Autor Wątek: Lewa w góre  (Przeczytany 22509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Lewa w góre
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Września 2017, 00:32:46 »
Jeżeli jest możliwość doposażenia auta w koło dojazdowe lub zapasowe, to i zbiornik na LPG się zmieści.
Kosztem czego? Zaglądałeś pod wykładzinę w bagażniku? Najpierw sprawdź i dopiero napisz...
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2017, 00:38:22 wysłana przez erma »

Offline Patter

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Września 2017, 06:35:01 »
Jeżeli jest możliwość doposażenia auta w koło dojazdowe lub zapasowe, to i zbiornik na LPG się zmieści.
Kosztem czego? Zaglądałeś pod wykładzinę w bagażniku? Najpierw sprawdź i dopiero napisz...

Drogi Kolego, napisałeś w swoim poprzednim poście, że "przez takich nie mamy gdzie zapasu i butli od LPG upakować", a jest. To, że wiąże się to z ograniczeniem przestrzeni bagażowej niewyklucza tej możliwości, a z Twojej wiadmości wynikało, że taka opcja jest wykluczona, dlatego w pierwszej kolejności sam powinieneś sprawdzić i dopero wtedy napisać.
Proszę byśmy pisali i czytali ze zrozumieniem.
A co do zaglądania pod wykładzinę, to ze swojej strony obejżałem nie tylko ten element, ale także układ zawieszenia oraz cały układ przeniesienia napędu.
Dla mnie priorytetem są właśnie te elementy samochodu.
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2017, 06:43:34 wysłana przez Patter »

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Września 2017, 08:27:26 »
Każdy napęd 4x4, nawet ten dołączany przy uślizgu przednich kół zapewnia zdecydowanie lepszą trakcję niż napęd tylko na jedną oś, praw fizyki nie da się oszukać.

Zgadza się , ale tak jak napisałeś to kwestaa preferencji indywidualnych i konieczności . W Twoich warunkach tak . Ja użyłbym go zbyt małą ilość razy . ( czytaj : ilość razy gdzie byłby niezbędny ) Jeśli ostatnie 6 lat przejechałem przednionapędówką na mocno zimowym terenie łącznie z wyjazdami do Gliczarowa i Szklarskiej nie używając łańcuchów a zakopałem się RAZ ( bo zawisłem na śniegu ) to nie miałem ciśnienia na 4x4 . Życzę , żeby się dobrze sprawował i czekam na wrażenia jak już białe g.... spadnie :)
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2017, 08:29:20 wysłana przez Italo »
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Września 2017, 14:46:08 »
Ta wykładzina bagażnika jest w standardzie?

Offline Crisso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Września 2017, 15:17:42 »
Nie, wykładzina jest to element akcesoryjny (dodatkowy).
SPRZEDAM Przednie przeciwmgielne / Halogeny Toyota Carina E Zestaw!!

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Września 2017, 00:13:52 »
"przez takich nie mamy gdzie zapasu i butli od LPG upakować",
Widziałeś przetłoczenie płyty podłogowej w C-HRze, a np. w AVE lub Aurisie?
Jeśli by nie musieli zabookowanego miejsca na most to by nie było całej tej dyskusji.
Tu nie chodzi o to czy jest kolo czy go nie ma, ale czy możesz je sobie wozic bez uszczerbku na funkcjonalności - pomniejszenia pojemność bagażnika, który nota bene i tak nie jest zbyt wielki jak na swoja klase.
PS. Jak tak dokładnie zagłądałeś pod samochód przed zakupem to pewnie i tez zaglądałeś do manualki serwisowej i już sobie zakupiłeś klucz do regularnego dokręcania śrub w przeniesieniu napędu... :song:
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2017, 00:15:34 wysłana przez erma »

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Września 2017, 00:17:59 »
Taka "gumowa wkladke" możesz zakupić za kilka dyszek - ale uważaj na skład materialu bo moze wymagac długiego sezonowania (mocno aromatyczne chińskie kauczuki)  <kucharz>

Offline jkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Września 2017, 06:31:07 »
Oryginalna w ASO ok. 270 zl

Offline Patter

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Września 2017, 20:38:28 »
Jeśli by nie musieli zabookowanego miejsca na most to by nie było całej tej dyskusji.
Tu nie chodzi o to czy jest kolo czy go nie ma, ale czy możesz je sobie wozic bez uszczerbku na funkcjonalności - pomniejszenia pojemność bagażnika, który nota bene i tak nie jest zbyt wielki jak na swoja klase.
PS. Jak tak dokładnie zagłądałeś pod samochód przed zakupem to pewnie i tez zaglądałeś do manualki serwisowej i już sobie zakupiłeś klucz do regularnego dokręcania śrub w przeniesieniu napędu... :song:

Jestem z wykształcenia inżynierem mechanikiem i tego typu "rady" i zaczepki wzbudzają u mnie tylko uśmiech politowania.
Miłego studiowania manualek serwisowych. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2017, 20:46:27 wysłana przez Patter »

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Września 2017, 17:51:21 »
Heh chyba nie widziales bagaznika w Juke albo Mazda Cx3

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 11 Września 2017, 00:51:13 »
Heh chyba nie widziales bagaznika w Juke albo Mazda Cx3
Nie bój się widziałem, a co Juke albo CX3 to segment C-HRa, od kiedy?
Albo subwoofer w CX3 albo walizki - taki pomysl Mazdy...

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Września 2017, 00:53:44 »
Jestem z wykształcenia inżynierem mechanikiem i tego typu "rady" i zaczepki wzbudzają u mnie tylko uśmiech politowania. Miłego studiowania manualek serwisowych. Pozdrawiam
To nie zaczepka tylko info o zwyczajnej operacji eksploatacyjnej, tylko że w tym modelu wyraźnie częstszej niż u konkurencji.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Września 2017, 07:34:14 »
Myślę , że Juke jest bliski segmentowo CH-R-owi . Bo CX-3 to dwójka ...
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Września 2017, 11:16:25 »
Pierwszy napotkany 4x4
Witam wszystkich :)

Ktoś może zna tego szanownego Pana z C-HR na zdjęciu?
Podpinam się pod ten wątek, ponieważ była tu krótka dyskusja na temat AWD - gdyby ktoś chciał przetestować ten napęd/kontrolę trakcji na rolkach wolnobieżnych, to zapraszam do Rzeszowa, a wyniki opublikujemy na YT :)
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Grudnia 2017, 18:43:16 »
Ze swojej strony mogę napisać, że sprzeczanie się nad wyższością napędu na 4 koła nad napędem na 2 koła (lub odwrotnie) nie ma najmniejszego sensu. Każdy kupuje to co mu pasuje i nie ma sensu przekonywanie kogoś na siłę, że mu się coś przyda.
Właśnie kilka dni temu sprzedałem Outlandera z napędem na 4 koła, ale nie z tego powodu go kupiłem. Napęd na 4 koła przez ponad 9 lat użytkowania, przydał mi się... zero razy. Nie jeżdżę w trudnym terenie, nie jeżdżę po śniegu itd. Miałem tylko dodatkowy koszt do serwisowania.
Dlatego jak wybierałem wersje C-HR, ucieszyłem się, że nie uszczęśliwili ludzi na siłę oferując tylko wersje z napędem na 4 koła.

W kwestii tematu wątku - jestem na TAK. Swoją wymarzoną C-HR odbieram za nieco ponad tydzień i z pewnością będę witał innych użytkowników :)

PS. Niedawno testowałem z bratem C-HR'kę i jak wyprzedzała nas inna C-HR to pokazałem im (siedziało w niej także dwóch facetów) kciuka w górę :) Ten siedzący od naszej strony tylko nieśmiało kiwną głową, a w jego oczach widziałem pytanie "ale o co Ci gościu chodzi? Znam Cię?..." :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl