Autor Wątek: Problem z Aurisem 1,6 124 KM  (Przeczytany 18893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ziup1

• Toyot Leżący
  • *
Problem z Aurisem 1,6 124 KM
« dnia: 14 Września 2017, 11:04:01 »
Witajcie.
Jestem pośrednio posiadaczem Toyoty Auris 1,6 VVTI 124 KM z instalacją gazu BRC. rok produkcji 2008. gaz od 06.2016 r. od około 2 miesięcy jest z nią problem polegający na tym że:
- raz na jakiś czas odmówić współpracy i rano muszę ją kręcić zanim odpali - potem uruchamianie jest bezproblemowe aż do następnego razu - czyli jakies 1,2 razy w miesiącu,
- po odpaleniu silnik pracuje cicho, nie ma żadnych stuków i innych dzwięków,
- po przejechaniu odcinka drogi umozliwającego rozgrzanie silnika zaczyna sie polka z obrotami - myślę że pisząc "z zegarkiem w ręku" wiele sie nie pomylę, średnio 2 razy na minutę obroty spadają z okolic 900 do 500-600,
- po przejechaniu np 50 km i dobrym rozgrzaniu silnika kazdorazowe wcisniecie sprzęgła kończy się gasnięciem silnika,
- na zimnym silniku na niskich biegach słychać "jak dla mnie" klekotanie zaworów,
- na gorącym silniku - mój 126 p miał wiecej mocy niż ma obecnie toyota,
I teraz co zostało zrobione:
- zmienione świece,
- wyczyszczona przepustnica - choć majster co to robił twierdzi że był problem z adaptacją,
- wymieniony olej i filtr,
- sprawdzone czujniki zmiennych faz rozrządu,
- sprawdzdzony czujnik spalania stukowego - taką przypadłość wskazał serwis Toyoty,
- sprawdzona sonda lambda i przepływomierz,
- sprawdzony rozrząd - jest na znakach, łancuch nie wykazuje oznak rozciągnięcia, (niby potwierdzone przez serwis Toyoty i drugi niezależny serwis)
- sprawdzone ciśnienie w cylindrach - 1 -5,8; 2-7; 3-5,5; 4 - 5,5 takie wyniki otrzymałem,
- auto po przeglądzie u gazownika - nie wykazało żadnych błędów,
- wymienione filtry gazu,
- auto po diagnostyce komputerowej (3 x) - błędów zero (nawet serwis Toyoty nic nie znalazł,
- po wyłaczeniu i odcięciu instalacji gazowej, wypaleniu pozostałości gazu na benzynie i gazie identyczne zachowanie silnika,
Pomysły majstrów:
- wymiana rozrządu,
- uszkodzone wariatory na wałkach rozrządu,
- uszczelka pod głowicą,
- wypalone gniazda zaworów,,
- koniec sprzęgła,
i powiem szczerze że nie mam już pomysłu co dalej. umówiony jestem na demontaż głowicy ale jakoś nie mam przekonania czy z tego coś wyjdzie. jako że to nie moje auto tylko siostry żony mi w udziale przypadło ogarnięcie tematu obawiam się bezsensownego wywalenia kasy a problem moze pozostać.
miał może ktoś z Was taką przypadłość?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Problem z Aurisem 1,6 124 KM
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2017, 22:32:26 »
Jeśli faktycznie ciśnienie na cylindrach masz takie jak napisałeś, to raczej silnik kwalifiuje się do remontu.
Mając instalację LPG w aucie nie można zapominać o jej serwisowaniu nawet kiedy wydaje się, że pracuje poprawnie. Być może wypalone gniazda lub zawory, ewentualnie jedno i drugie, głowica do zdjęcia.
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2017, 22:37:23 wysłana przez AGILESS »

Offline ziup1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2017, 09:45:23 »
dzięki za zainteresowanie..  :good:
właśnie doszedłem do wniosku że nie ma na co czekać i dziś stawiam do majstra.
z tego co mówił zrobią jeszcze pomiar ciśnienia (po swojemu) oraz jakąś próbę z olejem w cylindrach ale na 100% głowica do zdjęcia i do remontu.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2017, 10:27:18 »
Jeśli po próbie z olejem nadal będzie słabe ciśnienie to oznacza że pierścienie na tłokach są dobre a kompresji nie trzyma głowica (gniazda zaworowe i zawory do roboty). Jeśli próba olejowa naprawi ciśnienie oznacz to że pierścienie na tłokach są do wymiany.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2017, 22:37:54 »
A podobno gaz ogranicza koszta eksploatacji i nie niszczy silników toyot.  :grin:

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2017, 22:40:13 »
podobno gaz ogranicza koszta eksploatacji i nie niszczy silników toyot. :grin:
Włóż to między bajki.  :grin:

Offline ziup1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Września 2017, 10:25:17 »
Troszke muszę się nie zgodzić.  :-) Auris jest 3 autem Toyoty, które zagazowałem. Corolla 1,4 16V z 2004 przez 80000 km śmigała bez problemów, osobiście użytkuję Corolle Verso 1,8 i też od 50 000 km nic się nie dzieje.  Auris jest nr 1 który zaczyna dokazywac.
trudno stwierdzić czy to instalacja gazowa jest przyczyną - być może silnik jeszcze przed założeniem gazu był nie halo bo wierzyć mi się nie chce że przez 1 rok gaz rozwala zawory lub pierścienie. i żeby nie było - również uważam że gaz w jakimś stopniu degraduje silnik... pytanie tylko w jakim.  :-)
dziś majstry mają grzebać i zobaczymy co z tego wyjdzie.
jak sami powiedzieli - demontaż głowicy będzie jak na 100 % stwierdzą że zawory lub pierścienie są do roboty... <taniec>
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2017, 10:33:42 wysłana przez ziup1 »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2017, 13:02:07 »
rok produkcji 2008. gaz od 06.2016

A podobno gaz ogranicza koszta eksploatacji i nie niszczy silników toyot. 

Tak czytacie wątki....sam autor napisał:

- po wyłaczeniu i odcięciu instalacji gazowej, wypaleniu pozostałości gazu na benzynie i gazie identyczne zachowanie silnika,

Ten samochód jeździł 8 lat na Pb. Pewnie już w momencie zakładania instalacji była padaka. Dobrzy instalatorzy robią PRZYNAJMNIEJ analizę spalin PRZED montażem. Byłem świadkiem przy okazji przeglądu gwarancyjnego jak przyjechał pan i został odesłany z kwitkiem (np. do innego instalatora) bo stan auta nie gwarantował spokoju instalatorowi..... upraszczając oczywiście.

Podobno w Mazdach też :o....ale moje poprzednia auto (Mazda 323f BJ 1.6 16v przejechała na LPG 160tys - obecnie ma 210 tys i pierwsza regulacja luzów zaworowych była przed 200tys - ostatni dzwonek - i jeździ w rodzinie dalej) więc chyba znów wracamy do kwestii instalacji/regulacji fachowości instalatorów.
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2017, 13:10:49 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline ziup1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2017, 11:00:03 »
witam po przerwie....
mam nadzieję że sprawa się wyjaśniła.
otóż pojechałem do ostatniego "poleconego" warsztatu i chyba w końcu trafiłem na własciwych ludzi.....
w czasie wizyty majster kazał odpalić silnik i po chwili stwierdził że na 95% uszczelka pod głowicą ale 100 % po demontażu.
jako że po kokardki mam już tego samochodu zostawiłem i poleciłem demontaż.
majstry sprawdzili poownie ciśnienie i stwierdzili że w porównaniu z ostatnim pomiarem jest jeszcze gorzej więc tym bardziej decyzja o demontażu słuszna.
zaskoczyli mnie majstry również tym że zarządali przyjazdu na inspekcję po zdjęciu głowicy (żeby nie było watpliwości o zakresie prac do wykonania) - co uczyniłem i zrobiłem zdjęcia przy okazji:

myślę że dobrze zdjęcia wstawiłem.

głowica do planowania i sprawdzenia szczelności i zuruck do auta,
tak więc mam nadzieję że to koniec drogi i furia wróci do żywych....

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Października 2017, 12:30:12 »
Jakie koszty?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Października 2017, 12:35:00 »
głowica do planowania
Blok też.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Października 2017, 13:16:51 »
Wiadomo jaki jest rzeczywisty przebieg tego auta?

Offline ziup1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Października 2017, 13:48:03 »
jestem po rozmowie z majstrem, który twierdzi że blok ocalał, że jest tylko nalot i że nie ma wżerów w powierzchni cylindrów. chyba dobrze bo i koszty będą niższe. ile za całość jeszcze nie wiem bo głowica sie szlifuje a rozliczać się mam po robocie.
Info dla Zbig - licznik wskazuje 143000 km, czy coś było przewalone? chyba nie bo auto wygląda na 140000. serwis Toyoty też potwierdził. zakładam więc że jest realny.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Października 2017, 17:50:14 »
Podczas spalania LPG temperatura wewnątrz cylindrów jest wyższa niż przy spalaniu benzyny. No i wypaliło uszczelkę i zapewne wypali drugą za jakiś czas.

Offline ziup1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Października 2017, 18:46:23 »
jak do tego doszło? tego nie wie nikt.... <taniec>
tak jak pisałem wcześniej corolla 1,4; moja verso, mazda 3 i 323 śmigają i śmigały na gazie i nic takiego nie miało miejsca.
w przypadku aurisa albo jest wada fabryczna silnika i gaz rzeczywiście wypala uszczelkę albo silnik przez poprzedniego właściciela dostał nieźle po dupie (może go przegrzał, zaniedbał olej, i naruszył uszczelkę) a gaz dokończył dzieła.
najważniejsze że wiadomo co jest do zrobienia, trzeba zrobić i zapomnieć o temacie.  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl