Autor Wątek: Ktoś posiada Aurisa HSD z "fabrycznym" alarmem Cobrai bezkluczykowym dostępem?  (Przeczytany 64134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bambzo

• Toyot Leżący
  • *
    To, że alarm jest kiepsko zintegrowany z autem nie ulega wątpliwości. U każdego z nas coś nie działa tak jak byśmy sobie tego życzyli albo jest coś mało intuicyjne.
Jak czytam jednak Wasze wypowiedzi dochodzę do wniosku, że dużo gorzej wygląda to w sytuacji gdy w aucie występuje system bezkluczykowy. I tutaj pewnie problemy są spowodowane tym, że sygnał radiowy alarmu jest zakłócany sygnałem radiowym systemu bezkluczykowego auta. Nie wiem ile anten jest w aucie, które emitują i odbierają sygnał bezkluczykowy, ale jest ich chyba więcej niż jedna. Skoro system ten działa dobrze (a chyba działa bo w końcu zrobiła go Toyota) to znaczy że sygnał ten jest na pewno silniejszy niż sygnał radiowy alarmu i go najzwyczajniej zakłóca.  Stąd pojawiają się problemy w wykrywaniu pilota przez alarm. Sygnał jest słaby i pilot jest wykrywany tylko z bardzo małej odległości (np. tylko z kabiny), albo jest wykrywany późno już po otwarciu drzwi.
    Ja osobiście mam wiele zastrzeżeń do tego alarmu, ale nie mam takich kłopotów z jego dezaktywacją. Dzieje się tak chyba dlatego, że po prostu nie mam systemu bezkluczykowego.
    Dodatkowo gdy sygnał radiowy pilota jest zakłócany przez system bezkluczykowy i nie potrafi się skomunikować z pilotem to wykonuje to kilkukrotnie w przeciągu tych 30 sekund (tutaj nie pamiętam ilu dokładnie) zanim aktywuje alarm. To bezpośrednio mogłoby się przekładać  na trwałość baterii w pilocie alarmu, no bo zamiast jednej komunikacji wykonuje ich kilka z rzędu.
To takie moje wnioski i spostrzeżenia.  Nie wiem czy są trafne. Gdyby tak było musielibyśmy zaobserwować że alarm działa dużo gorzej w samochodach z  zainstalowanym systemem bezkluczykowym.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Ja mam bezkluczykowy i owszem po otwarciu drzwi muszę kluczyki mieć blisko auta bo inaczej alarm. Samo zamknięcie i otworzenie lipa

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Ile dostaliscie kart do Cobry? Ja mam tylko jedną. W salonie bardzo zwracali uwage zeby nie zagubić, bo nie da sie tego dorobić... :o ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
A do czego w ogóle jest przycisk na tej karcie ktoś wie?
Przytrzymujesz aż zgaśnie diodka i karta jest zdezaktywowana - przestaje mrugać co 3 sekundy.  Aktywujesz ponownie pojedynczym wciśnięciem potwierdzonym błyskiem diody.

Pojedyncze wciśnięcia aktywują / dezaktywują system.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2018, 22:40:12 wysłana przez Zbig »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Ile dostaliscie kart do Cobry? Ja mam tylko jedną. W salonie bardzo zwracali uwage zeby nie zagubić, bo nie da sie tego dorobić... :o ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Dorabiają na życzenie, za opłatą oczywiście...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Jak czytam jednak Wasze wypowiedzi dochodzę do wniosku, że dużo gorzej wygląda to w sytuacji gdy w aucie występuje system bezkluczykowy.
U mnie odwrotnie, dopóki był tylko keyless nie było problemu.  Zaczęło się jak mi dołożyli dotykowy immobilizer.

Offline Bambzo

• Toyot Leżący
  • *
U mnie odwrotnie, dopóki był tylko keyless nie było problemu.  Zaczęło się jak mi dołożyli dotykowy immobilizer.
Oba systemy radiowe (Keyless i Cobra) na siebie wpływają - wzajemnie się zakłócają. Ten działa lepiej który w danym momencie ma silniejszy sygnał. 

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
Ja teraz sobie zweryfikowałem, że właśnie też mam 1 kartę, to jak niby mam odpalić auto z drugiego klucza??

Mam keyless , alarm to wielka porażka, kupując auto nie byłem świadom czekających mnie problemów, pamiętam że pierwotną wycenę miałem bez alarmu, potem przy finalizacji zakupu sprzedawca tylko wspomniał, że jeszcze musi być alarm, zgodziłem się bo nie miałem pojęcia co się z tym wiąże ... masakra.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Cytuj (zaznaczone)
Ja teraz sobie zweryfikowałem, że właśnie też mam 1 kartę, to jak niby mam odpalić auto z drugiego klucza??

Przy odbiorze auta dostałeś karteczkę z pinem do Cobry - cztery liczby. Przyciskiem z lewej strony kierownicy wciskasz sekwencję tych liczb i alarm się rozbraja.

Offline Zetka01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC Exe AWDi
Czy Toyota pozwala na instalację innego alarmu?
W mojej Corolce zainstalowali alarm Logic LC5 (w ASO), więc chyba Toyota pozwala :) Jak na razie, odstukać, po trzech miesiącach użytkowania żadnych problemów nie było.
Mówili też w momencie zamawiania o jakimś innym rodzaju alarmu, może Cobra - nie pamiętam, ale mi go odradzali.

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
Jestem po kolejnej wizycie w ASO w temacie alarmu.  Tym razem wymienili kartę, na razie drugi dzień spokój, zobaczymy :)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Offline dychy

• Toyot Leżący
  • *
Hej, jestem od lutego drugim właścicielem Aurisa z 2014 roku i mam ten tzw inteligentny kluczyk i alarm Cobra. Mam do niego 1 kartę Cobra i pin.
Ja noszę tylko kluczyk od auta, otwieram i zamykam auto kluczykiem, karta Cobry zostaje w domu. Alarm się uzbraja bo ostatnio na myjni przy zamkniętym aucie syrena włączyła się, podejrzewam od strumienia wody. Alarm wyłączyłem kluczykiem od auta. Innych problemów z włączającym się alarmem, które są tutaj opisane nie stwierdziłem.
Zastanawiałem się czy tą karte Cobra trzeba nosić przy kluczykach? Widzę, żę część z Was nosi. Czy przez to, że jej nie noszę nie ma dodatkowego zabezpieczenia, które jak wynika z tego posta i tak nic nie daje?

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
Dziwne, nie wiem co to dokładnie masz za system, bo generalnie to co ja mam to właśnie zaczyna wyć jak nie wykryje karty, czyli nie mając karty od Cobry nawet zapłonu nie włączę. Mój problem polega(ł) właśnie na tym, że nie zawsze kartę rozpoznawało i alarm się włączał mimo, że siedziałem w aucie. Ostatnio wymienili mi kartę na nową i antenę, jest duża poprawa, ale jeszcze czasami zdarzy mu się wpadka.

Chyba, że za każdym razem wbijasz PIN ?? wtedy karty nie trzeba...

Offline dychy

• Toyot Leżący
  • *
Nie wbijam PINu :) Tak sobie właśnie wyobrażałem opisane przez Ciebie działanie, ale sprawdziłem, że auto działa bez tej karty, więc zostawiłem ją w domu, kluczyki zajmują mniej miejsca. Może u mnie ten system nie działa, poprzedni właściciel go wyłączył albo jest zrypany. Jutro mam wizytę w ASO to podpytam przy okazji o ten system i podzielę się informacją. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Instalator zapomniał zaprogramować karty proxy.  Tak jakby jej w ogóle nie było. Niech sprawdzą wszystkie funkcje ponad standardowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl