Autor Wątek: Czy i jaką gwarancję wybrać dla Auris HSD?  (Przeczytany 14375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czy i jaką gwarancję wybrać dla Auris HSD?
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Września 2017, 23:00:41 »
Straty energii przy zamianie momentu mechanicznego na prąd elektryczny w nowoczesnych konstrukcjach są minimalne a MG2 ma nominalnie 207 Nm od 0 km/h to chyba wystarczy?
MG2 to silnik i coś musi go zasilić, a przy rozładowanej trakcji MG1 ze spalinówki jest za cienki (ile da - z 75A) + do tego straty na falowniku/tranzystorach IGBT/ bo oba uzwojenia nie sa spiete galwanicznie.
I te polprzewodniki sa kolejnym elementem które mogą namieszać - pracują w wysokich temperaturach, sa chłodzone ciecza, ale i tak mogą doprowadzić do "uszkodzenie inwertera"...

Reasumujac ranking zawodnosci (dodatkowe elementy z HSD) - która notabene jest finalnie na znikomym poziomie:
- bateria - 55%
- inwerter - 20%
- kompresor A/C - 15%
- pozostale - 10% (lacznie ze sławetnym już Torque Converter Clutch)

PS. Rysunek autentyczny z instrukcji serwisowej HSD: Elektryka prad nie tyka:
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2017, 23:33:41 wysłana przez erma »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Września 2017, 00:24:49 »
Poza tym jeździło mi się nim wybitnie, a wyniki jakie miałem oscylowały poniżej 2l.
Pluginem można zrobić i 0l.  Wszystko zależy od długości przebiegów pomiędzy ładowaniami.  No i oprócz zużycia paliwa należy podać ile kWh pobrało, o czym testujący notorycznie zapominają.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Września 2017, 00:54:43 »
Jedyne co mnie do niego nie przekonuje, to zbyt mały kufer jak na auto rodzinne.
Tym bardziej że to sedan bez relingów. Taka na sucho widzę jeszcze jedną poważną wadę - za niska prędkość maksymalna do jazdy po autostradzie w warunkach polskich.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Września 2017, 01:16:05 »
A który elektryk nadaje się na autostradę? Tylko diesel  :wallbash:

Tym bardziej że to sedan bez relingów
Jak to??? No nie, znów...

« Ostatnia zmiana: 06 Września 2017, 01:24:46 wysłana przez erma »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Września 2017, 07:20:03 »
Dzięki za potwierdzenie zdjęciem mojej tezy.  W ramach ćwiczeń praktycznych polecam porównanie sobie wygody i szybkości zakładania i zdejmowania z dowolnym kombi.  Elektryk lub hybryda oczywiście że się nadają na autostradę tylko muszą mieć napęd o mocy odpowiedniej do wagi.  A Prius to auto wymyślone chyba pod taksówkarzy.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Września 2017, 09:53:47 »
Poza tym jeździło mi się nim wybitnie, a wyniki jakie miałem oscylowały poniżej 2l.
Pluginem można zrobić i 0l.  Wszystko zależy od długości przebiegów pomiędzy ładowaniami.  No i oprócz zużycia paliwa należy podać ile kWh pobrało, o czym testujący notorycznie zapominają.

podałem uśredniony wynik ze 100 km po mieście po 1 krotnym ładowaniu i rozładowaniu baterii. Z domu do pracy mam 17 km, wiec starczało mi prądu "do" i "z" pracy. Wtedy faktycznie wynik "zero", ładowanie nocne z gniazdka 230V kosztowalo mnie ok. 4 zł, a prądu starcza realnie na 48 km (zawsze z klimą).

Nie wiem Zbig jakimi prędkościami jeździsz. Mi w zupełności wystarcza, że na prądzie można jechać do 135 km/h, a w trybie hybrydowym nie przekraczałem 150 km/h. Nie mam większych zastrzeżeń do dynamiki. Dla mnie osiągi wystarczające. Jeśli tylko poprawią temat bagażnika ... chyba bym się wtedy skusił.
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2017, 09:57:15 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Września 2017, 11:33:22 »
Proszę trzymajmy się wypowiedzi w temacie wątku.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Września 2017, 11:48:10 »
Proszę trzymajmy się wypowiedzi w temacie wątku.
Rozmawiałeś z taksówkarzami jak sugerowałem?  Przeczytałeś listę wyłączeń w OWU?

Offtopy mają tę zaletę, że utrzymują wątek na topie więc nie narzekaj za bardzo ;-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Września 2017, 12:04:48 »
Nie wiem Zbig jakimi prędkościami jeździsz. Mi w zupełności wystarcza, że na prądzie można jechać do 135 km/h, a w trybie hybrydowym nie przekraczałem 150 km/h. Nie mam większych zastrzeżeń do dynamiki. Dla mnie osiągi wystarczające. Jeśli tylko poprawią temat bagażnika ... chyba bym się wtedy skusił.

Nie mam zastrzeżeń do limitu prędkości jazdy w trybie eV.  Jak A2 lub inna jest zatłoczona, a to często ma miejsce, to masz do wyboru albo lecieć z innymi lewym pasem ok. 150 km/h licznikowo albo jechać ok 100 km/h prawym razem z tirami.  Wersja pośrednia jest męcząca i zwiększa zużycie paliwa bo co chwila na przemian hamujesz i przyspieszasz.  Jako specjalista chyba dobrze wiesz że długotrwała jazda autem z prędkością bliską maksymalnej jest średnio komfortowa i na dodatek często niezbyt dobra dla napędu.

Jak dla mnie Toyota ma dziurę w ofercie jednostek HSD, brakuje 2.0 pomiędzy 1.8 i 2.5.  Prius Plug In, auto wielkości Corolli z niezbyt mocnym silnikiem, oferowany jest wyłącznie w wersji full wypas za ponad 150 tysięcy. Nie wiem na co oni licżą? Chyba na nic bo nigdy w życiu go nie widziałem wystawionego w żadnym salonie...

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Września 2017, 14:23:08 »
Jak dla mnie Toyota ma dziurę w ofercie jednostek HSD, brakuje 2.0 pomiędzy 1.8 i 2.5.  Prius Plug In, auto wielkości Corolli z niezbyt mocnym silnikiem, oferowany jest wyłącznie w wersji full wypas za ponad 150 tysięcy. Nie wiem na co oni licżą? Chyba na nic bo nigdy w życiu go nie widziałem wystawionego w żadnym salonie...

pełna zgoda. Zbyt duża róznica w cenie zwykłego priusa i plug-in, którą ciężko zrekompensować przebiegiem. Może się z jednak to z czasem zmieni. Przykład to cena BMW 330e - niemal identyczna cena jak modelu 330i (+ 6 tys. zł), te same osiągi, fenomenalne auto. Wlasnie o nim piszę, niebawem test się pojawi. Ale zrobił się OT, już nie przynudzam :)

A propos gwarancji - moja konczy się w kwietniu 2018 i zamierzam wykupić płatna opcje na rok, do czasu wymiany auta na inny model po 4 latach użytkowania. ostatnia wymiana  gwarancyjna kolumny kierowniczej uświadomiła mi, że lepiej być zabezpieczonym na wszelki wypadek...
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2017, 14:27:07 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Września 2017, 00:54:33 »
Dzięki za potwierdzenie zdjęciem mojej tezy.  W ramach ćwiczeń praktycznych polecam porównanie sobie wygody i szybkości zakładania i zdejmowania z dowolnym kombi.
Jaka to teza? "Że to sedan bez relingów" więc i boxa nie zalożysz, a bagażnik mały?

Taka solucja to żaden wynalazek bo wielu producentow samochodowych podażą tą scieżką, a zakładanie jest banalne - trzeba kupic tylko smartowy produkt, a nie chinczyka.

Priusiak to bardziej filozofia, a nie samochod - tak jak i ten jego solarny dach... za 9k
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2017, 01:03:36 wysłana przez erma »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Września 2017, 07:39:15 »
Chiński bagażnik do auta za 150 tysi to byłoby trochę obraźliwe... Możemy tu sobie jeszcze długo dyskutować co i tak jest bez większego sensu wobec 300 kg ładowności tego cuda.  Niemniej i tak za parę lat może się okazać że wybór jest pomiędzy priusem a autobusem.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Września 2017, 01:30:30 »
bez większego sensu wobec 300 kg ładowności tego cuda
Fakt najnowszy Leaf wazy 1535 kg, a ma mieć 250kg - prawdziwy Samson. A co do jazdy autostradowej to już pracują nad dodaniem do elektryków skrzyni biegów tak jak w formule E i będzie trochę lepiej...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl