Autor Wątek: 1.6 vs 2.0 (F)  (Przeczytany 56592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

masta59

• Gość
Odp: 1.6 vs 2.0 (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Czerwca 2005, 14:20:13 »
dla porównania dodam tylko, że cari 1,6 z przyczepą z dużą plandeką spaliła 15 litrów LPG, prędkości podobne[/quote]

Ja też częsc drogi jechałem na gazie - wtedy spalanie z przyczepą wyniosło jakieś 12,5 - 13 litrów LPG. Mnirj niż 1,6? Możliwe  :-DD

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Czerwca 2005, 14:30:33 »
Cytat: masta59
Możliwe

z tego wynika, że tak  
ale może różnica była w wielkości plandeki oraz ciężarze ładunku??
 przyczepa miała wysokość łączną 2 m, szerokość plandeki ok 1,5 m, a ładunek około 400 kg + trzy osoby w środku, znaczy sięw samochodzie :D
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Pan_CzÂłowiek

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Czerwca 2005, 21:21:59 »
Ja jechałem nowym dieslem w avensisie 2.2 150 km i podejrzewam i tylko podejrzewam że GTi toby niexle z tyłu została, że już nie wspomnęo GLi 2.0 ale decyzjęjuż podjęłem cari 2.0 Gli albo Camrak 2.2

Offline TURBO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Czerwca 2005, 22:23:47 »
Cytat: Pan_Człowiek
Ja jechałem nowym dieslem w avensisie 2.2 150 km i podejrzewam i tylko podejrzewam że GTi toby niexle z tyłu została, że już nie wspomnęo GLi 2.0 ale decyzjęjuż podjęłem cari 2.0 Gli albo Camrak 2.2

Najsłabsza Carina GTi ma jakieś 155KM i jest o jakieś ok 150kg lżejsza   :-DD   więc nie wiem,ale Gli to pewnie tak. A tak wogóle to teraz wyszedł Avensis diesel co ma 177KM  :-DD

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Czerwca 2005, 22:59:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja jechałem nowym dieslem w avensisie 2.2 150 km i podejrzewam i tylko podejrzewam że GTi toby niexle z tyłu została, że już nie wspomnęo GLi 2.0

:lol:  
Niemożesz sięopierać tylko na tym co odczuwasz w takim dieslu. Avensis 2.2 150KM  ma 9.3 sekundy do setki ,więc mówiemy o sprincie ,tak? A Zwykła carina 2.0 GLI 133KM ma 9 sekund( niektóe ciut lepiej  :-DD  ),więc praktycznie żadna różnica ,ale avensis napewno niewygra w sprincie ,napewno!!. O carinie GTI już niewspomne. 8.4 do setki i z czym to chcesz porównać,można najwyżej z dieslem 177KM w ave.

Pan_CzÂłowiek

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Listopada 2005, 21:48:15 »
Sorry za wyciąganie starego Topicu ale nie było sensu worzyć nowego. Tak sie chwalicie ze e wasze cainki 1.6 tak ochoczo ciągną do przodu  :-DD.  A gdyby tak porównać do nowego Ave 1.8 osiągi sa porównywalne>>  :chmmm

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Listopada 2005, 10:32:21 »
Cytuj (zaznaczone)
A gdyby tak porównać do nowego Ave 1.8 osiągi sa porównywalne>>

Niewydaje mi sięani troche.
Mam w rodzinie ave 1.8 i to niejest żaden muł,fakt do 2.0 brakuje.Ale zajrzyj se do katalogu raz zanim coś napiszesz,bo ave 1.8 ma 10.3sek do setki ,osiąga 200km/h i ma dużo lepszą elastyczność niż silnik 1.6 ,mimo tego że ave waży 1315kg .
Jechałem też cariną 1.6 ,więc mam pewne porównanie.Silnik 1.6 115KM trzeba wg. moich obserwacji wysoko kręcić,gdyż zabardzo sięniezbierała z dołu.

Pan_CzÂłowiek

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Listopada 2005, 13:55:06 »
Tak te myślałem  :modlitwa   dzieki Faworyt

BartoszGD

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 22 Kwietnia 2006, 15:06:34 »
Witam serdecznie.
na dniach sprzedaje swój obecny samochód - Audi 80 B4 2.0 (jednopunkt 90ps :/)
sprzedaje z powodu braku mocy i zbyt dużego spalania. -przyspieszenie na gazie spadło do ponad 14sekund/100km/h a spalanie w mieście nie spada ponizej 13.5l gazu.

Wybór na następny samochód padł na jakiegoś zgazowanego japońca. Przez dłuższy czas myslałem nad Hondą Civic albo Toyota Carina E. Po dłuzszych namysłach wybór padł na Carine E +LPG -i taką chce kupic.

Zastanawiam sie nad wersja liftback lub sedan ,z silnikiem 1.6 (107 lub 115ps) lub 2.0 (136ps)
Przeglądając forum oraz allegro wywnioskowałem że 1.6 jest ekonomiczniejsze -ale niedużo - w mieście różnica to jakies 1l gazu. Z informacji podawanych przez uzytkownikow spalanie 1.6 w miescie wynosi od 9.5-10.5l gazu ,a 2.0 w mieście zadowala sie 10-11.5l gazu. Wyniki te bardzo podobają mi się -auto bardz żwawe w mieście ,a zarazem ekonomiczne (Japońce dobrze to skonstruowali...) Czy spalanie wygląda tak jak to opisałem czy jest troche wyższe?

na allegro można dostać Carine E w db-bdb stanie od 9tysiecy złotych. Osobiście szukam takiej do 10.500zł - czy można za tą cene dostac dobrą carinkę? priorytetem jest BRAK RDZY.

Głównie poruszam się po mieście (GDAŃSK - bardzo zatłoczone miasto -mnustwo korków) ale od czasu do czasu lubię pojechać gdzies za miasto. Lubię również od czasu do czasu poszaleć samochodem-jakieś małe ściganie na swiatłach (jako że mam 20lat to chyba normalne:))

Jeździłem jakiś czas Cariną 1.6 16V 115ps (LPG) i ździwiłem się jak to śmiga na obrotach.(4 bieg-180km/h nnie stanowiło problemu) Równiez stan silnika był świetny -mimo przebiegu 280tysięcy km ,właściciel leje cały czas olej w pełni syntetyczny... -a spalanie oleju od wymiany do wymiany nie wynosiło wiecej jak 0,5l -jestem pełen podziwu.

Czy silnik 2.0 dysponuje dużo większym wigorem w porównaniu do jednostki 1.6?
jak myślicie bardziej odpowiednim silnikiem będzie 1.6 czy 2.0?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Kwietnia 2006, 16:07:26 »
Przeglądając forum

Skoro przegladales forum to na wszystkie pytania odnosnie silnikow i spalania powinienes znac odpowiedz.

A co do ceny 10 500 to nie wiem czy sie da cos fajnego kupic ??? Pewnie tak ale zapewne trzeba dobrze poszukac.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Hollo

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 22 Kwietnia 2006, 19:39:15 »
Jestem na forum od niedawna bo właśnie niedawno kupiłem Carinę E 1.6 ( 115PS) i powiem ci że za 10500 zł nie kupisz nic ciekawego chyba że sprowadzone ale dojdą ci koszty rejestracji już nie takie straszne jak poprzednio ale zawsze :) - dla mnie minimum za dobry samochód to 12500 zł rocznik od 1995 r., do 1997 r., powtarzam MINIMUM chyba że chcesz starszą to wtedy owszem wystarczy ci 10500. Co do ekonomi to własnie dziś sprawdziłem i wyszło mi średnie spalanie na Gazie 8,6 l jeżdzę po mieście i na trasie ale ja nie przekraczam raczej 4.000 obrotów (przesiadłem się z dieslą stąd na razie się uczę jak kręcić silniczek). Ja jednak wybrał bym silnik 2.0 po prostu będzie ci wygodniej i nie będziesz musiał tak często używać wajhy biegów, a na spalaniu nie odczujesz znacznej różnicy aha najekonomiczniejsze są jednak te z silnikiem 1.8 (palą mniej niż 1.6 a moment obrotowy jednak większy a nie dużo mniejszy od 2.0) a ale one z importu przeważnie - pozdro i daj znać co kupiłeś.

Pan_Czlowiek

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Kwietnia 2006, 20:39:31 »
do 10500zł to znajdziesz w dobrym\ b-dobrym stanie... ale corolle E10. Te auto bym Ci polecał :) z kilku powodów:

- Głównie po miescie jezdzisz, więc po co ci taki duzy samochód jak Cari
- Mniej awaryjna (niewiele ale jednak :))
- Za 10500 zł to kupisz w świetym stanie i nie bedziesz musiał dokładac na ew. koszty napraw itp.

Polecam silnik 1.6, samochod o wiele zrywniejszy niz Cari 1.6 (masa samochodów), spalanie mniej wiecej te samo (moze troche mniejsze). Na trasy tez się nadaje ;)

BartoszGD

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 23 Kwietnia 2006, 10:30:45 »
Pan_Człowiek - wybór padł na carine ,nie podoba mi się corolla ,wygląda jak rozjechana żaba...
co do małych samochodów to niedawno jeździłem Fordem Fiestą i szczerze powiem że mam dosyć małych samochodów... po przesiadce na większy (audi 80 b4) było znacznie przyjemniej ;] Większy samochód=większy szacunek na drodze :P ,a i do bagarznika dużo "bass'u" da się wpakować...

Hollo - Myślałem nad 1.8 ,ale czytałem na forum że ciężko z częściami do tego silnika.
Jeżeli chodzi o rocznik to chciałbym dorwac taką 93/94 minimum . i Myślę że dam rade za tą kase dorwac dobrą carinke-BEZ RDZY (przeglądnijcie allegro to się przekonacie.)
Widzę że nie możecie się pogodzić z coraz niższymi cenami tych samochodow ,ale taki jest już nasz rynek samochodów urzywanych. samochody tanieją w oczach...

a mam takie pytanie jeszcze. Chodzi o przedni Grill ,przeglądając allegro zauważyłem że jedne Cari mają grill z takim "dziobem" ,a drugie mają z plastikowym paskiem po środku. -napiszcie od czego to zależy? od rocznika? czy od wyposażenia?

Pozdro.

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Kwietnia 2006, 10:50:27 »
Te z "dziobem" były produkowane w 97 roku. Co do silnika 1.8 to sam takowy posiadam. Z czesciami silnika i innymi niema najmniejszego problemu.

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Kwietnia 2006, 11:43:54 »
Kupuj Cari niewazne jakim silnikiem, byle byłą w dobrym stanie to będziesz się nią cieszył na lata

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl