lipca 2006, 10:05:10 »
Naprawde nie ma filozofii. Ściągasz koło potrzebujesz dwie śruby 8mm na około 40mm i wkręcasz je do bębna równomiernie aż go bedziesz miał w rękach. Póżniej już tylko cztery śruby i łozysko z piastą masz w rękach. Tam potrzebujesz nasadke 14mm. 15 min i po zabiegu. Powodzonka.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2006, 10:29:14 wysłana przez ayrsen »

Offline sim2003

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Listopada 2006, 16:34:12 »
Słysze świst prawdopodobnie z tylnego prawego koła. to zapewne (niestety łożysko).  Itu moje pytanie. Mam carinę combi 2.e diesel z 1995 r. Jej Vin to :sb172cbk00e010524    typ ct190L.oczywiscie ma abs.
Poczytałem na forum w tym wątku o ewentualniej przekładce łożyska w samochode\ach z ABS ale przy wykorzystaniu łożysk bez ABS. Czy w tym modelu da się to zrobić. jakiego łożyska mam szukać? chodzi o rozmiar.jakiej firmy. czy mogę gdzieś przez internet? macie jakieś wiadomości w tej kwestii?jaka jest obecnie cena takiego łożyska? Myślę że obedzie się bez wymiany jeszcze piasty... kasa...

Domel_r

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Kwietnia 2007, 19:03:27 »
Witam
Czy mogę bez problemów rozkręcić tylni bęben ( 4 śruby) i dostać się do łożyska. Chce je przesmarować i zobaczyć czy jest w dobrym stanie, bo coś mi ostatnio szumi.
Obiło mi się o uszy że z raz wyciągniętym i potem założonym mogą być problemy.
Nigdy tego nie rozbierałem i nie wiem jak to wygląda z tond moje obawy.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Kwietnia 2007, 12:40:11 »
Możesz smiało odkręcać tam nie ma co popsuć . Stary stwardniały smar wyskrob najlepiej czymś plastykowym lub drewnianym patyczkiem i daj nowego smaru . Generalnie to dojdziesz tylko do łożyska do strony tarczy nosnej bo od strony kola to tylko możesz uszczelniacz leciutko podważyć i oczyścić i dać odrobinę smaru . Pozdro .

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Kwietnia 2007, 13:48:38 »
Nieraz warto rozebrac starą piaste,przemyc wszystko benzynka i przesmarowac dobrym,świeżym smarem.Ja miałem oryginalnie jakis biały smar przypominający wazelinowy i był on juz troche twardawy a kulki za bardzo nie były nim oblepione.Przesmarowałem wszystko smarem regenerującym xado.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Kwietnia 2007, 10:30:09 »
Tak właśnie ten smar wygląda i po ok . 10 latach jest wyschnięty i zgrutkowany no i wtedy się zaczynają klopoty czyli wymiana . Tak że kto smaruje ten jedzie a warto .

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Marca 2008, 21:52:28 »
Witam
czeka mnie przegląd ew. wymiana piasty tylnej.
Proszę o małe wyjaśnienie
- czy mozna przesmarowac łożysko tylnej piasty, czy jest ono zamknięte i zostaje tylko wymiana (o ile dobrze zrozumiałem z powyższych wypowiedzi - do kulek łozyska można się dostać?)
- czy trzeba użyć specjalnego ściągacza, czy prasy (jak podaje książka na str. 194) aby zdjąc piastę koła i dostac się do łozyska?
- czy wyciągająć piaste z koronką abs mozna coś uszkodzić ?

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Marca 2008, 22:56:47 »
Ściagasz piastę razem z łozyskiem ( strona z kulkami dochodzi do tarczy nosnej ) i masz wszystko na wieszku . Pozdro .

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Marca 2008, 20:50:39 »
Ściagasz piastę razem z łozyskiem ( strona z kulkami dochodzi do tarczy nosnej ) i masz wszystko na wieszku . Pozdro .
Na wierzchu masz tylko wewnętrzną stronę łożyska; zewnętrzna jest ukryta pod uszczelniaczem.
Można się do niej dobrać luzując piastę (odgięcie zabezpieczenia; ściągacz itd.);
czytałem , że raz zdjte łożysko z piasty nie powinno być ponownie zakładane.
Ale przyznam się, że przesmarowałem pod uszczelniaczem (właśnie po zluzowaniu piasty) - jak długo pojeżdżę - zobaczymy.
Z abs wyjmujesz normalnie; nic nie uszkodzisz (chyba, że będziesz zakładał przy pomocy młotka - patrz od[powiednie trafienie ząbków od abs).
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2008, 20:53:24 wysłana przez piasek101 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl