Autor Wątek: Poduszki boczne i kurtyny - Ave T22  (Przeczytany 20497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michu

• Gość
Odp: Poduszki boczne i kurtyny - Ave T22
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lutego 2006, 15:36:53 »
wydaje mi sie ze kurtyny weszly w Avensis rok modelowy 2000. tyle tylko ze Rok modelowy 2000 zaczyna sie w fabrykach samochodow najczesciej po wakacjach, np. od wrzesnia. Takze mozesz miec Avensis MR2000 jeszcze z 1999 (po wrzesniu) i oczywiscie juz z kurtynami.

pozdrawiam

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lutego 2006, 16:30:04 »
Mozesz miec kurtyny. Ja mam ave dokładnie z 12.1999 roku i tez mam poduszki w przednich słupkach. Samochód kupowałem w Polsce jako nowy. Wiem tez ze wiekszosc wersji przed fl z niemiec mialo tez kurtyny.

HerrRadek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Marca 2006, 10:10:13 »
Witam, jestem zupełnie nowym użytkownikiem Avensis - 2.0 TD Kombi Linea SOL 99/2000
Stąd moje pytanie. W aucie które posiadam na boku przednich foteli na dole jest wyraźny napis SRS SIDE AIRBAG. Czy to oznacza na 100% że są boczne poduszki, czy może zamontowali taki boczek fotela?
Czy jest jakaś inna metoda na sprawdzenie, czy rzeczywiście poduszki tam są? Jakieś biegnące kable,  czy może rozszyfrowanie VIN-u?

Drugie moje pytanie: Czy znajde gdzieś w sieci skany polskiej lub angielskiej wersji instrukcji do AVE TD ? Będę wdzięczny za każde info.
Pozdrawiam

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Marca 2006, 13:30:38 »
A jaka jest historia samochodu? Znam przypadki wymiany foteli po wypadku podczas którego np. fotel pasażera został złamany przez osobę siedzącą na tylnym siedzeniu bez zapiętych pasów bezpieczeństwa. Nie twierdzę, że taka przygoda musiała spotkać Twoją Ave ale bywają takie sytuacje. Myślę, że najlepiej jest się udać do najbliższego ASO i porozmawiać z kimś na ten temat i poprosić o sprawdzenie po nr VIN.

Jeśli chodzi o instrukcję obsługi to czasem bywają oferowane na Allegro.

Ciborowski

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Marca 2006, 20:01:52 »
Witam, jestem zupełnie nowym użytkownikiem Avensis - 2.0 TD Kombi Linea SOL 99/2000
Stąd moje pytanie. W aucie które posiadam na boku przednich foteli na dole jest wyraźny napis SRS SIDE AIRBAG. Czy to oznacza na 100% że są boczne poduszki, czy może zamontowali taki boczek fotela?
Czy jest jakaś inna metoda na sprawdzenie, czy rzeczywiście poduszki tam są? Jakieś biegnące kable,  czy może rozszyfrowanie VIN-u?

Drugie moje pytanie: Czy znajde gdzieś w sieci skany polskiej lub angielskiej wersji instrukcji do AVE TD ? Będę wdzięczny za każde info.
Pozdrawiam

Mam książkową instrukcję obsługi po polsku do AVE 98 jak widzę niektórym może się przydać więc można podjachać i np skserować pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej woli użytkowników toyotek

HerrRadek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Marca 2006, 22:37:35 »
Znam przypadki wymiany foteli po wypadku podczas którego np. fotel pasażera został złamany przez osobę siedzącą na tylnym siedzeniu bez zapiętych pasów bezpieczeństwa.(...)  i poprosić o sprawdzenie po nr VIN.

Co do historii auta to wygląda na przejrzystą...  i bezwypadkową... Więc cos chyba na rzeczy jest... Bo doczytałem na stronach o avensis ( klubowych i innych), że SOL-e miały w standardzie 4 jaśki.

No właśnie, nikt z klubu nie dysponuje rozszyfrowywaczem VINów?
Na autobaza.pl podaja tylko podstawowe info... to co wiem :-) Że diesel, że z GB i że kombi :)
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 01:07:20 wysłana przez ZACHARY »

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Marca 2006, 09:22:17 »
U mnie jest 6 poduszek łącznie z tymi w fotelach. A czy są one sprawdziłem w taki sposób, że kiedyś mechanik musiał wyjąć mi cały fotel i wtedy widać że jest on przypięty kabelkiem do samochodu. To kabelek właśnie do poduch.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline pma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Marca 2006, 09:38:25 »
Jak kupowałem swoją Ave (2002, liftback) przy podłączonym OBD2 szprzedawca (elektormechanik :| ) zanurkował pod przedni fotel (od przodu) i rozłączył zamontowany tam kabelek.
Zapaliła się lampka na desce rozdzielczej od poduszki, a OBD2 zameldował, że jedna z poduszek jest "be".

pozdrawiam
PS: Mam nadzieję że to jest normalny objaw (człowiek od OBD2 nie był zaprzyjaźniony ze sprzedawcą ... mam nadzieję)
PS2: "Do not try this at home" - Nie odpowiadam za ewentualne szkody wynikłe z analogicznych prób w innych samochodach.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Marca 2006, 10:11:07 »
Z tym odpinaniem bywa różnie. Każdy samochód ma inny komputer. Po odpięciu kabelka zapala się lampka o "błędzie" poduszki. A po ponownym podpięciu w zalezności własnie od auta czasem błąd gaśnie sam, a jak nie..... a bywa i tak, to trzeba jechać na serwis wykasować błąd !!
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline pma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Marca 2006, 10:22:21 »
W moim przypadku błąd sam zniknął (po podpięciu zgasła lampka).
Ale i tak był podłączony do OBD2, więc dałoby się wykasować.

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Marca 2006, 11:12:38 »
W moim przypadku błąd sam zniknął (po podpięciu zgasła lampka).
Ale i tak był podłączony do OBD2, więc dałoby się wykasować.
Auta z OBD2 mają system samodiagnozowania. Jeśli nawet wystąpi jakiś błąd, który potem znika to auto przestaje o tym informować. Zazwyczaj w pamięci komputera zostaje zapisany dany kod błędu. Z taką sytuacją miałem do czynienia w mojej Ave raz, gdy zatarciu uległ wtryskiwacz i kolejny raz gdy przy ciągnięciu z akumulatora dodatkowych kabli prądowych na tył samochodu, została odłączona jakaś wtyczka od turbiny. W obu przypadkach po stwierdzeniu przez komputer zaniku występującego problemu, kontrolki gasły. Identyczną historię miałem w Jeepie gdy w przednim prawym kole odpięła się na bezdrożu wtyczka od czujnika ABS. Świecąca się lampka informująca o awarii systemu zgasła w chwilę po tym jak wtyczka wróciła na swoje miejsce.
Tak więc teoretycznie(!!!) chwilowe odpięcie jakiegoś aktywnego urządzenia w samochodzie z rzeczonym OBD2 nie powinno na dłuższa metę powodować wyświetlania informacji o jakimś problemie.

HerrRadek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Marca 2006, 16:17:31 »
Głupie pytanie nowicjusza... Co to jest OBD2?

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Marca 2006, 17:53:35 »
Głupie pytanie nowicjusza... Co to jest OBD2?

Kto pyta nie błądzi... ;D

Tu jest trochę do poczytania o OBDII.

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Marca 2006, 21:05:59 »
Siedzenia przednie w mojej "nowej - starej" ave wyglądają tak samo. U dołu na plastikowej podstawie jest napis informujący o poduchach. Na zewnętrznym grzbiecie fotela pod materiałem na wysokości barku jest wyczuwalne regularne zgrubienie i to w obu fotelach - pewnie to airbag. Tak na marginesie mnie również zaskoczyły niewielkie rozmiary osłonek od kurtyn w przednich słupkach; ale japońce lubią zaskakiwać. Pozdrawiam

Offline arti73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Grudnia 2006, 07:09:45 »
witam forumowiczów ,może ktoś wie gdzie się znajdują boczne poduszki w ave z 2001 ,mam wersję terra+,przewody są pod siedzeniami ,napisy air bag są tylko na dole na plastikach obok siedzisk nie ma nic wszytego na oparciach.Interesuje mnie gdzie one się znajdują i jak się odpalają bo chciałbym założyć pokrowce i nie wiem czy nie będą zasłaniać poduchy.z góry dziękuję za rzetelną podpowiedż.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl