Autor Wątek: Czy i jaką gwarancję wybrać dla Auris HSD?  (Przeczytany 14374 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gawith

• Gość
Odp: Czy i jaką gwarancję wybrać dla Auris HSD?
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Września 2017, 21:58:31 »
Hybrydy są mniej awaryjne od konwencjonalnych silników....... nie ma np. rozrusznika, sprzęgła....
https://www.youtube.com/watch?v=ll5jgN2bU0Q 35 sekunda widać sprzęgło.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Września 2017, 21:59:41 »
Za dużo się Zientara nasłuchałeś... Od zwykłej benzyny? Jak już to od diesla i to w miarę młodego.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Września 2017, 22:10:40 »
35 sekunda widać sprzęgło.
Coś musi spinać na miękko wał korbowy z generatorem.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Września 2017, 23:14:09 »
Hybrydy są mniej awaryjne od konwencjonalnych silników....... nie ma np. rozrusznika, sprzęgła....
https://www.youtube.com/watch?v=ll5jgN2bU0Q 35 sekunda widać sprzęgło.
To nie jest sprzęgło tylko transaxle damper, tłumik zainstalowany pomiędzy silnikiem spalinowym a przekładnią planetarną.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Września 2017, 23:22:07 »
Za dużo się Zientara nasłuchałeś... Od zwykłej benzyny? Jak już to od diesla i to w miarę młodego.
Te w miarę młode diesle też już się mocno postarzały... nawet w takim klasyku jak 1.9 TDI wyprodukowanym po 2005 roku potrafią się panewki obrócić i to bez ostrzeżenia.

Zwykłych benzyn już prawie nikt nie robi a uturbione downsize'y niewiele ustępują dieslom.  Wiem bo miałem jedną.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Września 2017, 23:32:07 »
To nie jest sprzęgło tylko transaxle damper, tłumik zainstalowany pomiędzy silnikiem spalinowym a przekładnią planetarną.
Tak? I generator jest na stałe spięty z wałem korbowym i jak jedziesz do tyłu to spalinówka łapie lewe obroty? Dobre...  <zalamka>
To sprzęgło jednokierunkowe i co ciekawsze z tłumikiem drgan, więc - dwumas.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Września 2017, 23:35:38 »
Te w miarę młode diesle też już się mocno postarzały... nawet w takim klasyku jak 1.9 TDI wyprodukowanym po 2005 roku potrafią się panewki obrócić i to bez ostrzeżenia.Zwykłych benzyn już prawie nikt nie robi a uturbione downsize'y niewiele ustępują dieslom.  Wiem bo miałem jedną.
Są bardziej i mniej udane konstrukcje w każdej marce i nie miejsce na tym forum żeby się spierać, problem jest inny.
Każdy użytkownik HSD jeździ raczej zachowawczo ponieważ charakter napędu to narzuca i to jest w dużej mierze przyczyną jego niezawodności... Taki city cruise

Tak więc nie jest zasadą że "hybrydy są mniej awaryjne od konwencjonalnych silników....... nie ma np. rozrusznika, sprzęgła...." a to już nie silnik, a jego osprzęt.

Więc hybrydy (Toyki) ogólnie są niezawodne - prawda.
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2017, 23:39:51 wysłana przez erma »

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Września 2017, 23:54:33 »
Te w miarę młode diesle też już się mocno postarzały... nawet w takim klasyku jak 1.9 TDI wyprodukowanym po 2005 roku potrafią się panewki obrócić i to bez ostrzeżenia.Zwykłych benzyn już prawie nikt nie robi a uturbione downsize'y niewiele ustępują dieslom.  Wiem bo miałem jedną.
Są bardziej i mniej udane konstrukcje w każdej marce i nie miejsce na tym forum żeby się spierać, problem jest inny.
Każdy użytkownik HSD jeździ raczej zachowawczo ponieważ charakter napędu to narzuca i to jest w dużej mierze przyczyną jego niezawodności... Taki city cruise

Tak więc nie jest zasadą że "hybrydy są mniej awaryjne od konwencjonalnych silników....... nie ma np. rozrusznika, sprzęgła...." a to już nie silnik, a jego osprzęt.

Więc hybrydy (Toyki) ogólnie są niezawodne - prawda.

Nie od Zientarskiego, tylko z praktyki i szkoleń, ale pisz co chcesz i tak wiesz najlepiej o wszystkim :)

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Września 2017, 00:07:15 »
Też lubię hybrydy :good: Ale trzeba chłodno patrzeć na modulowany przekaz medialny...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Września 2017, 07:54:38 »
Tak? I generator jest na stałe spięty z wałem korbowym i jak jedziesz do tyłu to spalinówka łapie lewe obroty? Dobre...  <zalamka>
To sprzęgło jednokierunkowe i co ciekawsze z tłumikiem drgan, więc - dwumas.
Uparty jesteś.  Proponuję abyś jednak zapoznał się z opisem trybów pracy HSD. Powinien wystarczyć ten na wiki.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Września 2017, 07:58:32 »
Też lubię hybrydy :good: Ale trzeba chłodno patrzeć na modulowany przekaz medialny...
Przekaz medialny jest wyjątkowo kretyński.  Nie wiem co Toyocie do głowy przyszło.  Vizir wymięka.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Września 2017, 09:18:07 »
Panowie, ten wątek założyłem nie po to żeby się spierać na wyższością świąt (Boże Narodzenie a Wielkanoc) tylko żeby uzyskać pogląd w temacie : Czy i jaką gwarancję wybrać dla Auris HSD? Proszę o merytoryczne uwagi , podpowiedzi, a nie osobiste "wycieczki".

Dalej nie wiem czy wykupić dodatkową gwarancję? Wiem, że coroczny przegląd baterii należy wykonać w ASO (200PLN) co przedłuża gwarancje na nią na kolejny rok lub 15tyś. km. i tak do 10 lat.  Napęd hybrydowy ma gwarancje 5 lat. Pozostaje możliwość wykupienia dodatkowej gwarancji (ubezpieczenia) na 4 i 5 rok - warto, trzeba, czy zbędna? Jakie są Wasze doświadczenia, sugestie w tym temacie?

Offline liet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Września 2017, 14:25:34 »
Subiektywnie, przy zakupie nowego auta dostajemy 20% rabat na gwarancję BIS. Potencjalna awaria większości podzespołów w czwartym lub piątym roku eksploatacji (np. taki ledowy reflektor to ~6 tyś. zł) będzie bardziej kosztowna niż koszt przedłużonej gwarancji, więc ja bym się na to zdecydował. Muszę jeszcze sprawdzić czy gwarancja BIS obejmuje też baterie, bo jeśli tak to odpowiedź jest prosta. Co do gwarancji na baterie, to biorą pod uwagę stopień skomplikowania (raczej niski) myślę, że 200 zł rocznie to za dużo.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Września 2017, 00:02:40 »
Pozostaje możliwość wykupienia dodatkowej gwarancji (ubezpieczenia) na 4 i 5 rok - warto, trzeba, czy zbędna?

To jest trudno ocenić z tego względu że Auris HSD pojawił się na polskim rynku niedawno, więcej informacji o usterkowości po okresie gwarancji podstawowej będzie dostępna dopiero za rok, dwa.

Gwarancja BIS z sumą ubezpieczenia do 100000 zł jest dość droga - 3191 zł za dwa lata.  To mniej więcej drugie AC a jest cała masa wyłączeń.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Września 2017, 00:05:24 »
Potencjalna awaria większości podzespołów w czwartym lub piątym roku eksploatacji (np. taki ledowy reflektor to ~6 tyś. zł) będzie bardziej kosztowna niż koszt przedłużonej gwarancji, więc ja bym się na to zdecydował.

Tylko że ta gwarancja reflektorów nie obejmuje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl