Autor Wątek: Ktoś posiada Aurisa HSD z "fabrycznym" alarmem Cobrai bezkluczykowym dostępem?  (Przeczytany 64080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Nie zgodzę się, u mnie było 15 napraw gwarancyjnych, łącznie z bezpośrednią diagnozą przedstawicielstwa Vodafone (mieli auto na tydzień) , w trzy razy całość wymieniali...

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Ale kontaktowałeś się z Semeco w Warszawie czy z jakimś innym przedstawicielem?  U mnie było tak, że auto stało w serwisie, w ciągu 48 godzin podjechał technik i skonfigurował poprawnie, i od tej pory wszelkie problemy zniknęły.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Ktoś posiada Aurisa HSD z "fabrycznym" alarmem Cobrai bezkluczykowym dostępem?
« Odpowiedź #121 dnia: 22 Kwietnia 2021, 12:55:26 »
Tak, Carolina (chociaż nie chciałem wymieniać, który to salon, ale jak już zgdałeś  ) ... niestety im się nie udało tego deaktywować i Katowice dopiero ogarnęły temat , a zadyma był duża, bo jeszcze mi uszkodzili przy tych naprawach lampę (full LED) i zderzak, wszystko robili potem na swój koszt. Z drugiej strony to tak nie do końca wywalasz, bo ja mam tylko deaktywowaną kartę, reszta funkcji alarmu działa i jest ok.

no to widze ze wiecej szkod niz pozytku z tego alarmu... no nic bede drazyl temat w aso moze jakos da sie ta karte deaktywowac  samemu bez uszkadzania zderzaka i lampy heh, bo jak sobie pomysle ze mam specjalnie po to do Polski jechac tym autem to mnie szlag trafia a boje sie ze ASO ze francji nie ogarnie albo ogarnie jeszcze gorzej heh...
Jeżeli auto ma fabrycznie założony alarm z kartą proxi, to ASO ma obowiązek sprawdzać na przeglądach czy to działa poprawnie, jaka jest moc sygnału i poinformować właściciela jeżeli coś jest nie tak.  Oprócz wymiany baterii te karty potrafią się zużywać, mnie po 5 latach wymienili obie na nowe, bo stwierdzili że już dają za słaby sygnał.

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Ktoś posiada Aurisa HSD z "fabrycznym" alarmem Cobrai bezkluczykowym dostępem?
« Odpowiedź #122 dnia: 22 Kwietnia 2021, 18:11:58 »
Wymieniać baterię co pół roku, bo się szybko zużywa i od tego zaczyna się większość opisywanych problemów.

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #123 dnia: 22 Kwietnia 2021, 20:15:55 »
U mnie problem był praktycznie od razu po wymianie baterii, w zeszłym tygodniu miałem na weekend testowo Camry z tym alarmem i dokładnie takie same objawy jak miałem w Aurisie - otwieram bagażnik i nie wsiadam do auta, mija kilkadziesiąt sekund i auto wyje, to samo jak otworzę drzwi i nie wsiądę, masakra... Mam zamówioną RAV4 i już zaznaczyłem, że nie ma możliwości by mi to g*wno zamontowali, sprzedawca stwierdził, że mają jeszcze inny model alarmu i jego mi zamontują. Ale i tak będę chciał wcześniej go zweryfikować.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #124 dnia: 22 Kwietnia 2021, 20:42:55 »
Bo prawda jest taka że te alarmy i systemy keyless są od dwudziestu kilku lat te same, dlatego złodzieje tak łatwo sobie z nimi radzą a panowie montażyści mają swoje przyzwyczajenia i w ogóle wiedzą wszystko lepiej. Hybryda wymaga trochę innej konfiguracji ale jak się zrobi standardowo to też będzie działać tylko że z opisanymi powyżej "efektami specjalnymi"

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #125 dnia: 25 Kwietnia 2021, 08:21:49 »
Ja po prostu nie zamykam auta bo tego badziewia chyba nikt nie potrafi ustawić. I mam spokój z alarmem. A jak ktoś coś będzie chciał gwozdnac to i tak to zrobi.

Offline sbronko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:21:25 »
Dziś straciłem kartę proxy od Cobry od mojej Auriski HSD. W strasznie idiotyczny sposób - upuściłem kluczyki przy kasie na stacji benzynowej, pilot się rozwalił i elektronika karty wpadła pod ladę. W taką malutką szczelinę. I za ch.. pana nie udało się jej znaleźć. Lady pancerne, panele przy podłodze niezdejmowalne, przyklejone. Przez pół godziny razem z obsługą próbowaliśmy na ślepo jakimiś listwami wyciągnąć kartę spod lady, niestety porażka. Absurdalna sytuacja, bo widziałem jak wpadała pod ladę, mniej więcej widziałem gdzie. Udało się wyciągnąć tony brudu i sporo monet, niestety karta przepadła :(
Miałem MEGA szczęście, że pamiętałem PIN i procedurę jego wklepywania, więc udało się auto uruchomić i wrócić do domu (bo cała sytuacja była w trasie - godzinę drogi od domu).

Tak więc potrzebuję nową kartę. Czy ktoś ogarniał taki temat? Na allegro widzę że można takie karty kupić, z zieloną diodą (ja miałem z czerwoną) i sprzedawca dodaje "instrukcję kodowania karty". Trochę mam obawy, bo jeden sprzedawca twierdzi, że kolor diody ważny, drugi, że zielona też zadziała, jeden straszy, że lepiej, żeby kodowanie zrobił elektromechanik, drugi, że wystarczy mi PIN i  instrukcja i dam radę... Ktoś wie może jak wygląda procedura dodawania nowej karty do centralki? Jutro zapytam w ASO ile taka przyjemność, ale pamiętam, że nie dorabiałem sobie drugiej kiedyś bo chcieli jakieś kosmiczne pieniądze. Za to mega się też cieszę, że po zakupie auta wystarałem się o ten PIN (bo auto używane i karty z pinem mi nie przekazano). Bo teraz byłbym w niezłej d...

A co do używania PINu w zastępstwie karty - to jest lipa u mnie. Co prawda po wejściu do auta jak wprowadziłem pin, to alarm się rozbroił i auto się odpaliło, ale podczas jazdy zaczęło nagle wyć. I wyło z przerwami przez dobre kilkanaście minut. Potem mu się znudziło, nie wyło już, ale widziałem w czasie jazdy, że dioda alarmu mruga.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #127 dnia: 19 Sierpnia 2021, 23:21:08 »
Ja wymieniałem obie karty w ASO, bo po kilku latach zaczęły dawać słaby sygnał nawet po wymianie baterii, cena 122 zł za sztukę.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #128 dnia: 27 Stycznia 2022, 18:02:18 »
Witam.Takie karty proxi mozna dostac na allegro w rozsadnych pieniadzach.U mnie na razie wszystko dziala ale karte drugą kupilem na zapas.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl